Investeringstips - Italien - 27. november 2019

Enestående Soldera: Seks årgange så godt som aflyst – invester i den første i årevis

Perfektionisme, sabotage, ikonisk vin og en karismatisk vinbonde. For første gang i årevis er denne vin fra Soldera atter tilgængelig – stadig i begrænset produktion

En usædvanlig kort historie – indtil videre

De, der begejstres af de store italienske vine og forføres af de mageløse Brunelloer, vil uden tvivl kende Case Basse di Gianfranco Soldera eller blot Soldera. En smule uvant i investeringssammenhænge har huset Soldera en ganske kort historie, der faktisk har mindre end 50 år på bagen. Gianfranco Soldera, en tidligere forsikringssælger fra Milan, købte i 1972 Case Basse-ejendommen i den lille by Montalcino i Toscana. Ejendommen var i raderlig forfatning på dette tidspunkt, men Soldera havde en ambition om at producere en exceptionel og enestående Brunello. Til dette formål blev sangiovese-eksperten Giulio Gambelli hyret som konsulent, og igennem et frugtfyldt samarbejde med pertentlighed som omdrejningspunkt, blev husets Brunello perfektioneret, som tiden gik.

Gianfranco Soldera skulle eftersigende have været en usædvanligt svær mand at omgås og arbejde med – i særdeleshed når det kom til hans vine. Eksempelvis forbød Soldera gæster at spytte ud under smagninger uanset hvilke af sine vine, der var tale om. Ligeledes var han besat af glasvalg; han ville udelukkende drikke sine vine, såfremt disse havde hans specialdesignede glas, uanset om det var på restaurationer eller andet. Men som bekendt er grænsen mellem gal og genial hårfin. Hvad der på den ene side har været perfektionistisk galskab, har samtidig skabt den absolut største og ubetinget bedste Brunello, der findes og har gjort Case Basse di Gianfranco Soldera til en kultproducent. For mange kendere et sandt mesterværk.

Gianfranco Soldera Gianfranco Soldera

Enestående ejendom med minimal produktion

Selvom Solderas produktion ikke officielt er opgivet som økologisk, er tilgangen til- og filosofien omkring vinen nærmest enestående. Med opbakning fra sin kone, en passioneret botanist, har Soldera skabt en oase på sin ejendom, der søger at skabe de absolut bedste betingelser for alle planter – herunder også vinstokkene. Ejendommen er hjemsted for en to hektar stor botanisk park med mere end 1.500 unikke roser og hundredevis af habitater for bier og andre insekter. Insekterne fungerer som et biologisk forsvar mod skadedyr, der normalt angriber vinstokke og -druer. Resultatet er en vinproduktion uden kemikalier og pesticider, hvilket uden tvivl har været medvirkende til at gøre Solderas vin til den største.

Case Basse di Gianfranco Soldera råder over to vinmarker, Intistieti og Case Basse, der til sammen strækker sig over otte hektarer. Arealet i sig selv er tilstrækkeligt til at producere op imod 60.000 flasker pr. årgang. Dog holdes udbyttet nede for at sikre en tårnhøj kvalitet, hvilket resulterer i en årlig produktion på blot 15.000 flasker, hvilken i hårde årgange reduceres helt ned til 6.000 flasker.

Sabotage!

Gianfranco Soldera skulle angiveligt ikke have været den letteste mand at omgås, hvilket i 2012 fik store konsekvenser for husets vine. En decembernat blev hanerne til Solderas fade åbnet, og 60.000 liter modnende Sangiovese-vin, der skulle blive til Brunello, blev hældt ud og ødelagt. Ingen flasker eller andre værdigenstande blev stjålet, og det stod klart, at der var tale om sabotage. Efterforskning afslørede senere gerningsmanden; di Gisi, en tidligere ansat på vingården, der efter sammenstød med Soldera var grebet til hærværk. Di Gisi blev dømt til fire års fængsel i marts 2013.

Ikke alle fadene blev tømt 100 %, men de tilbageværende mængder kan betragtes så godt som ikke-eksisterende i dag. Resultatet af denne sabotage har været, at der ikke er blevet frigivet så godt som noget Soldera i årgangene 2007-2012 begge år inklusive. Derfor er den seneste årgang, nemlig årgang 2013 af 100 % Sangiovese-vin, i dag kaldet "Toscana IGP", den eneste fulde årgang, der er blevet frigivet i årevis!

Med en så begrænset produktion, der angiveligt maximalt giver 15.000 flasker i gode årgang, er seks årgange næsten uden frigivelse ekstremt lang tid. Dette har naturligvis resulteret i, at vinene fra før årgang 2007 er blevet endnu mere sjældne og stort set ikke findes på verdens vinmarkeder.

Dette giver nu muligheden for at investere i den første vin Soldera i en lang årrække i et marked, der ganske enkelt ikke har kunne skaffe vinen. En situation, der kun har bidraget til endnu større efterspørgsel, hype og kult-status.

Sabotage hos Soldera De store brunellofade der næsten blev fuldstændig tømt under sabotagen i december 2012

En kunstner takkede af

Mange store tænkere og kunstnere er først for alvor blevet værdsat efter deres død. Først på dette tidspunkt, når det går op for publikum, at der ikke kommer mere, værdsættes kunstneren for alvor.

Gianfranco Soldera omkom i februar 2019 i en solobilulykke formentligt forårsaget af et hjertestop.

Soldera blev dog allerede inden sin død betragtet som en af de vigtigste personer i den italienske vinverden, men bortgangen har kun biddraget med øget interesse for husets vine. Årgang 2013 er blandt de sidste årgange, hvor Gianfranco Soldera selv ledte produktionen, og årgang 2013 er desuden den sidste årgang, Soldera selv gjorde helt færdig – fra høst til tapning.

En kunstner og højt respekteret vinproducent takkede af, men har efterladt et vigtigt aftryk på vinverden og en arv af fantastiske vine, der kun findes i ganske begrænsede mængder.

Det har tidligere vist sig, at vinverden for alvor reagerer, når en stor producent har takket af. Det bedste eksempel findes i Bourgogne og handler om Henri Jayer, der er en af de største producenter i Bourgogne nogensinde. I 1990 solgte Jayer en kasse med 12 flasker 1985 Cros Parantoux til en værdi af mindre end € 300. I 2016, cirka seks år efter Henri Jayers død, blev en tilsvarende kasse 1985 Cros Parantoux solgt på Christie’s auktion i Hong Kong til en værdi svarende til knap € 250.000. I 2018 blev de absolut sidste vine fra Jayers kælder solgt på auktion, og endnu en kasse med 12 flasker Cros Parantoux satte verdensrekord som verdens dyreste kasse vin (12 flasker) med hammerslag svarende til over € 500.000. En værdistigning på mere end 166.000 % siden 1990. Selvom der ikke bør forventes en tilsvarende udvikling, da Gianfranco Solderas værdier er blevet nedarvet til efterkommerne af huset, tjener dette som et godt eksempel på, hvordan vinverden kan reagere, når en stor producent går bort og pludselig ikke præsentere mere vin.

Soldera Brunello til investering

Rare Wine Invest mener

Invester i Soldera og invester dermed i den absolut største og mest eksklusiveeksklusvie italienske rødvine. Årgang 2013 tilbyder samtidig investorer muligheden for at investere i den første årgang, efter hele seks årgange blev så godt som totalt ødelagt grundet sabotage. Det har dermed været næsten umuligt for vinkendere med forkærlighed for de absolut bedste italienske vine at skaffe Soldera i en lang årrække, hvilket ikke har gjort efterspørgslen og interessen mindre.

Hertil kommer det, at produktionen af Solderas Toscana IGP er svært begrænset set i et italiensk perspektiv og nærmest ligner noget, der primært kendes fra Bourgogne. I gode årgange produceres kun op imod 15.000 flasker, hvilket langt fra synes at være nok til en verden, der i årevis har ventet tålmodigt på, at den største vin fra Soldera atter skal blive tilgængelig.

Gianfranco Soldera var et italiensk vinikon der efter sin død i vinters har efterladt en enestående arv af højt skattede vine. En skat, hvor årgang 2013 er den sidste årgang Gianfranco Soldera selv fulgte helt til dørs, selvom han hjalp til i produktionen indtil sin for tidlige død.

Invester i Soldera

Lige nu har du muligheden for at investere i mængder af Soldera Toscana IGP til en af markedets absolut bedste priser. Tilføj denne vin til porteføljen og forstærk den med den største italienske vine, verden stort set ikke har set i årevis.

Kontakt os på invest@rarewine.dk eller via kontaktformularen i bunden for at investere i denne vin. 

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS*
2013Toscana IGP Soldera 100% Sangiovese Case Basse di Gianfranco Soldera750OC6300€ 420
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Vil du vide mere?

Læs mere om hvorfor investering i vin er den perfekte investering og blive klogere på hvilke mekanismer der investering i vin særligt attraktivt lige her: Hvorfor investere i vin

Er du endnu ikke vininvestor kan du desuden med fordel læse mere om hvordan du investerer lige her: Sådan investerer du i vin

Vi står desuden altid til rådighed hvis du har spørgsmål eller vil vide mere. Kontakt os via formularen herunder.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.