Artikler - RareWine Academy

Hospices de Beaune – Maurice Drouhin’s flugt fra Gestapo

Verdens største velgørende vinauktion er fusionen af burgundisk næstekærlighed og ikonisk vinsalg. Og lige her krydres historien med vin af særlig historisk betydning

Det var formentligt skæbnen, at et hospice undfanget i næstekærlighed, født i hjertet af Bourgogne og nærmest døbt i vin skulle overleve flere århundrede for i dag at bestå som indehaver af verdens største velgørende vinauktion.

Sådan er historien om Hospices de Beaune i hvert fald spundet. Og via utallige donationer har hospitalet betingelsesløst hjulpet et utal af syge mennesker gennem tiden. Og tilfældet ville, at nonnerne på Hospices de Beaune også reddede livet på Maurice Drouhin, da Gestapo meldte ”skak”. Læs historien om det ikoniske vinsalg og den taknemmelige Drouhin lige her.

Hospices de Beaune – en Bourgogneinstitution

I midten af 1400-tallet stod Frankrig på den anden side af hundredårskrigen, som havde efterladt den franske nation ødelagt og fattig. Hungersnød og pest var desuden en realitet, og derfor besluttede Guigone-de-Salins og hendes mand Nicolas Rolin i 1443 at oprette et hospital i Beaune i hjertet af Bourgogne for at tilbyde gratis hjælp til områdets mest fattige sjæle.

Selve hospitalet er tegnet af Jacques Wiscrére, og i dag står den exceptionelle bygning som et slående vartegn i Bourgognes vinhovedstad. Bygningen er en arkitektonisk, gotisk bygning med tagsten i gule, røde, blå og grønne nuancer, der sætter punktum for det kunstværk, bygningen var da det blev skabt, og det stykke arkitekturhistorie, det er i dag. I dag er hospitalet for længst flyttet til mere moderne faciliteter, og den originale bygning er blevet til et velbesøgt museum fyldt med kunstværker, gobeliner, møbler, autentisk interiør og farmaceutisk udstyr.

Hospices de Beaune Hospices de Beaune

Hospital og vin i smuk symbiose

I dag er Hospices de Beaune stadig et fungerende hospital, om end faciliteterne har fået moderne fortegn. Dog er hospitalets historie gennemvædet af vidunderlig vin, som allerede fra etableringen af Hospices de Beaune blev en stor del af driften – og bidrog til overlevelsen af hospitalet.

Umiddelbart efter oprettelsen af hospitalet begyndte der nemlig at tilkomme dem donationer i form af vinmarker fra områdets borgere og adelige – både som en gestus og tak for den indsats, Guigone og Nicolas lagde for dagen, men også for at sikre givernes egne sjæles frelse. De mange donationer i årenes løb har resulteret i, at Hospices de Beaune råder over 60 hektar vinmarker i Bourgognes Côte de Beaune, Côtes de Nuits og Poully-Fuissé, hvor størstedelen hovedsageligt har Premier- eller grand cru-klassifikation.

Ved at producere og sælge vin kunne hospitalet blive ved med at hjælpe mennesker i nød. Salget foregik traditionelt via lokale negocianter, men fra 1859 og frem til i dag foregik salget af hospitalets vinhøst på auktion: Den berømte Hospices de Beaune-aktion.

Hospices de Beaune reddede Maurice Drouhin fra Gestapos henrettelse

Hospices de Beaune er fortællingen om vin og næstekærlighed i smuk symbiose. Derfor er det også vidunderligt, at netop Hospices de Beaune skulle redde Maurice Drouhins liv, selvom han hverken var syg eller i økonomisk nød. Men i fare var han.

Maurice var anden generation fra den berømte Drouhin-familie, der skaber eftertragtede vine i netop Bourgogne – også den dag i dag. I starten af juni 1944 fik han Gestapo på nakken, da de fandt ud af, at han havde leveret vigtig information til ”fjenden”. Maurice var nemlig en fremtrædende aktør i den franske modstandsbevægelse. Heldigvis blev han advaret i sidste øjeblik, så han kunne flygte fra Gestapos henrettelsespatrulje, der var troppet op på Drouhins matrikel for at føre ham væk og angiveligt likvidere ham.

At Maurice kendte familiens labyrintiske vinkælder bedre, end han måske kendte sig selv, blev hans redning. Han flygtede nemlig direkte fra sit soveværelse og ned i den næsten 1 hektar store vinkælder – og ud ad den i dag berømte dør ”The Door of Freedom”, som førte ham direkte til Hospices de Beaune.

Hospitalet blev på dette tidspunkt drevet af nonner, og fordi Maurice allerede blev en del af den administrative kommission på Hospices de Beaune i 1925 og faktisk fungerede som vicepræsident fra 1941 til 1955, havde Drouhin-familien et tæt forhold til hele organisationen bag Hospices de Beaune. Da Maurice den skæbnesvangre aften bankede på hospitalets dør, var hans ansigt således både velkendt og meget vellidt af organisationens nonner – og han blev derfor taget ind og skjult i fire måneder i kældrene under Hospices de Beaune, indtil byen blev befriet i september 1944 – fire måneder senere.

Og selv som eksilvinmager lykkedes det Maurice at fremstille vin in absentia. Den ledende nonne på Hospices de Beaune mødtes nemlig med Maurices hustru, og hun modtog her sin mands instrukser om, hvordan vinene skulle fremstilles – og hvordan forretningen skulle håndteres.

Som en tak for at hospitalet reddede hans liv, donerede Maurice to hektar af sine fineste premier cru-marker til organisationen, hvorfra de hvert år sælger vin gennem deres famøse Hospices de Beaune-auktion.

Hospices de Beaune Acquéreur: RareWine Hospices de Beaune Acquéreur: RareWine

Den årlige auktion: Et tilløbsstykke for connaisseurs

Hvert år den tredje søndag i november afholdes verdens nok mest berømte velgørende vinauktion: Hospices de Beaune Wine Auction. Her valfarter vin-connaisseurs og professionelle vinhandlere fra hele verden til for at opleve den berømte auktion, opleve historiens vingesus og måske sikre sig et parti af de eftertragtede frigivelser.

Auktionen fungerer som et internationalt barometer for markedet, men fordi velgørenhed er kernen i auktionen, vil priserne dog være væsentlig højere end normalt. Oprindeligt var auktionens formål at finansiere driften af Hospices de Beaune, hvilket selvfølgelig stadig gør sig gældende, om end flere velgørende organisationer i dag får glæde af overskuddet fra auktionen.

Domaine Drouhin: RareWine x Hospices de Beaune

Vinen, der kommer fra de 60 hektar vinmarker, vinificeres i Hospices de Beaune-vineriet under kyndig ledelse af vinmager Ludivine Griveau. Vinene sælges som en slags en primeur, hvorfor det altid er indeværende årgang, der sættes på auktion i november.

Selvom Maurice Drouhins donerede parceller officielt ejes af Hospices de Beaune, køber Drouhin altid det specifikke fad fra de 2 specifikt Maurice-donerede marker. Det betyder, at kun de byder på vinen, om end alle i realiteten kan byde på vinen gennem Drouhin. I 2021 fik RareWine æren af det højeste bud på 2021 Hospices de Beaune Cuvée Maurice Drouhin gennem Domaine Drouhin. Hvert år efter endt auktion tager Drouhin vinen hjem og vinificerer den, hvorefter den fragtes til køberen. Og sådan gik det til, at RareWine nu har æren af at distribuere 2021 Hospices de Beaune Cuvée Maurice Drouhin, og fordi vi vandt auktionen, har netop denne flaske også har fået påskrevet ”Acquéreur: RareWine”: Køber: RareWine.

Guigone-de-Salins og Nicolas Rolin havde givetvis ikke forestillet sig, at deres ønske om at hjælpe fattige, syge sjæle i Bourgogne skulle resultere i vin-velgørenhed på international skala. Og de havde givetvis ikke troet, at deres projekt skulle bestå i århundrede: At de i det 21. århundrede stadig skulle hjælpe mennesker i nød finansieret af vinconnaisseurs på jagt efter Bourgognes bedste. Men således gik det alligevel til, at også RareWine fik en lille bid af Maurice Drouhins arv via Hospices de Beaune fra årgang 2021 – nu skal den blot lagres og modnes, så fremtidens vinelskere kan få glæde af moden Bourgogne fra verdens mest berømte vinauktion.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.