Investeringstips - Champagne - 18. april 2024

2012 Cristal magnum | 98 point og fordelagtig pris

Ikonisk champagne på magnumformat – mere eksklusivt bliver det næsten ikke. Imens rører positive tendenser i markedet på sig… Læs mere her.

”The 2012 is one of the most opulent, flamboyant recent Cristals”,

Antonio Galloni, Vinous (December 2023)

Cristal: Sejt. Cristal med 98 point: fantastisk. Cristal med 98 point og tilmed på magnum: Mere eksklusivt bliver det næsten ikke. Og her får du endda mulighed for at føje ikonisk champagne til din portefølje til en pris, der er 10% lavere end for blot et halvt år siden.

For champagnekategorien har også mærket usikkerheden på vinmarkedet det seneste år, hvorfor priserne har taget et dyk. I sammenligning med hvor meget champagnekategorien er steget de seneste år, er dette dog blot et bump på vejen, der giver investorer en fordelagtig mulighed for at supplere eller opstarte sin portefølje med ikonisk champagne – lidt billigere end hidtil.

Og selvom ingen ved, hvornår normale tilstande indfinder sig, er positive tendenser så småt begyndt at vise sig i vinland. Læs meget mere her.

Louis Roederer Cristal – Ikonisk og ekstravagant champagne

Der findes mange mageløse historier fra vinens verden – historier om store vinslotte, dedikerede munke og gedigent håndværk, der har kultiveret verdens bedste vinmarker generation efter generation. Men der findes historier, der næsten er utrolige – og sådan er historien om Cristal Champagne – en er verdens mest ikoniske champagner.

”Er det underligt at kræve næsten utopisk luksus, når man til dagligt kalder Vinterpaladset for hjem? Det var i hvert fald det, Zar Alexander II af Rusland gjorde, da han i 1876 opsøgte Louis Roederer med et ønske om at få den bedste champagne, verden endnu havde set.

Få siger nej til en zar. Og da slet ikke, når zaren i forvejen er en flittig champagnedrikker. Og hermed begyndte produktion af Cristal – en af de bedste champagner i verden.”

Ovenstående er hentet fra vores artikel: Myten om Cristal: Krystalklar, eksklusiv og attentatsikret.  

Cristal blev således en realitet som resultatet af en zars ønske om perfekt champagne – og sådan blev det. Selv i dag leverer Cristal champagne af absolut ypperste karakter. Et samleobjekt. En ekstravagant champagne til konsum. Og denne 2012 afviger ikke fra champagnens ry.

2012 Cristal | Overdådig, flamboyant og to point fra perfektion

Når det kommer til Louis Roederers Cristal, er det næsten redundant at tale scores. For Cristal modtager flotte bedømmelser fra verdens førende kritikere – årgang efter årgang. Og ja, Cristal frigives kun i de årgange, hvor Louis Roederer vurderer, kvaliteten er høj nok, hvilket vi blot kan konstatere altid har været tilfældet, når en Cristal er kommet på markedet.

2012 Cristal har fået 96 point fra Richard Juhlin, 97 point fra Wine Advocate og 98 point fra Vinous. Og selvom disse vurderinger er flotte, er det alligevel ikke helt nok til en topplacering hos eksempelvis årgang 2008 og 2002 – men nok til at cementere, at Cristal er helt sublim – uanset årgang. Og det er altså de færreste vine, der kan pynte sig med 98 point.

Til sammenligning koster en 2002 Cristal på magnum lige nu €800*, mens prisen på årgang 2008 på magnum er €900*. Prisen på 2012 Cristal på Magnum er €525*, hvorfor du her får virkelig meget for dine penge taget i betragtning af, at 2012 næsten er på samme høje niveau som både 2008 og 2002.

*ex told, moms og afgift. I hele kasser og perfekt stand.

Billede1.png

Hvorfor vælge magnum?

Champagne er synonymt med fejring. Med luksus. Med ekstravagance. Og hvad egner sig bedre til en festlig anledning end champagne? Ja, det skulle da lige være en stor flaske champagne. Og selvom champagne på magnumformat bare er lidt mere sejt, kommer det store format også med egenskaber, du som vininvestor kan drage nytte af – egenskaber, der betales dyrt for.

Champagne på magnumflasker ligger oftest to-tre år længere på gæren og degorgeres derfor senere end de almindelige 0,75 l. flasker – dette giver allerede ved frigivelsen et produkt af højere kvalitet, end samme årgang champagne på 0,75 l. flasker.

Selvom magnumflasker er dobbelt størrelse af almindelige 0,75 l. flasker, er mængden af ilt i flasken ikke meget større. For magnumflasken betyder det i sagens natur at den dobbelte mængde champagne eksponeres for samme mængde ilt, som en almindelig flaske. Dette bidrager til en bedre aldring og et forøget gemmepotentiale for champagnen, hvilket er ekstremt relevant når der tales top-champagne med investeringspotentiale.

Priskorrektioner på champagne tilbyder favorabel entre for investoren

Inflation og krig i Europa har også påvirket vinmarkedet, og særligt champagnekategorien har slået sig. Efter to år i træk, hvor priserne i Champagne har bevæget sig stejlt op, har verdenssituationen resulteret i priskorrektioner, og et fald på 11,15% i 2023.

”Isoleret set kan denne tendens for Champagne give anledning til bekymring, men når man tænker på, at Champagne har oplevet en stigning på næsten 50 % i løbet af de sidste tre år, er der ingen grund til panik. På trods af den nuværende nedtur virker de bedste champagner stadig billige sammenlignet med de bedste Bourgogne- eller Bordeaux-vine, hvilket giver masser af plads til vækst på lang sigt – særligt drevet af det enorme konsum.”

Ovenstående er fra vores analyse af vinmarkedet fra Januar 2024. Og netop det enorme konsum af Champagne er fortsat aktuelt. Liv-ex afslørede nemlig med deres Power-100-liste 2023, at Champagne dominerer de mest solgte vine i 2023, når man ser på handelsvolumen – dette skyldes regionens høje likviditet og universelle appel til både samlere og forbrugere. Der nydes således fortsat champagne over hele kloden.

Og nu til den favorable entre: I oktober 2023 fik vi for første gang 2012 Cristal Magnum under administration, og her var prisen €575. Priskorrektioner har imidlertid betydet, at prisen på 2012 Cristal Magnum er faldet med €50.

Tror du på, markedet genvinder sin styrke, får du således her et favorabelt forspring på din investering.  

920x1100.jpg

Hvornår er det rette tidspunkt at investere i champagne?

Det er der desværre ikke nogen, der har et klart svar på. Men vores præmis for investering, forbliver uændret, selvom markedet har været, og til dels fortsat er, turbulent.

Ifølge Liv-ex har champagnepriserne på det sekundære marked oplevet stor bevægelse de seneste år. I slutningen af februar 2024 var Champagne 50, som følger prisudviklingen for de seneste årgange af de 13 mest handlede champagner, 50,2 % højere, end det var for fem år siden, mens historien de seneste 16 måneder er en helt anden.

Det samme indeks nåede sit højdepunkt i oktober 2022 – efter at være steget 42,7% i de foregående 12 måneder. Siden er det faldet hver måned. I februar 2024 oplevede Champagne 50-indeksetdog sin første stigning i 16 måneder. Læg hertil, at samme scenarie udspiller sig for Liv-ex Fine Wine 100, der i marts steg 0,4% – den første stigning i 12 måneder.

De første positive takter viser sig.

RareWine Invest mener

Selvom ovenstående stigninger ikke i sig selv er lig med konvertering fra bear til bull, er det alligevel det første positive tegn i månedsvis. Det kan være en indikation på, at bunden måske er ved at være nået, hvorfor dette kan være det helt rigtige tidspunkt at købe ind, inden markedet genfinder fodfæste og igen begynder at stige.

Ifølge Wine Advocate er drikkevinduet på 2012 Cristal 2022-2050 for det almindelige format. For magnum er det således væsentligt længere – ditto investeringshorisonten. Der er således tid til at få markedet til at genvinde styrke – ditto prisen.

Cristal er en kærkommen genganger hos RareWine Invest, og der er den selvsagt, fordi den har iboende kvalitet. Verden vil desuden altid efterspørge 98 point – særligt når formatet er magnum. Vi tror fortsat på Champagnekategorien. For selvom den har taget sig et dyk, matcher priserne ingenlunde dem, vi ser i eksempelvis Bourgogne eller Bordeaux.

Og Cristal befinder sig altså blandt verdens største champagner. 

Invester i 2012 Cristal magnum

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2012Cristal1.500OC/OWC1€ 525
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag igennem Nordic Freeport. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Minimumskøb gældende – kontakt os for konkret minimumskøb på denne mulighed. Forudsætter portefølje hos RareWine Invest. Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.