Investeringstips - Bourgogne - 21. juni 2022

Invester i nogle af Domaine de la Romanée-Contis største vine til dato

Høje afkast, langt gemmepotentiale og fabelagtige vine fra Imponerende årgang. Her udbydes noget af det største vin DRC nogensinde har frigivet.

Domaine de la Romanée-Conti er ikke hverdagskost. Faktisk er det absolut det modsatte. I dette investeringstip får du en sjælden mulighed for at få fingrene i fire af DRC mytiske vine, inklusive flagskibet, Romanée-Conti – og dette endda nogle af de bedst udgaver DRC nogensinde har frigivet.     

Essensen i dette investeringstip er ikke, om du tror på potentiale i en af verdens bedste vinproducenter eller ej. Essensen er, at det er nu, muligheden foreligger. Om der nogensinde kommer en mulighed for at investere i 2005 Domaine de la Romanée-Conti i hele kasser og perfekt stand er ikke givet.  

Læs mere herunder og bliv klogere på de historiske afkast, kvaliteten i årgang 2005, livscycklussen og ikke mindst potentialet.  

Domaine de la Romanée-Conti: Mytisk producent har mange navne

Umiddelbart burde det være nemt at portrættere verdens nok mest legendariske vinproducent, men faktisk er få ord tilstrækkeligt fyldestgørende. Domaine de la Romanée-conti har for længst cementeret deres placering i Bourgognes top, hvilket afspejles i både gigantisk efterspørgsel og priser, der gør flaskerne ekstremt eksklusive og for mange komplet uopdrivelige.  

”DRC”, ”Conti”, ”The Domaine”: Kælenavnene er én ting, adjektiverne noget andet. Skal Domaine de la Romanée-Conti beskrives, er det ikke unormalt, at adjektiver som legendarisk, mytisk, mægtig, ekstravagant, overlegen og perfekt benyttes. Med rette.   

Domanie de la Romanée-Conti skaber vine til perfektion, og efterspørgslen på legendens dråber er uudtømmelig.  

Grand Cru til investering

De bedste vinproducenter kan selvfølgelig kreere vinmagi alle steder, om end vinmarkerne har en altafgørende betydning. Derfor er det til held for både vinelskere og vinconnaisseurs at Domaine de la Romanée-Conti opererer på nogle af verdens allerbedste grand cru-marker.  

Match made in Burgundy-Heaven, om man vil. 

I nærværende investeringstip er der udelukkende grand cru på menuen – alle fra årgang 2005, der ifølge wine-searcher.com i Bourgogne ”was simply superb” afsluttet med: ”Overall, the 2005 Burgundy vintage was outstanding”.     

Du har nu mulighed for at investere i Domaine de la Romanée-Contis Romanée-Conti, Echezeaux, Grands Echezeaux og Romanée Saint Vivant fra årgang 2005. Herunder en gennemgang af vinene. Se priser og flere detaljer i bunden af denne side.  

Romanée-Conti, Echézeaux, Grands Echézeaux, Romanée Saint-Vivant Romanée-Conti. NB. Dette er et reklamebillede – Ikke de vine, der er udbudt i dette investeringstip

Romanée-Conti: Både overjordisk og sjælden

Romanée-Conti fra DRC er med 5.489 flasker produceret i årgang 2005 allerede sjælden ved frigivelse. Marken har fået stjernestatus, da vinen herfra altid modtager tårnhøje scores fra verdens mest prominente vinkritikere, og det er (selvfølgelig) ikke en undtagelse med denne fra 2005. Romanée-Conti er ganske enkelt vinverdens hellige gral.  

Denne får 99+ point fra Burghound, 99-100 point fra Wine Advocate og 100 point fra Vinous, hvilket giver den en gennemsnitlig score på 99,5. Siden 2005 er denne score kun marginalt overgået af årgang 2019 (99,7), som allerede er en legendarisk årgang i Bourgogne, hvilket gør 2005 til en af de bedste nogensinde. Ser vi bort fra nyere tid skal vi tilbage til 1985 eller 1945 får at nå dette niveau. 

Sammenholdes historiske data fra både Liv-ex og wine-searcher.com, er prisen på 2005 Romanée-Conti i gennemsnit steget 52 % over de seneste fem år. Sammenlignes det med gennemsnittet* på tværs af de seneste 10 årgange (2005-2014), der har været på markedet i minimum fem år, er dette faktisk lavt, da gennemsnittet* for alle 10 årgange er 90 %. Den mest sammenlignelige i dette felt (2010) har i samme periode oplevet en prisstigning på 97 %.   

Med så høj kvalitet og at den først nu er på vej ind i sit optimale drikkevindue og samtidig har et ekstremt langt liv foran sig endnu, virker 2005 Romanée-Conti som en attraktiv mulighed da tallene tyder på at her ligger et stærkt uforløst potentiale, sammenlignet med de øvrige årgange. 

Læg hertil, at 2005 DRC Romanée-Conti siden april 2021 er steget 16,6 % under administration af RareWine Invest.  

2005 Romanée-Conti nærmer sig perfektion, og med et drikkevindue mellem 2020-2070 (jf. Vinous), kan vininvestoren sørge for, at der også er Romanée-Conti til fremtidens connaisseurs.  

* historisk data fra både Liv-ex og wine-searcher.com. 

2005 Echézeaux har endnu ikke mødt sin overmand

Fra Echézeaux producererde DRC 16.313 flasker i årgang 2005. Det er selvfølgelig væsentligt mere end fra Romanée-Conti, men stadig en minimal produktion, der ikke tilfredsstiller efterspørgslen.  

Årgang 2005 Echézeaux får 94 point fra Vinous, 94-95 point fra Wine Advocate og 94 point fra Burghound. Dette giver en gennemsnitlig score på 94,2, og den er ikke siden overgået. Den eneste årgang, der kommer rigtig tæt på, er storårgangen 2019 med 94 point.   

Sammenholdes historiske data fra både Liv-ex og wine-searcher.com, har de seneste 10 årgange (2005-2014) af Echézeaux, der har været på markedet i minimum fem år, i gennemsnit givet et afkast på 205 % eller 25,1 % i gennemsnitligt årligt afkast.  

Årgang 2005 er dermed den årgang i dette felt, der har givet det højeste afkast, hvilket ikke er så overraskende, eftersom det er den, der har været på markedet i længst tid. Til gengæld er den ikke lige så langt i sin livscyklus* som nogle af de svagere årgange, og mens den allerede har set flotte prisstigninger, kan der kun gisnes om, hvor høj prisen kan blive med så mange år på bagen og så mange år foran sig i perfekt moden stand, med status som den største Echézeaux til dato.  

* Ifølge Vinous er drikkevinduet på denne fra 2018-2045 

Romanée-Conti, Echézeaux, Grands Echézeaux, Romanée Saint-Vivant DRC: Romanée-Conti. Dette er et reklamebillede – Ikke de vine, der er udbudt i dette investeringstip

2005 Grands Echézeaux: Et hårstrå fra førstepladsen i nyere tid

På Grands Exhézeaux råder DRC over 3,5 hektar beplantet med 60 år gamle vinstokke, hvorfra de i 2005 producerede 11.800 flasker, hvilket er under gennemsnittet for deres produktion her. 2005 Grands Echézeaux får 97 Vinous-point, 95-96 point fra Wine Advocate og 96 point fra bourgogneeksperten Burghound. Det giver en gennemsnitlig score på 96,2, hvilket kun er overgået af årgang 2019 (96,3) i nyere tid*. Ifølge Vinous er drikkevinduet på denne desuden fra 2020-2050.  

Sammenholdes historiske data fra både Liv-ex og wine-searcher.com, har de seneste 10 årgange af Grands Echézeaux, der har været på markedet i minimum fem år, i gennemsnit givet et afkast på 217 % eller 26 % i gennemsnitligt årligt afkast.  

Her er historien derfor den samme som med Echézeaux, og det handler om, hvorvidt man er interesseret i at betale lidt ekstra for en lidt højere gennemsnitlig score sammenlignet med Echézeaux – potentialet er ikke til at overse, uanset om der kigges i den ene eller anden retning.  

*Årgang 1962 (97,5 point) og 1948 (96,2 point) overgår også 2005, om end scores kun er baseret på vurderinger fra Vinous og Burghound.  

2005 Romanée Saint Vivant imponerer Burghound.

DRC producerede 17.392 flasker i årgang 2005, og denne 2005-udgave får 96,2 point på tværs af kritikere (BH:97, WA: 96-97, VI: 95) og dermed kun overgået af årgang 2019 (97,3). Selv den fabelagtige årgang 1966 er scoret marginalt svagere med 96 point i gennemsnit. Her er det interessant, at Burghound, som er den helt store bourgognespecialist, tildeler 97 point, hvilket også er tilfældet med 2019-årgangen. Ifølge Vinous er drikkevinduet på denne desuden fra 2020-2055. 

Sammenholdes historiske data fra både Liv-ex og wine-searcher.com, har de seneste 10 årgange af Romanée Saint Vivant, der har været på markedet i minimum fem år, i gennemsnit givet et afkast på 196 % eller 24,3 % i gennemsnitligt årligt afkast. Dermed er der altså her tale om de samme mekanismer som er gældende ved både Grands Echézeaux og Echézeaux.  

Romanée-Conti, Echézeaux, Grands Echézeaux, Romanée Saint-Vivant Modne udgaver af Romanée Saint-Vivant. NB. Dette er et reklamebillede – Ikke de vine, der er udbudt i dette investeringstip

Fortsætter priserne med at stige for Bourgognes dyreste domæne?

Priserne på alle ovenstående vine er ligeledes steget i det forgangne år hvilket stemmer godt overens med de pris-tendenser, vinbørsen Liv-ex også rapporterer om. I slutningen af 2021 blev der her redegjort for de stigende vinpriser – både hos DRC, men også i Bourgogne generelt: ” The rarity that drives both would only seem to be enhanced by news of “historically low” yields in 2021.” 

Fremtidens bourgognevine ser dermed ikke ud til at blive mindre sjældent, når det kommer til udbud. Og når det kommer til DRC, er der ikke noget, der hedder ”at købe sig billigt ind”. I dette perspektiv er det dog væsentligt at nævne, at det efterhånden er mange år siden, branchen første gang sagde, at loftet var nået….. Det er sagt siden, og fornuften er blevet gjort til skamme igen og igen, og det er formentligt ikke sket sidste gang, de historiske afkast taget i betragtning.  

Ydermere er det væsentligt at pointere, at vininvestering gennem RareWine Invest fortsat skal anses som en langsigtet investering, hvorfor ovenstående massive årlige afkast ikke bør ses som en regel, men et udtryk for, at der her er tale om ekstraordinære vine, i en ekstraordinær tid.

RareWine Invest mener

Det er ikke uden grund, at man lader sig forføre af Domaine de la Romanée-Conti, som gang på gang tager vinverden med storm. I dette tilfælde har vi tilmed at gøre med en fantastisk bourgogne-årgang, hvis DRC-vine befinder sig blandt de bedste. Svimlende afkast cementerer efterspørgslen, og der er ikke nok til alle.  

Historisk er priserne steget – også på verdens dyreste vine. Derfor er dette ikke så meget et spørgsmål om, hvorvidt efterspørgslen på verdens måske bedste producent bliver ved med at stige. Det er et spørgsmål om, hvor længe det overhovedet er muligt at få fingrene i 2005-vine fra DRC. Og som bekendt dikterer udbuddet og efterspørgslen prisen.  

Læg hertil, at drikkevinduet på disse er åbent i mange, mange år, hvorfor dette er en optimal mulighed for at komme med på et attraktivt tidspunkt. 

Hypen er enorm. Drikkevinduet er det samme – og Domaine de la Romanée-Conti er kun for de få. 

Invester i Domaine de la Romanée Conti

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTAL FLASKERPRIS/FL.*
2005DRC Romanée-Conti750OWC33€ 28.000
2005DRC Echézeaux750OWC33€ 4.000
2005DRC Echézeaux750OWC612€ 4.000
2005DRC Grands Echézeaux750OWC66€ 4.300
2005DRC Grands Echézeaux750OWC36€ 4.300
2005DRC Romanée Saint-Vivant750OWC66€ 4.600
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.