Investeringstips - Bordeaux - 14. februar 2019

Legendariske Petrus bærer Bordeaux med flotte afkast

Med en ekstremt begrænset årlig produktion af disse berømte vine, skal verdens voksende antal bemidlede vindrikkere snart lede længe efter netop disse årgange.

Petrus – kendt af mange, smagt af få!

Petrus er klart blandt Bordeauxs mest eftertragtede og kostbare vine og selv uden et bredere kendskab til vin, afslører navnet og den ikoniske label, at der er her tale om noget helt særligt.

Selvom navnet Petrus kan spores helt tilbage til romernes herske i Gallien (i dag Frankrig), er det først i 1837 at de første optegnelser om navnet Petrus i sammenhæng med vin findes. Ejendommen, der oprindeligt blot var 7 hektarer stor, var siden slutningen af det 18. århundrede ejet af familien Arnaud der ernærede sig ved kultivering af vin. Men trods stolte familietraditioner var det først i 1878 at både navnet Petrus og området Pomerol for alvor fik opmærksomhed og trådte frem i lyset, da netop Petrus vandt en guldmedalje ved verdensudstillingen i Paris i 1878. I 1925 begyndte familien Arnaud at sælge dele af jordene til Madame Edmond Loubat, der ved udgangen af 2. Verdenskrig havde overtaget ejendommen i sin helhed.

Château Petrus i dag Château Petrus i dag

En formidabel Madame giver faklen videre

Madame Loubat, der desuden også ejede Château Latour à Pomerol, var en visionær og driftig kvinde, der med en ekstrem kvalitetsbevidsthed og detaljeorientering, mente at vinene fra Petrus havde format til at blive sammenlignet med de bedst klassificerede vine fra resten af Frankrig. Regionen er dog i dag stadig ikke underlagt nogle officielle klassificeringer. Madame Loubat drog på egen hånd ud for at overbevise vinverdenen om at den manglede noget ekstraordinært. Kampagnen fortsatte i 1953 hvor Madame Loubat deltog i kroningen af Dronning Elizabeth II og sendte i denne forbindelse en kasse Petrus (måske 1947 el. 1949) til Buckingham Palace som gave – eftersigende med stor begejstring hos monarken til følge.

Syv år senere går Madame Loubat bort og niecen Madame Lacoste-Loubat tager kortvarigt over mens Jean-Pierre Moueix gradvist overtager Château Petrus. Jean-Pierre Moueix havde været en nær forretningspartner til Madame Loubat, og havde bl.a. introduceret Petrus på det amerikanske marked. Under hans kompetente ledelse voksede Petrus’ anseelse yderligere og sønnerne Christian og Jean-Francois Mouix drages ind i forretningen. De overtager ansvaret som hhv. directeur  technique (teknisk direktør) og geránt (direktør) ved Moueix’ død i 2003. En kompetent ledelse af Petrus var sikret og arv samt historie kunne leve videre!

Petrus

Investering i Bordeaux

At investere i vin har i mange år været synonym med investering i Bordeaux og regionen må anses som værende arnestedet for vininvestering. Siden starten af 1970’erne har de eftertragtede bordeauxvine indbudt til investering og både slotte, restauranter, privatpersoner og samlere har købt mere end de skulle bruge og har som et resultat af dette nydt godt af de store prisstigninger og eftertragtede status. Efter årtier med stabile afkast begyndte priserne i Bordeaux for alvor at accelerere fra midten af 2000’erne og steg til et hidtil uset højt niveau. Lige indtil 2011 hvor Bordeaux-boblen sprang og priserne dykkede.

Grunden til denne boble skal findes i den intensive spekulation i de meget store mængder vine. Særligt slottenes egne spekulationer vurderes at have haft en stor medvirkende effekt til denne udvikling. På trods af dette skal det nævnes at bordeauxvine stadig udgør klart den største andel af handlede vine på vinbørsen Liv-ex. Samtidig gør regionens historiske vigtighed, at der stadig er mange der sværger til Bordeaux.

Ikoniske Petrus er ikke en typisk bordeauxvin

Vinene fra Petrus er fremelsket af uanede mængder pertentlig pleje, hvor den feminine detaljeorientering siges at være grundstenen i denne legendariske vinproduktion. Slottets marker har desuden et helt unikt terroir. Dette er to af de væsentligste grunde til, at præcis Petrus, med sin karakteristiske mentol-næse ikke er som nogen anden bordeauxvin og er en meget eftertragtet oplevelse, helt for sig selv. Udover de enestående smagsoplevelser der gemmer sig i vinen, besidder Petrus flere kvaliteter, der trods tilstanden i Bordeaux gør præcis disse vine særligt attraktive for investorer.

Ualmindelig lille og eksklusiv produktion

2016 var det mest udbytterige år i Bordeaux i mere end ti år. Det betød at den samlede produktion løb op i astronomiske 557 mio. liter vin, hvilket svarer til 770 mio. flasker! Af dette enorme antal, er det naturligvis kun promiller der opfylder de blot mest basale kriterier for at kunne blive betragtet som investeringsegnede. Men mens de kendte 1. Cru slotte som Mouton Rothschild og Latour der begge i gennemsnit producerer i omegnen af 200.000  flasker vin om året, producerer Château Petrus blot i omegnen af 30.000 flasker om året – og disse skal forsyne hele det globale marked!

At Petrus er ekstremt sjælden og eftertragtet er næppe en overraskelse for den vinkyndige, men med overstående tal er perspektivet klart for enhver: Med kun 30.000 flasker om året, af en af de mest ikoniske bordeauxvine, er Petrus-vinene supereftertragtede og forsvinder fra markedet nærmest før de rigtigt er sat til salg.

Læs også: Investeringstip: 2017 Pedesclaux – en primeur-salget skydes igang

Petrus 2005

Set i Bourgogne og set i Champagne…

Det er ingen hemmelighed at Bordeaux de senere har givet et lavere afkast sammenlignet eksempelvis med Bourgogne og Champagne. Men på trods af dette har Bordeaux fortsat en vigtig plads i historien og betydningen af denne region kan ikke fornægtes. På trods af at der i seneste år er opnået større afkast i andre regioner, anbefaler Rare Wine Invest fortsat Bordeaux som en mindre komponent i en veldiversificeret portefølje.

Selvom Bordeaux ikke i de senere år har kunnet holde trit med eksempelvis Bourgogne og Champagne når det kommer til afkast, leverer enkelte bordeauxvine, med Petrus og Le Pin i spidsen, fortsat attraktive afkast. I et forsøg på at forklare denne udvikling, kan der kigges til Bourgogne for at lede efter fællestræk. Her har det i de seneste år vist sig at de højeste afkast skulle findes i de dyreste flasker fra de mest ikoniske producenter. Tendensen gælder ligeledes i Champagne hvor der sidste år var et fald i antal solgte flasker, men en uændret værdi i det totale salg – forklaringen er også her at det dyreste er blevet endnu dyrere. Og i denne sammenligning skal det forstås at Petrus er for Bordeaux hvad DRC og Domaine Leroy er for Bourgogne!

Petrus stiger tre gange så meget sammenlignet med resten af Bordeaux

Hvis denne observation perspektiveres til Bordeaux vil de seneste to års prisudvikling bakke op om tesen. Hvis der kigges mere overordnet på Bordeaux, er Liv-ex Bordeaux 500 i gennemsnit steget 5,0 % de seneste to år. Samtidig er Liv-ex Bordeaux Legends 50 i samme periode steget med 10,5 %. De mere eksklusive vine har hermed opnået større prisstigninger end Liv-exs top-500. Men tendensen valideres kun yderligere når der kigges på det bedste af det bedste.

De generelle bordeauxpriser bliver løftet op af enkelte vine og Petrus har i særdeleshed bidraget til prisstigningerne i regionen. Priserne på Petrus er på tværs af samtlige årgange fra 1998-2012 steget med 16,7 %de seneste to år, hvilket i gennemsnit har givet investorer et årligt afkast på 8,0 %.

Denne udvikling bekræfter kun de førnævnte observerede tendenser: De dyreste flasker fra de absolut bedste producenter efterspørges i højere grad, hvilket har ledt til prisstigninger på netop disse vine – vine der samtidigt ofte er stærkt begrænsede i antal, allerede fra frigivelsen.

Petrus

Rare Wine Invest mener

Historien om Petrus er som så mange andre vinhistorier fantastisk. Historier hvor de små anekdoter i fællesskab udgør helheden, som de utallige små smagsnuancerne tilsammen udgør en vins komplekse oplevelser.

Men Petrus adskiller sig dog alligevel og er fra et bordeauxperspektiv et interessant investeringsemne. Petrus er nemlig en af de få bodeauxvine, der har leveret gode afkast de senere år, og skal der investeres i Bordeaux er det Petrus der bør vælges.

Petrus har et stort potentiale og når der kigges på tendenserne i Bourgogne og Champagne, kan de seneste års prisstigninger på Petrus formentlig forklares heri – det dyreste og bedste er kun er blevet mere eftertragtet og steget i pris, og Petrus hører præcis til i denne kategori.

Trods en dalende interesse for Bordeaux generelt anbefaler vi fortsat investering i vine fra regionen – faktisk op til 10 % af den samlede portefølje. Det gør vi præcis på grund af Petrus, og til dels Le Pin, da præcis disse ikoniske kultvine fortsat trækker opmærksomhed og efterspørgsel på det globale vinmarked!

En investering i Petrus er for dig der leder efter en solid investering i Bordeaux der kan bidrage til at sikre en optimalt diversificeret portefølje.

Petrus kan ligeledes være for dig der spekulerer i netop Bordeaux og tror på det fortsatte investeringspotentiale i Bordeaux.

Petrus er i sandhed en ekstremt sjælden vin der er kendt af mange, men smagt af få. Invester i Petrus og invester i en af de bedste og mest eftertragtede vine – ikke bare fra Bordeaux, men i hele verden.

Rare Wine Invest sælger følgende vine fra Château Petrus til investering:

ÅrVinVol.EnhedAntalPris*
1982Petrus750 ml.OWC1212€4.600
1998Petrus750 ml.Loose12€2.950
1998Petrus750 ml.OWC612€3.100
2005Petrus1500 ml.OWC312€8.000
2009Petrus750 ml.OWC660€3.300
2010Petrus750 ml.OWC624€3.300

*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel.
Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske.
Forudsætter en samlet investering på min. EUR 10.000 (75.000 DKK)

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.