Investeringstips - Øvrige - 10. marts 2022

Domaine de la Grange: Invester i en af de sidste årgange fra ”vinens Mozart”

Der vil i fremtiden altid blive skelnet mellem vin produceret før og efter Laurent Vaillés for tidlige bortgang. Invester i årgang fra mesterens egen hånd

For en stund, blot en stund, bør du glemme alt om Bourgogne, Champagne og de store vine fra Italien. Vi skal nemlig en tur til Languedoc i det sydlige Frankrig. Herfra har du nemlig nu mulighed for at investere i noget af det sidste vin, mesteren Laurent Vaillé har fremelsket. Dette bliver eftertragtede skatte for Domaine de la Granges loyale og kultagtige følgeskare i fremtiden – en følgeskare, der allerede nu er vant til ekstremt begrænset udbud og stigende priser.

Farvel til vinens Mozart – en sand mester

”I pay no attention whatever to anybody's praise or blame. I simply follow my own feelings.” Sådan er komponisten Wolfgang Amadeus Mozart citeret, og udover et enormt talent forud for sin tid, er dette citat måske en af grundene til, at vinmageren, Laurent Vaillé, bliver hædret som ”vinens mozart”.

Laurent Vaillé stiftede Domaine de la Grange des Peres, hvilket har rødder tilbage til 1958, hvor bedstefaderen købte en ejendom nær Aniane i det sydlige Frankrig. Vaillé anlagde nye vinmarker på ejendommen i 1988, og fra 1992-årgangen kunne han præsentere den første rødvin fra domænet.

Vaillé sturderede oenologi på universitetet i Montpellier. Men mere interessant er det, at Vaillé opbyggede erfaring gennem arbejde med Eloi Dürrbach fra Domaine de Trévallon i Les Baux de Provence, Gérard Chave fra Domaine Jean-Louis Chave i Hermitage og Jean-François Coche-Dury i Meursault.

Alle historier har en afslutning, og med et storslået ry og rygte samt status som en af Sydfrankrigs mest respekterede vinmagere endte Laurent Vaillés liv d. 30. april 2021 i en alder af blot 57 år.

Laraunt Vaillé formåede trods sin store ydmyghed at skabe et stort og respekteret navn, trods han ikke opererede i de mest prestigefyldte regioner. Hans succes tjener som inspiration for yngre talenter i netop disse regioner, mens hans trofaste følgeskare nu må se langt efter Vaillés eftertragtede vine.

Laurent Vaillé Laurent Vaillé

Dyrt, men kan blive endnu dyrere

I oktober 2004 beskrev Wine Advocate i forbindelse med en anmeldelse af Domaine de la Grange des Peres’ årgang 2001 husets vine således:

 

”This estate’s wines are frightfully expensive and terribly hard to locate in the United States, selling out instantly upon arrival on our shores.”

 

Med ordene ”skræmmende dyre” opgav Wine Advocate således at frigivelsesprisen på en rød 2001 Grange des Peres var $ 75 (Ca. € 60) pr. flaske (inkl. told, skatter og afgifter).

I april og maj tog samtlige af Domaine de la Grange des Peres vine et ordentligt ryk opad ovenpå den tragiske nyhed om Laurent Vaillés død. Faktisk kom gennemsnitsprisen på tværs af alle tilbud på en rød årgang 2001 ifølge wine-searcher.com op på € 511 pr. flaske*. Denne gennemsnitspris er i øvrigt steget til € 598* siden da.

Samme tendens har i øvrigt været gældende på tværs af alle domænets årgange.

I dette investeringstip har du mulighed for at investere i årgang 2018, der er blandt de sidste, Laurent Vaillé selv har ført helt til dørs.

Prisen på denne skød ligeledes i vejret ovenpå nyheden om, at det sidste vin fra mesteren selv er produceret. Wine-searcher.com vidner om, at gennemsnitsprisen på platformen steg fra ca. € 100 til knap € 600 pr. flaske* ovenpå nyheden, men har igen sat sig til et mere reelt niveau fri for den umiddelbare hype på € 460.

Billigste pris på wine-searcher.com er nu € 333*, mens din investerings pris her lige nu er € 325*.

Hvad, der var dyrt i Wine Advocates øjne i 2004, er kun blevet endnu dyrere, men på den lange bane er der et stort potentiale i vin produceret af en legende, som ikke er blandt os længere. Dette er nemlig det uigenkaldeligt sidste.

*Uden told moms og afgifter, i hele kasser og perfekt stand

Tyngden i vin fra en afdød legende

Selvom man nødig skal sammenligne æbler og pærer, er der alligevel flere paralleller at drage mellem Laurent Vaillé og Bourgognes gudfar, Henri Jayer.

Henri Jayer er bredt anerkendt for at være en af de vigtigste foregangsmænd for det Bourgogne, vi kender i dag – både på kvalitet og pris. Laurent Vaillé kan betegnes ligeså – bare for de øvrige og (endnu) mindre prestigefyldte franske regioner.

Jayers vine står som lysende eksempler på, hvad den rigtige kvalitet og arv kan gøre ved priserne, når mesteren selv har produceret sin sidste flaske:

Cros Parantoux var Jayers største vin og tjener som et strålende eksempel på både vininvestering og tyngden af Cros Parantoux-navnet: I 1990 solgte Jayer en kasse med 12 flasker 1985 Cros Parantoux til en værdi af mindre end € 300. I 2016, ca. seks år efter Henri Jayers død, blev en tilsvarende kasse 1985 Cros Parantoux solgt på Christie’s auktion i Hong Kong til en værdi svarende til knap € 250.000. I 2018 blev de absolut sidste vine fra Jayers kælder solgt på auktion, og endnu en kasse med 12 flasker Cros Parantoux kom under hammeren og satte verdensrekord for verdens dyreste kasse vin (12 flasker) med hammerslag svarende til over € 500.000. En værdistigning på mere end 166.000 % siden 1990.

Det vil være naivt at tro, at Laurent Vaillés vine vil opnå helt samme status som Jayers, men parallellerne er slående, og vinverden vil også i fremtiden huske Grange des Peres og Laurent Vaillé som store navne med vin, der aldrig kommer mere af.

Begrænset produktion og begrænset information

Laurent Vaillés og Grange des Peres producerer to vine – en rød og en hvid. Kvalitet er altid blevet sat over kvantitet, hvorfor udbyttet altid er blevet holdt lavt. Faktisk så lavt som 20-25 hl/ha. Til sammenligning må der produceres op til 35 hl/ha på grand cru i Bourgogne.

Det betyder dermed, at der på tværs af disse to vine kun produceres 30.000-36.000 flasker om året.

Samtidig har kritikken af uransagelige årsager været yderst begrænset i nyere årgange – måske grundet ovenstående. Dette bevirker, at der ikke forefindes scores fra de kritikere, vi normalt anvender. Dette er dermed en case, der i endnu mere udtalt grad er baseret på udbud og efterspørgsel. Efterspørgslen er der. Det bliver udbuddet ikke ved med at være.

2018 Domaine de la Grange Peres VdP Herault Rouge

RareWine Invest mener

Med en investering i Domaine de la Grange des Peres og navnlig i vinmageren Laurent Viallé bryder du med klassikerne og investerer i en sand mester.

Casen her er på mange måder en mønsterbryder lidt i stil med Laurent Vaillé selv. Men netop i dette består dens styrke også. Her har vi ikke flotte scores at læne os opad, og det er i grunden også irrelevant, da Vaillés navn og status ikke er blevet skabt på baggrund af middelmådig vin.

Grange des Peres har et stort og nærmest kultagtigt følge, og flere vinelskere og -kendere kommer løbende til.

På himlen slukkes og tændes nye stjerner konstant, men nogle brænder sig for alvor fast i historien. Laurent Viallé er en af disse, og det uigenkaldelige sidste vin fra hans hænder er produceret.

Tag del i arven, hædr vinens Mozart, og bidrag til at vinelskere over hele verden i fremtiden kan få tilbudt perfekt moden Grange des Peres fra Laurent Vaillé.

Invester i Domaine de la Grange des Peres

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2018Domaine de la Grange des Peres VdP Herault Rouge750OC12€325
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.