Artikler - RareWine Academy

Undgå faldgruber ved investering i vin

Med stigende interesse følger også mange fordomme, myter og spørgsmål omkring vininvestering. Derfor har vi samlet svar på en række af de spørgsmål vi oftest møder...

I disse år oplever vi en støt stigende interesse for investering i vin, og med god grund for der er stabile afkast at hente hvis man styrer udenom de største faldgruber. Derfor har vi herunder samlet svar på en række af de spørgsmål vi oftest bliver mødt af, så du kan styre uden om de største faldgruber og tjene penge på at investere i vin.

Hvordan kvalificerer man en vin til investering?

En betingelse for at en vin kan stige i pris er, udover at den har lagringspotentiale, at produktionen er begrænset og ikke kan øges ved f.eks. tilkøb af nye marker. Dertil kommer at vinen løbende skal drikkes, og at efterspørgslen skal forventes at stige i fremtiden – f.eks. når antallet af rige mennesker i verden stiger, og interessen for vin stiger tilsvarende.

Afhængig af hvilke kriterier man opstiller er det højest et sted mellem 0,1 % og 1 % af verdens vine, der kvalificerer sig til investering. Som tommelfingerregel er det de bedste, dyreste og sjældneste vine fra de ældste og mest berømte producenter, som egner sig til investering. Husk du altid kan finde vores anbefalinger lige her...

Hvilke vine skal man investere i?

Historisk set har vinene fra Bordeaux været hjørnestenen i klassisk vininvestering, men faldende efterspørgsel kombineret med øget spekulation betyder, at priserne i dag er høje og i mange tilfælde ikke modsvarer efterspørgslen – i hvert fald ikke hvis der skal tænkes muligheder for et afkast ind.

Med et afkast på 159 % har Bourgogne været den bedste vininvestering de seneste 10 år*, mens Champagne og Italiensk vin de seneste år er kommet på banen, og sammen med bourgognevinene udgør fundamentet i en vininvestering anno 2020. Ønsker man et højere afkast og en højere risiko, kan man desuden tilføje whisky, som historisk set har outperformet vin, til sin portefølje.

* [Liv-ex Burgundy 150 EUR indeks i perioden Maj 2010 til April 2020]

Skal jeg investere i små eller store mængder?

Allerede når du investerer, bør du have i tankerne, hvordan du sælger vinene igen. Udover at der til den tid skal være et marked for de vine du sælger, skal vinene også være lette at håndtere for den fremtidige køber, som ofte vil have videresalg til slutbrugerne for øje. Køb derfor kun vine i perfekt stand, som er i hele kasser og i originalemballage. Køb færre forskellige vine men i større volumen, da små mængder ofte udløser et krav om rabat fra køber eller i værste fald skræmmer de professionelle købere væk.

Med undtagelse af de allerdyreste vine er løse eller uperfekte flasker således ikke egnet til investering.

Hvad betyder momsen for min investering?

Hvis du køber vin inklusive moms, og du ikke har et fradrag for momsen – f.eks. hvis du investerer for frie midler eller igennem et selskab uden momsfradrag (typisk et holdingselskab), svarer dette i praksis til at betale en merpris på 25 %, som du aldrig får igen. At købe vin med moms som ikke kan refunderes svarer til at købe en aktie til kurs 125, når alle andre handler til kurs 100.

Som privatperson er din eneste mulighed for at investere i vin uden moms at få vinene leveret told-, afgift- og momsfrit til et toldoplag. RareWine Invest driver Nordic Freeport nord for Aalborg, der er det eneste toldoplag i EU, som tilbyder private at opbevare vin og spiritus uden told, afgift og moms.

Hvordan skal investeringsvin opbevares?

Vin skal opbevares ved en stabil temperatur på mellem 11 og 14 grader og ved en luftfugtighed på mellem 70 % og 80 %. Vinene må desuden ikke udsættes for sollys eller vibrationer fra f.eks. tung trafik.

De færreste som investerer i vin står selv for opbevaringen og lader i stedet vinene opbevare på et eksternt vinlager, hvor der udover de rigtige betingelser også føres logbog på temperatur og luftfugtighed, ligesom der er styr på sikkerhed, alarm og forsikring. Prisen herfor er, pga. stordrift, oftest lavere, end man selv ville kunne opbevare det for. Og så er håndtering af vinen desuden inkluderet i prisen.

I Danmark findes der en håndfuld vinlagre, som tilbyder opbevaring af vin, mens kun Nordic Freeport har status af toldoplag og kan dermed tilbyde opbevaring af vin uden told, afgift og moms, hvilket er en forudsætning for den optimale investering. Nordic Freeports pris for opbevaring, håndtering og forsikring udgør 0,7% af den seneste porteføljeværdi og betales årligt.

Hvilke omkostninger er der hvis jeg selv opbevarer investeringsvin?

Ud fra en økonomisk og praktisk betragtning kan det som regel ikke betale sig at opbevare vinene selv. Man bør dog, hvis man alligevel overvejer selv at opbevare sin vin opstille et budget, for hvad det koster at etablere egen vinkælder og/eller indkøbe vinskabe samt afholde de løbende udgifter til husleje, elforbrug, vedligehold, forsikring og tyverialarm.

Afhængigt af hvilken løsning du vælger, så koster det årligt mellem 1,5 % og 4 % af vinens værdi at opbevare en flaske vin med en indkøbspris på kr. 1.000 i egen ”kælder”.

Mange glemmer at et nedbrud på kølesystemet kan medføre en risiko for pludselig og uoprettelig skade på dine vine. Derfor bør du installere et alarmsystem til overvågning af temperatur og luftfugtighed. Systemet bør kunne føre logbog, så du kan fremlægge fremtidige købere dokumentation for korrekt opbevaring. Du skal dog forberede dig på at ikke alle godtager egen logbog som bevis for opbevaringshistorik, da der findes utallige eksempler på, at opbevaringshistorik er blevet fabrikeret, hvis f.eks. kælderen i en periode har været for varm. Så husk, at hvis kølesystemet bryder ned, skal du kunne skaffe en tekniker med kort varsel – også hvis du er ude at rejse.

Endelig skal du gøre op med dig selv, om du ønsker at bo ovenpå et skatkammer, som øger risikoen for indbrud og røveri. Det er ikke uden grund, at de fleste vælger at opbevare særligt dyre smykker og ure i en bankboks i stedet for i hjemmet. Og husk, at hvis du selv opbevarer vinen derhjemme, så skal der betales told, moms og afgift og dermed forsvinder fortjenesten.

Hvor langt investeringshorisont skal jeg forvente?

Vininvestering er i udgangspunktet en langsigtet og vedligeholdelsesfri investering. Du skal påregne en investeringshorisont på mindst 5 år og gerne 10 år. Der sker sjældent de store udsving fra dag til dag eller fra måned til måned. Derfor skal du heller ikke forvente det store afkast de første par år.

Daytrading er således forbeholdt professionelle vinhandlere, som tjener penge på godt købmandskab nærmere end udsving i dagskurserne, hvilket gør daytrading med vin til en umulighed ud fra et klassisk investeringsmæssigt perspektiv.

Det hænder dog at der opstår situationer, som kan give den velinformerede investor et merafkast. Op til højtider, som f.eks. det kinesiske nytår, kan der kortvarigt opstå en flaskehals, og nogle vine kan midlertidigt sælges til over markedspris.

Ved investering igennem RareWine Invest kan du sove trygt om natten. Din porteføljerådgiver skal nok guide dig sikkert igennem ovenstående faldgruber og mange flere. Du kan altid få personlig kontakt og bliver holdt opdateret hvis der er muligheder som du skal være opmærksom på.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.