Markedsanalyser - Champagne - 14. december 2020

Champagne-investeringer hitter som aldrig før

Stigende handelsaktivitet og stigende priser. Champagne stjæler overskrifterne for 2020 ifølge den engelske vinbørs Liv-ex, og manifesterer sig dermed som et stærkt aktiv.

2020 har i den grad været champagnens år når man taler om vininvestering, og det endda til trods for, at der for mange ikke har været noget at fejre i det snart forgange år. Covid-19 har i den grad lagt en dæmper på festlighederne, men for vininvestorerne er der grund til optimisme, ikke mindst hvis man har champagne i sin portefølje.

Stående anbefaling på champagne til investering

Hos RareWine Invest har vi i snart fem år, som nogle af de eneste på markedet for vininvestering, haft en stående anbefaling på netop champagne, ligesom champagne udgør næsten en tredjedel af vores anbefalede porteføljesammensætning. Ofte har vi sågar omtalt de gyldne dråber som vinens svar på statsobligationer, og de investorer der har taget champagne til sig, er gentagne gange blevet belønnet.

Champagne opfylder nemlig en af de absolut vigtigste faktorer for en investeringsvin, nemlig et enormt løbende konsum over det meste af verden. Til festlige lejligheder, fødselsdage, receptioner, fejringer, byture osv. Eksemplerne er utallige, der er altid en undskyldning for at drikke champagne. Tilmed oplever man ikke den samme gemmetradition som f.eks. Bordeaux-vinene i årtier har været udsat for.

Den manglende spekulation i champagne som investering, det løbende konsum, samt en global stigende interesse for de lille vinområde i det nordfranske medfører ideelle betingelse for champagne-investorerne. Tilmed kan man også spekulere i yderligere interesse fra det enorme kinesiske marked i fremtiden, da især de unge generationer af kinesere i stigende grad adoptere vestlige vaner.

Investering i Cristal Et af Champagnes største navne: Louis Roederers Cristal

Ny rapport sender champagne til tops

Årsrapporten fra den engelske vinbørs, Liv-ex, der netop er offentliggjort, bekræfter den stigende globale interesse for alternative investeringsformer, i særdeleshed vin. Lav volatilitet fremhæves af Liv-ex som værende særligt interessant ved vin som investering – ikke mindst i en tid, hvor aktiemarkedet er omgærdet af nervøsitet og store udsving.

Rapporten fastslår, at champagne sammen med vinene fra Italien er de bedst performende i 2020. Champagnerne fremhæves for de største prisstigninger, mens de italienske vine – drevet af 2016 Barolo og 2015 Brunello de Montalcino, næsten har fordoblet deres markedsandel i ’Fine & Rare’ segmentet.

For champagnerne er det især den allerede legendariske årgang 2008, og den seneste frigivelse, årgang 2012, der er de store drivere, hvilket også har medført prisstigninger på de omkringliggende årgange.

På Liv-ex’ liste over de 10 mest handlede vine i 2020 i Fine & Rare-kategorien finder vi intet mindre end tre champagner. 2008 Comtes de Champagne, 2008 Dom Pérignon og 2012 Cristal indtager henholdsvis tredje-, fjerde- og femtepladsen på top 10-listen.

Med dette i tankerne og Liv-ex’ udtalelser om, at intet tegner til at champagnes momentum ikke vil fortsætte ind i 2021, tyder det på at timingen på investering i netop champagne måske aldrig har været bedre.

Champagne er gået fri af straftold

Man skal heller ikke underkende effekten af, at Champagne, og i øvrigt vinene fra Italien, indtil nu er gået fri af amerikansk straftold på 25 % som blev indført i oktober 2019 - modsat de øvrige franske vine som alle er omfattet. Hvorledes den aktuelle handelskrig mellem USA og Europa har udsigt til en ende når Præsident Trump formentlig i starten af 2021 overlader roret til president-elect Joe Biden kan der kun gisnes om.

Hos RareWine Invest kunne vi tilmed ved udgangen af 3. kvartal 2020 berette om champagne-stigninger over en bred kam på 4,5 %, hvilket bragte champagne op over 25 % de seneste 5 år. Et solidt afkast, taget i betragtning af, at vi fortsat tror på de største prisstigninger her, ligger foran os.

Champagne på topliste for kun tredje gang i mere end 30 år

De positive tendenser for champagne bliver yderligere bekræftet af det toneangivende magasin Wine Spectator, som hvert år ved denne tid offentliggør deres top-100-liste over årets bedste vine. Listen, der har været offentliggjort siden 1988, publiceres med udgangspunkt i de mange tusinde vine som deres redaktører smager og anmelder i løbet af året.

Udover redaktørernes egen vægtning skeles der også til vinens generelle point, pris på vinen samt handelsaktivitet (dog primært i USA). Kun vine med en score på 90 point eller mere kommer i betragtning til listen.

2020-listen toppes måske noget overraskende af 2010 Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial fra den historiske spanske producent Bodegas Marqués de Murrieta. Endnu mere sensationelt er det, at der for kun tredje gang i historien er en champagne på listens top-10. 2012 Bollinger Grande Année indtager nemlig listens 10. plads hvilket vidner om såvel Bollingers enorme kvalitet, men også det generelle potentiale i Champagne.

1996 Krug Vintage indtog i 2007 en 10. plads som den første Champagne på listen. Den blev sidenhen efterfulgt af 2008 Dom Pérignon Legacy Edition som i 2018 indtog listens 5. plads.

2012 Bollinger Grande Année 2012 Bollinger Grande Année

Champagne-investorerne har stadig det bedste i vente?

Flere branchemedier, herunder respekterede Decanter, rapporterer om stigende produktionsomkostninger på champagne igennem de seneste 15 år som ikke står mål med prisstigningerne. Derfor forudser eksperter og producenter samstemmende, at champagnepriserne kommer til at stige med højere hast de næste 10 år end hvad vi tidligere har været vant til. Du kan læse hele historien lige her.

Hos RareWine Invest mærker vi også en stigende interesse for champagne som historisk set, sammen med Bourgogne, udgør den største del af vores investeringsanbefalinger, og forventninger om prisstigninger giver grobund for yderligere champagneinvesteringer, mens priserne stadig er på et minimum.

Kunne du tænke dig at høre mere om dine muligheder for investering i champagne, kan du med fordel bruge formularen herunder.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.