Investeringstips - Champagne - 11. maj 2023

2014 Belle Epoque – den tredje mest populære 2014 prestigechampagne

Prestigecuvée fra stort champagnehus til uhørt lav pris. Østen efterspørger luksus og mousserende vin, hvilket gør fremtiden for champagneinvestering yderst interessant.

Perrier-Jouet: Et kunstforankret champagnehus

Rose Adélaïde blev opfostret i en normannisk købmandsfamilie med stor interesse for kunst og kultur. I 1810 giftede hun sig med Pierre-Nicolas Perrier – en botaniker og vinbonde. Kunst og botanik førte dem sammen, og det var derfor helt naturligt, at de i 1811 grundlagde champagnehuse Maison Perrier-Jouët rodfæstet i en vision om at skabe et champagnehus, der ikke lignede de andre.

De ønskede at naturen og kreativitet skulle være de to bærende søjler i deres værdisæt, og den dag i dag er det stadig de to søjler, huset står solidt på. Er man ikke bekendt med husets to bærende søjler, skal der kun kastes et meget flygtigt blik på Perrier-Jouets prestigecuvée Belle Epoque for at indse, at kunst er allestedsnærværende.

Mellem 1840 og 1870 anlagde parret deres store vingårde på de eftertragtede crus: Aÿ, Mailly, Avize og Cramant. Perrier-Jouet ønskede de bedste betingelser for deres champagner – og det fik de.

Belle Epoque er resultatet af parrets stræben efter perfektion, og dens ydre skulle afspejle det indre. Den ikoniske flaske er smukt glaseret med dekadente japanske anemoner, og den første cuvée herfra verden så var årgang 1964. Looket på flasken er kreeret med stor inspiration fra en flaske fundet i champagnehusets baglokaler, der i 1902 blev dekoreret af glaskunstneren Emilie Galle – en af de mest betydningsfulde figurerer i den franske Art Noveau kunstbevægelse.

 Den ikoniske flaske er smukt glaseret med dekadente japanske anemoner Den ikoniske flaske er smukt glaseret med dekadente japanske anemoner

Ejerskab: Belle Epoque – porteføljens sværvægter

Perrier-Jouet ejes i dag af den franske spiritusgigant Pernod Ricard – verdens næststørste spiritusproducent målt på volumen – kun overgået af Diageo. Desuden er Pernod Ricards omsætning siden 2003 steget med 151,2 % til 11,2 mia. USD i 2022.

Pernod Richard har en bred portefølje med mærker som Havana Club, Absolut Vodka, Kahlua, Champagne Mumm, Malibu, The Glenlivet, Ballantine’s og Chivas Regal, hvilke alle er med til at sikre selskabet stærke markedsandele. Pernod Richard har deslige lavet en kategori med ”strategic International brands”, der repræsenterer virksomhedens ”heavy weights”, fordi produkterne tæller for den højeste andel af den globale forretning og har det største potentiale. I denne kategori findes Pernod Ricards topprioriteter på verdensplan.

En af disse heavy weights er selvsagt Pierre-Jouet. Og det betyder, at champagnehuset er øverst på gigantens prioriteringsliste. Og når alt kommer til alt, står Pernod Ricard til ansvar over for deres investorer. Skal der skrues op for profitten på et prestigebrand, skal prisen opjusteres. Det er til gengæld straks værre at skrue op for produktionen af champagnen, da det vil kompromittere kvaliteten.

2014 Belle Epoque – tilbage til start

2014 Belle Epoque blev frigivet i sensommeren 2022, og i den efterfølgende tid så vi handelspriser på helt op til € 170*. I februar meldte Liv-ex, at 2014 Belle Epoque havde oplevet et prisfald på 14,2 %, hvilket stemmer helt overens med de € 125, du her kan få 2014 Belle Epoque til – en pris der placerer sig meget tæt op ad frigivelsesprisen – og det er der investeringspotentiale i.

Det betyder altså, at du her får muligheden for at få en prestigecuvée til en favorabel pris, der for en stund er slået tilbage til start. Og skulle prisen forblive der, skulle det være første gang – det har prisen på Belle Epoques forgængere nemlig ikke gjort.

Belle Epoque afkast

Fire gange før har RareWine Invest udbudt Belle Epoque til investering i to forskellige årgange:

ÅrgangDato for InvesteringstipAfkast
2012 Magnov.220%
2008 Magokt.1947%
2012mar.1948%
2008mar.1938%

Se de tidligere Belle Epoque investeringstips her.

Læg hertil, at over de seneste fem år har de seneste 10 årgange* Belle Epoque, der har været på markedet i minimum fem år ifølge Liv-ex givet et afkast på 47,1 %, hvilket giver et gennemsnitligt årligt afkast på 8 %. Både internt og eksternt har Belle Epoque således leveret beståede afkast, og med en startpris på € 125** fås billigere prestigechampagne nærmest ikke, og en opjustering i pris synes uundgåelig – særligt hvis blikket rettes mod øst.

* Årgang 1996, 1998, 1999, 2000, 2002, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009

** Pris pr. flaske, ex told, afgift og moms, i hele kasser og perfekt stand

Kina kan øge efterspørgslen på champagne

”Ifølge analyse- og konsulentvirksomheden GlobalData vil markedet for vin i Kina næsten fordobles frem mod 2026. I analysens forecast, vil markedet vokse fra $ 42 milliarder dollars i 2021 til $ 72,2 milliarder i 2026, hvilket vil svare til en gennemsnitlig årlig vækst på 11,5 %. Det forudses, at væksten vil blive ført an af ”still wine” (almindelig vin uden brus), mens kategorien for mousserende vin anslås at vokse med 11,3 % i gennemsnit om året frem mod 2026.”

”[…] Champagne hører til i luksus-segmentet, og luksus er bestemt ikke fremmed for kineserne. Ifølge det amerikanske konsulenthus Bain & Company brugte de kinesiske forbrugere mere end $ 73,6 milliarder på luksusprodukter i 2021, hvilket er 36 % mere end i 2020. Ydermere anslås det, at Kina i 2025 vil være verdens største marked for netop luksusprodukter.”

Ovenstående er uddrag fra vores analyse om udsigterne i Champagne, hvor særligt den Kinesiske voksende velstand og hang til luksus og mousserende vine er interessante, når det kommer til champagneinvestering.

Dyk ned i hele analysen: Analyse: Udsigterne i Champagne – springer propperne også i fremtiden

2014 Belle Epoque – den tredje mest populære

Det er kun Richard Juhlin, der konsekvent har smagt sig gennem Belle Epoque, og desværre har han endnu ikke smagt og vurderet årgang 2014. Selvom 2014 Belle Epoque endnu ikke har fået scores, er den eftertragtet. Ifølge wine-searcher.com er 2014 Belle Epoque nemlig lige nu den tredje mest populære 2014 årgangschampagne – baseret på søgefrekvens. Kun overgået af 2014 Cristal og 2014 Bollinger La Grande Année.

Hvor den endelige score lander, ved vi naturligvis ikke, om end faktorer kan give et fingerpraj. Ifølge wine-searcher.com er kvaliteten af årgang 2014 i Champagne: Good. Og ifølge Wine Advocates Vintage Guide placeres årgang 2014 i Champagne i kategorien Outstanding (90-95 point) med en rangering på 94 point – altså kun et mulehår fra placering i den allerbedste kategori.

2014-årgangen var præget af en usædvanlig mild og våd vinter efterfulgt af et tørt og solrigt forår. Sommeren var præget af kraftig nedbør i juli og august med to måneder med kontrasterende temperaturer. September vendte tilbage til normalen med gunstige vejrforhold for høsten. Pierre Jouets druer var sunde og høstet ved perfekt modenhed. Forudsætningerne for en god Belle Epoque er således intakte.

Juhlin har desuden smagt og vurderet 29 individuelle Belle Epoque-årgange, og gennemsnitscoren på de 29 årgange er 93,3, hvor laveste score er 89 point og højeste er 96 point. Taget årgangens generelle rating i betragtning, kan det formodes, at 2014 Belle Epoque placerer sig i det højere pointlag indenfor ovenstående interval.

RareWine Invest mener

I dag virker det uhørt, at en eksklusiv prestigecuvée fra et stort og anerkendt champagnehus, kan erhverves for blot € 125, men det er nu engang sagen her – og uanset om kritikernes point skulle falde bedre eller ringere ud end gennemsnittet på de seneste 29 årgange, tilbyder det nuværende prispunkt et spændende potentiale.

Belle Epoque har historisk været garant for afkast og det er selvsagt altid en god indikation på fremtidigt potentiale. På samme tid har Perrier-Jouet stærke marketingskræfter i ryggen, der vil gøre alt for at den fortsatte opbygning af brand og øget distribution, og i den østlige horisont lurer luksustørstige kinesere med kapital og stadigt voksende efterspørgsel på mousserende vine og luksus.

Vores spotlight er fortsat rettet mod de store prestigecuvéer fra de store champagnehuse. Perrier-Jouets Belle Epoque tilhører denne kategori.

Invester i 2014 Perrier-Jouet Belle Epoque

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2014Belle Epoque750OC6€ 125
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.