Investeringstips - Italien - 21. februar 2023

Value-for-money-investering med 98p fra WA: 2019 Flacianello della Pieve

Italiens “fine wines” er på seriøs fremmarch, og kategorien udvides. Flaccianello er kandidat til placering blandt de bedste, men prisen er endnu alt for lav. Læs med her.

“Flaccianello remains an old love and a wine that hits the highest marks for quality consistency vintage after vintage”

– Monica Larner, Wine Advocate

Ønsker du at investere i vin, men har du ikke et temperament til de astronomisk-dyre bourgogne-vine. Tværtimod foretrækker du et ”volume-game”, hvor du foretrækker flere flasker til en lavere pris uden at gå på kompromis med kvaliteten – så er Italien et sted, du vil kunne lukrere.

Vinelskere verden over er for alvor ved at få øjnene op for italiensk vin, hvor kvaliteten blot bliver bedre og bedre. Prisen følger dog endnu ikke med i samme tempo.

Fontodis Flacianello della Pieve leger endnu ikke med hos de helt store supertoscanere – men det er også i det faktum, investeringspotentialet har sit sæde. Flaccianello delle Pieve viser konstant høj kvalitet og flotte historiske afkast. Nu skal det handle om seneste skud på stammen. Læs mere om potentialet i 2019 Fontodi Flaccianello della Pieve herunder.

Fontodi – verdensomspændende anerkendelse

I hjertet af Toscana har Fontodi-ejendommen hjemme. Siden 1968 har ejendommen tilhørt familien Manetti, hvor Dino Manetti købte den. Han sendte sine første vine på markedet i 1970’erne og siden har de faktisk høstet verdensomspændende anerkendelse.

Og særligt husets flagskibsvin Flaccianello della Pieve tiltrækker fuld forståelig opmærksomhed. Den fremstilles på vingårdens ældste og absolut bedste vinmarker – og flagskibet rygtes sågar for at være en af de mest vellykkede vine med toskansk ophav fremstillet på 100 % sangiovese. Toscana er hjemstedet for nogle af Italiens bedste vine, så at blive omtalt som en af de mest vellykkede, er et stort kvalitetsstempel.

Den flotte anerkendelse skyldes måske, at Dinos sønner Giovanni og Marco Menetti samt vinmager Franco Barnabei deler passion for kvalitet og vinfremstilling. Ligeledes deler de en massiv respekt for det område, de dyrker vin i. Og det danner tilsammen et solidt grundlag for at skabe vine i verdensklasse.

Fontodi Flaccianello – Kvalitetskonsistent

At Monica Larners citat øverst i denne artikel siger, at Fontodi opnår de højeste kvalitetsmarkeringer – årgang efter årgang – er ikke et postulat. Og faktisk har ingen Flaccianello delle Pieve de seneste 10 årgange modtaget lavere end 94 point fra henholdsvis Vinous, James Suckling og Wine Advocate.

2019 Fontodi Flacianello della Pieve får 94 point fra Vinous, 98 point fra Wine Advocate og 96 point fra James Suckling, hvilket giver den 96 point på tværs af selvsamme kritikere. Med 96 point placerer den sig således solidt i midten blandt de seneste 10 årgange.

Diagram-Fontodi-DK-800x600.png

Sådan performer Fontodi Flaccianello

Fontodi performer. Ifølge Liv-ex har de seneste 10 årgange af Fontodi Flaccianello, der har været på markedet i minimum fem år*, har over de seneste fem år i gennemsnit givet et afkast på 76,4 %.

I nærværende investeringstip giver det ligeledes god mening at anskue prisudviklingen på sammenlignelige årgange. I overstående diagram ses det, at både årgang 2017 (96p) og 2010 (95,3p) scoremæssigt placerer sig nogenlunde på samme niveau som årgang 2019.

Og ifølge prisetendenser på wine-searcher.com er 2017 Flaccianello steget 37 % på to år. 2010 Flacianello blev frigivet i 2013, og siden er den steget 76 % – også jf. pristendenser på wine-searcher.com. Læg hertil, at årgang 2008 Flaccianello (95,7p) siden første datapunkt på wine-searcher.com i 2013 har opnået en prisstigning på 150 %.

*2005-2014

Udvidelsen af vinmarkedet og Liv-ex Italy 100-indeks

I de seneste år har Liv-ex præsenteret, at definitionen for kategorien ”fine wine” udvides, hvilket blandt andet understreges ved, at stadig flere og flere forskellige, i vinregi atypiske, regioner handels på det sekundære marked. Denne tendens hersker dog ikke kun uden for de traditionelle vinområder, men ses også ved de eksisterende traditionelle regioner – køberne søger værdi på forskellige prisniveauer. Det sker blandt andet i Bourgogne. Det sker i Champagne. Og det sker i Italien.

Fontodis Flaccianello della Pieve har endnu ikke samme høje anseelse som de traditionelle supertoscanere (Sassicaia, Masseto, Tignanello, Ornellaia og Solaia), men meget tyder på, at flere og flere får øjnene op for Fontodi.

Et tegn på denne udvikling kan desuden tolkes fra den britiske vinbørs, Liv-ex: Italy 100 er et underindeks til det brede Liv-ex Fine Wine 1000-indeks og Italy 100 er dermed indekset, hvis der skal trackes performance i denne kategori.

Indekset består af de ti seneste og fysiske årgange fra de fem oprindelige supertoscanere samt fem andre førende Italienske producenter. Den nyeste vin på Italy 100 er netop Fontodis Flaccianello della Pieve – og at komme i sådan et selskab understreger, at Fontodi kvalitetsmæssigt er med i top.

Fontodi performer.

Affordable luxury og italiensk vin i krisetid

Det er et faktum, at de italienske vine vinder popularitet, og en af de helt fundamentale årsager til dette er, at kvaliteten blandt de bedste er steget meget de seneste 20 år. Men selvom kvaliteten er steget, er prisen forblevet lav, hvilket har tilbudt investoren value-for-money-investeringer.

2019 Fontodi Flaccianello della Pieve koster her € 90, og vil dermed blive genstand for de købere, der søger høj værdi i et lavere prisniveau. Der er dog endnu et aspekt, der er værd at medregne i denne investeringscase grundet økonomisk usikkerhed på verdensplan. Og det er det såkaldte lipstick Indeks:

I krisetid har forbrugeren altså tendens til at søge ”affordable luxury.” I vin-termonologi vil de store vine fra Bourgogne og Bordeaux således være luksusprodukterne, mens italienske vine (uden af forklejne nogen) i dette perspektiv kan betegnes som ”affordable luxury”.

Læg hertil, at Italy 100 indekset under finanskrisen 2007-2009 steg med 62,9 %, mens aktiemarkedet i samme periode næsten blev halveret.

Kommende krise eller ej – de italienske vine har nogle spændende egenskaber, der for mange investorer er rigtig interessante og som måske også passer din investeringsprofil – i alle fald, er Fontodis Flaccianello et godt bud i kategorien.

Dyk ned i vores analyse af, hvordan fremtiden ser ud for de bedste italienske vine i et investeringsperspektiv: Investering i italiensk vin: Hvordan ser fremtiden ud?

RareWine Invest mener

Fontodi Flaccianello taler med sin høje kvalitet, attraktiv pris og flotte historiske afkast direkte ind i det klassiske narrativ om vininvestering, hvor stabilitet og tryghed er i højsædet.  

Læg hertil, at du med en investeringspris på årgang 2019 på € 90* pr. flaske får et godt afsæt i din investering, da du lige nu sparer 7 % sammenlignet med verdens billigste pris på wine-searcher.com, ex. told, afgift og moms, i hele kasser og perfekt stand.

Hertil kommer der dog et interessant element. For hvor bør Flaccianello placeres. Mellem de andre supertoscanere eller i feltet, hvor forbrugeren søger hen i forbindelse med udvidelse af vinmarkedet? Faktum er, at 2019 Flaccianello er affordable luxury – og med en optagelse i Italy 100-indekset viser den sit værd blandt Italiens allerbedste.

Udbud og efterspørgsel er selvsagt katalysator for alle investeringer. Prisen på denne betyder, at mange har råd til at være med.

Og trods alle ovenstående, spændende egenskaber, produceres der blot i omegnen af 60.000 flasker produceret pr. årgang. Prisen sikrer et bredt publikum og måske i endnu højere grad en minimal gemmetradition – og det er spændende for en vininvestor.

Invester i 2019 Fontodi Flaccianello della Pieve

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2019Fontodi Flaccianello della Pieve750OC6€ 90
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.