Markedsanalyser - 26. november 2022

Status på vinmarkedet ultimo 2022 – og første blik på 2023

Analyse af vinmarkedet: Er nu et godt tidspunkt at investere? Bliver vin en sikker havn i 2023? Har markedspræmisserne ændret sig?

Markedsindsigt

Snart siger kalenderen 2023, og vinmarkedet sejler søstærkt ind i det nye år med stabile afkast. Vi gjorde status tilbage i juli 2022, og i videoen herunder tager vi temperaturen på vinmarkedet endnu en gang. Vi monitorerer nemlig dagligt vinmarkedet, og de indsigter, vil vi meget gerne dele. I slutningen af videoen gennemgår vi desuden forskellige scenarier for 2023 og kommer med anbefalinger til hvilke områder man skal holde øje med og hvad man skal være påpasselig med.

Se videoen:

Aktiver undertekster via ikon nederst til højre i videoen.

En kort status på tredje kvartal

I august 2022 nåede Eurozonens inflation endnu et rekordhøjt niveau på 9,1 %. Tallet har været stigende siden november 2021, og den nye rekord er blandt andet drevet af kraftigt stigende energipriser. Endvidere faldt det britiske pund til sit laveste niveau siden 1985, og både britiske og amerikanske aktier styrtdykkede i tredje kvartal.

Ydermere nåede afstanden mellem den amerikanske dollar og det britiske pund historiske højder, og det svækkede britiske pund fik priserne på ’fine wine’ til at fremstå langt mere attraktive for USD-købere, og den øgede købekraft blev udnyttet.

Læg hertil, at IMF, den Internationale Pengefond (International Monetary Fund) september 2022 meddelte, at den økonomiske nedgang blev intensiveret i tredje kvartal grundet høj inflation, problemer med forsyningskæder og strammere vilkår på finansmarkedet.

Og hvordan placerer vininvestering sig så i et marked domineret af stor uvished?

Grundlæggende præmis for investering i vin

På trods af usikkerheder, makroøkonomi og geopolitiske skift i verden, er præmissen for vininvestering forblevet den samme. Først og fremmest er vin et fysisk ugearet produkt. Vin udmærker sig med lav volatilitet, og så er det til stadighed en langsigtet investering, der historisk har udvist modstandsdygtig i forhold til eksempelvis stigende inflation og recession.

Udbud og efterspørgsel er selvsagt også væsentligt, og væksten af potentielle fremtidige købere er et interessant element. Ifølge Knight Franks Wealth Report vil vi se en stigning på cirka 25-30 % i antallet af UHNWI (Ultra High Net-Worth Individuals) i hele verden inden for de næste fem år. Disse basispræmisser har ikke ændret sig – heller ikke i tidligere økonomiske nedgangstider.

Og selvom indeværende år har været godt for investorerne, er det vigtigt at huske på, at vin fundamentalt ikke egner sig til high-risk/high-reward investeringer. Vininvestering er karakteriseret ved moderate årlige afkast og stabilitet.

runeAnalyse_1920x1280.jpg

Et blik på markedssituationen

Hvilket mange medier beretter, så har vin har klaret sig godt, når det kommer til afkast i de sidste par år, men vi skylder os selv at anskue vinmarkedet med kritiske briller. I et udfordrende marked er vin ifølge det brede FineWine-1000 indeks fra Liv-Ex oppe med 14,3 % YTD.  Lige nu ved vi ikke, om vi er midt i orkanens øje, eller om stormen snart for alvor vil ramme de finansielle markeder.

Men vil den positive tendens for vin fortsætte i 2023?

Under forudsætning af at den før omtalte basispræmis for vininvestering forbliver uændret, og strategien stadig er langsigtet, så minder det alt sammen om scenarier som vi har set før.

Historisk vil der på kort sigt være færre købere til de mest kostbare vine. Mindre handelsaktivitet og færre prispunkter betyder, at det bliver mere vanskeligt at prissætte disse, hvis de skal sælges på dette tidspunkt. De bliver således mindre likvide – ikke at forveksle med usælgelige. Alle vil gerne købe på bunden og sælge på toppen, hvilket dog selvsagt nærmest er en umulighed i praksis.

Dog minder de handelsmønstre, vi oplever lige nu, meget om den præmis, investorer købte ind på i 2018 og 2019 – og de investorer, der investerede dengang, er nogle af de mest tilfredse investorer i dag.

Champagne

Lige nu nærmer vi os et mere almindeligt niveau, hvor det igen er muligt at købe nogle af de allerbedste vine til en relativt lav pris. Champagne er eksempelvis en kategori, der er alt for billig sammenlignet med Bourgogne og Bordeaux. Og selvom vi måske ser ind i en periode med økonomisk nedgang, vil Champagne altid være attraktivt – drevet af konsum og relativ lav pris.

I Juli 2022 annoncerede Comité Champagne en forhøjelse af det tilladte maksimale-udbytte til 12.000 kg/ha for årets høst. Dette er det højeste udbytte siden årgang 2008, og forøgelsen skyldes en stærkt stigende global efterspørgsel. Samme Comité reducerede det tilladte udbytte til 8.000 kg/ha som en reaktion på Corona-pandemien, om end efterspørgslen hurtigt vendte retur til det normale. Derfor kan der stilles spørgsmål ved, hvor meget de 12.000 kg/ha overhovedet betyder, og om der er nok til at tilfredsstille efterspørgslen. I hvert fald vil der gå mange år, før 2022-champagnerne overhovedet kommer på markedet.

Bourgogne

Bourgogne har næsten været umulig at opdrive i de seneste år – særligt til fornuftige priser og i større mængder. Udbud og efterspørgsel-balancen vil altid være til fordel for investorerne grundet burgundisk mikroproduktion. Forhåbentlig vil vi se enkelte muligheder på den korte banet hvor indgangspris og mængde er attraktiv til investering. Bourgogne oplever en stime af årgange med lavt høstudbytte, blandt andet forårsaget af klimaforandringer, hvilket blot gør Bourgogne endnu mere attraktiv i det lange løb, forudsat at det er tilgængeligt.  

Italien

Et andet aktiv, der har vist sig stærkt i krisetid, er de italienske vine, hvilket vi eksempelvis så under Finanskrisen i slutningen af nullerne. Markedssituation minder også om den, vi så for få år siden, hvor 2018 var et ekstraordinært år for investorerne. 2019 og 2020 var udfordret af handelskrigene og uro i Hong Kong. I den periode så vi, at det italienske sub-indeks Italy-100 var i blandt de bedst performende på den britiske vinbørs Liv-Ex. Dette skyldes givetvis, at forbrugerne ikke bare stopper med at drikke vin. Og de italienske vine er i et prisleje, der tillader et højt løbende konsum. Tilmed ser vi ind i nogle meget attraktive årgange fra særligt Toscana, Barolo og Barbaresco.

Bordeaux

Det er vigtigt at pointere, at der stadig er kategorier, som investorer bør være forsigtige med. Her er Bordeaux et område, hvor forsigtighed er vigtig. De bedste vine fra Bordeaux såsom Petrus, Le Pin eller Cheval Blanc vil fortsat være en god investering i det lange løb. Men nogle af de yngre Bordeaux vine vil ikke være nær så attraktive i en 5 eller 10-årig horisont. Forholdet mellem kvantitet og konsum skal være mere attraktivt, og indgangspriserne skal være lavere.

Hvorfor opsøger investorerne vin?

Det tredje kvartal af 2022 har vist, at investorer hos RareWine Invest har købt mere vin end nogensinde. Grunden til, at investorerne opsøger vin, skyldes formentligt, at aktiemarkedet ikke har været nær så attraktivt, som det plejer at være. Investorerne søger stabile og kriserestistente aktiver at placere deres midler i. Når aktiemarkedet går godt, går det typisk også godt for vinmarkedet. Men når det går dårligt for aktiemarkedet, går det ikke nødvendigvis dårligt for vinmarkedet.

Så selv hvis vi står overfor en periode, hvor priserne ikke stiger nær så meget, som vi er blevet vant til over de seneste 1-2 år – og selv hvis priserne falder en smule i individuelle positioner – er præmissen for vininvestering stadig intakt.

 

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.