Investeringstips - Bourgogne - 16. januar 2019

Domaine Leroy stiger +50% i 2018 og bliver verdens dyreste vin!

Domaine Leroy leveret ekstraordinært høje afkast i 2018 og har overtaget titlen som verdens dyreste vin fra Romanée-Conti efter mere end to årtiers dominans.

Endnu et rekordår bringer Domaine Leroy i front

Med en prisstigning på 40-50% i løbet af 2018, har Domaine Leroy leveret ekstraordinært høje afkast – og har overtaget titlen som verdens dyreste vin fra Romanée-Conti, efter mere end to årtiers dominans.

Invester i Domaine Leroy inden årgang 2016 frigives, med forventelige prisstigninger til følge.

Årgang 2014 har leveret rekordafkast

For godt et år siden kom vi med en klar anbefaling af vinene fra Domaine Leroy, og investeringscasen omhandlede dengang årgang 2014.

Allerede efter seks måneder, i forbindelse med frigivelsen af de første årgang 2015 fra Domaine Leroy, kunne vi berette om prisstigninger på 40-50% på årgang 2014.

Læs investeringstippet fra dengang lige: Domaine Leroy og dronningen af Bourgogne

De største vine leverede de højeste afkast

I løbet af de seneste seks måneder har vi været vidne til en klar tendens – de dyreste vine er blevet endnu dyrere, og har dermed leveret de bedste afkast.

De seneste 6 måneder er prisen på Grand Cru-vinene fra Domaine Leroy i gennemsnit steget med ca. 25% mens Premier Cru vinene er steget ca. 10% i pris. Dette placerer Domaine Leroy forrest i feltet, sammen med de øvrige top-vine fra Bourgogne, når vi taler prisstigninger i Bourgogne.

Det handler om stigende efterspørgsel, som i høj grad er drevet af konsum og dermed er der i høj grad tale om en reel efterspørgsel. Særligt kostbarhed og høj kvalitet har været eftertragtet, hvilket netop er synonym med vinene fra Domaine Leroy.

Læs også: Bourgogne-priserne blev sendt på himmelflugt i første halvdel af 2018

Leroy Chambertin 2011 Domaine Leroy Chambertin

Romanée-Conti vippet af pinden efter mere end to årtier

2018 blev året hvor verden for første gang i en menneskealder skulle vænne sig til, at verdens dyreste vin, ikke længere hed Romanée-Conti.

Med en handelspris på €38.000* per flaske, er Domaine Leroys Musigny, mere end 50% dyrere end samme årgang 2015 Romanee-Conti, som ”blot” handles til ca. €21.000*, hvilket dog samtidig er en ny rekord for Romanée-Conti.

Dronningen af Bourgogne

Madame Lalou Bize-Leroy er den enkeltperson, som har haft den største betydning for vinene fra Bourgogne de seneste 20 år, og hendes format er på niveau med Henri Jayer og hans arbejde i 80’erne og 90’erne, der har medvirket til Bourgognes kultstatus i dag.  

Madam Leroy er ikke en fru hvem-som-helst, og med en fortid hos netop Domaine de La Romanée-Conti og et fortsat medejerskab af samme, har hun været en magtfaktor i Bourgogne i mere end et halvt århundrede. Anerkendelsen af sit arbejde fik hun netop i 2018, hvor hendes vine for første gang siden grundlæggelsen af Domaine Leroy i 1988, handles til priser der er højere end vinene fra DRC.

Det er derfor ikke uden grund at Madame Leroy kendes som Dronningen af Bourgogne.

Madame Leroy – domænets sjæl og hjerte

Som nævnt ovenfor er DRC og Domaine Leroy tæt forbundet og har flere fællestræk. De har begge historie, renommé og kvaliteten med sig, og deres kompromisløse vine hører til blandt verdens bedste, men de adskiller sig på et væsentligt punkt.

Mens DRC har tæt på 800 års historie, og dermed selvsagt har været under ledelse af dusinvis af dygtige winemakers gennem historien, er Domaine Leroy i højere grad lig personen Madame Lalou Bize-Leroy.

Madame Leroy har selv grundlagt domænet, og udgør i dag hele domænets identitet og historie, og det kan været yderst vanskeligt at forestille sig Domaine Leroy uden Madame Leroy.

Det betyder, at når hun en dag ikke længere er en del af driften af Domaine Leroy, er den sidste ”rigtige” flaske Domaine Leroy også blevet produceret og domænets skæbne vil være uvis. Men uanset om produktionen fortsætter eller ej, vil der herefter, blive skelnet mellem vine lavet før og efter Madam Leroys pensionering.

Med andre ord: Madame Leroy ER Domaine Leroy!

Madame lalou Bize Madame lalou Bize

Årgang 2016 lige om hjørnet

Timingen for investering i Domaine Leroy er optimal da, årgang 2016 inden længe frigives. 2016 har potentiale til at blive endnu bedre end den i forvejen legendariske årgang 2015. Læg dertil at produktionen er yderst begrænset pga. vanskelige dyrkningsbetingelser, hvorfor årgang 2016 forventes sætte en ny overlægger for, hvad vinene fra Domaine Leroy kan koste. Dette giver i sig selv en mulighed for, at øvrige årgange fra Domaine Leroy også bliver dyrere.

Kort sagt: køb Leroy inden markedet reagerer på frigivelsen af 2016.

Grand Cru eller Premier Cru?

Grand Cru vinene fra Domaine Leroy, er den seneste tid steget mere i pris end Premier Cru vinene, og prisgabet mellem de bedste og de næstbedste vine er vokset betragteligt.

Hvis den nuværende tendens, hvor det dyreste vine bliver dyrere, fortsætter, findes den bedste investering naturligvis i Domaine Leroy’s Grand Cru vine.

Vil prisgabet, som på det seneste har vokset sig historisk stort, blive besvaret med stigende priser på Premier Cru vinene, findes der interessante investeringsperspektiver i de næstbedste vine fra Domaine Leroy.

Den fundamentale forskel på ovenstående består i en marginalt større prisfølsomhed på Grand Cru-vinene, som i højere grad end Premier Cru-vinene, udsættes for spekulation, men som til gengæld også, historisk set, har givet det bedste afkast.

Rare Wine Invest mener

Det er i sagens natur vanskeligt at spå om fremtiden, men sikkert er det dog, at der kommer en dag, hvor vinene fra Domaine Leroy ikke længere produceres af Madame Leroy. Læg dertil, at vinene i dag er bredt anerkendt som værende blandt verdens absolut bedste, hvilket i 2018 kom til udtryk ved, at domænets Musigny indtog pladsen som verdens dyreste vin efter DRCs Romanée-Conti, som har haft titlen i mere end to årtier.

Denne Leroy-anbefaling er en forlængelse af vores tidligere anbefalinger fra November 2017 og Juni 2018, og selvom vinene på det seneste er steget markant i pris, ser vi fortsat masser af investeringspotentiale i Domaine Leroy, som aldrig har stået stærkere.

Vi forventer at frigivelsen af årgang 2016 fra Domaine Leroy vil resultere i et hidtil uset højt prisniveau for Leroys vine. Dette kan få en positiv afsmittende effekt på de øvrige årgange, inklusiv de herunder nævnte årgang 2011 og 2015, som forventes at stige i pris.

Der anbefales investering i både Grand Cru- og Premier Cru-vinene fra Domaine Leroy, og betragter begge som solide langsigtede investeringer med potentielt høj kortsigtet up-side.

Rare Wine Invest sælger følgende vine fra Domaine Leroy til investering:

Domaine Leroy årgang 2011 (pakket i trækasser á 3 x 75 cl)

KlassifikationVinAntalPris / fl.*
Grand CruChambertin3€9.000
Grand CruCorton-Renardes3€3.750
Grand CruLatricières-Chambertin3€4.200
Premier CruGevrey Chambertin Les Combottes6€1.400
Premier CruNuits Saint Georges Aux Boudots6€1.100
Premier CruSavigny Beaune Les Narbantons6€950

Domaine Leroy årgang 2015 (pakket i trækasser á 3 x 75 cl)

KlassifikationVinAntalPris / fl.*
Grand CruClos de la Roche3€5.500
Grand CruClos de Vougeot9€4.950
Grand CruLatricières-Chambertin3€6.000
Premier CruChambolle Musigny Les Charmes3€1.800
Premier CruGevrey Chambertin Les Combottes6€1.800
Premier CruNuits Saint Georges Aux Boudots6€1.750
Premier CruSavigny Beaune Les Narbantons6€1.600
VillagePommard Les Vignots18€1.025
VillageVosne Romanee Genaivrières12€1.450

*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel.
Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske.
Forudsætter en samlet investering på min. EUR 10.000 (75.000 DKK)

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.