Markedsanalyser - Bourgogne - 7. april 2021

Bourgogne årgang 2019 - ”Bedste årgang siden 1865”

Bourgogne årgang 2019 stjæler igen opmærksomheden fra alverdens vin-aficionados. Således omtales årgang 2019 fra Bourgogne som den måske bedste nogensinde

Magiske Bourgogne i årgang 2019 stjæler igen opmærksomheden fra alverdens vin-aficionados. Således omtales årgang 2019 fra Bourgogne som den måske bedste nogensinde - og om ikke andet den bedste årgang siden den eventyrlige årgang 1865.

I tilgift vil mange i forvejen mene, at verdens bedste vine bliver produceret i Bourgogne, og skeler man til pris og efterspørgsel, så er der noget om snakken. Bourgogne har igennem de sidste 20 år været en magtfaktor i ’rare & fine wine’ kategorien. Som investering har Bourgogne-vinene manifesteret sig som de mest attraktive i samme periode - og dermed vippet mægtige Bordeaux af pinden.

Seneste årgang, 2019, frigives i disse måneder, og alt tyder på, at hypen omkring Bourgogne når hidtil usete højder. Således viser de første indikationer, at årgang 2019 kommer til at sprænge skalaen for, hvad Bourgogne-vine koster ved frigivelse. Det vil samtidig være med til at trække de forrige årgange op i pris og sætte nye standarder for fremtidige årgange.   

Hvad er det, der gør Bourgogne så unik i forhold til vininvestering?

At Bourgogne-regionen har særlige gunstige forhold for vinproduktion, er ingen hemmelighed, men som investering er Bourgogne også begunstiget af et ulige forhold imellem udbud og efterspørgsel. Efterspørgslen på de fortryllende Bourgogner overstiger udbuddet med flere længder. I Bourgogne er der for topvinenes vedkommende tale om konstant mikroproduktion, og det resulterer i særligt gode kår for en vininvestering.

Læg dertil, at man med årgang 2019 rammer en årgang, der er endnu bedre end, hvad man har set i mands minde, og at udbyttet fra årgang 2019 er godt og vel 20% mindre end normalt.

“Perhaps rival 1865, the greatest vintage of all”

Bernard Hervet, tidligere direktør hos Faiveley og Bouchard – to af de største negocianter i Bourgogne og en af de få nulevende personer der rent faktisk har smagt den uovertrufne årgang 1865 udtaler, at man med årgang 2019 nu har en årgang, der rent faktisk kan matche årgang 1865, der igennem generationer er blevet udnævnt til den bedste nogensinde.  

Aubert de Villaine, der er øverstkommanderende hos mytiske Domaine de la Romanée-Conti, forklarer det således; “We are convinced that the vines are adapting to warmer, drier years, and we find this very reassuring”.

De tolv måneder der går forud for høsten er altafgørende for den samlede kvalitet af en årgang - og ikke mindst den endelige mængde. 2019 var igen et år med et ekstremt klima i Bourgogne, og det har resulteret i vine med stor spændvidde. De bedste er bedre end i mange år, men man skal købe varsomt. Som altid er producenten en meget afgørende faktor i Bourgogne, og dennes valg omkring beskæring og høsttidspunkt har i 2019 været afgørende.

Samlet set er 2019 en årgang, der minder om 2018 med varme og tørt klima. Den store forskel har dog været, at druerne har bevaret deres syre over en bred kam. Druerne og vinplanterne er efterhånden, som Aubert de Villaine er inde på, blevet vænnet til ”the new normal” i forhold til vind og vejr. Det giver sig til syvende og sidst til kende i vinene, som fremstår med bedre balance og længde i smagen.

Det er også tydeligt, at pinot noir har været bedre til at tilpasse sig klimaet, end det er tilfældet for chardonnay. Dermed fremstår især de røde bourgogner som noget helt unikt i årgang 2019, mens de hvide bourgogner endnu ikke er helt oppe på samme smagsmæssige niveau.

Leroy-800x600.jpg

Vækstsæsonen

Selve sæsonen startede med en tør vinter, der resulterede i mangel på vand. De producenter der har de ældste vinstokke, vinder på dette, da deres rødder når længere ned mod grundvandet.

I marts var det varmt, hvilket gjorde, at vinstokkene blomstrede tidligt - faktisk allerede i starten af april. Desværre blev disse tidlige blomster ramt af forårsfrosten, som dræber de unge skud. Det gør, at vinproducenterne allerede inden vækstsæsonen rigtig er begyndt, har mistet en del af høsten.

Sommeren var varm og tør i lange perioder. De to største udfordringer var stress i vinstokkene, der leder til et stop i modningen samt skoldning af druerne. Den megen sol gør, at skindet kan tage skade, men dette kan modvirkes med ekstra bladvækst omkring druerne samt i toppen af vinstokkene, hvilket understreger vigtigheden af tilpas beskæring.

Normalt taler man om en 100-dages tommelfingerregel mellem blomstring og høst, men den megen varme gjorde, at sukkerniveauerne steg hurtigt frem mod høsten. Vinmagerne havde store udfordringer med at få plukket på det rigtige tidspunkt, mens der stadig var syre i druerne og sukkeret ikke var steget for meget.

De høstede druer var til gengæld yderst sunde, da den manglende regn var medvirkende til, at der ikke var råd i druerne. På samme tid havde varmen også dehydreret visse druer, hvilket igen ledte til mindre høstmængde. Som en vinmager sagde ”havde der bare faldet en smule regn lige inden høsten, så havde druerne suget 10 % mere væske og givet et større udbytte”

Til syvende og sidst har druerne fra 2019 vist sig som værende fremragende - ikke mindst hos de producenter der har høstet i tide. Som altid skal man handle varsomt, men med det i mente er der med årgang 2019 mulighed for at få smagsoplevelser ud over det sædvanlige - og ikke mindst lave en rigtig god investering.

RareWine Invest mener

2019 fremstår som en af de absolut bedste årgange hvis ikke den bedste fra Bourgogne nogensinde – og ikke mindst hvis man skeler til alle top producenterne. Allerede nu spores der rekordhøje priser og helt nye standarder for Bourgogne-potentialet. Efter et par år hvor både Italien og Champagne er løbet med en stor del af opmærksomheden, så er Bourgogne i den grad tilbage i søgelyset med årgang 2019.

Alverdens øjne er rettet mod frigivelsen af de største bourgogner, som tilmed kommer på markedet i mindre oplag end vanligt, grundet et høstudbytte der er 20 procent mindre end gennemsnitlige årgange. Det kommer til at sætte helt nye standarder for såvel prisstigningerne som efterspørgslen – ikke mindst om 5 og især 10 år, når vinene bliver svære at opdrive på det åbne marked. Dermed er banen kridtet op til både store smagsoplevelser og solide investeringer.

Investeringsmæssigt har vi store forventninger til denne årgang, og det bliver vine, som bliver attraktive i handlen mange år frem, samtidig med at mængderne mindskes af løbende konsum. Vil du være med fra start, kan du kontakte os via formularen herunder og høre mere om dine muligheder. Alternativt kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev, hvor vi i den kommende tid vil sætte særligt fokus på 2019 Bourgogne og identificere de mest attraktive investeringscases for dig.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.