Investeringstips - Champagne - 13. januar 2022

Dom Pérignon: Ny frigivelse med fantastiske scores. Invester i 2012 Dom Pérignon, som har gjort det igen

Global mangel på champagne forstærker investeringspotentialet i den nye 2012 Dom Pérignon.

2019 blev året, hvor champagneverdens ekstase blev forløst, og årgang 2008 prestigecuvéen, Dom Pérignon, endelig blev frigivet. Champagneelskere verden over stod i kø, den legendariske benchmark-champagne fik sit liv, og den del, der investerede fra start, har allerede i champagnens unge år fået et afkast på mere end 50 %.

Nu har de begået endnu en genistreg, og 2012 Dom Pérignon er nu fysisk i markedet. Vil du være med fra start, er det nu.

Dom Pierre Pérignon: Historien om Benediktinermunken

Den 19-årige Dom Pierre Pérignon valgte i 1668 at tilbringe resten af sit liv som Benediktinermunk i klostret i Hautvillers. På dette tidspunkt var munkene de største jordbesiddere, og det var faktisk dem, der producerede datidens vin.

Dom Pierre Pérignon helligede sit liv til klostret – og heldigvis også til vinfremstillingen.

Han var kældermester i Hautvillers frem til sin død i 1715, og hans årelange beskæftigelse med vinfremstillingen har sat sine tydelige spor i eftertiden. Det var ham, der udforskede forskellige druer og konstaterede, at pinot noir passede godt til det franske klima. Og det var ham, der besluttede at blande druer, så vinene blev mere komplekse.

Den første prestigecuvée i Champagne

I dag bruges nogle af druerne fra klostrets marker i Hautvillers til produktionen af Dom Pérignon. Både for at ære den sagnomspundne munk, men også fordi, terroiret yder prestigecuvéen ret.

Dom Pérignon er verdens første prestigecuvée med deres første årgang 1921, der kom på markedet i 1936. Afsenderen var Möet & Chandon, men efter 2. verdenskrig blev Dom Pérignon sin egen selvstændige vin for at fremme kvaliteten og detaljegraden af den.    

I dag ejes Dom Pérignon af LMVH-koncernen, og det skal bestemt ikke undervurderes. Med en stor koncern i ryggen kommer også et gigantisk distributions- og markedsføringsmaskineri, der taler til prestigecuvéens fordel.

”Summa cum laude”

På Dom Pierre Pérignons gravsten står der Summa cum laude, hvilket i dag bruges på mange universiteter som den højeste udmærkelse ved afslutning på en uddannelse. Summa cum laude er et udtryk for hård flid og succes, hvilket både er passende for Dom Pierre Pérignon og prestigecuvéen Dom Pérignon.

På niveau med de bedste årgange

Hver gang en årgangschampagne rammer markedet, bliver den målt, vejet og sammenlignet med tidligere årgange for at få et indblik i kvaliteten af den. I Champagne er de helt store benchmarkårgange 1988, 1996, 2002 og 2008. Nu er årgang 2012 fra Dom Pérignon frigivet, og den giver sine forgængere kamp til stregen. Den bliver en, man inkluderer i ligningen, når ”store årgange” skal nævnes:

ÅrgangRJWAVIAVG
20129696+9796,3
20089795+9896,7
200293969895,7
199696989596,3
198895939494,0
RJ: Richard Juhlin, WA: Wine Advocate, VI: Vinous, AVG: Gennemsnit

2012 Dom Pérignon får 96,3 point på tværs af verdens mest anerkendte vinkritikere, som stort set er enige i deres pointtildeling. Den placerer sig dermed klos op ad fantastiske årgang 2008 (96,7 point) og deler andenpladsen med årgang 1996.

2012 vipper således årgang 2002 og 1988 af podiet, hvilket understreger den sublime kvalitet i netop årgang 2012, mens en sammenligning med legendariske årgang 2008 bestemt er værdig.

Sådan er det gået 2008 Dom Pérignon indtil nu

9. januar 2019 var en stor dag. Der udsendte vi første gang et investeringstip på 2008 Dom Pérignon ovenpå den længe ventede frigivelse. Prisen var dengang € 130 pr. flaske* og som forventet, var der massiv begejstring for investering.

Mekanismer i vinmarkedet, som du kan læse meget mere om her, gjorde, at prisen i de kommende måneder tog et lille dyk (-5,3 %). Trods dette stod (og står) vores anbefaling fortsat på investering i 2008 Dom Pérignon. Vi anbefalede de investorer, der havde købt ind, at de skulle bevare roen og være glade for at have skaffet mængder – noget, der ikke ville blive let i fremtiden.

I dag sælges 2008 Dom Pérignon til € 200*. Dette giver en stigning på hele 53,8 %, hvilket svarer til et gennemsnitligt årligt afkast på mere end 15 % siden vores første anbefaling.

Årgang 2012 er ikke årgang 2008, men de særdeles sammenlignelige scores maler alligevel et billede af sammenlignelige vine, og når årgang 2008 allerede er, og i fremtiden bliver endnu mere vanskelig at opdrive, står årgang 2012 som et særdeles attraktivt alternativ og bliver med alt sandsynlighed et favoritvalg blandt verdens Dom Pérignon- og champagneelskere.

*eksklusiv told, moms og afgift, i hele kasser og perfekt stand

Den legendariske 2012 Dom Pérignon - nu tilgængelig til investering Den legendariske 2012 Dom Pérignon - nu tilgængelig til investering

Global mangel på champagne

Corona-pandemien har haft store globale konsekvenser, og det har uundgåeligt også ramt vinens verden. I dag er det mere vanskeligt at opdrive champagne, og det er der flere årsager til. Ifølge Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) faldt efterspørgslen på champagne i 2020, og således faldt salget med 18 % målt på volumen.

I slutningen af 2020 steg efterspørgslen dog igen, og den fortsatte ind i 2021 med rekordafkast til følge. Dette har dog medført en ny udfordring: CIVC sætter nemlig hvert år grænserne for, hvor meget champagne, der må produceres, og som følge af den faldende efterspørgsel blev champagneproduktionen i 2020 reduceret med 25 % sammenlignet med 2019.

Kombinationen af dette og en kraftigt stigende efterspørgsel gennem hele 2021 har skabt et ekstremt skævt forhold mellem udbud og efterspørgsel, hvilket ikke bare kan afhjælpes fra den ene dag til den anden. Champagneproducenterne er nemlig også pressede af coronaskyggens forsyningsproblemer, og selv hvis man uden videre kunne opskalere produktionen igen, mangler de fortsat alt fra glas til pap, træ og lignende.

Gabe Barkley, der er CEO i LMVH-koncernen, forudser, at den reducerede produktion i nærværende årgange vil kunne påvirke markedet i mange år fremover. Dette giver et attraktivt miljø for investorer.

RareWine Invest mener

Vi mener, at Dom Pérignon 2012 er Summa Cum laude. Først og fremmest har vi at gøre med et prestigefyldt brand med store marketingkræfter i maskinrummet. Dernæst er 2012 Dom Pérignon en årgang, der imponerer anmeldere og placeres tæt op ad årgang 2008.

Årgang 2008 har vel at mærke performet godt og givet et afkast på 53,8 % siden RareWine Invest tilbød den til investering i januar 2019.

Afslutningsvis skal den globale mangel på champagne medregnes i denne investeringsligning. Det kan altså godt betale sig at holde sig til, når der er mulighed for at anskaffe investeringsegnede champagnemængder fra de eksklusive huse, mens de stadig er på markedet. En ting er i hvert fald sikkert: Vil du med fra start, er det nu.

Vi har stor tiltro til denne, præcis som vi havde det med årgang 2008.

Invester i 2012 Dom Pérignon

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2012Dom Pérignon750OC6€ 180
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.