Artikler - RareWine Academy

Hvilken temperatur skal din vin serveres ved?

Har du helt styr på, hvilken temperatur du skal servere forskellige vine ved? Eller hvilken betydning temperaturen har for smagen og holdbarheden?

Temperaturen er afgørende for vinens udvikling

Der er vist ikke mange, der er i tvivl om, at temperaturen spiller en stor rolle for en vin – og endda på mange forskellige stadier i vinens liv. For flertallet er serveringstemperaturen måske den vigtigste, men for producenten er vejret og temperaturen i løbet af vækstsæsonen mindst lige så interessant. Sågar i tiden efter produktion er temperaturen ikke ligegyldig. Det er nemlig et stadie, hvor vinen skal have lov til at udvikle sig under de optimale betingelser for at bevare sin økonomiske og smagsmæssige værdi.

Den rette serveringstemperatur for vin

Serveringstemperatur er yderst væsentlig for, hvordan vinen smager hos dig. Mange har tendens til at drikke hvidvin for koldt og rødvin for varmt.

Ofte bliver hvidvin kølet næsten helt ned til frysepunktet, hvilket medfører, at en stor del af smagen forsvinder. Derfor har hvidvin godt af at blive nydt lidt varmere.

Når rødvin bliver serveret for varmt, sker der det, at det er alkoholen, der bliver den dominerende faktor ud af glasset. Hvis man køler vinen lidt ned, kommer frugten mere til sin ret, og mange vil opleve flere forskellige smagsaspekter. Generelt kan vine med mindre tannin tåle at blive serveret endnu køligere og fremstår dermed lettere og mere elegante.

Når man stiller vinen på bordet, så husk at tage højde for, at den hurtigt tager et par grader på, når den skænkes og står i glasset – især hvis der er varmt i lokalet. Så server den hellere lidt køligere end planlagt. Har du ikke fået tempereret vinen, så læg den i fryseren i godt 10 minutter.

Forslag til drikketemperatur - rødvin:

  • Pinot noir andre lette rødvine med lav tannin – fx Bourgogne: 14 – 16 grader
  • Merlot, cabernet sauvignon og lignende vine – fx Bordeaux: 16 – 18 grader

Forslag til drikketemperatur - hvidvin:

  • Riesling, sauvignon blanc og andre aromatiske druer – fx Mosel: 5 – 10 grader
  • Bourgogne, chardonnay, chenin blanc – fx Bourgogne: 13 – 15 grader

Opbevaringstemperatur er vigtig for vin

Opbevaring af vin er en helt anden historie i forhold til temperatur. Du skal tilstræbe at ramme samme vilkår som i en kælder hos vinbonden. 11 – 13 grader og med en luftfugtighed omkring 75 %. Det er optimale betingelser for vinens udvikling. Det vigtigste med opbevaring er dog, at temperaturen er stabil og ikke svinger for meget over kort tid. Hvis din vin ligger varmere end dette, vil den udvikle sig hurtigere end den optimale kurve. Er der køligere, men over frysepunktet, vil udviklingen gå langsommere. Overvej dette i forhold til, hvor længe du vil gemme vinen.

Luftfugtigheden er medvirkende til, at der populært sagt ikke ’går prop i vinen’. Ved en luftfugtighed på omkring 70-75 % vil korkproppen forblive lettere fugtig og dermed ikke tørre ud. Hvis luftfugtigheden er højere end 75 %, kan man risikere, at det går ud over etiketten på flasken, hvilket ikke er hensigtsmæssigt, hvis den skal tage sig godt ud ved servering.

Værste sted at opbevare vin:

Over køkkenskabene er ikke ideelt. Her svinger temperaturen ofte meget indenfor kort tid. Det kan ødelægge selv den bedste vin i løbet af få uger.

Bedste sted at opbevare vin:

Hvis man hverken har en perfekt kælder eller et vinkøleskab, vil det ofte være midt i huset, temperaturen er mest stabil, og hvor vinen kan ligge mørkt uden rystelser. Bunden af et klædeskab er en anden oplagt mulighed.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.