Artikler - RareWine Academy

Napa Valley – højborgen for de største amerikanske vine

Billedskønne Napa Valley er ikke bare hjemstavn for nogle af verdens bedste vine, men også arnested for vinproduktion i mægtige USA.

Denne artikel er også tilgængelig som højtlæsning.
Klik herunder og lyt med, eller find RareWine Podcast i din foretrukne podcast app...

Hvis du ikke allerede er bekendt med de største vine fra Napa Valley, er det på tide at udvide horisonten. Den tid, hvor verdens bedste vine udelukkende blev produceret ud fra et frankofilt synspunkt, er for længst forbi. Læs med her, og bliv klogere på, hvorfor du ikke kan komme uden om Napa Vally og ikke mindst, hvilke vine du bare SKAL smage.

Hvorfor skal du kende til Napa Valley?

Det er ingen hemmelighed, at der bliver produceret enorme mængder vin i Californien på den amerikanske vestkyst, men få steder er kvaliteten så høj som i den lille dal i den nordlige del af staten. For selvom arealet af vinmarker i Napa Valley kun udgør 4 % af det samlede areal af vinmarker i Californien, så tegner Napa Valley sig for hele 25 % af det samlede vinsalg i Californien.  

Med godt 18.000 hektar er der i Napa Valley beplantet under 15 % af, hvad der er i Bordeaux og markant mindre end 30.000 hektar i Bourgogne. Området tæller 475 vinerier, der samlet set fremstiller omkring 1000 forskellige vine hvert år.

Hårdt arbejde og en håndfuld stædige producenter har medført, at Napa Valley igennem det 20. århundrede har slået sit navn fast som stedet for de bedste cabernet sauvignon vine i USA – ja måske i hele verden.

Der er i den grad værdi for skillingerne i Napa Valley. Vinkitikerne står nærmest i kø for at uddele de magiske 100 point til de bedste vine fra den lille dal, og endnu kan de erhverves til priser, der er væsentlig lavere end komparabel kvalitet fra eksempelvis Bordeaux. Sådan har det dog ikke altid været på de kanter. 

napa-valley-sign Napa Valley - den amerikanske vin-drøm.

Historien om Napa Valley og vinproduktion

Godt halvanden times kørsel nord for San Francisco finder man byen Napa, som også har lagt navn til Napa County og den smukke dal Napa Valley, der i 1980 blev USA’s første officielle AVA (American Viticultural Areas). AVA er amerikanernes opdeling af vinområder.

Dog begyndte vinproduktion i området allerede i midten af 1800-tallet, men især alkoholforbuddet i USA i årene fra 1920 til 1933 tog motivationen og økonomien fra producenterne. Derfor er det faktisk først i midten af 1960’erne, at der for alvor begynder at ske udvikling i området igen.

Dog var der kun en lille håndfuld producenter, der turde satse på kvalitet fremfor kvantitet, men deres vedholdenhed tiltrak opmærksomhed, og flere producenter kom til området. Beringer, Beaulieu, Inglenook, Christian Brothers og Charles Krug var blandt de vinerier, der holdt ved i de svære år efter forbudstiden.

I 1970’erne slog de første mindre producenter sig ned og etablerede vingårde. Mayacamas var én af de første, som igen banede vejen for ejendomme som Diamond Creek og Heitz. Disse små såkaldte ”garage-producenter” har i den grad været med til at tegne området gennem årene og skabt den hype, der stadig gør vinene yderst attraktive i dag.

Derefter fulgte klassiske producenter som Robert Mondavi, Freemark Abbey og Chateau Montelena. Alle producenter, der kunne se kvaliteten i den unikke jordbund, det varme klima og eksponeringen i dalen. Jagten på at etablere et vinområde, der kunne konkurrere med de bedste i verden, var sat ind!

I 1976 var den berømte ”Parissmagning”. Smagningen hvor en chardonnay fra Chateau Montelena slog en stor hvid Bourgogne, og Stags Leaps cabernet slog de bedste fra Bordeaux. En smagning organiseret af en englænder i Frankrig, men som amerikanerne ikke var sene til at udnytte i markedsføringsmæssig sammenhæng.

I dag er Napa Valley en skøn blanding af store og små producenter. Området har i dag slået sig fast som ikke bare det bedste underområde i Californien, men som et af de bedste steder i verden til fremstilling af cabernet sauvignon. Vinene herfra er fuldt på højde med de bedste vine fra Bordeaux og Italien, men som oftest er prisen lavere.

Underområder i Napa Valley

Napa Valley er i sig selv ikke særlig stort, men alligevel er der hele 13 forskellige AVA-områder i området. Hver enkelt AVA er beliggende omkring en mindre by og har hver deres karakteristika. En håndfuld af de vigtigste underområder er:

Calistoga

Calistoga er den nordligst beliggende AVA i Napa Valley. Det er det varmeste område, men også det område med størst forskel mellem dag- og nattetemperaturer. Jordbunden er fyldt med vulkansk jord, større sten oppe på skråningerne og mere grus nede i bunden. Calistoga er især kendt for kraftfulde vine med stor dybde.

Rutherford

Rutherford er beliggende i selve hjertet af dalen – lige der, hvor alting går op i en højere enhed. Beliggende nord for Oakville og syd for St. Helena. Varmen er moderat og balanceres af kold morgentåge, og druerne vinder også her ved den store forskel i dag- og nattetemperatur. Vinene er karakteriseret ved masser af kompleksitet og diversitet.  

Oak Knoll District

Oak Knoll District er beliggende i den sydligste del af Napa Valley og er meget påvirket af de kølige briser fra San Pablo Bay. Jordbund er med meget alluvial jord og en del vulkansk jord. Den lavere temperatur i området giver mulighed for at arbejde med både riesling og sauvignon blanc i denne ende af dalen. Naturligvis er der også både merlot og cabernet sauvignon at finde, som fremstår mere friske end vinene fra den nordlige del af dalen.

Carneros

Carneros er en lidt anderledes AVA, da den dækker bunden af Napa Valley, samt bunden af Sonoma Valley. Den strækker sig langs den nordlige linje af San Pablo Bay, som også påvirker klimaet her. Det meste af sæsonen er kølig, men på samme tid stabil – både først og sidst på sæsonen. Det giver perfekte betingelser for pinot noir, hvorfor de bedste fra området skal findes netop her. Med klimaforandringer i mente er syrah også begyndt at vise fremragende resultater her.

Howell Mountain

I de senere år er der kommet mere fokus på bjergområderne. Howell Mountain ligger på den østlige side af dalen og starter ved godt 400 meters højde. Vinmarkerne ligger alle over morgentågen og har nærmest ingen indflydelse fra havet. Den vulkanske jordbund er med til at bevare friskheden i vinene. Især vinene baseret på cabernet sauvignon og merlot er med stor finesse og længde.

Mt. Veeder

Veeder-bjerget er beliggende på vestsiden af dalen, på grænsen til Sonoma i Mayacamas bjergkæden. Vinmarkerne ligger i op til 800 meters højde med en fattig jordbund, men med god dræning. Alene højden er med til at skabe kølige temperaturer, og de fleste vine fremstår med flot elegance. Cabernet sauvignon og merlot er de dominerende druesorter i Mt. Veeder.

napa-valley-vinmarker Vinmarker i lange baner og bakkerne i horisonten.

Klima og jordbund

Napa Valley er yderst kompleks i sin jordbundssammensætning. Dalen er, som resten af Californien, på kanten af to tektoniske plader, der støder sammen, hvilket også gør, at jordbunden er relativ ung. Kompleksiteten er kommet af afskrabninger gennem de seneste mange sammenstød og tilbagetrækninger af disse plader. Dette har gjort, at der er store vulkanske aflejringer gennem dalen kendt som ’Napa benches eller nærmest som faner spredt gennem dalen. Her er jordbunden helt optimal til druedyrkning. Kombinationen af mineraler og gammel vulkansk jordbund er nemlig ganske unik.

Selve dalen ligger tilmed mellem to bjergkæder, der gør, at man kan dele området op i to væsentlige zoner. Dalbunden, hvor der generelt er varmt med påvirkning fra morgentåge, der trænger ind fra San Pablo Bay. Hernede ligger de fleste klassiske vinproducenter. De to bjergkæder tilbyder højde og dermed kølighed. Det giver vine med en anden friskhed.

Napa Valley har et varmt middelhavsklima, hvilket vil sige meget varme om sommeren og køligere vintre. Det meste af nedbøren falder udenfor vækstsæsonen for vinstokkene, så den rette jordbundssammensætning er væsentlig. Jordbunden skal både holde på det vand, der er faldet om vinteren, men også kunne skille sig af med overskydende vand, der falder.

Andre væsentlige klimatiske indflydelser kommer fra den kolde vind fra havet. Den kolde vind trænger ind både oppe nordpå i dalen og nede sydpå gennem San Pablo Bay. Den kølige luft skaber dis, som er med til at køle druerne ned i de tidlige morgentimer. Den forskel, der dermed skabes mellem temperaturen om dagen og natten, er med til at bevare bedre syre i druerne. Til syvende og sidst er det med til at skabe den flotte balance i vinene.

De senere år har klimaforandringer fyldt en del i Napa Valley og resten af Californien. Store skovbrænde har bredt sig i store dele af området og i den grad påvirket høsten.

Druesorter i Napa Valley

De forskellige jordbundstyper i Napa Valley, kombineret med de lidt forskellige eksponeringer, gør, at flere druesorter kan dyrkes i Napa Valley, og med høj kvalitet til følge.

Cabernet sauvignon er kongen i dalen – ikke kun målt på mængde, men absolut også berømmelse. Godt 50 % af alle druer plantet i Napa Valley er cabernet sauvignon. Druen klarer sig rigtig godt i både dalbunden og på nogle af de højere beliggende vinmarker. I dalen får vinene mere intensitet og kompakt struktur. På bjergsiderne opnås mere syre og dermed vine med en anden friskhed og slankere stil.  

Chardonnay er nummer to på listen med lige under 15 % af druerne i dalen. De steder hvor chardonnay kan få lidt kølighed giver den vine med mere rankhed. I de varmere områder dyrkes den også og giver store kraftfulde vine med masser af kompleksitet. Ofte er disse vine fadlagret for at skabe den rette balance og intensitet i vinene.

Merlot er den næste blå drue på listen med under 8 % af druerne i Napa Valley. En drue der i enkelte tilfælde står alene og viser noget af det bedste enkeltdrue-merlot udenfor Pomerol. En stor del bruges også til at blande med cabernet sauvignon, ganske som man gør på de bedste slotte i Bordeaux.

Derudover er der pinot noir, sauvignon blanc og zinfandel – alle med mindre andele. Især i de køligere dele i det sydlige Napa kan man arbejde med nogle af de druer, der har godt af køligere klima.

Nævneværdige producenter i Napa Valley

Der er efterhånden mange nævneværdige producenter i Napa Valley til trods for, at området er forholdsvist lille. Bundniveauet er tårnhøjt, og herunder finder du syv producenter, som du bare SKAL kende:

Screaming Eagle er et meget lille vineri, men til gengæld et af de absolut mest efterspurgte og hypede. Screaming Eagle tegner sig for en lille produktion af nogle af Napa Valleys ypperste vine og højeste priser. Screaming Eagle har en relativ lille vinmark lige ved vineriet på under 20 hektar, som er beliggende i Oakville og er reference-vinen herfra. Rødvinen er fremstillet på et klassisk bordeaux-blend med cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc. Der fremstilles en mindre mængde hvidvin på sauvignon blanc, som tilmed er endnu mere kult end den røde.

Robert Mondavi er manden, der om nogen har været med til at markedsføre Napa Valley via vine på højeste niveau. Da han i 1966 forlod familievineriet Charles M. Krug troede mange, at det var for at slappe af, men det endte faktisk med, at han etablerede sit eget vineri, og derfra er resten historie. Fra start var fokus lagt på at fremstille cabernet sauvignon vine på niveau med de bedste i verden – og det må man sige i den grad er lykkes for Robert Mondavi. I 2004 blev Robert Mondavi Winery solgt til Consteallation Brands, og Robert selv kunne trække sig tilbage som et af de største ikoner i Napa Valley’s historie.

Opus One

Siger man Robert Mondavi, så kan man ikke undgå at sige Opus One med tanke på det første transatlantiske samarbejde. Robert Mondavi mødte legendariske Baron Philippe de Rothschild på en ferie på Hawaii. Her fik de talt hinanden ind i idéen om at fremstille en vin sammen i Napa Valley baseret på den ekspertise, som Rothschild-familien kunne bringe til bordet. Rothschild-familien har i hundrede år produceret topvin på Château Mouton-Rothschild i Bordeaux. Kærlighedsbarnet mellem de to legendariske producenter blev Opus One. Fra første årgang i 1979 var Opus One en succes, som kun er blevet endnu bedre gennem årene. I dag er Opus One klart en af de førende vinerier i Napa Valley.

Harlan Estate blev etableret i 1984 af millionæren Bill Harlan i den vestlige del af Oakville. Harlan opkøbte godt 100 hektar og beplantede 16 hektar med vin. Harlan har gennem årene etableret sig som et yderst solidt brand med stor værdiforøgelse. De fleste større skribenter har været med til at placere vinene fra Harlan i toppen af hierarkiet, hvilket også medfører efterspørgsel fra hele verden.

100 Acre

Et vineri opkaldt efter den fiktive skov i Peter Plys. Det bliver næsten ikke mere Amerikansk, men alligevel er Hundred Acre Winery grundlagt af en canadier, Jayson Woodbridge. I dag er navnet slået fast med syvtommer søm. 100 Acre er nemlig et vineri, der fremstiller nogle af de reneste cabernet sauvignon vine, baseret på frugt fra enkeltmarker i bjergdistrikterne. Den kompromisløse tilgang fra den karismatiske ejer giver vine med stor intensitet og brede skuldre. Dette er vine, der år efter år tildeles 100 point fra The Wine Advocate og andre væsentlige medier.

Inglenook og Francis Ford Coppola

I dag er der masser af celebrities i Napa Valley, men én mand ankom som vinmager, før han rigtig blev kendt. Francis Ford Coppola købte allerede vinmarker 1970’erne, efter han tjente sin første skilling på den første Godfather-film. Historien om opbygningen af Inglenook fra storhed til fald og tilbage igen er materiale nok til en film. Tænk sig, hvis det var Francis Ford Coppola selv, der var instruktør?

Francis Ford Coppola er opvokset med Italienske forfædre, så for ham har vinproduktion til eget forbrug altid været naturligt. Da han fik penge på lommen, kunne han starte sin drøm om at genforene én af historiens store eventyr i Napa Valley, Inglenook. Først købte han en del af markerne, der var til salg i 1970’erne. Sidenhen blev bygninger og navn misrøgtet af store investorer, og en flaske ”Inglenook” kostede $2 i supermarkedet og var kendt som en såkaldt two-buck-chuck frem for en vin fra en anerkendt producent i Napa Valley.

I slutningen af 1990erne fik Francis opkøbt de sidste marker og sidenhen bygningerne. I dag fremstår Inglenook bedre end nogensinde. Som vinmager er Philippe Bascaules tilknyttet, som også laver vinen på Château Margaux i Bordeaux. De seneste årgange vidner om, at historiske Inglenook nu er tilbage blandt de førende producenter i Napa Valley.

Chateau Montelena har en historie, der går helt tilbage til 1882, men som først kom frem i søgelyset, da deres chardonnay vandt den berømte ”Paris-smagning” i 1976 over de bedste vine fra Bourgogne. I dag er Chateau Montelena at regne for en yderst stabil producent i den bedre ende af spekteret fra Napa Valley på både rød- og hvidvin – og historiens vingesus knytter sig i den grad stadig til Chateau Montelena.

Beringer Vineyards er det ældste kontinuerligt drevne vineri i Napa Valley. I dag fremstiller Beringer vine fra mange områder i Californien, men rygraden er i Napa Valley. Beringer er et vineri, der absolut har været med til at tegne området. I 2015 var det seneste skud på stammen, Jacob Beringer, der tog over. Beringer er i dag mest kendt for deres store produktioner, men deres bedste vine er stadig virkelig gode eksponenter for Napa Valley.

Screaming-Eagle-RareWine Screaming Eagle er et af de største stjerneskud i Napa Valley

Fremtiden for Napa Valley

USA er mulighedernes land, og mulighederne er mange for Napa Valley. De største udfordringer er uden tvivl klimaet, der de seneste mange år har givet tørke i vinmarkerne og desværre også grobund for en del skovbrande i området.

Kvaliteten er, på trods af klimatiske udfordringer, højere end nogensinde over en bred kam. De bedste vinerier er efterhånden med i den absolutte elite på verdensplan, og de nye, der dukker op, har virkelig interessante ting at byde på.

Cabernet sauvignon har været toneangivende i Napa Valley igennem mange årtier, og det vil den formentlig vedblive med at være de næste mange år. Napa Valley er absolut et af de bedste steder i verden til at arbejde med netop cabernet sauvignon, og den kan ikke længere kaldes en efterligning af noget men har i den grad fastslået egen stil.

Også til investering begynder der at ske interessante ting på de bedste amerikanske vine, hvor kvaliteten er på niveau med og nogle gange overgår de bedste franske. Vinkritikerne har i den grad fået øjnene op for de bedste amerikanske vine, hvor stabile prisstigninger også har indfundet sig i takt med, at efterspørgslen stiger. Således er der efterhånden en god håndfuld amerikanske vine fra Napa Valley, der kan betegnes som værende investeringsegnede.

Er du interesseret i at høre mere om, hvilke vine fra Napa Valley vi i øjeblikket udbyder til investering, så tøv ikke med at udfylde formularen nederst på siden her, så vender vi tilbage hurtigst muligt.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.