Investeringstips - Champagne - 3. april 2024

Champagne Henri Giraud Fût de Chêne MV19 | Grower-interesse intensiverer potentialet

Dugfrisk champagne-frigivelse direkte fra producenten. Produktionen er minimal, og prisen afspejler den direkte allokation. Læs mere her.

“Recent tastings confirm that 2019 is the most complete and serious vintage in Champagne since 2013. The wines have texture, resonance and complexity. The NV wines that I have tasted so far are impressive.”
– Antonio Galloni, Vinous

Henri Giraud Fût de Chêne MV19 (multi vintage baseret på årgang 2019) er seneste frigivelse af husets NV-champagne. Den er så dugfrisk, at ingen af vores vanligt benyttede kritikere endnu har afsagt deres dom.

Derfor læner vi os blandt andet op ad ovenstående udtalelse om årgang 2019 i Champagne, der vurderes seriøs og komplet. Og så læner vi os op ad scores på tidligere årgange, og skal vi drage paralleller til 2013, som Galloni gør det, giver Vinous Fût de Chêne MV13 (multi vintage baseret på årgang 2013) 97 point.

Vi handler direkte med Henri Giraud, hvorfor vi har haft mulighed for at sikre os investeringsegnede mængder til en meget skarp pris.

Vi bygger også vores investeringsanbefaling på et champagnehus bundsolide og traditionsrige fundament, der blot bliver endnu mere interessant i takt med at verden i stigende grad efterspørger grower champagne, bæredygtig vinproduktion og økologi: Enter Henri Giraud.

Henri Giraud | Imponerende know-how nedarvet generation efter generation

I henved 400 år har det familiedrevne champagnehus Henri Giraud produceret fantastisk champagne i verdens højborg for mousserende vin. Henri Giraud er en såkaldt grower producent, som arbejder for at få det ypperste ud af hvert eneste parcel med et stort fokus på at udtrykke terroir. Og med sådan et fokus følger et uundgåeligt, om end drastisk reduceret udbytte.

Grower champagne hædrer nogle af de samme dyder, man kender fra Bourgogne: God vin kræver sunde marker. Og denne tilgang til champagnefremstilling har dermed formået at skabe Champagne af eksklusiv karakter med et sublimt højt niveau.

Claude Giraud har båret arven fra 12 generationer i champagnehuset, men nu har hans datter Emmanuelle overtaget ledelsen med en klar vision. Hendes mål er at bevare husets enestående ekspertise og føre den kærligt videre til kommende generationer. Selvom Henri Giraud har en imponerende historie som et af de ældste huse i Champagne, er det først for nylig, at opmærksomheden fra champagnekendere virkelig er blevet rettet mod dem.

Det særlige ved Henri Girauds champagner ligger ikke kun i deres eminente vinmarker, hvor mange har opnået grand cru-status. Historien bag disse mesterværker begynder faktisk i den nærliggende Argonne-skov, hvor århundredgamle egetræer leverer træ til husets særlige egetræsfade, der spiller en afgørende rolle i produktionen, som Claude Giraud understreger. Brugen af egetræsfade i champagneproduktionen blev næsten glemt efter indførelsen af ståltanke i 1960'erne, men Henri Giraud, Krug og Selosse, som nogle af de få, står fast ved traditionen.

Bag enhver fornem champagne står en dygtig kældermester, og hos Henri Giraud er Sébastian Le Golvet den, der holder fanen højt. Han mener, at skabelsen af fremragende vin kræver tålmodighed og en dyb forståelse af terroiret. Uden et nært samarbejde med terroiret kan man aldrig forvente at skabe en vin i verdensklasse – igen et dogme der leder tankerne til verdens fornemmeste vine fra Bourgogne, snarere end Champagnes klassiske, store produktioner.

RareWine har haft den unikke mulighed for at besøge Henri Giraud, og i den tilknyttede video herunder deler Emmanuelle Giraud og hendes svoger, Sébastian Le Golvet, hemmelighederne bag champagnehuset Henri Giraud.

Henri Giraud Fût de Chêne MV

Champagnehuset Henri Giraud har i flere generationer produceret fantastiske champagner. Men det har også været champagner, der var forbeholdt et velhavende og eksklusivt fransk marked. Det er formentligt også derfor, Robert Parker for to årtier siden sagde:

”This may be the finest Champagne house virtually no one has ever heard of”.

Siden har verden hørt om Henri Giraud, og særligt husets top- og flagskibsvine Fût de Chêne og Argonne stjæler overskrifter hos verdens vinelskere. Og disse er ikke kendetegnet ved stort udbytte. Hvor mange flasker, der præcis er produceret af Fût de Chêne MV19, der er tilgængelig via dette investeringstip, ved vi ikke præcist. Men ifølge Wine Advocate blev der kun produceret 30.000 flasker Fût de Chêne MV12, og da der ikke findes optegnelser på nævneværdigt ekspanderet produktion, findes der belæg for at antage, at produktionen befinder sig heromkring.

MV står for ’multi-vintage’, og den første udgave blev frigivet i 2012 og var baseret på årgang 2005. Den fik navnet Fût de Chêne MV05. Siden er 10 multi-vintage-champagner frigivet, hvoraf MV19 er seneste skud på stammen.

Multi-vintage betegner således en vin bestående af en base. Den base, der repræsenterer tallet på frigivelsen. MV19 er således skabt på en base af årgang 2019 og suppleret med husets evige reservevine helt tilbage til 1990. Det betyder også således at MV19 er limiteret og når Henri Giraud har sendt den sidste flaske på markedet, så kommer der ikke mere. Det er slut og verden vil aldrig se MV19 igen.

Enestående årgang med manglende Fût de Chêne-bedømmelse

"Note to self: drink more Giraud Champagne. That's all I could think as I ran through these new releases from Claude Giraud, a man whose temperament is very much reflected in impeccable Champagnes loaded with personality." – Antonio Galloni

Selvnotitsen herover er lavet netop til Henri Girauds Multi-vintage-champagne, og det fastslår blot kvaliteten. Og selvom Galloni her lovpriser Henri Giraud, har Vinous ikke bedømt en Fût de Chêne siden MV13 (men den fik i øvrigt 97 point).

Samme mangelfulde vurderinger udspiller sig hos de andre kritikere, der hyppigt frekventerer kanalen her. Ud af 11 frigivelser, har Richard Juhlin smagt og vurderet fire. Wine Advocate seks, Vinous seks, mens James Suckling har smagt otte ud af 11, og på tværs af de vurderede otte får Fût de Chêne 95 point fra Suckling.

Det betyder således, at nyeste frigivelse MV19 endnu ikke er smagt og vurderet af ovenstående kritikere. Men en anskuelse af årgangens kvalitet kan give en forsmag på, hvordan kritikernes dom kan tage sig ud.

  • Ifølge Wine Advocates vintage chart er årgangen outstanding og tildeles 95 point ud af 100.
  • Og vi skal altså ifølge samme vintage chart tilbage til årgang 2013 i Champagne for at finde samme kvalitet – og Fût de Chêne MV13 får 96 point fra Wine Advocate.
  • I øvrigt stemmer ovenstående overens med Gallonis udtalese øverst i artiklen her. Årgang 2019 og 2013 sammenlignes også her, og MV13 får 97 Vinous-point.
  • Selv hvis MV19 ikke lever op til årgangens ry, får Fût de Chêne af Wine Advocate, Vinous og James Suckling på tværs af årgange en samlet gennemsnitscore på 95 point.
920x1100-henri-giraud-fut-de-chene.jpg

Spotlight: Grower, økologi og miljøansvar

De seneste 20 år har et skifte til økologisk og bevidst vinfremstillingen ifølge Forbes vundet mere og mere indpas for så at være eksploderet de sidste par år. De konstaterer, at det er tydeligt, markedet efterspørger mere miljøansvarlige vine.

Forbes pointerer også, at der er en stigende efterspørgsel på små grower producenter, hvilket stemmer overens med Liv-ex forudsigelse om, at efterspørgslen på grower Champagne vil komme til at tage fart.

Henri Giraud er en grower producent med stort fokus på bæredygtige tiltag. De er certificerede under HVE (Haute Valeur Envitonnementale) og Viticulture Durable en Champagne, hvilke understreger deres fokus på beskyttelse af terroir, biodiversitet, spildevandshåndtering, biprodukter, affald og CO2-aftryk.

Henri Giraud er endnu ikke økologisk certificerede, om end de arbejder efter økologiske retningslinjer. Og selvom dine miljøtiltag ikke kan sælge vin alene, er det jævnfør ovenstående tendenser alligevel et afgørende parameter for efterspørgsel.

“Giraud makes some of the most unique, individualistic wines in Champagne."- Robert Parker

Og om det er certificeringer og grower-status, der også de seneste år har øget efterspørgslen efter Henri Giraud, ved vi ikke. Men faktum er, at Henri Giraud gjorde betydelige fremskridt mod en plads på den famøse Liv-ex power 100-liste med en stigning på 159 pladser fra 2021 til 2023. Ifølge Liv-ex oplevede Henri Giraud desuden en stigning i antallet af handlede vine fra 269. pladsen i 2022 til 188. pladsen i 2023 – og de har således været med i opløbet til at komme med på listen.  

En liste, der i 2023 husede champagnebrands som Louis Roederer, Bollinger, Krug, Selosse og Taittinger. En liste, hvis pladsberettigelse afhænger af et givent vinbrands prisudvikling, gennemsnitspris, værdi og volumen handlet på Liv-ex over en periode på 12 år. For at sætte perspektivet i forhold til hvor hård konkurrencen om pladser på listen egentlig er, kan det nævnes at mægtige Salon ikke fik en plads på seneste udgave af listen.

RareWine Invest mener

Investering i Fût de Chêne er en investering i et lovprist champagnehus, i en ekstraordinær champagnehistorie, investering i grower champagne-bevægelsen, og en efterspørgsel på økologi, samt et miljøbevidst publikum, der blot tyder på at blive større og større. Og så er det en investering i en champagne, der kun eksisterer i et meget begrænset oplag.

At der endnu ikke er kommet scores på Henri Giraud Fût de Chêne MV19 er på den ene side mindre relevant, baseret på karakteren af husets foregående frigivelser og base-årgangens egenskaber – baseline forventes sat solidt. Omvendt set, kan en ekstraordinært høj score fra en af kritikerne give ekstra gevinst. Uanset hvad, så står lovprisningerne af Henri Giraud fra både Suckling, Vinous og Wine Advocate i kø.

Og nå ja – så er det selvfølgelig en stor fordel, at vi handler direkte hos Henri Giraud, hvilket bidrager til at optimere din investeringspris og dermed din investering.

Der er efterspørgsel på Henri Giraud og prisen appellerer fortsat til et bredt publikum med stort konsum til følge. Skal vi tage de lange briller på, er det her en vin champagneelskere vil elske at få fingre i om både to, fem og 10 år.

Invester i Henri Giraud Fût de Chêne MV19

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil vinene direkte igennem formularen.

VINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
Henri Giraud Fût de Chêne MV19750OC6€ 115
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.