Investeringstips - Bourgogne - 27. oktober 2020

Dette er essensen af sjælden bourgogneinvestering. Og potentialet er derefter…

Domaine Cathiard er indbegrebet af prestigefyldt, sjælden vin. Domænets totale produktion er på blot 1.500 kasser om året. Se her hvor få flasker der laves af husets topvin

Domaine Sylvain Cathiard – et hot-topic i Bourgogne

Sebastien Cathiard er navnet alle andre producenter nævner, hvis du beder om deres favoritproducent i Bourgogne. I Bourgogne er dette manden som alle i disse år kigger på, og hvis man er vinproducent, kan alene det at være gode venner med Cathiard hæve anseelsen på dine vine betragteligt. Dette har været tilfældet i de senere årgange fra Coquard Loison-Fleurot, hvor domænets vinmager har lært at lave vin hos netop Sebastien Cathiard.

Udbud og efterspørgsel hænger på ingen måde sammen når det gælder Cathiards vine. For udover at vinene på tværs af produktporteføljen er ekstremt eftertragtede, er produktionen helt i bund. Domaine Cathiard besidder nemlig kun 5,5 hektar jord, som er spredt over så mange marker at der ikke er én mark med mere end én hektar. Det betyder, at Cathiard kun producerer ca. 1.500 kasser vin om året. Selv Domaine Cathiards Bourgogne rouge, der en smule blasfemisk kan kaldes domænets bordvin, fremstilles kun i godt 2.000 flasker om året. Men det helt store potentiale finder vi i husets topvin, Romanée Saint-Vivant, hvor produktionen hører til blandt de mindste i Bourgogne.

Med rødder i Domaine de la Romanée-Conti og Domaine Lamarche

Siden 2011 har Sebastien Cathiard stået ved roret på dette lille domæne. Sebastien startede med sin far i 2006 og Domaine Sylvain Cathiards et fils var dermed født. Ejendommen er ellers grundlagt i 1930erne hvor Sylvain Cathiards bedstefar købte de første parceller, mens han arbejdede for Domaine de la Romnée-Conti og Domaine Lamarche. Op gennem årene kom der lidt parceller til mens andre parceller faldt fra, men i 1986 startede Sylvain med sine egne parceller og supplerede med vindruer fra sin far. En relativ utraditionel måde at starte et domæne på, men resultatet har sidenhen vist sig at være et niveau, der hører til blandt de mest interessante i Bourgogne. I dag er domænets kronjuvel og mest famøse markbesiddelse 0,17 hektar på grand cru-marken, Romanée Saint-Vivant. Romanée Saint-Vivant ligger i et af verdens mest prestigefyldte vinområder, nemlig vinkommunen Vosne-Romanée og nærmere bestemt lige imellem landsbyen Vosne-Romanée og den mytiske vinmark Romanée-Conti. Dette er en helt optimal beliggenhed og noget af verdens absolut bedste og mest berømte jord til vinproduktion.

Vinstilen hos Domaine Cathiard

Stilen er så flyvende elegant som man kan forestille sig som vinelsker. Kombinationen af luftig og elegant vin, men med en længde og kompleksitet som kun verdens største vine kan levere. I vinmarkerne arbejdes der efter økologiske principper, men uden certificering. Det er Sebastien, hans kone og et ganske lille hold af arbejdere, der udfører alt i hånden. Øje for detaljen er nødvendigt, når der er så få vinstokke at gøre godt med. I vinkælderen er Sebastien til ”hands-off-winemaking”. Druerne afstilkes 100 %, der foretages en koldfermentering inden den alkoholiske gæring. Vinen lagres i 18 måneder på fad, specielt udvalgt fra to bødkere. Der bruges stigende mænge af nye fade - op til 2 ud af 3 fade er nye - til Cathiards enestående Romanée Saint-Vivant. I de senere år er der registreret mindre brug af nye fade, hvilket kun har givet vinene bedre balance. Dette er fantastisk vin af så fremragende kvalitet, at den vil være en attraktiv skat for vinelskere mange år efter tapningen.

“Sébastien Cathiard has quietly gone about making Domaine Sylvain Cathiard one of the most elite producers in Vosne-Romanée, with prices to match.

                                                                  - Neal Martin, Vinous

Uhyre sjælden bourgogneinvestering: Romanée Saint-Vivant er grand cru af største kaliber

Der er grand cru-vinmarker og så er der grand cru-vinmarker i Vosne-Romanée. Her går terroir, klima og eksponering op i en højere enhed og giver nogle forudsætninger for eksklusiv vin, som man ikke lige finder andre steder i verden. Den højderyg, der strækker sig gennem denne kommune, lægger rygrad til nogle af de mest sagnomspundne vinmarker, og ikke bare i området, men i verden: Nemlig Romanée-Conti, La Tâche, Richebourg og sidst men ikke mindst Romanée Saint-Vivant. Alle ovennævnte marker leverer nogle af de bedste og mest efterspurgte røde bourgognevine i hele verden.

Romanée Saint-Vivant har en lille parcel lige under Romanée-Conti. Her lykkedes Cathiard-familien at købe sig ind på en parcel på bare 0,17 hektar ud af markens totale 8,37. Det betyder at Domaine Cathiard i en god årgang kun producerer omtrentligt tre fade, hvilket svarer til mindre end 900 flasker.

Dette er en vin der er stærkt allokeret og som selv de bedste restauranter må se langt efter, og der er fra producenten kun allokeret under en håndfuld flasker til hele det danske marked om året.

Cathiards Romanée Saint-Vivant er ganske enkelt indbegrebet af en sjælden bourgogneinvestering og investeringspotentialet er helt i top.

Investering i Cathiard Romanée Saint-Vivant Tre perfekte flasker Romanée Saint-Vivant fra Domaine Cathiard tilgængelig til investering

Sublim bourgognekvalitet

Domaine Cathiard er garant for tårnhøj kvalitet, lige fra domænets kommunevine op til den absolutte top ved grand cru-vinen Romanée Saint-Vivant. Her skal man dog huske, at selvom de forskellige kritikere bruger samme 100 point-skala, er det alligevel som om, at de forskellige regioner dømmes forskelligt. Det udmunder sig specifikt i, at de store kritikere er sværere at imponere, når det kommer til de fornemmeste bourgognevine – måske grundet ekstremt højt niveau, generelt set. Forståelsen af dette er dog essentiel for at forstå at, at kritikernes scores af Cathiards Romanée Saint-Vivant afspejler et ekstremt højt niveau:

ÅrgangWAVIBHAVG*
2009-94-9794-9795,5
2010-93-9694-9795,0
2011-93-9693-9594,3
201294-9695-9793-9695,2
201393-9592-9593-9694,0
201496-9893-9593-9695,3
201795-9795-9793-9695,5
WA: Wine Advocate VI: Vinous BH: Burghound *AVG: Gennemsnittet er udregnet ved først at tage middelværdien af samtlige barrel scores og efterfølgende tage gennemsnittet af disse på tværs af de tre kritikere.

Hvad der i øvrigt er interessant her er, at samtlige scores er barrel scores, altså foreløbige scores, inden vinen er tappet på flaske og det endelige produkt er salgsklart. Dette kan skyldes, at produktionen af netop Cathiards Romanée Saint-Vivant er så begrænset, at selv ikke de største kritikere kan garanteres en færdig flaske. Noget der giver stof til eftertanke og vidner om disse flaskers eksklusivitet.

2017 Cathiard Romanée Saint-Vivant 2017 Cathiard Romanée Saint-Vivant i OWC3

Hvilken årgang bør man investere i?

Du har lige nu en yderst sjælden mulighed for at investere i flere forskellige årgange mellem årgang 2009 og 2017. Men hvilken bør man som vininvestor vælge? Som pointene herover vidner om, leverer alle vinene et stabilt højt niveau, og der er ingen særlige udsving. Men når det kommer til denne vin, er det nærmere et spørgsmål om hvorvidt det er muligt at skaffe, end at have mulighed for at vælge årgange. Med andre ord er vores anbefaling den samme på tværs af disse vine, og valg af årgang er sekundært, da case og potentiale knytter sig til Cathiards Romanée Saint-Vivant generelt og ikke på en specifik årgang. 

RareWine Invest mener

Som navnet RareWine Invest antyder, drejer dette sig om investering i sjældne vine og med Domaine Sylvian Cathiards Romanée Saint-Vivant kommer vi helt ind i selve kernen af forståelsen af hvad sjælden investeringsvin er.

Disse vine er produceret i så begrænset omfang, at de allokeres så kraftigt at de enkelte landes nationale distributører tildeles helt ned til enkelte flasker om året, hvor der fx blot kommer en lille håndfuld til Danmark hvert år.

Her er det med andre ord ikke et spørgsmål om at have den luksus at vælge og vrage mellem hvilke årgang og formater man ønsker, men om faktisk at kunne få lov at købe.

Den ekstremt begrænsede produktion gør ligeledes, at det i dag praktisk talt er umuligt at opdrive perfekt moden Romanée Saint-Vivant fra Domaine Cathiard og kan en vininvestor i fremtiden tilbyde lige netop dette til verdens vinhandlere og -elskere, er der ganske enkelt tale om en ægte skat.

Du har her mulighed for både at investere i hele kasser af almindelige flasker og enkelte magnumflasker. Magnumflasker, der i sagens natur er produceret i endnu mindre omfang og nærmest har mytisk status.

Potentialet er ganske enkelt enormt og kombineres Domaine Cathiards anerkendelse med den hyper begrænsede og eftertragtede produktion af Romanée Saint-Vivant, er der groft sagt ingen grænse for hvad disse flasker kan komme til at koste i fremtiden. Fortilfældene med perfekt modnede Romanée Saint-Vivant fra Cathiard er særdeles begrænsede og kan dette præsenteres, har man ganske enkelt noget enestående.

Tror du også på Bourgogne og tror du på det mest eksklusive, sjældne og prestigefyldte vin, så er Cathiards Romanée Saint-Vivant det perfekte valg – og lige nu har du chancen.

Mængderne er ekstremt begrænsede og sælges efter først til mølle-princippet.

Invester i Romanée Saint-Vivant fra Domaine Sylvain Cathiard

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS/FL.*
2009Romanée St. Vivant750OC66 € 2.400
2010Romanée St. Vivant750OC66 € 2.500
2011Romanée St. Vivant750OC66 € 1.400
2012Romanée St. Vivant750OWC36 € 1.600
2013Romanée St. Vivant750OWC33 € 1.500
2014Romanée St. Vivant750OWC36 € 1.650
2014Romanée St. Vivant1.500OWC12 € 4.000
2017Romanée St. Vivant750OWC66 € 2.000
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.