Artikler - RareWine Academy

Mageløse Bordeaux - den ultimative vinguide

I Bordeaux danser druesorter diversitetsballet og leverer verdensklassevine. Bliv klogere på Bordeaux’ appellationer og stilarter i denne udførlige guide.

ABC til Bordeaux

Bordeaux er en af verdens mest væsentlige vinregioner. Diversiteten er stor, hvorfor alle typer af vine fremstilles her. Alt er kontrolleret på fornem fransk facon, og områdets muligheder synes nærmest uendelige.

Netop fordi mulighederne er så mange, kan Bordeaux også være en kompleks størrelse at forstå. Forstår du Bordeaux, har du til gengæld en fantastisk grundforståelse for mange af verdens øvrige vinområder. Bordeaux er hjemsted for nogle af verdens største vine fremstillet på de mest kendte druesorter. Særligt cabernet sauvignon og merlot leverer flotte referencepunkter, mange andre vinproducenter spejler sig i.

Bordeaux er et meget stort område, som denne artikel søger at skabe et overblik over. Læs med og lad dig indhylle i fransk vinfinesse.

Beliggenhed og klima i Bordeaux

Bordeaux ligger i det vestlige Frankrig, hvor den store Gironde-flodmundingen løber ud i Atlanterhavet. Klimaet er moderat og har stor indflydelse fra floder, der gennemløber regionen og fra selve Atlanterhavet. Regionen er relativt flad sammenlignet med andre prominente vinområder, hvorfor der ikke er stor påvirkning fra højtbeliggende marker eller meget stejle skråninger.

Vinmæssigt anses Bordeaux for at have et moderat klima, med en gennemsnitstemperatur på godt 20 grader i løbet af vækstsæsonen. Det skaber gode muligheder for de mest kendte druer i området. Jordbunden giver også rum for udfoldelse i de enkelte underområder i regionen, og det udnytter producenterne med deres valg af druesorter, som optimeres til jordbunden.

Det er dog væsentligt at tage i betragtning, at vejret ikke altid arter sig efter gennemsnittet, hvorfor vejret i pågældende år er vigtig at anskue nøje. Det er nemlig vejret, der medvirker til de store udsving i kvaliteten mellem de enkelte årgange i Bordeaux.

Ydermere er blanding af druer en af nøglepunkterne til at forstå vine fra Bordeaux. Til både hvid- og rødvin blandes flere forskellige druesorter for at opnå den rette balance i den endelige vin. Forståelsen af hvad hver enkelt druesort kan tilføre vinen, samt hvor den dyrkes bedst, er nøglen til succes for den enkelte producent.

Bordeaux i tal

120.000 hektar vinmarker

>60 appellationer

>8.500 producenter / slotte

>9.000 vine hvert år

Ca. 900 millioner flasker hvert år

Ca. 1,5 % af verdens samlede produktion, 15 % af Frankrig

< 3 % sælges for mere end 15 euro per flaske

10 % af vinmarkerne er økologisk i 2020

Overblik: Vin-stilarter i Bordeaux

De fleste vinstilarter er repræsenteret i Bordeaux. Som så mange andre steder er det dog de store rødvine, de fleste forbrugere kender området for. Overblik over stilarterne i Bordeaux:

Mousserende: Selv mousserende vin fremstilles i Bordeaux med appellationen ’Cremant de Bordeaux’. Det er generelt lette vine med en anelse aromatisk karakter fra sauvignon blanc, der er hoveddruen i disse.

Hvidvin: Disse fremstilles i to forskellige stilarter. Den lette og elegante stil, uden fadlagring, og drikkeklar i en ung alder. Som oftest kommer de fra enten ’Entre-deux-Mers’ eller den bredere appellation ’Bordeaux’.

Der fremstilles også fadlagrede udgaver med kompleksitet, der udvikles yderligere ved lang tids lagring. De bedste eksemplarer kommer fra appellationerne syd for Bordeaux by med Pessac-Léognan, som den førende. I de senere år er flere af de bedste rødvinsproducenter begyndt at fremstille flotte hvidvine – fra Margaux til Saint-Emilion.

Søde vine: fra appellationen ’Sauternes’, der ligger cirka 30 km syd for Bordeaux by finder man de søde vine. Her forefindes et unikt mikroklima, der giver mulighed for, at svampen botrytis cinera kan udvikle sig optimalt på druerne. Det giver nogle af verdens mest komplekse, søde vine. Foruden Sauternes kommer der også søde vine fra de omkringliggende appellationer, hvoraf ’Barsac’ er den mest kendte.

Rødvin: Størstedelen af vinproduktion i Bordeaux er rødvin med næsten 90 % af al fremstillet vin, hvoraf to overordnede stilarter dominerer. Den ene byder på lette friske rødvine, som kan drikkes i en ung alder. Den anden stilart er den, der har skaffet den store berømmelse til området – nemlig kraftfuld rødvin med stort udviklingspotentiale. Den sidste stilart repræsenteres af blandt andre ’Pomerol’ og ’Pauillac’.

Den nye stil: Selv moderne stilarter som orangevin, ukontrolleret naturvin og andre forsøg kan findes rundt i alle områder af denne traditionsbundne region.

IMG_8777.jpeg

Druesorter i Bordeaux

Der anvendes en bred vifte af druesorter i Bordeaux. Alle druer er forgangsbilleder for vinfremstilling i mange lande, men det er i Bordeaux, referencepunkterne produceres. Med referencepunkter henvises til vine som i smag og stil er den type vin, mange andre vinområder prøver at efterligne. I Bordeaux vil druesorten dog sjældent være nævnt på etiketten, da producentens stil vil være baseret på blandingen i det pågældende år.

I Bordeaux vil der meget sjældent være vine fremstillet på kun én druesort. Traditionelt har producenterne flere druesorter tilplantet på markerne. Det har givet vinproducenten mulighed for at tilpasse sig sæsonens udvikling, da ikke alle druer modner på samme tid. De druesorter, som nævnes her, vil ikke alle modne optimalt i alle årgange. Den druesort der modner bedst i det pågældende år, vil ofte være den dominerende i årets vin.

Til rødvin fra Bordeaux bruges følgende blå druesorter:

Merlot er den mest plantede blå druesort til fremstilling af rødvine fra Bordeaux. Merlot står for 66 % af de blå druer. Den er plantet i hele regionen, men har optimale betingelser i særligt Pomerol, hvor en kultvin som Petrus er fremstillet 100 % på merlot uden iblanding af andre druer. Druen er kendt for at give masser af farve, samt bløde modne tanniner og god mundfylde.

Cabernet sauvignon er den næstmest plantede blå druesort med 22,5 % af de blå druer. Cabernet sauvignon er rygraden i mange af de bedste vine fra regionen med områder som Pauillac og Margaux som nogle af de mest berømte. Navnkundige Château Latour fra Pauillac er fremstillet på mere end 90 % cabernet sauvignon og er et af verdens bedste eksemplarer på, hvad druen formår.

Det er dog yderst sjældent, at vine laves udelukkende på cabernet saugvignon. Ofte blandes de med merlot for at afrunde den hårde tannin og høje syre.

Cabernet franc okkuperer 9,5 % af de tilplantede marker i Bordeaux. Druen ses endnu mere sjældent for sig selv, men bruges primært til at blande med de to ovennævnte druer.

Cabernet franc giver ofte grønne noter, samt noter af urter og tørre tanniner. Disse attributter er gode i sammenblandinger, hvor de giver kant til vinen – alene har den dog ikke samme slagkraft. Den mest populære blanding er med merlot, hvor resultatet er en vin i perfekt balance. Eksempelvis er Château Cheval Blanc fra Saint-Emilion kendt for sin høje andel af cabernet franc, som giver en unik karakter til netop Cheval Blanc.

Petit verdot, carmenere, malbec med flere står samlet for de sidste to procent af markerne. De fleste af disse druer skal anskues som krydderi, der i mindre mængder i Bordeaux bruges til at give lidt kant og karakter til vinene.

Nye druesorter er blevet tilladt i Bordeaux i de senere år for at se, hvordan andre druer klarer sig i området i kampen mod de stigende temperaturer. Disse druer er dog kun tilladt i vine med Bordeaux appellation, i vinene fra enkelte kommuner, hvorfor der formentligt vil gå mange år, før touriga nacional bliver en væsentlig drue i de mest berømte distrikter i Bordeaux.

Til hvidvin fra Bordeaux bruges følgende grønne druesorter:

Semillon er den mest plantede og udgør 45 % af de samlede marker med grønne druer. Det er den dominerende drue til de søde vine fra Sauternes og omliggende kommuner. Druen bliver nemt angrebet af svampen botrytis cinera, der er med til at skabe de uforglemmelige vine fra Sauternes. I resten af regionen bruges den til at blande med de andre grønne druer. Semillon bidrager særligt med florale noter til vinene.

Sauvignon blanc er den næstmest plantede grønne drue med 43 % af de grønne druer i Bordeaux. Den giver høj syre og en karakteristisk stil med noter af nyslået græs, hyldeblomst og mineralitet. Denne er rygraden i mange af de store tørre vine fra Bordeaux – især fra appellationen Pessac-Léognan.

Muscadelle er med 5 % en vigtig spiller med sin meget parfumerede karakter. Den bruges primært i de søde vine og mindre i de tørre udgaver. Druen har dog intet at gøre med den søde muscatdrue, der kendes fra andre steder i Frankrig.

De sidste vinmarker er fordelt mellem flere små druer, der primært bruges lokalt. Der er ingen af disse beplantninger, der yder stor indflydelse på de vine, der produceres i området hvorfor de end ikke fremgår af de officielle fakta for området.

Bordeaux.jpg

Opdeling i højre- og venstre bred

Bordeaux-regionen er opdelt i mere end 50 forskellige appellationer. En appellation er et afgrænset område med klare regler for beplantning, produktion med mere. En appellation kan dække over én kommune eller i nogle tilfælde flere kommuner. Overordnet dækker appellationen ’Bordeaux’ hele regionen, mens en appellation som ’Pomerol’ kun dækker netop den pågældende kommune.

Den generelle opdeling i Bordeaux er, at der skelnes mellem højre- og venstre bred af Gironde-flodmundingen. Opdelingen er anvendt vidt og bredt, og giver et fornuftigt overblik over området.

Venstre bred

Venstre (vestlige) bred er den side af Gironde-flodmundingen, hvor selve Bordeaux by ligger. Vindistrikterne, der regnes med i denne opdeling, er dels Medoc og underliggende kommuner, der ligger nord for byen, samt Graves og underliggende kommuner syd for byen.

På venstre side er der højt indhold af ler i jorden, hvilket generelt giver god grobund for cabernet sauvignon-druen. Overordnet kan det siges, at rødvinene herfra har det største gemmepotentiale. Det har de, da valget af druesort, kombineret med jordbundsforholdene giver højere strukturelle elementer i vinene.

De mest berømte kommuner på venstre bred er fra nord mod syd:

  • Saint-Estèphe
  • Pauillac
  • Saint-Julien
  • Margaux
  • Pessac-Léognan
  • Graves

Højre bred

Højre (østlige) side af Gironde-flodmundingen er større og mere forskelligartet, og de mest berømte appellationer ligger ved Libourne by. Det er mere kalk i jorden her, som er en meget velegnet jordbundstype til merlot-druen. Kombinationerne af druevalg, samt jordbund gør at vinene fra højre bred er blødere og med mere afrundede tanniner. Disse vine er generelt tidligere drikkemodne, men de bedste kan have et meget stort gemmepotentiale.

De to appellationer der står i spidsen for højre bred er:

  • Pomerol
  • Saint-Emilion
IMG_8780.jpeg

De 5 vigtigste appellationer i Bordeaux

Der fremstilles gode vine mange steder i Bordeaux-regionen, men fem kommuner skiller sig ud når det gælder vine med stort udviklingspotentiale. De fem kommuner, som producerer de mest interessante vine, – både ud fra et smagsmæssigt og investeringsmæssigt synspunkt – er disse:

Pauillac

Pauillac er for mange den mest kendte appellation i Bordeaux. Det skyldes, at der her i appellationen ligger hele tre af de fem 1. Grand Cru Classé slotte. Château Latour, Château Lafite-Rothschild og Château Mouton-Rothschild er de tre førende slotte i kommunen ud af de næsten 100 slotte registreret i appellationen. I alt dækker appellationen 1213 hektar, og der produceres årligt 7,2 millioner flasker Pauillac. Pauillac ligger cirka 50 km nord for Bordeaux by på venstre bred af Gironde-flodmundingen.

Smagsmæssigt er vinene fra Pauillac kendt for deres rankhed og høje smagsintensitet, når de er yngre end 15 år. Med tid udvikles noter af blyantspids og våd jordbund.

Margaux

Margaux-appellationen er beliggende cirka 25 km. nord for Bordeaux by og er opkaldt efter det berømte slot Château Margaux, der er klassificeret som 1. Grand Cru Classé.

Appellationen strækker sig over tre kommuner og hele 1500 hektar. I alt produceres der 9 millioner flasker om året med Margaux på etiketten.

Margaux tæller hele 21 Grand Cru Classé slotte, 10 Cru Bourgeois og fire Cru artisan-slotte. Smagsmæssigt er vinene fra Margaux kendt for deres finesse og elegance, som med alder giver noter af svampe og tobak.

Pomerol

Pomerol er en lille og nærmest perfekt appellation på højre bred. Pomerol står kun for 0,7 % af det samlede markareal i Bordeaux. Her er tilplantet cirka 800 hektar. I hele appellationen er der 138 slotte, der producerer Pomerol. Da appellationen er så relativt lille, har producenterne altid holdt på, at her ikke skal være nogen klassifikation. Hver producent fremstiller sin vin på sit eget slot.

Den store efterspørgsel sammenholdt med det minimale område resulterer i høje priser på vinene fra Pomerol. Gennem årene har den høje kvalitet på vinene i appellationen sikret et højt prisniveau og stor indtjening, som er blevet investeret tilbage i slottene - og dermed er den konstant høje kvalitet sikret.

De mest berømte slotte i Pomerol er Petrus, Lafleur og Le Pin, som alle er slotte, der producerer vin i små mængder og som prismæssigt ligger helt i top for hele Bordeaux-regionen.

Saint-Emilion.

Saint-Emilion er den mest billedskønne af samtlige appellationer i Bordeaux-regionen. Den strækker sig rundt om landsbyen af samme navn, og byen er endda siden 1999 beskyttet som UNESCO verdensnaturarv. 5,400 hektar med vinmarker strækker sig rundt i appellationen – nogle ligger på skråningerne omkring byen og resten strækker sig mod øst, hvor de støder op til Pomerol-appellationen.

Den seneste klassifikation fra 2012 har 82 slotte rangeret, og med fire slotte i top. Château Cheval-Blanc, Château Ausone, Château Pavie og Château Angelus. Vinene fra Saint-Emilion er primært fremstillet på merlot, der giver bløde og afrundede vine i god balance.

Sauternes

Sauternes er beliggende 30 km syd for Bordeaux by, og det er en appellation, der dækker søde vine fremstillet af grønne druer. Appellationen dækker 1557 hektar samt yderligere 390 hektar i Barsac, der hører under samme appellation. Vinene fremstilles af druer, der har været belejligt angrebet af svampen botrytis cinera. Svamp dehydrerer druerne, så sukkerniveauet bliver ekstraordinært højt. Det giver vine med unik karakter og stor sødme. Disse vine har været berømmet gennem flere hundrede år, og de er unikke i verdens vinmarked. Château d’Yquem er på toppen her, efterfulgt af mange andre fremragende slotte.

Den komplette forståelse af Bordeaux

Bordeaux er et område med så uendeligt mange facetter, hvorfor et fuldendt maleri næppe kan males med ord. Eksisterende lovgivning og klassifikationer dikterer dog rammerne og hjælper på forståelsen af kompleksiteten i bjergtagende Bordeaux.

Storheden og diversiteten i Bordeaux forstås først i dybden, når fødderne plantes i den franske jord mellem vinstokke og vinslotte. Ovenstående har skitseret et Bordeaux med uendeligt mange muligheder for vinfremstilling i alle afskygninger. Kompleksiteten er massiv. Bordeaux skal smages, føles og sanses før form for overblik kan dannes. Nærværende artikel har rammesat fortællingen. Besøg Bordeaux og få et fuldend maleriet.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.