Investeringstips - Whisky - 11. oktober 2017

Port Ellen og Brora genåbner efter 37 år

Hvad betyder det for din whisky investering?

Historien kort

I 1997 købte verdens største spiritusproducent Diageo resterne af både Port Ellen og Brora af United Distillers, som i 1986 overtog disse efter lukningen tilbage i 1983. Dengang var årsagen et overdrevent udbud og manglende efterspørgsel efter single malt whisky – en utænkelig situation i dag, hvor single malt er mere populært end nogensinde.

Siden starten af 00’erne har Diageo løbende frigivet friske aftapninger fra de tilbageværende fade og kombinationen af et godt produkt og god markedsføring har medført at begge huse i dag har kultstatus – og whiskyerne fra de to lukkede producenter koster i dag på den forkerte siden af 10.000 kr i alm. detailhandel.

Brora 37 Years

Hvorfor genåbne nu?

Hvorfor beslutter Diageo, efter 20 års ejerskab, at investere med end 300 mio kr. i at genåbne to destillerier, som har været lukket siden 1983?

 

En god forklaring kan være, at de ganske simpelt er ved at løbe tør for gamle whiskyfade, og dermed er enden nær for special releases fra disse to. I stedet for at lade historien slutte og dermed miste to værdifulde brands, som man har opbygget igennem mere end 15 år, vælger man i stedet af relancere disse – ganske enkelt fordi det kan betale sig.

Hvad betyder det for dig som investor?

Med produktionen sat til at starte i 2020, vil der selvsagt gå lang tid før vi igen ser 25+ års aftapninger fra Port Ellen og Brora i butikkerne. Sikkert bliver det dog, at der fremover vil blive tale om ”den originale” og ”den nye” version, når whisky-nørder snakker sammen henover en dram.

I værste fald vil Diageo drive rovdrift på disse brands, som vil miste anerkendelse, og potentielt kan det gå ud over de ældre aftapninger. Det vurderes dog som usandsynligt, da enhver connaisseur vil kende forskellen på ”det gamle” og ”det nye”, men det kan lukke ned for en fortsat hype omkring disse, og dermed vil investeringspotentialet i værste fald forsvinde. Deciderede prisfald er dog svært at forestille sig.

I bedste fald vil Diageo fortsætte med at markedsføre disse brands og øge kendskabet til disse. De gamle aftapninger, som allerede i dag har kultstatus, vil blive tilført endnu mere magi, og efterspørgslen efter disse vil stige, og priserne vil gå samme vej.

Port Ellen 16th

Skal man investere eller sælge ud?

Det er svært at forestille sig, at Diageo, som har en af de bedste marketing-apparater i branchen, vil kuldsejle deres flagskib. For blot ti dage siden anbefalede vi at investere i whisky fra netop Port Ellen og Brora, og vi tror på at de gamle aftapninger vil opnå endnu større kultstatus end de har i dag, hvorfor vi fortsat anbefaler investering i Port Ellen og Brora.

Vi har stadig få flasker tilbage – se priser og kontakt os herunder.

Priser

ÅrVinVol.EnhedPris / fl.
1978Port Ellen – 37 års – 16th release0,70GB1€1.800
1977Brora – 38 års – 15th release0,70GB1€995

*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel.
Flaskerne sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske.
Forudsætter en samlet investering på min. EUR 10.000 (75.000 DKK)

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.