Investeringstips - Champagne - 17. maj 2022

2004 Krug Clos du Mesnil er en af de allerbedste i nyere tid.

+ 45,5 % på blot to år og en sublim 2008-årgang i horisonten, der kan booste investeringspotentialet på denne sjældne enkeltmarkschampagne yderligere.

“There is little doubt the 2004 is one of the very finest Clos du Mesnil in recent memory. Will it join the 1979, 1988 and 1996 as one of the all-time greats? Now, that is a tasting I would love to do!”

– Anonio Galloni, Vinous

Scenen er fornemt sat for nærværende investeringstip, hvor 2004 Krug Clos du Mesnil belyses. Essensen er høj kvalitet, sparsomt udbud, flotte afkast og en forestående 2008-årgang, der kan betyde alverden for denne case.

Joseph Krug søgte eventyr og fandt det største af slagsen

I 1824 lægger Joseph Krug sin barndomsby Mainz bag sig, og drager på jagt efter eventyr. Denne jagt fører ham i 1834 til Paris, hvorefter rejsen fortsætter til Champagne. Her bliver han bogholder for champagnehuset Jacquesson, men det bliver ikke afslutningen på hans eventyr.

De næste otte år lærer Krug nemlig alle champagnehusets afkroge at kende, og han viser sig at være en mere end habil blander, hvorfor han i 1840 begyndte at assistere med at blande for andre champagnehuse.

Joseph Krug grundlægger det eventyrlige Champagnehus Krug i Reims i 1843 til glæde for alle verdens vinelskere. Han fandt det største eventyr, og gennem generationer har Familien Krug formået at holde et konstant højt niveau, men formidabel ledelse og kvalitet som ultimativt mål.

Bliv meget klogere på historien bag Krug i artiklen: Krug Champagne – Historien om et fuldendt symfoniorkester og nedarvet perfekt Champagneånd

Krug Clos du Mesnil: Ekstremt sjælden enkeltmarkschampagne

I 1971 købte familien Krug den 1,84 hektar Clos du Mesnil-mark i Mesnil-sur-Oger, hvis druer op til dette køb havde været brugt til Champagne Salon. Siden 1698 har marken været indhegnet af et stengærde og lige så længe, har Chardonnay været plantet her.

Krug brugte først druerne til Grande Cuvée, men efter nogle år indså familien, at mikroklimaet var optimalt til at tappe separat. I 1979 bev Clos du Mesnil tappet separat, hvilket langt fra var normalt i Champagne. Clos du Mesnil blev en eksklusiv enkeltmarkschampagne – og det er den stadig. Den frigives kun i de allerbedste årgange, og den totale produktion pr. årgang er cirka 12.000 flasker, hvilket blot gør denne champagne endnu mere eksklusiv.  

Det er næsten unødvendigt at tale scores. Næsten…

… Scores er nemlig altid høje for Krugs Clos du Mesnil. Derfor bliver det væsentlige her ikke at fastslå kvaliteten af årgang 2004 Clos du Mesnil fra Krug, men nærmere at anskue den som en mulig del af en legendarisk champagneklub.

Denne artikel blev indledt med en cementering af kvaliteten på 2004 Clos du Mesnil. Og så blev der stillet et relevant spørgsmål om, hvorvidt den vil tilslutte sig klubben af all-time greats, der tæller medlemmer som 1979, 1988 og 1996 Clos du Mesnil.

Vinous giver årgang 2004 98+ point. Det samme gør Richard Juhlin og James Suckling. Wine Advocate har endnu ikke tildelt scores, hvilket efterlader den med en samlet score på 98 point.

De resterende medlemmer i all-time great-gruppen får henholdsvis 99,3 point (1996), 100 point (1988) og 99 point (1979) på tværs af scores fra Richard Juhlin og Vinous. 2004 er således den Krug Clos du Mesnil, der i nyere tid kommer tættest på at få en plads i den elskværdige klub.

Stærke afkast på Krug Clos du Mesnil

Tilbage i april 2020 kunne du gennem RareWine Invest første gang investere i 2004 Krug Clos du Mesnil. Prisen dengang var € 825*. Investerede du dengang, har du opnået en gevinst på 45,5 % på blot to år. Læg hertil, at der ifølge Liv-ex på tværs af de senest fem* frigivne årgange Krug Clos du Mesnil har været et gennemsnitligt afkast på 61,3 % over de seneste tre år. Det giver et gennemsnitligt årligt afkast på hele 17,3 %.

Selvom vin skal anskues som en langsigtet investering, har Krug klaret sig formidabelt set over en relativt kort periode. Og den globale efterspørgsel på kvalitetschampagne er gigantisk.

*2000, 2002, 2003, 2004 og 2006

Clos du Mesnil Clos du Mesnil

Den magiske ingrediens: Marketing

Familen Krug har skabt sig et verdensomspændende navn, grundet den tårnhøje kvalitet på deres champagner. Helt frem til 2007 blev Krug drevet af brødrene Remi og Henri Krug, hvorefter stærke kræfter overtog styringen på champagneskibet.

Kvalitet er selvsagt grundlaget for succes, men der findes en anden ingrediens, som kan være altafgørende for et brand: Og det er markedsføring. Derfor er det slet ikke uvæsentligt, at de nye Krug-styrmænd er luksusvarerkoncernen LVMH (Louis Vuitton Moet Hennesy). De ejer 16 forskellige huse i Champagne, og Krug er diamanten i deres samling. En diamant, de ønsker at markedsføre og udvikle på alle tænkelige måder.

Hvad sker der, når 2008 Krug Clos du Mesnil bliver frigivet?

Markedsføring er vigtigt. Hype er ligeså. Og der forefindes allerede nu en global hype og mystik om årgang 2008 i Champagne, da den af mange anerkendes som den absolut største årgang – nogensinde. Om det er sandt, kan først blive afgjort, når alle 2008-champagnerne er frigivet og bedømt. 2008 er dog allerede et ikon og bliver en benchmark-årgang.

Som sagt, bør vininvestering ses som en langsigtet investering, men her kommer der lidt, der kan gøre ventetiden det hele værd: Der kan nemlig nemt gå flere år, før 2008 Krug Clos du Mesnil bliver frigivet. Men hypen er allerede eksisterende, og prisen på en 2008 Krug Clos du Mesnil må forventes at ramme hidtil usete højder for en nyligt frigivet Clos du Mesnil. Dette og den generelle hype og opmærksomhed vil utvivlsomt også påvirke priserne på tidligere årgange – herunder 2004.  

RareWine Invest mener

Eventyret om Krug er langt fra ved sin ende. Heldigvis. Gang på gang cementerer Krug sin status som et af verdens allerbedste champagnehuse, og det er absolut ikke en undtagelse med denne 2004 Krug Clos du Mesnil, der får fantastiske scores fra kritikerne.

Læg hertil, at denne eksklusive enkeltmarkschampagne kun produceres i omkring 12.000 flasker pr. frigivne årgang, hvilket er forsvindende lidt til et hungrende champagnemarked. Og med seks år på markedet er det desuden ikke svært at forestille sig, hvor kraftigt mængderne af 2004 Clos du Mesnil er reduceret.  

Flotte Krug-afkast understreger desuden potentialet i Krug. Endvidere kan massive marketingkræfter udbrede tørsten for Krug yderligere. Og så har vi altså en 2008-årgang i horistonen, der for alvor kan sætte gang i udviklingen på 2004 Krug Clos du Mesnil. Afslutningsvist vil en forestående champagnetørke formentligt blot gøre de eksisterende champagnemængder endnu mere eftertragtede – særligt de gode.

Det er lykkes os at skaffe en begrænset mængde 2004 Krug Clos du Mesnil, og vi forventer massiv interesse for disse.

Invester i 2004 Krug Clos du Mesnil

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2004Krug Clos du Mesnil 750OWC1€ 1.200
2004Krug Clos du Mesnil 750OWC1 (US-Label)€ 1.100
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

US Label – Hvad Betyder Det?

I gamle dage mærkede de franske vinproducenter vinene, der eksempelvis skulle sælges i USA, med amerikanske labels. For vinkendere og -samlere blev disse labels et tegn på, at vinen havde været udsat for en særdeles lang rejse under ringe vilkår – vilkår en god vin mildest talt ikke har godt af. Mødte man derfor en vin med amerikanske labels i Europa, vidste man, at denne med stor sandsynlighed havde været to gange over Atlanten – noget, der ikke er eftertragteligt, når der skal betales mange penge for en sublim vinoplevelse.

I dag bliver håndtering og transport af vin varetaget på en helt anden måde, hvor temperatur, luftfugtighed, lys og sågar vibrationer bliver imødeset for at sikre vinen bedst muligt. Dog har traditionen og ”frygten” i dag bidt sig så godt fast, at vine med eksempelvis amerikanske eller japanske labels stadig handles for mindre – mere eller mindre uden grund.

Sammenlignet med "almindelige" flasker betyder det i praksis, at investorer vil kunne købe flasker med US label lidt billigere og videresælge igen lidt billigere.

I dette tilfælde er prisforskellen på en ”almindelig” 2004 Krug Clos de Mesnil og en med US label vurderet til € 100.

Men gælder det vine af denne kaliber, hvor udbuddet grænser til ikke-eksisterende, handler det i virkeligheden om, hvad der kan skaffes.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.