Investeringstips - Bourgogne - 6. juli 2018

Henri Jayer – En legende lever videre

Henri Jayer – manden der gjorde Bourgogne til Bourgogne

Henri Jayer er den største personage, der nogensinde har lavet vin i Bourgogne og hans vine er kult og som navn er han udødelig.

Siden Jayers død i 2006 er prisernepå hans vine eksploderet, og forventningen er, at priserne fortsat vil stige – på samme måde som det forventes at malerierne Mona Lisa (Leonardo da Vinci), Stjernenatten (Van Gogh) og Guernica (Picasso) stiger i pris, selv om de i dag allerede er tæt på uvurderlige.

Se hvilke vine, som sælges til investering sidst i artiklen

Rekordsalg på 221 mio DKK – og en masse nye rekorder!

Søndag d. 17. juni 2018 blev de sidste vine fra Henri Jayers privat kælder solgt på auktion i Schweiz, hvor det samlede hammerslag endte på intet mindre end 221 mio DKK + salær og moms. Rare Wine Invest har sikret sig en andel af vinene, og dette er absolut sidste chance for at købe hans vine med perfect provenance.

Highlights fra auktionen

Lot 160:

15 x magnum Henri Jayer Cros-Parantoux 1985 – 2001 (vertikal):

DKK 7.474.000*

(Ny verdensrekord: Dyreste vin-lot solgt på auktion)

 

Lot 135:

6 x magnum 1999 Henri Jayer Cros-Parantoux 1999, OWC6 :

DKK 3.390.000*

(Ny verdensrekord: Dyreste kasse med 6 magnumflasker solgt på auktion)

 

Lot 93:

12 x 1999 Henri Jayer Cros-Parantoux 1985, OWC12:

DKK 3.236.000*

(Ny verdensrekord: Dyreste kasse med 12 alm. flasker solgt på auktion)

 

* alle priser er hammerslag ex. salær (20%) og ex. moms

Henri Jayer Henri Jayer

Fødsel – liv – død – eftermæle

Født i 1922 i Vosne-Romanée havde Henri Jayer egentlig ingen planer om at skulle være “vigneron”. Men imens hans to ældre brødre drog i krig under anden verdenskrig, indvilligede den dengang 16-årige Henri i at passe Etienne Camuzets, og senere sine brødres, vinmarker. Efter at have studeret oenologi på universitetet i Dijon, indgik Henri Jayer en 10-årig aftale med Domaine Méo-Cemuzet om, at producere deres vine og sælge dem under fælles label. Årgang 1951 var første vin Henri Jayer solgte under eget label.

Samme år begyndte Henri Jayer at arbejde på nabomarken til Richebourg, Cros-Parantoux, hvor der hidtil havde været dyrket artiskokker… Efter to års arbejde, hvor han angiveligt måtte bruge sprængstof 400 gange for at løsne den stenede jord og undergrund, plantede han vinstokke i 1953. Efter 20 år, følte han stadig ikke, at kvaliteten på druerne kunne bære en vin i sig selv, og han benyttede druerne i sin kommunevin, Vosne-Romanée. I 1978 lod han sig overtale, og frigav den første enkeltmarksvin fra Cros-Prantoux. De 1,01 ha gav en årlig produktion på kun 3.500 flasker – men hvilke 3.500 flasker!

Efter trusler om at få frataget sin folkepension, måtte Henri Jayer officielt trække sig tilbage i 1996, og overdrog sit domæne til sin nevø og assistent Emmanuel Rouget. Jayer fortsatte som konsulent for Emmanuel Rouget, men fortsatte i praksis arbejdet som om intet var hændt, og helt frem til 2001 blev der produceret Cros Parentoux under navnet Domaine Henri Jayer.

Henri Jayer døde som 84-årig i 2006 efter længere tids sygdom.

Igennem årene udviklede Henri Jayer særlige teknikker og pricipper, der idag benyttes af de fleste store producenter i Bourgogne. Han er nok den enkeltperson i historien, der har haft størst betydning for Bourgogne som vindistrikt, og anerkendes de facto som den største vinmager gennem tiderne!

På billeder herunder ses Domaine Henri Jayers i typiske bugundisk beskedenhed

Domaine Henri Jayer Domaine Henri Jayers i typiske bugundisk beskedenhed

Henri Jayer på auktion – Christies, Hong Kong 2012

Ved sin død i 2006 efterlod Henri Jayer sig en omfattende vinkælder indeholdende flere tusinde flasker vin af egen produktion. I 2012 valgte hans arvinger Lydie og Dominique, at sætte en stor del af vinene på auktion, og valget faldt på Christies i Hong Kong under navnet “Fine and Rare Wines from the Private Celler of Henri Jayer”.

10. februar 2012 blev 100 magnumflasker og 644 almindelige flasker bortauktioneret, og auktionen trak overskrifter i vinverdenen.

Ikke nok med at vinene kom fra Bourgognes afdøde godfather og evige faderskikkelse, så var vinene også i perfekt stand – faktisk nærmere overperfekt stand, da vinene kom direkte fra domænets kælder med nye capsuler, nye labels og nye originale trækasser. Burgundisk perfektion!

Vinene blev solgt til langt over vurdering og med et samlet hammerslag på 53 mio. DKK + salær, satte auktionen en ny standard for, hvad vin kunne koste. Se hammerslag her: Christies, Henri Jayer Lot List

Siden auktionen i 2012 og frem til i dag er priserne på Henri Jayers vine steget mellem 150% og 400%.

1989 Henri Jayer Cros-Prantoux 1989 Henri Jayer Cros-Prantoux

Den allersidste auktion – “The Heritage”

Søndag d. 17 juni 2018 kom de allersidste vine fra Henri Jayers egen kælder på auktion. Ved det der omtales som “Århundredets vinauktion” blev de sidste 209 magnumflasker og 855 normale flasker sat på auktion på Baghera i Geneve; “The Heritage – The Ultimate sale from the Private Cellar of Domaine Henri Jayer”.

Ligesom i 2012 fik vinene nye capsuler og labels, de blev leveret i nye originale trækasser, og en notar vidnede vinenes overflytning fra domænets kælder til auktionshusets sikrede lager i Geneve freeport. De sidste vine fra en afdød legende kom til salg “ex-domaine” – en form for vinøs overperfekt stand.

Ikke overraskende var mediebevågenheden denne gang endnu større! Det samme var interessen blandt samlere, og salen var fuld. Da hammeren var faldet for sidste gang, og de 1.064 flasker vin havde skiftet hænder, endte den samlede pris på fire gange vurderingen! Med samlet hammerslag på mere end DKK 221 mio + salær og moms, gik auktionen over i historien som den største vinauktion verden nogensinde havde set.

Auktionen løftede med andre ord, barren for hvad vin kan koste. Betydningen rækker længere, end blot for Henri Jayers vine, men også hvad vinene fra de øvrige topproducenter i Bourgogne kan koste i fremtiden.

Sidste chance

De sidste vine fra Henri Jayers egen private samling havde for altid forladt domænets egen kælder, som nu er tom! Ringen er sluttet.

Medmindre en investor lægger vinene i en portefølje og dokumenterer at vinene efter auktionen også har ligget perfekt, kommer vi aldrig igen til at se perfekte flasker på markedet igen. 

Rare Wine Invest var naturligvis tilstede på auktionen, og vi sikrede os et antal vine, der nu udbydes til investorer og samlere:

Henri Jayer auktion Rare Wine Invest var naturligvis tilstede på auktionen, og vi sikrede os et antal vine, der nu udbydes til investorer og samlere.

Henri Jayer Cros-Parantoux – vinens Ferrari 250 GTO?

I 2012 blev en Ferrari 250 GTO solgt på auktion til rekordhøje USD 38 mio. På daværende tidspunkt verdens dyreste bil. Allerede året efter satte en anden Ferrari 250 GTO ny rekord, da hammerslaget lød på USD 52 mio!

I juni 2018 skiftede endnu en Ferrari 250 GTO hænder. Bilen havde bl.a. deltaget i 1963-udgaven af 24H Le Mans, og sluttede i øvrigt som nummer fire. Prisen satte igen ny verdensrekord: USD 70 mio!

Ferrari-eksperter forudser, at prisen kan bryde USD 100 mio for en Ferrari 250 GTO indenfor de næste 4-5 år!

Henri Jayer Cros-Parantoux kan om nogen vin sammenlignes med en Ferrari 250 GTO. Og med disse vines unikke historie; at de har befundet sig i Henri Jayers privat kælder siden de blev tappet, svarer det til at finde en folieret Ferrari 250 GTO i Enzo Ferraris private garage.

Invester i Henri Jayer – Det bliver kun dyrere!

Historien viser, at prisen på det dyreste af det dyreste, altid vil blive endnu højere, og hvis den næste Ferrari 250 GTO kommer til at koste mere end USD 70 mio, hvis den næste Paul Newman “Paul Newman” Rolex Daytona kommer til at koste mere end USD 13,8 mio, hvad skal Henri Jayer så koste i fremtiden? – Formentlig mere end det gør i dag, for historisk set er det dyreste kun blevet dyrere – ofte MEGET dyrere!

At de dyreste vine fortsætter med at stige i pris, viser også vores  seneste nyhedsbrev, hvor vi beskrev hvordan 2014 DRC – Romanée-Conti på 4 måneder var steget 20 %.

For den langsigtede investor, der forstår vinenes unikke historie, er der her mulighed for at gøre en særdeles god investering, og en sidste chance for at få fat i disse legendariske vine – enhver vinsamlers drøm!

Priser til investering

Vinene kommer direkte fra Henri Jayers egen kælder og leveres med nye labels og nye kapsuler i nye org. trækasser

Rare Wine Invest har følgende tre unikke kasser til salg til investering: 

 

Priser

ÅrVinVol.EnhedPris / fl.*
1991Henri Jayer – Cros-Parantoux (ex. Domaine feb. 2018)0,75OWC3€32.000
1993Henri Jayer – Cros-Parantoux (ex. Domaine feb. 2018)0,75OWC3€30.000
1996Henri Jayer – Cros-Parantoux (ex. Domaine feb. 2018)0,75OWC3€28.000

*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel.
Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske.
Forudsætter en samlet investering på min. EUR 10.000 (75.000 DKK)

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.