Investeringstips - Bourgogne - 16. april 2021

William Fevre: Ny magtfaktor i Chablis – og du kan endnu nå tidligt med

Chablis er i den grad er på vej frem, og en af de fremadstormende kometer er topproducenten Domaine William Fevre – og nu kan du komme med på opturen…

Domaine William Fevre er den største jordbesidder af grand cru marker i Chablis. Intet mindre end 15,2 hektar ud af de i alt 101 hektar grand cru marker i området tilhører William Fevre, der uden tvivl skal nævnes sammen med Raveneau og Dauvissat, når snakken falder på de absolut bedste producenter i området. Tilmed er prisen på 2018 William Fevre Les Clos stadig uhyre attraktiv sammenlignet med de to øvrige ikoners topvine, hvilket er særlig interessant set ud fra et investeringsperspektiv – men sådan bliver det formentlig ikke ved med at være…  

Hvidvin – en ofte overset investeringsperle

Hvidvin, der blot bliver mere og mere populært, er en kategori der ofte går under radaren, når man taler vininvestering. De bedste af slagsen finder man som regel i Bourgogne, og i den nordlige del af Bourgogne har man Chablis.

De røde bourgogner løber ofte med opmærksomheden til trods for, at der flere steder i regionen, herunder Chablis, produceres noget af verdens ubestridt bedste hvidvin - endda i væsentlig mindre mængde. Blikket rettes ofte mod Montrachet og de omkringliggende kommuner, og det betyder, at man har tendens til at glemme de skjulte skatte, som findes i Chablis, og hvor William Fevre lyser op som en af de klareste stjerner.

Som vininvestor er det selvsagt en fordel, at produktionen af grand cru hvidvin er væsentlig mindre end produktionen af grand cru rødvin. Det lukrerer velkendte producenter som Domaine Leroy, Leflaive og Coche-Dury på, og disse er langt fra ukendte hos vininvestorerne, hvilket også afspejles i prisen. Dernæst skal man rette blikket mod henholdsvis Corton-Charlemagne og så netop Chablis, som er de eneste to andre steder, hvor man finder produktion af grand cru hvidvin i Bourgogne.  

Tilmed så er fokus i de senere år rettet mod netop Chablis. I takt med at temperaturen stiger i den klassiske del af Bourgogne, så har det nordligt beliggende Chablis fordelen af et køligere klima. Det køligere klima er nemlig med til at skabe en bedre syrestruktur i vinene og gøre dem holdbare på den lange bane, og dermed yderst velegnede til investering.

Fra god Chablis til den bedste Chablis – William Fevre

Når man har den største andel af Chablis’ grand cru-vinmarker, et godt vineri, men stadig ikke producerer den bedste vin i området, skal man så gå på pension? Måske var det sådan William Fevre tænkte, da han i 1998 solgte sit domæne til det velrenommerede champagnehus Henriot. De har til gengæld både den økonomiske muskel, og ikke mindst viljen, til at dreje på de sidste knapper, hvilket har løftet vinene fra at være rigtig gode, til at være blandt de absolut bedste i Chablis. Blandt andet har man omlagt produktionen til biodynamisk drift og ansat en fremragende vinmager i form af Didier Séguier.

Siden Champagne Henriot overtog i 1998, har vinenes stil ændret sig markant. Der er skruet ned for brug af fad, og der er kommet mere fokus på den rene præcise frugt, som Chablis er kendt for. Skiftet til den renere stil har tilmed været med til at øge efterspørgslen på disse vine. Den rene stil er det, som markedet ønsker. Denne ændring har været med til at rykke Fevre op i samme liga som Dauvissat og Raveneau - i toppen af Chablis. Og det gælder ikke bare Les Clos som dette investeringstip omhandler, men også de øvrige topvine fra William Fevre, såsom Bourgros, Valmur og Preuses, der alle har status som grand cru og befinder sig i Chablis-toppen.

WilliamFevre_LesClos_2018_chablis.jpg

250 års historie og know-how fornægter sig ikke

William Fevre’s familie har aner i Chablis-området, som går mere end 250 år tilbage. Siden 2. verdenskrig har man været at betragte som en af de væsentligste druedyrkere i Chablis. Unge William Fevre fulgte familiens traditioner og grundlagde Domaine de la Maladiere i 1959, som senere blev til Domaine William Fevre. Op gennem 1970’erne investerede William Fevre i ny teknologi, og ikke mindst de bedste vinmarker, for at forbedre sin position på markedet. Samlet set står domænet i dag med 78 hektar med vinmarker, heraf en stor del med den bedste klassifikation, nemlig grand cru.

Domaine William Fevre har en af de mest imponerende samlinger af vinmarker i Chablis. Grand cru er som bekendt højeste klassifikation, der kan opnås i området, og denne står for 1 % af regionens samlede produktion på blot 101 hektar i alt. Af disse ejer Fevre hele 15,2 hektar, og på niveauet lige under har Domaine William Fevre tilmed 15,9 hektar premier cru-marker ud af en total på 779 hektar. Denne mængde af gode vinmarker gør, at produktionerne spænder bredt hos Domaine William Fevre, men du tilbydes her kun toppen af kransekagen.

I dag har kældermester Didier Séguier ændret produktionen, så vinanmelderne kvitterer flittigt. Således er kvaliteten nu på det højeste niveau nogensinde. Alle vinmarker behandles efter de bedste bæredygtige principper og på toppen af dette, så passes alle grand cru-marker efter biodynamiske forskrifter, dog uden certificering. I kælderen arbejdes der med tyngdekraften for ikke at forstyrre vinen med pumper – en tilgang der måske kan lyde en anelse avantgarde for den almindelige vinelsker, men er blandt de detaljer, der gør en forskel.

Årgang 2018 i Chablis

Værd at nævne er det også, at 2018 var en årgang, som producenterne tog imod med kyshånd. En årgang hvor der ikke var frost og hagl, hvilket prægede de to foregående år. En varm vækstsæson som i den sidste ende gav det største udbytte længe. Kvaliteten af druerne var på højeste niveau, og dermed var det altså op til vinmagerne, at sikre produktionen af topvine. De producenter der valgte at høste med små udbytter, fik fantastisk balancerede og intense druer i hus.

Af ovennævnte årsager så man med årgang 2018, at de absolut bedste producenter trak yderligere fra i toppen. Raveneau, Dauvissat og William Fevre har nemlig vist vejen med udbytter, gode parceller og hårdt arbejde i marken. Tilbage står det faktum, at William Fevres vine fra årgang 2018, sammen med de to øvrige top-producenter, kommer til at definere Chablis i mange år frem og sætte nye standarder for området. Og det er netop den rejse, som du kan komme med på nu med investering i Domaine William Fevres grand cru Les Clos, som vi udbyder til investering.

Den største og mest berømmede grand cru i Chablis er Les Clos marken, der er en ud af i alt 7 grand cru marker i området. De ligger alle med perfekt eksponering mod solen og en jordbund fyldt med muslingeskaller fra da isen trak sig tilbage gennem Europa. Optimal eksponering og jordbund, kombineret med en lidt køligere klima end den sydlige del af Bourgogne, gør netop denne del af Frankrig særlig optimal til fremstilling af chardonnay-vine med høj intensitet og stort udviklingspotentiale.

Domaine Williams Fevre’s fem parceller på Les Clos er beliggende I den øvre del af marken, hvor druerne har den længste modningsperiode. Det giver vine med ekstra intensitet og længere lagringspotentiale. Af øvrige topproducenter finder man selvsagt også Raveneau, Bichot og Dauvissat på Les Clos.

RareWine Invest Mener

Allerede i 2018 rapporterede den engelske vinbørs Liv-ex om, at Chablis var ved at vokse sig ud af skyggen fra de øvrige topvine i Bourgogne. Dette underbygget af handelsaktivitet og prisstigninger på de bedste vine fra området. Således gør det sig også gældende i dag - og måske i endnu mere udpræget grad. De bedste vine fra Chablis kan nemlig bide skeer med de helt store hvidvine hvad angår kvalitet - og der er top-vinene fra William Fevre i den grad i blandt.

2018 Les Clos er bedømt med 94 og 95 point fra henholdsvis Vinous og The Wine Advocate, og er dermed på linje med ikoniske Raveneaus Les Clos fra samme årgang. 

Tilmed er Domaine William Fevre, efter salget til Henriot i 1998, ikke bare en af de bedste producenter i Chablis, men også en af de producenter med det største marketing-apparat i ryggen. Det betyder, at efterspørgslen uden tvivl vil stige i takt med berømmelsen over de næste år – især fordi råmaterialet er i orden i form af de bedste marker og dygtige folk i produktionen. Klimaet i Chablis, der er køligere end i resten af Bourgogne, kommer også til fortsat at spille en stigende rolle, og dermed vil der uden tvivl være endnu større fokus på området i de kommende år.

At Domaine William Fevre er en fremadstormende stjerne, er der ingen tvivl om, men den helt store upside ligger i, at prisen stadig ikke har fulgt med i samme hastighed som kvalitet og berømmelse, og dermed kan du som vininvestor i en begrænset periode stadig komme med på toget inden det for alvor kommer op i fart.

Invester i Domaine William Fevre:

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS/FLASKE*
2018Les-Clos750OWC642€ 68
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.