Derfor er vin den perfekte investering

Scroll
Efterspørgsel
Efterspørgsel
Se, hvorfor vin er den perfekte investering Se video

Årtusinders efterspørgsel fortsætter

Vin er verdens ældste og mest efterspurgte luksusprodukt, og har siden oldtidens Grækenland og Romerriget været eftertragtet af royale, adelige og overklassen. De bedste og mest eksklusive luksusvine udgør mindre end 0,1 % af verdens samlede vinproduktion. De dyreste og sjældneste vine er også et statussymbol, og en kraftig vækst i antallet af rige og superrige i verden betyder, at både efterspørgsel og dermed også priserne stiger år for år.

Se video: Hvorfor investere i vin?

Investering

Historisk er vin den bedste investering

Vin er den perfekte investering, fordi risikoen er væsentligt lavere sammenlignet med aktier. Hvor aktier kan stige den ene dag og falde den næste, leverer vin stabile afkast år efter år og falder kun meget sjældent i værdi. Siden 2004 har Bourgogne givet et afkast på 651 %og Champagne 483 %2, mens aktier i samme periode med et afkast på 412 %3 har leveret et væsentligt lavere afkast. Det gør vin til en bedre og mere sikker investering end aktier.

Markedsudvikling 2004-

1: Liv-ex Burgundy 150
2: Liv-ex Champagne 50
3: MSCI World net total return i EUR.

Kontinuitet

+ 8 % i årligt afkast

Det gennemsnitligt årlige afkast på vin har været +8 % de seneste 16 år, og det forventes, at priserne fortsat vil stige med 8 % om året. Dette skyldes en kombination af flere faktorer – herunder begrænset konstant produktion, stigende efterspørgsel, løbende konsum og stigende produktionsomkostninger. Vin er en langsigtet investering, hvor afkastet vil være mindst i de første år og stige eksponentielt over tid.

 • Konstant produktion

  Konstant produktion

  Produktionen af de bedste og mest eksklusive vine er yderst begrænset, og da verdens bedste vinmarker allerede er fuldt beplantet, og ikke kan udvides i areal, betyder det at øget efterspørgsel ikke kan besvares med øget produktion, men blot højere priser.

 • Stigende efterspørgsel

  Stigende efterspørgsel

  Efterspørgslen efter dyre og eksklusive vine er i kraftig vækst. Det skyldes at verden både oplever en kraftig vækst i antallet af velhavere samt en stigende global interesse for vin, især fra de ”nye” økonomier, herunder BRIK landende, hvor en ny generation af nyrige i stigende grad efterspørger luksus, hvilket får prisen på vin til at stige.

 • Vin

  Løbende konsum

  Vores daglige forbrug af vin sænker løbende udbuddet, og medvirker dermed til at priserne på de tilbageværende flasker stiger. Løbende konsum er derfor et vigtigt parameter, og ofte en forudsætning for at en vin vil stige i pris. Derfor et det løbende konsum vigtigt at have for øje, når man investerer i vin.

 • Inflation

  Stigende omkostninger

  Vin er et landbrugsprodukt, og når produktionen af f.eks bourgogne-vin ikke kan udflyttes, og når opfattelsen er, at de dygtigste vinhåndværkere ikke kan erstattes af maskiner, så stiger produktionsomkostningerne. Dermed stiger prisen på vin som minimum i takt med den almindelige prisudvikling, og vininvesteringen er hermed inflationssikret.

Stabilitet

Stå stærkt, hvis krisen rammer

Finanskrisen er det perfekte eksempel på den modstandsdygtighed, vininvestering har overfor kriser og dårlige tider. Fra november 2007 til april 2009 blev værdien af aktiemarkedet næsten halveret1,

mens prisen på vin opførte sig helt anderledes. Her stagnerede prisen nemlig blot efter en periode med stigning. Faktisk gik det aldrig værre end, at Champagne kun faldt med 3,6 %, da det gik værst for sig efter Lehmann Brothers-krakket, og Bourgogne blot faldt med kun 0,9 %.

Til sammenligning skulle der gå fire år fra finanskrisens lavpunkt, til aktiemarkedet igen var i samme niveau som før krisen2.

Corona-pandemien er ligeledes et godt eksempel på, at vin er et stærkt aktiv, når krisen rammer. Også aktiemarkedet klarede sig godt igennem Corona-krisen, hvilket dog i høj grad er ansporet af global, lempelig pengepolitik, og at nationalbanker, foranlediget af politisk indgriben, har holdt hånden under såvel erhvervslivet som markedet generelt. Noget, der langt fra kan forventes igen, når næste ”black swan” rammer.

Vin som investering giver dermed både et højere afkast end aktier i det lange løb, og er særdeles modstandsdygtig overfor kriser.

Historisk set har vin leveret høje afkast i gode tider og været kapitalbevarende i dårlige tider. På trods af lav risiko har vin leveret bedre afkast end aktier de seneste 18 år.

Vin kan med fordel indgå som et lavrisiko-element i en investeringsportefølje på linje med obligationer og andre kapitalbevarende aktiver, og kan bidrage til at sprede risiko og øge afkast.

Finanskrisen

1: Fra november 2007 og de efterfølgende 17 måneder faldt værdien af MSCI World Net Returns målt i EUR med 46,9 %

2: Først i marts 2013, fire år efter MSCI Worlds (målt i EUR) lavpunkt i april 2009, var aktiemarkedet på samme niveau, som før-krise niveauet tilbage i november 2007.

Kapitalbevaring
Kapitalbevaring

Et stærkt og kapitalbevarende aktiv

Ved investering i vin får du et aktiv, der ikke blot har leveret stabile og solide afkast, men også et aktiv med enestående kapitalbevarende egenskaber. Det betyder, at vin er den perfekte investering for dig, uanset om du ønsker at forøge eller sikre din formue.

De stærke kapitalbevarende egenskaber består i, at vin er et faktisk, ugearet produkt, som ikke kan gå konkurs eller fra den ene dag til den anden blive værdiløs. Med andre ord kan man sige, at en vin, der var eftertragtet i går, som regel også er det i morgen, og derfor kun sjældent taber værdi.

Vinpriserne er naturligvis også påvirkelige af eksterne faktorer, men i væsentlig mindre grad, end man ser det blandt andre aktiver, som eksempelvis aktier. Siden finanskrisen i 2007-2009 har aktiemarkedet oplevet fire korrektioner*, hvis man medregner COVID-19-krisen. I de scenarier har vin reageret med stabile priser, små fald eller sågar stigninger til følge. I dette perspektiv er der ikke historisk belæg for at konkludere, at vinpriserne nødvendigvis falder, når der er krise på aktiemarkedet, og når de er faldet, har faldene oftest været begrænsede og kun midlertidige.

Det betyder, at vininvestoren i gode tider kan nyde vinens stabile og solide afkast, mens de stærke kapitalbevarende egenskaber består i gode såvel som trængte tider.

*En korrektion af aktiemarkedet er defineret ved et pludseligt kursfald på mere end 10 %

Læs om, hvordan COVID-19 påvirker vininvestering

Kvalitet
Kvalitetsikring
Se video

RareWine Invests vindetektiv sikrer din investering

I takt med at vinpriserne stiger, og prisen for de dyreste flasker for længst har oversteget en kvart million kroner, øges incitamentet også for at forfalske vin. Forfalskning af kostbare vine er en forholdsvis ny virkelighed, og hos Nordens største formidler af investeringsvin er det et problem, som tages meget alvorligt. Alle vine, som handles igennem RareWine Invest, bliver undersøgt af vores egen vindetektiv, som i forbindelse med dette arbejde har opbygget et af verdens største billedarkiver med sjældne og dyre vine. Arkivet indeholder i dag mere end 100.000 højopløselige billeder af både ægte og falske vine, der sikrer din investering mod forfalskning.

Vindetektiv Mads Pedersen arbejder udelukkende med kvalitetssikring og anti-fraud i RareWine. Gennem et tæt samarbejde med blandt andet vinproducenter og auktionshuse arbejder han hver dag for at gøre vinverdenen til et tryggere sted. Mads Pedersen er i dag blandt Europas dygtigste indenfor sit fag, og hans arbejde mod falskneri er internationalt anerkendt.

Se video om vindetektiven Mads Pedersen

Afkast

14 gode vininvesteringer

Afkastet på vin har gennem tiden retfærdiggjort anvendelsen af ordet investeringsvin. Der findes talrige eksempler på vine, som er steget i pris, og som har været gode investeringer. Set i et bredere perspektiv har vin tilmed været den bedste investering i sammenligning med nogle af de største globale aktieindekser.

Aktiemarkedet siges at være effektivt, og aktiekursen går dagligt både op og ned i takt med, at ny information bliver kendt, og stemningen på markedet skifter. Dermed opstår der til tider store udsving på aktiemarkedet og deraf afledt en større risiko.

Som investering er vin anderledes stabil. Der er langt færre hændelser, som får vinpriserne til flytte sig, og antallet af hændelser, som medfører prisfald, er få. I stedet stiger priserne løbende og i et støt tempo, i takt med at efterspøgselen stiger, og det løbende konsum reducerer udbuddet.

De nedenstående vine er eksempler fra eksisterende, faktiske porteføljer. Investorerne har købt vinene gennem RareWine Invest på baggrund af RareWine Invests anbefalinger.

Vurderingspriserne svarer til, hvad vinene kan sælges til på det globale marked, og er blevet kommunikeret til investorerne via My RareWine Invest. 

Det amerikanske erhvervsmagasin Forbes kiggede i 2015 nærmere på vininvestering, og sammenlignede dengang vin med aktier. De sammenlignede en portefølje med forskellige investeringsvine med markedsindekset S&P 500 over en 20-årig periode, og nåede frem til, at investeringsvin havde givet et dobbelt så højt afkast som aktier i perioden 1993-2013.

Vin Købt Vurdering Afkast
2007 d'Auvenay Auxey Duresses Blanc Bourgogne €750 Okt 2019 €2.000 Jun 2021 167% 80% Årligt
2012 Coche-Dury Corton-Charlemagne Blanc Bourgogne €1.760 Jan 2020 €3.300 Mar 2021 88% 71% Årligt
2013 Domaine Leroy Romanée St. Vivant Bourgogne €1.950 Jan 2017 €6.750 Jun 2021 246% 32% Årligt
2009 Comte Liger-Belair La Romanée Bourgogne €2.590 Jan 2019 €4.500 Feb 2021 74% 30% Årligt
2013 Domaine Leroy Richebourg Bourgogne €2.250 Jan 2017 €7.500 Jun 2021 233% 31% Årligt
2001 Armand Rousseau Gevrey-Chambertin Clos St. Jacques Bourgogne €430 Jan 2016 €925 Jun 2021 115% 15% Årligt
2000 Pol Roger Sir Winston Churchill Champagne €100 Jan 2017 €170 Apr 2021 70% 13% Årligt
2002 Salon Cuvée "S" Champagne €450 Jul 2019 €750 Jul 2021 67% 34% Årligt
1996 Dom Pérignon Champagne €220 Jan 2019 €360 Maj 2021 64% 23% Årligt
1998 Krug Vintage Champagne €130 Jan 2017 €265 Apr 2021 104% 18% Årligt
2015 Margaux Bordeaux €610 Okt 2017 €900 Apr 2021 48% 12% Årligt
2016 Tignanello Italien € 59 Apr 2019 €110 Jun 2021 86% 33% Årligt
2015 Sassicaia Italien €130 Okt 2018 €210 Mar 2021 62% 22% Årligt
Brora 38YO 16th release 1977 Whisky €995 Okt 2017 €1.650 Maj 2021 66% 15% Årligt
Johnny V. Jensen.JPG

Jeg ser vininvestering som et supplement til andre investeringer. Der har historisk set været gode afkast på investering i vin, hvilket tiltaler mig. Endelig er det også rigtigt sjovt at kunne lave en investering inden for et område, jeg interesserer mig rigtigt meget for.

Johnny V. Jensen

Aalborg

Prospekt

Hent RareWine Invests gratis guide til investering i vin

Download vores store guide til investering i vin. Udfyld formularen og modtag din investeringsguide til vin. Guiden giver indblik i, hvordan du udvælger den perfekte investeringsvin – og hvordan RareWine Invests rådgivning hjælper dig med at opnå det bedste afkast.