Investeringstips - Bourgogne - 15. februar 2021

Investering i hvid bourgogne: Leflaive giver dig adgang til fremtidens attraktive hvidvinsinvestering

Alt peger på en strålende fremtid for de hvide bourgogner, uanset om vi kigger mod øst eller vest. Og Leflaive Chevalier-Montrachet er en af verdens bedste

Hvid grand cru fra Bourgogne er sagen

… og hvis du har smagt, kan du umuligt være uenig. Og uden at det bliver nødvendigt at tage hul på en diskussion om rød vs. hvid. Men det er nu ikke kun en smagssag.

De store auktionshuse som Christies og Sothesby melder om øget interesse for hvid bourgognevin, og det er her særligt de største og bedste der er tale om.

Den engelske vinbørs, Liv-ex, stemmer desuden i med dugfriske tal fra januar 2021 hvor Burgundy-150 er det bedst præsterende indeks i årets første måned. En performance der primært var drevet af DRC og netop hvid grand cru-bourgogne.

Nu har du muligheden for at investere i 2. pladsen på Liv-exs Power-100 liste for 2020, Domaine Leflaive, i domænets topvin*, og samtidig investere i de hvide bourgognevines lovende fremtid…

*Chevalier-Montrachet betragtes af mange som Leflaives topvin, da domænets Montrachet, bliver produceret i så begrænset omfang, at den nærmere synes en myte, end en vin der rent faktisk kan handles

En af Bourgognes helt store: Madame Anne-Claude Leflaive

Anne-Claude Leflaive har været en inspirator for mange i Bourgogne og især i området omkring Puligny-Montrachet. Anne-Claude blev manager sammen med sin onkel Olivier Leflaive i 1990 og var fra starten med til at løfte ejendommens vine til et nyt niveau. Fra 1993 bestyrede Anne-Claude domænet selv og omlagde alle vinmarker til biodynamisk landbrug. De vine som er kommet fra domænet i denne periode har været med til at overbevise andre producenter om at gå den biodynamiske vej for at løfte produktionen fra gode vine til endnu bedre.

Desværre gik Anne-Claude Leflaive bort i en alder af kun 59 år i 2015 efter et trist forløb med cancer. Siden da har Brice de La Morandiere stået ved roret som den bærende kraft. Brice fortsætter i samme stil som Anne-Claude lagde for dagen, og selv i vanskelige årgange holder man fast i den biodynamiske kalender. I mark og kælder er Brice assisteret af Pierre Vincent, som også arbejdede sammen med Anne-Claude Leflaive. I dag har man bygget en vinkælder efter Anne-Claudes tanker, så den er formet som et æg, for at energien i kælderen flyder optimalt.

Investering i 2018 Chevalier-Montrachet fra Domaine Leflaive Domaine Leflaive er producenten bag noget af verdens bedste hvidvin - nu kan du investere i årgang 2018 af topvinen Chevalier-Montrachet

Et generøst år bag din hvidvinsinvestering

2018-årgangen var meget generøs for vinmagerne i Cote de Beaune, men hos Domaine Leflaive frygtede man tidligt den store høst. Af samme årsag valgte man at klippe op til 40 % af druerne fra vinstokkene i løbet af sommeren. På trods af det afklippede var det den største produktion på Domaine Leflaive siden 1982. Det har givet vine med stor koncentration og et tydeligt præg af deres terroir. Netop i sådan en årgang vil især de største vine altid løfte sig en kende mere end niveauerne under. Denne Chevalier-Montrachet kommer til at stå som en sand legende i fremtiden for hvad der kunne opnås i netop denne årgang. 

Domaine Leflaive producerer normalt mellem 8.000-10.000 flasker Chevalier-Montrachet om året. Det må forventes, at det i denne generøse årgang er i den øvre ende af dette interval. Trods dette har vi her at gøre med en yderst begrænset produktion af en af de mest eftertragtede hvidvine fra Bourgogne.

Årgang 2018: Foreløbigt i top-5 over de seneste 20 årganges bedste

Der er ingen tvivl om, at Leflaives Chevalier-Montrachet hører til blandt verdens bedste hvidvine og pointene er ligeledes herefter. Årgang 2018 har fået 96 point af Wine Advocate, mens scores fra Burghound og Vinous stadig er foreløbige. Tager man gennemsnittet af disse scores lander 2018 Chevalier-Montrachet på 98,83 point, hvilket bringer den i top-5 over de bedste Chevalier-Montrachet’er, der er blevet vurderet af de største kritikere i de seneste 20 årgange.

Skulle Burghound og Vinous blive positivt overrasket siden deres barrel-tasting, og vurderes årgangen i den høje ende af deres foreløbige barrel-score, så kan årgang 2018 blive vurderet lige så enestående som årgang 2014, der er en af de bedste nogensinde. I dette perspektiv bør det nævnes, at Wine Advocate gav 94-96 point til årgang 2018, men efterfølgende har opjusteret dette til 96 point i den endelige vurdering. Noget der tegner lovende for Vinous’ og Burghounds endelige vurderinger.

Et 80-20 forhold

Når man taler om de bedste bourgognevine tales der implicit om vine fra Côte de Beaune og Côte de Nuits i Bourgogne. Til sammen producerer disse to regioner i omegnen af 2 mio. flasker Grand Cru-vin om året* hvor blot omkring 400.000 flasker er med hvidvin. Dette giver et 80-20 forhold mellem de største rød- og hvidvine i Bourgogne, hvilket sammen med en stigende interesse for hvidvin gør investering heri stadig mere attraktivt.

*Samlet fransk vinproduktion: 7-8 mia. flasker om året.

Årgang 2019: Lavt lavt høstudbytte til tårnhøj pris

Årgang 2019 af Leflaives Chevalier-Montrachet blev i december 2020 frigivet i UK. Årgangen har resulteret i lavere høstudbytte end man er vant til. Desuden melder Liv-ex, at årgang 2019 blev frigivet til en pris der var 17,2 % højere, sammenlignet med frigivelsesprisen på årgang 2018. Det betyder for det første, at et lavere høstudbytte i årgang 2019 vil resultere i mindre Leflaive Chevalier-Montrachet på markedet, mens den væsentligt højere frigivelsespris vil bidrage til at trække priserne op på netop Leflaive Chevalier-Montrachet.

Kineserne spiller igen en stor rolle – og den bliver kun større

Over de seneste 10 år har Kina indhentet meget af ”det tabte”, når det kommer til forbrug af vin sammenlignet med resten af verden. En stræben efter vestlig livstil og luksus i den hastigt voksende middelklasse er en af årsagerne til, at Kina på ganske få år er blevet den 5. mest vinforbrugende nation i verden, kun overgået af USA, Frankrig, Tyskland og Italien. Det interessante her er dog, at dette er resultatet af et totalforbrug og ikke i forbrug pr. capita. Med et forbrug på kun ca. 1 liter pr. capita (Danmark = ca. 30 liter pr. capita), er der fortsat et kæmpepotentiale i det kinesiske marked. Og mens Kina allerede i dag er et interessant marked for de bedste rødvine, vurderes det, bl.a. af Daxue Consulting, et konsulenthus med speciale i kinesiske markedsundersøgelser, at kinesernes tørst efter hvidvin vil stige i de kommende år.

Vi har dog allerede oplevet en forsmag på disse forudsigelser, hvor priserne på modne årgange af nogle af de største og bedste hvide grand cru’er, herunder også Leflaives Chevalier-Montrachet, er op til fordoblet i løbet af det seneste år. En prisudvikling der vurderes at være drevet af øget efterspørgsel, ikke blot fra Østen, men fra hele vinverden. 

RareWine Invest mener

Domaine Leflaive er en af de største og bedste hvidvinsproducenter i verden, og 2. pladsen på Liv-exs 2020 Power 100-liste, der blev frigivet for godt en måneds tid siden, understreger blot dette. Faktisk er det ifølge denne liste kun Domaine Leroy der overgår Leflaive i hele vinverden, mens vi skal helt ned til plads nr. 46 for at finde den næste hvidvinsproducent.

Med andre ord er Domaine Leflaives topvine, herunder Chevalier-Montrachet, de helt rigtige produkter til investering, uanset om der stilles skarpt på brand, kvalitet, efterspørgsel eller omfanget af produktionen.

Og mens produktionen af det absolut største hvide bourgogne, underforstået grand cru, er hyper begrænset, selv sammenlignet med rød bourgogne, har efterspørgslen været stigende.

Skal denne case brydes helt ned, handler det i virkeligheden om, at alt peger på at efterspørgslen på verdens bedste hvidvin fortsat vil stige, mens udbuddet er ekstremt begrænset – og ikke kan øges. Tror du også på dette, gælder det om at sikre sig nogle af de sparsomme mængder, og glæde sig over, at man i fremtiden vil kunne tilbyde de attraktive modne hvide bourgogner til verdens vinmarkeder. Og med den udvikling frigivelsespriserne har på de nye årgange, peger alt på at de modne udgaver bliver ekstremt kostbare i fremtiden.

Udviklingen viser allerede en rigtig spændende tendens, men mestrer du tålmodighedens kunst, peger alt i retning af at de største hvide bourgognevine bliver sande skatte i fremtiden – og i denne kategori finder vi unægtelig Leflaive Chevalier-Montrachet som en af de største.

Invester i 2018 Leflaive Chevalier-Montrachet

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS*
2018Chevalier-Montrachet750OWC630€ 750
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.