Artikler - Øvrige - 27. september 2021

Topvine fra Rhône er blandt de bedste i verden

I det nordlige Rhône danser intense betingelser, modstandsdygtige syrah og nogle af verdens allerbedste vinproducenter tæt for at skabe vin til perfektion.

Rhônedalen huser nogle af verdens bedste vinproducenter

Rhônedalen er det næststørste vinområde i Frankrig med næsten 70.000 hektar vinmarker. Til sammenligning er der i Bordeaux 120.000 hektar og i Bourgogne kun 30.000 hektar. Størstedelen af den vin, der fremstilles i Rhône, er dog almindelig Côtes du Rhône til det store massemarked. Disse er glimrende vine, men de er ikke interessante til vininvestering.  

I Rhône er spændet fra bund til top dog imponerende. Rhônevine, der befinder sig i toppen af hierarkiet, kan nemlig kvalitetsmæssigt sagtens sammenlignes med de bedste vine fra både Bourgogne og Bordeaux.

For at få et overblik over de bedste vine i Rhône, fokuseres der på to underområder: Nord- og Sydrhône. I denne artikel belyses det nordlige Rhône.

Nordrhône – Hjemsted for syrah

Nordrhône begynder lige syd for Lyon og bevæger sig sydpå i cirka 100 km langs floden Rhône til lige syd for Valence. Her er klimaet kontinentalt med kolde vintre og varme somre. Floden har gennem århundreder skåret sig ned i landskabet og skabt en naturlig tragt, som hver eftermiddag baner vejen for mistralvinden. Netop mistralvinden er særdeles betydningsfuld for forståelsen af områdets vine og mennesker.

Menneskene her er vant til at blive blæst igennem, og den mentalitet ses også i vinene. Jordbunden er forvitret skifer og andre stenarter, og et tyndt toplag af jord fodrer vinstokkene med den næring, de behøver. Vinstokkene kæmper dagligt for deres overlevelse i Nordrhône, og denne intensitet bærer vinene præg af.

Syrah er rødvinsdruen per excellence i Nordrhône, og faktisk er det den eneste drue, der er tilladt til rødvin på disse kanter. I visse områder er der tradition for at blande lidt grønne druer i mosten under gæringen for at åbne for en større floralitet i vinene. De mest klassiske rødvine fra Rhône er dog fremstillet på ren syrah.

Druen har tykt skind og kan klare både varmen, blæsten og den hårde jordbund, der dominerer Nordrhône. Vinene er generelt mørke med en herlig floral duft og en del sort frugt. Strukturen er kontrolleret af tætte tanniner og en frisk syre skaber balancen. Det er vine, som kan nydes unge – de bedste viser dog først deres sande karakter efter godt 20 års lagring.

Produktionen i Nordrhône er kun 6 % af den samlede mængde i Rhône, men det er her, de bedste vine produceres.

Côte-Rôtie – De absolut bedste vine

Det første område man møder i Nordrhone, hvis man starter i nord og følger floden mod syd, er Côte-Rôtie, og her produceres de absolut bedste vine målt på den store skala. Området er delt op i to mindre områder, Cote Brune og Cote Blonde, som har hver deres karakter. I alt er der 330 hektar med vinmarker i appellationen, og de 73 bedste parceller er kortlagt gennem flere hundrede år.

I Côte-Rôtie bruges næsten kun syrah, men det er tilladt at blande en mindre mængde viognier i mosten under gæringen. Dette kan hjælpe til at åbne for den florale bouquet på vinene og afrunde den hårde naturlige tannin fra syrah.

Condrieu er dedikeret til hvidvin

Condrieu er et område dedikeret til hvidvin på viognier-druen. Disse vine kan fremstilles i alt fra helt normale tørre vine til deciderede søde vine. De bedste eksemplarer har potentiale til et langt liv, men der handles ikke meget med disse vine. Druen har en naturlig lav syre, der er med til at skabe en unik karakter i vinene.

Vinene fra Condrieu deler ofte vandende, men mange viser stor begejstring, når de smager en af de bedste hvidvine herfra med mange år på bagen. I dag dækker Condrieu 200 hektar vinmarker udformet som terrasser på de bedste skråninger.

Connoisseuren nyder Château Grillet

Château Grillet er en selvstændig AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) på 3,5 hektar beliggende i Condrieu, hvor der kun fremstilles én hvidvin på viognier. Hele appellationen tilhører Château Grillet, som blev handlet i 2011 og opkøbt af en af Frankrigs rigeste mænd: Francois Pinault, som også ejer Château Latour. Kvaliteten her er helt unik, og de bedste årgange har et langt liv foran sig.

Dette er vinen for den absolutte connoisseur, der søger noget helt specielt.

Nordrhône – Hjemsted for syrah Nordrhône – Hjemsted for syrah

Hermitage: Klassisk område i Nordrhône

Hermitage ligger længere sydpå, og det er det andet store klassiske område i Nordrhône. Tre druer deler opmærksomheden her. Syrah til de røde vine – marsanne og roussanne til de hvide vine. Samlet set produceres der 2/3 rødvin og 1/3 hvidvin, og begge har stor kompleksitet og potentiale til at udvikle sig over mange årtier.

Appellationen dækker en bjergside på 134 hektar, som yderligere er opdelt i flere forskellige parceller. Der er stor forskellighed i jordbunden på skråningen, hvilket er med til at give stor kompleksitet i vinene. Bjergsiden har en perfekt hældning ned mod et buk i floden, så vinmarken vender optimalt mod syd. Det sikrer en stor modenhed i druerne her. I Hermitage findes både Chave og Chapoutier, som er nogle af de bedste producenter i Rhone.

Stejle vinmarker i Cornas

Sidste interessante appellation i nord er Cornas, som byder på nogle uhyggeligt stejle vinmarker, der næsten kun kan tilgås med et klatrereb om livet. Syrah-vinstokkene har ikke gode betingelser her, og det fornemmes i vinene, der fremstår med endnu mere struktur, end det ses i vine fra andre gode områder.

Området byder dog på et par magiske producenter som Clape og Allemand, der virkelig forstår at fremstille vine, som skiller sig ud fra mængden. De bedste vine her er på niveau med både Côte-Rôtie og Hermitage, men en lille produktion gør Cornas til et mindre kendt navn.

Crozes-Hermitage og Saint-Joseph

Disse to områder dækker generelt over mere flade dyrkningsområder med mindre kant og mindre sten i jorden. Det giver generelt vine, der er nemmere tilgængelige som unge. Dermed fremstår vinene mere drikkerklar i en ung alder, men har mindre potentiale til at lagres i mange år. Der findes få undtagelser fra denne regel.

Hermitage Cuvee Cathelin Hermitage Cuvee Cathelin

Producenter i Nordrhône

Historisk set har Rhônedalen været domineret af store negocianter, som Jaboulet og Chapoutier. De fremstiller mange vine fra de fleste appellationer i regionen, men specialiserer sig også i enkelte områder. Her vil de ofte eje parceller selv, hvor de med deres store viden kan fremstille nogle af de bedste vine i området. De mere almindelige vine i sortimentet fra disse negocianter kan dog godt være af mere jævn kvalitet.

Derudover er der en række mindre vinhuse, som er domæner ejet af familier, der går i arv og kæler for detaljen i alle husets vine. Disse domæner vil ofte have et mere snævert sortiment og ofte have vine med stor personlighed, som ofte kvalitativt er at finde helt i top af hierarkiet. Mange af disse vine vil også kun blive fremstillet i små mængder, der er sværere at skaffe i markedet.

Guigal er essensen af perfektionisme

Guigal er en af de store spillere i Rhône med egne marker i både nord og syd. Huset er stadig ejet af familien, og Phillippe Guigal er næste generation til at overtage. Guigal-familien er berømte for deres besiddelser i Côte-Rôtie, hvor de mere end 30 gange har fået 100 point af The Wine Advocate. Deres tre La-La-La vine (La Mouline, La Landonne, La Turque) fra hver sit parcel står som de ypperste referencepunkter for Nordrhône. Og faktisk befinder deres Ex-Voto fra Hermitage sig på samme høje kvalitetsniveau i både hvid og rød.

En perfektionistisk tilgang til fremstilling og opkøb af vinmarker har siden etableringen i 1946 ledt til, at Guigal ejer vinmarker i alle de væsentlige kommuner. Derudover fremstilles vine af opkøbte druer, som også alle holder højt niveau.

Figurerer Guigal-navnet på etiketten, er du sikret høj kvalitet i flasken.

Ikoniske vine fra Chapoutier

1808 var året, hvor familien Chapoutier åbnede deres første vinforretning i Tain l’Hermitage. Fra start opkøbte de druer som negociant, men i dag har de også status som væsentlig markbesidder. Hermitage er kronjuvelen, og Chapoutier ejer 2/3 af de samlede markareal her, hvorfra de producerer de absolut mest ikoniske vine.

Familiens egne marker dyrkes biodynamisk, og renhed i alle aspekter er en stor del af devisen hos Michel Chapoutier. I dag arbejdes der i de bedste kommuner i nord og syd. De bedste vine kommer alle fra husets egne marker.

Jaboulet fra glimrende til verdensklasse

2006 var et vendepunkt for firmaet Jaboulet, da familien Frey opkøbte og straks løftede kvaliteten fra glimrende til verdensklasse. Caroline Frey, der er uddannet ønolog i Bordeaux, satte sig for bordenden, og der sidder hun stadig. I dag er det især famliens topvin fra Hermitage; La Chapelle, der er berømt.

Negociant-delen af firmaet fremstiller vine i alle kategorier fra Rhône, hvor især deres Parallelle 45 Cotes du Rhône er berømt for god kvalitet.

Topdomænet Chave

Chave er et absolut topdomæne i Hermitage, hvor familien ejer under 15 hektar, der alle passes med en neglesaks, hvis det er det, der skal til for at løfte kvaliteten. De enkelte parceller bearbejdes unikt, og først efter lagring foregår den endelige blanding. Dette for at sikre den absolut højeste kvalitet og kompleksitet i vinene. Der fremstilles to røde Hermitage-vine, hvoraf topcuvéen Cathelin produceres i de bedste årgange i cirka 2400 flasker.

Familien har huseret siden 1481 og regnes for den nok bedste producent i klassisk stil i det nordlige Rhône. Faktisk fremstilles der også en mytisk hvid Hermitage med et potentiale, der strækker sig over flere årtier.

Magiske Alleman udfører vinmagi

Den unikke mand i Cornas med de magiske fingre og den store energi. Siden starten i 1980erne har Thierry Allemand bearbejdet de stejle skråninger med stor intensitet og kærlighed. Det giver i dag to forskellige vine fra to parceller med vinstokke, der viser potentialet for denne appellation. Allemands vine kan placeres i toppen af hierarkiet i det nordlige Rhône.

Høj kvalitet hos Rostaing

Domaine Rostaing er indbegrebet af elegant Côte-Rôtie, fremstillet på under syv hektar på de bedste parceller. Rostaing ejer parceller og laver vin på både Côte Brune og den modsatte Côte Blonde. I dag er det sønnen Pierre Rostaing, der laver vinen, og det er lykkedes ham at løfte kvaliteten på dette klassiske domæne.

Thierry Allemand Cornas Reynard Thierry Allemand Cornas Reynard

Nordrhône er propfyldt med kvalitet

Selvom det nordlige Rhône kun sætter sig på 6 % af den samlede produktion i Rhône, er der kvalitet over stort set hele paletten. Producenterne her tager hver især udgangspunkt i områdets intense betingelser, når de skaber deres vine – og det betaler sig.

I Nordrhône mestrer de den modstandsdygtige syrah. Og derfor kan mange af dem være med i den absolutte vinelite – og det er netop disse vine, der er velegenede til investering.  

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.