Investeringstips - Bourgogne - 24. februar 2021

Billig adgang til nogle af Bourgognes store grand cru’er - Mongeard-Mugneret

Leder man i skyggerne af de største ikoner, findes der fortsat uopdaget potentiale på de store grand cru’er. Her gælder det Echezeaux, Grands Echezeaux og Clos de Vougeot...

Mongeard-Mugneret er kendt for sine helt klassiske bourgognevine på tårnhøjt niveau. Kombinationen af gamle vinstokke på gode parceller, fremstillet efter gamle traditionelle metoder, giver vine med et stort udviklingspotentiale. Men det er ikke kun i flasken, at Domaine Mongeard-Mugneret leverer et solidt investeringspotentiale.

Videogennemgang af investeringscase

Se kort videogennemgang af investeringscase med RareWine Invests kommercielle direktør Rune Spliid.

Domaine Mongeard-Mugneret: I skyggen på attraktive grand cru-parceller

Mongeard-Mugneret er en familievirksomhed med adgang til nogle af de bedste grand cru-vinmarker i Bourgogne. Domænet ligger midt i Vosne-Romanée, som vinkenderen vil kende som det ultimative bourgogne-mekka og hjemsted for nogle af verdens bedste mest kostbare og ikoniske vine. Her har familien boet siden 1620 og har nu gennem mere end otte generationer opkøbt nogle af de mest eftertragtede parceller i mere end 30 forskellige appellationer, og familiens godt 30 hektar krones med fire af de bedste grand cru-vinmarker: Echezeaux, Grands Echezeaux, Clos de Vougeot og Richebourg.

Vincent Mongeard overlader i dag intet til tilfældighederne, når det kommer til fremstillingen af sine vine. Mongeard følger familiens gode traditioner, hvilket giver klassiske bourgognevine. I vinmarken arbejdes der efter bæredygtige principper, ikke for at følge en trend i markedet, men fordi familien altid har arbejdet sådan. Druerne afstilkes ved ankomst til vineriet, og vinen gæres helt naturligt - kun temperaturen holdes nede for at få balancen i vinen. De fade som Mongeard-Mugneret bruger er fremstillet af træ fra skoven Alier som tørres hjemme på ejendommen, inden det sendes tilbage til bødkeren for at blive formet til klassiske bourgognefade.

Her er der mulighed for at erhverve sig vin fra nogle af de bedste vinmarker i Bourgogne, fra en producent der endnu ikke er fremhævet af anmelderne, og i hvert fald indtil videre, nærmere lever et liv i skyggerne af de helt store. En af de tendenser vi ser i markedet i disse år er en stigende efterspørgsel på klassiske vine – en stil der på alle måder beskriver grand cru-vinene fra Mongeard-Mugneret. Dette er vine der ikke imponerer som unge, men med alder bliver rigtig spændende.

Tre store grand cru-navne

Clos de Vougeot er en vinmark med 80 ejere, så den er delt op i mange små parceller. Grundet sin størrelse er det væsentligt, hvor producenten har vinstokke stående. Den nedre del af marken ligger ned til hovedvejen og er meget fladere end den øvre del, der ligger godt på skråningen. Mongeard-Mugneret ejer to forskellige parceller, som begge er beliggende i den rigtig gode øverste del. Af de godt 50 hektar som Clos de Vougeot måler, ejer Mongeard-Mugneret under én hektar. Det betyder, at Mongeard-Mugneret kun producerer i omegnen af 2.500-3.000 flasker Clos de Vougeot om år.

2018 Mongeard-Mugneret Clos de Vougeot: 93+ point fra Wine Advocate ”Full-bodied, powerful and elegantly muscular”

Echezeaux er en stor grand cru-appellation som dækker over flere små parceller. Af de samlede godt 36 hektar har Mongeard-Mugneret lidt under to hektar med vinstokke, der er op til 60 år gamle. Dette giver en årlig produktion på op til 5.500 flasker i gode årgange.

2018 Mongeard-Mugneret Echezeaux: 93 point fra Wine Advocate ”Full-bodied, rich and enveloping”

Grands Echezeaux er nabo til Echezeaux og er, paradokssalt nok, markant mindre. Af de cirka 9 hektar ejer Mongeard-Mugneret næsten 1,5 hektar med vinstokke der nærmer sig 70 år. På denne måde står Mongeard-Mugneret cirka for en sjettedel af alt verdens Grands Echezeaux med en produktion på godt 4.000 flasker pr. årgang.

2018 Mongeard-Mugneret Grands Echezeaux: 94 point fra Wine Advocate ”Full-bodied, layered and concentrated, it's deep and multidimensional”

Hvad koster Clos de Vougeot, Echezeaux og Grands Echezeauz ellers?

Enhver vinkender vil genkende disse tre store navne, og med god grund – her dyrker nogle af Bourgognes største navne nemlig side om side, og med fælles front holder de disse navne relevante, aktuelle og prestigefyldte i vinverden. Men for at illustrere disse markers format og Domaine Mongeard-Mugneret særdeles lave prissætning, så bør vi kigge på nogle af markernes øvrige producenter. Nedenstående er en oversigt over prislejet på nogle af topproducenternes priser på de tre store grand cru-marker sammenlignet med Mongeard-Mugneret:

2018 Clos de Vougeot

ProducentÅrgang 2018
Leroy Ikke frigivet*
Liger-Belair € 2.000
Mugneret-Gibourg € 550
d'Eugenie € 250
Mongeard-Mugneret € 150
*Sammenlignelige årgange koster omkring€ 3.000

2018 Echezeaux

ProducentÅrgang 2018
DRC Ikke frigivet*
Liger-Belair € 1.600
Tremblay € 850
Mugneret-Gibourg € 550
Mongeard-Mugneret € 120
*Årgang 2017 koster ca. € 1.800

2018 Grands Echezeaux

ProducentÅrgang 2018
DRCIkke frigivet*
Georges Noellat € 400,00
d'Eugenie € 375,00
Lamarche € 250,00
Mongeard-Mugneret € 190,00
*Årgang 2017 koster ca. € 1.600

Her er det naturligvis vigtigt at understrege, at Mongeard-Mugneret hverken er DRC eller Leroy. Dette skal blot hjælpe til at illustrere værdien af disse ikoniske markers kæmpestore brands, og hvilket format de er. Samtidig efterlader den lave pris på grand cru-vinene fra Domaine Mongeard-Mugneret positive udsigter for prisstigninger i fremtiden.

Grand cru leder prisstigningerne i Bourgogne

Grand cru er sagen når det kommer til de bedste afkast i Bourgogne. Det er Liv-ex’ ledende bourgogneindeks, Burgundy 150, et godt eksempel på. Burgundy 150 er sammensat af de 10 seneste fysiske årgange af femten rød- og hvidvinen af de bedste producenter i regionen. 14 ud af 15 af disse er grand cru. Burgundy 150 er det Liv-ex-indeks der har præsteret bedst de seneste fem år med et afkast på 85,5 %, hvilket svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på mere end 13 %.

RareWine Invest mener

Det er ingen hemmelighed, at Bourgogne har været den mest interessante kategori i vinverden, når det gælder afkast, uanset om vi kigger fem eller ti år tilbage i tiden. Det er heller ingen hemmelighed, at vi mener, Bourgogne fortsat har en stor fremtid, og at Bourgogne som kategori også i fremtiden vil spille en central rolle for vininvestoren - og med al sandsynlighed også vil være det i rigtig mange år fremover.

Et fællestræk for mange stærke bourgogneinvesteringer igennem tiden har været deres klassifikation som ”grand cru”. Denne klassifikation, som er den fornemmeste i Bourgogne, har skabt et brand i vinverden, bygget på nogle af Frankrigs absolut mest prestigefyldte vinmarker og af nogle af verdens absolut bedste vinproducenter – men denne prestige og anseelse kommer også med en pris, og det er i denne kategori vi finder verdens absolut dyreste vine.

Kigger man de rigtige steder, kan det lykkedes af finde vaskeægte Bourgogne grand cru til en meget fordelagtig pris. Vi har identificeret et sådan tilfælde, og Domaine Mongeard-Mugneret leverer klassisk bourgognevin i særdeles begrænset mængde fra tre af Bourgognes ikon-marker til priser, der giver en meget billig indgang til investering i netop grand cru fra Bourgogne.

Så er præmissen, at vine fra de bedste marker i Bourgogne også i fremtiden vil være attraktive investeringer, og de franske vine forbliver benchmarket i Fine & Rare-segmentet, så er casen om Mongeard-Mugneret et attraktivt valgt, der giver billig adgang til investering i Clos de Vougeot, Echezeaux og Grands Echezeaux – nogle af Bourgognes helt store ikoner.

Invester i grand cru fra Domaine Mongeard-Mugneret

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS*
2018Clos de Vougeot750OWC6180€ 150
2018Echezeaux750OWC6180 € 120
2018Grands Echezeaux750OWC6120 € 190
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.