Markedsanalyser - 1. maj 2020

1. kvartal 2020: Aktie-klø og stresstest af vin som kapitalbevarende aktiv

Sådan gik det vininvestering i et kvartal hvor udefrakommende omstændigheder satte verden på den anden ende. Se videogennemgang af kvartalet eller læs sammendraget her

1. kvartal 2020 på bare 11 minutter

Få det fulde overblik over hvordan 1. kvartal 2020 forløb sig, set fra vininvestorens perspektiv i videoen herunder. Her vil Anders Børsen, direktør i RareWine Invest, tage dig med igennem tilstanden på vinmarkedet og ikke mindst hvordan corona-krisen påvirker vininvestoren og vinmarkedet. Få desuden kvartalets status på RareWine Invests fire hovedkategorier: Bourgogne, Champagne, Bordeaux og Rest of World der eksempelvis omfavner whisky og italienske og amerikanske vine.

Se videoen herunder og læs desuden mere om kvartalet og fremtidens attraktive muligheder for vininvestoren.

Eksisterende vininvestorer kan glæde sig over særdeles begrænsede tab, sammenlignet med aktieinvestoren, mens både eksisterende og nye potentielle investorer lige nu står med gunstige opkøbsmuligheder.

Se videoen: Kvartalsrapport Q1 2020

Udefrakommende omstændigheder påvirker investorer

Urolighederne i Hong Kong, kinesisk-amerikansk handelskrig og amerikansk straftold på europæisk vin satte en stopper for de store prisstigninger som vi så i 2018, og med et beskedent afkast på 2,6 % i 2019 satte vi øget fokus på vins kapitalbevarende egenskaber da vi i slutningen af januar kommenterede på 4. kvartal 2019.

Mindre end 3 uger senere startede den største aktienedtur siden finanskrisen og det hurtigste fald i moderne tid.

Aktiemarkedet tabte 35 % af sin værdi på bare 30 dage, hvilket kortvarigt sendte priserne tilbage på samme niveau som før finanskrisen for mere end 12 år siden. Mens dette har givet anledning til uro og utryghed blandt aktieinvestorerne, har vininvestoren trygt kunne nyde en rolig nattesøvn.

Afkast 2020

Kategori1. kvartal
Bordeaux-7,6 %
Bourgogne-8,7 %
Champagne-6,8 %
Rest of World-6,8 %
RWI-Indeks*-7,7 %
Aktier**-22,6 %
*Et indeks sammensat af fire Liv-ex indeks: Bordeaux 500 (10 %), Burgundy 150 (40 %), Champagne 50 (30 %) samt Rest of World 50 (20 %) rebalanceret månedligt, omregnet til EUR. **MSCI Europe net total return omregnet til EUR/DKK

Vin klarer sig bedre i krisetid

Ingen ved hvor alvorlig denne krise bliver. Nogle mener vi er ovre det værste, mens andre mener, vi kun har set toppen af isbjerget. Intet er sikkert endnu.

Sikkert er det dog, at de store fald på aktiemarkederne, 23 % alene i 1. kvartal 2020, har sendt aktiemarkederne tilbage til 2014-niveau, og dermed er mere end fem års aktieafkast gået tabt i løbet af meget kort tid. I samme periode rapporterer Liv-ex om et mindre fald i vinpriserne på knap 8 %, hvilket blot slår vinpriserne 18 måneder tilbage.

Vinverden rundt: Champagne og Toscana klarer sig bedst

Netop Champagne og vinene fra Toscana har i dette kvartal klaret sig væsentlig bedre end de øvrige områder. Priserne på disse vine er blot faldet et par procent, og nogle er endda steget i pris, og det er bl.a. i disse regioner vi skal finde dette kvartals lyspunkter.

Værd at bemærke er det, at de to områder som udmærker sig positivt i dette kvartal, netop er undtaget af den amerikanske straftold på 25 %, som omfatter de fleste europæiske vine. Dermed skal en del af det prisfald vi ser i de øvrige områder, formentlig ikke alene tilskrives corona-krisen. Samtidig giver det håb om, at vi har en mindre prisstigning til gode, såfremt at den amerikanske straftold afskaffes engang i fremtiden.

I Italien er det supertoscanerne, og endnu engang Sassicaia, der stjæler rampelyset mens særligt de sekundære årgange af Dom Pérignon bidrager positivt i Champagne.

Liv-ex rapporterer et fald på 6,8 % i Champagne, mens vi nærmere ser stagnerende priser og mindre fald på et par procent ved gennemgang af vores investorers porteføljer.

Prisen på bourgognevinene steg i 2018 33 % men faldt 2,9 % i 2019. Corona-krisen har også påvirket priserne i Bourgogne i 1. kvartal 2020, men mens Liv-ex rapporterer et fald på 8,7 % vurderes det faktiske prisfald snarere at være 5-6%. Det er vinene der tog de største spring i 2018, der har set de største tab, men trods dette er disse stadig oppe med mellem 50 og 100 %.

Priserne i Bordeaux er mere konjunkturfølsomme end i de øvrige områder, da netop denne kategori fortsat udgør langt størstedelen af værdien af verdens samlede investeringsvin. Bordeauxpriserne falder deraf også 7,6 %, og der er tale om tab over det meste af linjen inkl. de allerdyreste bordeauxvine. Bordeaux er fortsat en region hvor vores anbefalinger er få og yderst velovervejede.

Mens de italienske vine er lyspunktet i Rest of World-indekset er det gået hårdest udover whisky, der dog historisk set også har været forbundet med højere afkast og større risiko.

Krise føder attraktive købsmuligheder

Hvis krisen er midlertidig, kan prisfaldene også at være det.

Flere vine handles lige nu til priser der er 10–15 % lavere end for seks måneder siden, og det giver mulighed for at samle nogle af de største vine op med rabat. Eksempelvis gør et prisfald på 11,3 % i løbet af de seneste fem kvartaler, at bourgognepriserne nærmer sig et yderst interessant leje, set fra et købsperspektiv – og potentialet er ikke faldet sammen med prisen. Tværtimod.

Hertil kan nogle vine i nyere årgange potentielt blive udbudt til priser som sammenlignet med de forudgående årgange, vil synes billige.

Lige nu er således et godt tidspunkt at øge sin eksponering i vin, som udover at kunne købes med rabat, også udgør en sikker havn i denne og fremtidige krisetider hvilket er attraktivt for både eksisterende og nye potentielle investorer.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.