Artikler - Bourgogne - 24. marts 2023

2021 Bourgogne – Sjældenhed er en selvfølge

Hvordan står det til med 2021-årgangen fra Bourgogne? Find svarerne i denne artikel, hvor du også kan læse om udfordringer og prisudvikling

“Some wines magically transcend the season […] there are gems to find’. ‘It’s just that you might not be able to buy them, and if you can, you might have to remortgage the house.”

- Neal Martin, Vinous

Ovenstående citat opsummerer meget præcist årgang 2021 i Bourgogne. Tilbage i sensommeren 2021 meldte det franske landbrugsministerium nemlig den værste landbrugskatastrofe i det 21. århundrede – særligt i vinregioner som Bourgogne og Champagne. Først kom en tør vinter, der umiddelbart blev vanligt afløst af solens fremkomst i marts og april, hvilket resulterede i, at de første vinplanter satte sine første skud – præcist som de plejer.

I slutningen af april kom så forårsfrosten uventet farende og ødelagde en stor del af det, solen allerede havde fået til at gro. Og så kom regnen. Og masser af den. Selv ikke den sparsomme sommersol kunne rette op på den reduktion af druer, der allerede var en realitet. Den høje fugtighed havde tilmed ført meldug med sig, som bestemt ikke gjorde katastrofen mindre.

I vinverden vil man sent glemme årgang 2021, der kan karakteriseres som et år med multiple udfordringer, der med dominokraft blev kickstartet med frosten og afsluttet med endnu mere regn sidst på sæsonen. Det eneste, der bidrog med håb, var tørt og varmt vejr i slutningen af august, der gav druerne det, de havde brug for til at modne.

Men hvad er status egentlig på årgang 2021 i Bourgogne?

First come, first served: Med årgang 2021 er sjældenhed en selvfølge

Små allokationer er ikke en nyhed i Bourgogne, men mængderne i årgang 2021 er væsentligt mindre end normalt. Mængderne er reduceret i både Côte de Beaune og Côte de Nuits, om end producenter i Côte de Beaune har meldt om helt op til 80 % tab – særligt for chardonnay.

Ifølge Liv-ex, det britiske svar på en vinbørs, er producenterne grundet de lave udbytter tvunget til at presse priserne op for at dække deres omkostninger. Dette resulterer i frigivelsespriser, der i gennemsnit nærmer sig +25 %. Topnavnene siges deslige at blive frigivet senere end normalt, så producenterne har længere tid til at beslutte sig for fordeling og prisfastsættelse. Selvom Bourgognes bedste vine er sjældne i sig selv, er 2021 årgangen kun de færreste forundt.

Emil Ledet er chefindkøber hos RareWine og han italesætter problematikken vedrørende de meget reducerede mængder og de stærkt forhøjede frigivelsespriser i årgang 2021. Fordi mængderne er så knappe, er der selvfølgelig færre, der kan få glæde af årgangen. Og prisen betyder ifølge Emil Ledet, at RareWine i højere grad søger ældre Bourgogneårgange, hvor prisen endnu befinder sig på et lavere niveau. Samtidigt siger han også, at producenterne i Bourgogne næppe kommer til at reducere frigivelsespriserne på fremtidige årgange. Så længe, der er købere, hvorfor skulle de så gøre det?

Fraværet af hvidvin

2021-årgangen i Bourgogne bliver i langt højere grad en årgang for rødvin frem for hvidvin. Selv i årgange hvor høstudbyttet følger normalen, er produktionen af grand cru hvidvin væsentligt lavere end rødvin – det er derfor en katastrofe, at 2021-årgagen præsenterer et massivt fravær af de i forvejen underrepræsenterede vine.

Mange af udbytterne på de hvide vine kunne snige sig op på en etcifret volumen pr. hektar. Normalvis er udbyttet på en fuld høst i Bourgogne mellem 40 og 64 hl/hektar. Både producenter og smagere er dog enige om, at kvaliteten for chardonnay i 2021 var god, selvom udbuddet var latterligt lavt.

Vinelskere skal derfor være forberedt på at handle hurtigt og handle dyrt, hvis de skal sikre sig hvid bourgogne fra årgang 2021.

Vinene: Blooming deliciously

Der er en masse vine og en masse producenter, der har lidt store tab med årgang 2021 – både i forhold til kvantitet og kvalitet. Men ifølge vinkritikeren, Neal Martin fra Vinous er der trods store udfordringer med årgangen masser af kvalitet at hente. Han siger:

“But tell me one thing: Given everything thrown at vineyards and winemakers in 2021, how come so many of the wines are blooming deliciously?”

Svaret herpå giver Neal Martin også. Han siger, at sammenhængen mellem vækstsæson og vinenes kvalitet slet ikke er så stram. Forfærdelige sæsoner kan være spækket med perler, og fantastiske sæsoner kan skuffe. Neal Martin siger deslige, at den helt overlegne kvalitet ikke kun ligger hos grand cru-vinene, men at mange faktorer har forvirret hierarkiet i årgang 2021. Forbrugerne skal dog ikke blive overrasket, hvis et domænes normalt mest værdsatte parcel kommer til at spille andenviolin i forhold til formidable premier crus.

2021-vinene beskrives af mange som vine, der er vendt tilbage til det normale – altså tilbage til de klassiske bourgogne-vine fra 1980’erne. Og det er ikke en dårlig ting. Han siger dog også, at der er stor forskel fra område til område og fra producent til producent – men at der i sandhed er fantastiske vine iblandt.

William Kelley fra Wine Advocate stemmer i. Han siger at de hvide bourgogne-vine fra 2021 er meget mere succesfulde end de, der blev produceret i 2016, hvor frosten også blev et definerende element. Endvidere siger han, at det ikke er en ensartet årgang. William Kelley har dog besøgt over 200 producenter og smagt mere end 1.000 vine, og konklusionen lyder, at meget få vine har slået fejl:

”Witnessing the harvest firsthand, I freely admit that I didn’t expect such a positive result”, siger han.

Hvad er en god bourgogne? Et frisk pust

William Kelley berører, at årgangen leder tankerne hen på tidligere tiders Bourgogne-vine. Kelley sætter spørgsmålstegn ved, hvad en god årgang egentlig er. Han siger, at der i slutningen af det 19. århundrede, i det 20. århundrede samt begyndelsen af det 21. århundrede var bred enighed om, at definitionen på en stor rød Bourgogne-årgang var:

”Powerful wines, of comparatively elevated ripeness, laden with structure and extract to carry them through time.”

Hertil siger han, at sådanne årgange aldrig har været så talrige, som de er i dag. At vi i 2018, 2019 og 2020 var velsignet med fantastiske årgange ud fra ovenstående definition.

Han siger, at de gode årgange er blevet en almindelighed, der ikke blot hænder en gang i årtiet, og at producenterne og forbrugerne drages af sensuelle, parfumerede vine med smeltende tanniner – vine, der i fortiden var kritiseret for at mangle tæthed og struktur. Så hvad er en god årgang egentlig?

Nogle producenter siger, årgangen ikke bør hypes. Mens Bertrand Dugat, der står bag det anerkendte domaine Dugat-Py, siger, at årgangen ”was like a breath of fresh air; it woke me up and gave me renewed energy”. Og Jacques-Frédéric Mugnier, der står bag Domaine Jacques-Frédéric Mugnier, der råder over fantastiske og misundelsesværdige parceller i Bourgogne, siger: “these are the wines I want to drink”.

Der er altså ikke helt enighed om, hvad god Bourgogne er. Der er dog enighed om, at årgang 2021’s vine måske ikke kan lagres i hundrede år, men at de ligesom 2000-årgangen sagtens kan lagres elegant i to årtier – formentligt mere.

2021 Bourgogne – Quantity has been hit. Quality has not. Eller hvad?

Charles Curtis fra vinmediet Decanter skriver i sin Burgundy 2021 en primeur rapport, at der kan findes fremragende vine i årgangen – både røde og hvide: ” ‘Buyers who choose carefully will be delighted by the classic style of this vintage”, noterer han.

Konklusionen er, at årgang 2021 i Bourgogne bliver defineret som årgangen med de ekstremt lave udbytter – særligt for hvidvine. Det er en årgang, hvor kvaliteten tilsyneladende afviger fra de seneste tre årgange. Men årgangen har også fostret vine, der imponerer vinkritikerne. Det er en årgang, hvis prissætning bliver højere end noget, der hidtil er set, og forbrugeren kommer til at betale prisen – prisen for sjældenhed.  

“Burgundy is a little bit totally stupid”, sagde en kendt vinproducent fra Cöte de Beaune midt i en smagning. Og Neal Martin svarer: ”We still love it, though”.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.