Investeringstips - Whisky - 11. januar 2024

The Macallan Sherry Oak 25 YO: Uholdbar lav pris åbner for investeringsmulighed

Efterspørgslen på whisky stiger, og The Macallan er nok verdens mest prestigefyldte whiskybrand. En debutant er på investeringstapetet – og den er attraktiv.

The Macallan: Verdens mest prestigefyldte whiskybrand

The Macallan er en destilleret skat inden for whiskyverdenen og kendt for sin storslåede kvalitet og karakter. The Macallan sidder massivt på tronen for high-end skotsk single malt whisky, og de er ganske enkelt et power-house af dimensioner. Samtidig står de bag nogle af verdens mest eksklusive og unikke frigivelser i whiskyens forunderlige verden, herunder bl.a. verdens ældste kommercielt frigivne whisky; Den 81 årige The Reach

Derfor er det heller ikke underligt, at The Macallan i november 2023 blev rekordindehaver af verdens dyreste whisky, da Sotheby’s i London solgte en flaske The Macallan 1926 60 YO til 2,56 mio. euro. Og det var altså næsten det dobbelte af det øvre spænd i vurderingen.

The Macallans verdensomspændende ry for ypperlig kvalitet og evnen til at sætte verdensrekorder er ikke opstået ved at bygge luftkasteller. Nej, det er selvsagt bygget ud fra et fundament af udsøgt kvalitet. Siden 1824 har The Macallan opbygget en arv, der i dag er historisk og dybt forankret, og hver eneste af deres single malt whisky afslører deres dybfundne engagement i beherskelsen af træ og spiritus i mere end to århundrede. Deres produktportefølje er er misundelsesværdig, og deres bagkatalog af gammel whisky samt en velfungerende og vellykket branding- og markedsføringsstrategi har sendt dem helt til tops. The Macallan ejes nemlig i dag af mægtige Edrington Group, der med enorm kapital og stor know-how inden for spiritusindustrien, løfter brandet til hidtil usete højder.

The Macallan Sherry Oak

Sherry Oak har været rygraden i destilleriets kerneportefølje i flere årtier. Den frigives i dag i fire forskellige aldersudtryk (12, 18, 25 og 30 YO), der hver især repræsenterer sublimitet for deres respektive alder.

The Macallan er kendt for at bruge traditionelle håndværksmetoder og dedikation til at skabe enestående single malt whisky. Deres destillationsproces og valg af egetræsfade til lagring er afgørende for at opnå den unikke og komplekse smag, der kendetegner sherry oak.

The Macallan Sherry Oak er modnet på egetræsfade, der er krydret med sherryvin håndplukket fra Jerez i Spanien – dette for at opnå både rigdom og stor kompleksitet i smagen. Samarbejdet med prominente aktører i Spanien sikrer den højeste beskaffenhed af sherry-fade. Og denne eksklusive forsyningskæde sikrer den mageløse karakter, der kendetegner The Macallan Sherry Oak-serien.

Efter lagring i Jerez, skal fadene på en rejse til Speyside og The Macallan-destilleriet, hvor de fyldes med ”new-make”-spiritus. Modningsprocessen nyder godt af at tilbringe tiden i sherry-krydrede egetræsfade, og ifølge The Macallan selv ”the result is a truly sensorial experience with natural colour and intense flavours developed during the maturation”.

Sherry Oak er ganske enkelt indbegrebet af god skotsk whiskyproduktion.

Tiden er endelig moden til investering i The Macallan Sherry Oak 25 YO

Dette er første gang nogensinde, vi tilbyder Macallan Sherry Oak 25 YO til investering, og det har absolut intet med kvaliteten at gøre. Det har ganske enkelt haft noget med markedsdynamikkerne at gøre. For mindre end to år siden var spændet mellem hvad disse flasker kunne indkøbes for ved producenten, og hvad de blev handlet til på det åbne marked, enormt. Og netop 25 YO Sherry Oak blev med lethed handlet til over € 3.000*. Det betød på daværende tidspunkt, at vi ikke mente, at det ville være en ansvarlig formidlet investering, hvorfor vi opsøgte alternative whiskycases med mere attraktive prisudgangspunkter.

Usikkerheden i verden har imidlertid også påvirket whisky-markedet, og prisen er nu langt mere interessant for investoren, hvorfor vi nu ser et attraktivt potentiale. Din investeringspris er nemlig lige nu € 1.550*. Vi køber ind direkte fra producenten og spændet mellem denne indkøbspris og den generelle markedspris, har formentligt aldrig været lavere.

Den billigste pris på Macallan 25 YO Sherry Oak 2023 release på tværs af Winesearcher.com og whiskybase.com lige nu er € 1.742* for en enkelt flaske, mens gennemsnitsprisen for The Macallan 25 YO Sherry Oak 2023 på wine-searcher.com er € 2.492*. Vores pris er således 12% billigere end verdens billigste pris. Og du har mulighed for at investere i enkelte flasker og tilmed også hele kasser uden merpris – og større mængder i hele kasser dikterer ofte prisen i vin- og spiritusverden.

Tiden er endelig moden til investering i Macallan Sherry Oak

*Ex. Told, moms og afgift i perfekt stand

Men hvad med fremtiden?

Som sagt er prisen på en flaske 25 YO Sherry Oak i dag ikke, hvad den har været – og det er ikke fordi produktet er blevet dårligere eller fordi, The Macallan oversvømmer markedet med varer. Købere bliver blot mere forsigtige i usikre tider, og dem, der før drak 25 YO, nøjes måske for en stund med 18 YO eller 12 YO. Men det skulle mærkeligt være, at en flaske vi for bare et par år siden let handlede til + € 3.000, ikke kan komme til at koste det igen, når grundpræmissen for produktet er uændret.

Her er desuden et eksempel fra winesearcher.com: Den gennemsnitlige pris på winesearcher.com på 25 YO Sherry Oak 2020 og 2019 release var i juli 2022 henholdsvis € 3.396* og € 3.273*.

Men casen er ikke blot bundet op på en forventning om, at verden igen vil opleve økonomiske opsving. Nej, casen bakkes desuden op af The Macallan selv. Det er nemlig ganske sjældent, at prisen på en ny release ikke sættes op fra producenten, hvilket i sagens natur hjælper med at holde hånden under prisen på eksisterende flasker i markedet.

Læg hertil, at den gennemsnitlige pris på The Macallan 25 YO Sherry Oak på wine-searcher.com over de seneste 10 år er steget med 341 %.

*Ex. Told, moms og afgift i perfekt stand

The Macallan 25YO Sherry Oak The Macallan 25YO Sherry Oak

Stigende efterspørgsel på whisky

Ifølge Allied Market Research forventes det, at det globale whiskymarked i gennemsnit vil vokse med 4,7% om året de næste 10 år, om end denne udvikling sagtens kan accelerere – særligt hvis et whisky-elskende land som Indien får reduceret import-tariffen:

”Indien er ubetinget verdens største whisky-marked og faktisk verdens tredje største importør af skotsk whisky (målt på volumen) med 95 millioner flasker i 2020 ifølge The Scotch Whisky Association. Men selvom eksporten af skotsk whisky til Indien er steget med 200 % over det seneste årti, står det kun for omtrent 2 % af Indiens samlede whiskymarked. Den lille andel skyldes i høj grad en indisk importtarif på hele 150 % på netop skotsk whisky.

Men siden ovenstående prognose for whiskymarkedet blev lavet, er Storbritannien og Indien tæt på at nå til enighed om et sæt samlede post-BREXIT-handelsaftaler, hvor importtariffen på skotsk whisky vil blive reduceret fra 150 % til 100 %. Scotch Whisky Association anslår, at en reduktion i tariffen vil resultere i en øget eksport til Indien på € 1,1 milliarder over de næste fem år. For at sætte dette i perspektiv kan det nævnes, at eksporten til Indien næsten blev fordoblet mellem 2021 og 2022 til en samlet værdi på € 330 millioner – og reduktionen af importtariffen er ikke trådt i kræft endnu.”

Ovenstående citat er hentet fra vores markedsanalyse om netop whisky. Vil du vide mere om whisky som investering, historisk performance og fremtidsudsigterne for whiskykategorien, kan du læse mere i artiklen: Investering i whisky: Det skal du vide om whiskyinvestering.

RareWine Invest mener

Der er ingen tvivl om, at verdens mest prestigefyldte whisky kommer fra Skotland, og øverst på den skotske skammel står The Macallan. The Macallan 25 YO Sherry Oak er en del af destilleriets absolutte kerneportefølje – for den kræsne super-kender, der søger brand equity og sublim kvalitet.

Efterspørgslen på whisky stiger, og Indien kan vise sig toneangivende, hvis importtariffen reduceres. Selv hvis det ikke skulle ske, ser fremtidens whisky-efterspørgsel interessant ud for enhver investor.

Dette er den billigste pris i markedet. Og selvom det i sig selv er et bærende argument for investering, er det i virkeligheden mere interessant, om du også tror på, at verden igen vil opleve opsving og priserne dermed følger trop…

Prisniveauet nu synes i hvert fald uholdbart lavt.

Invester i The Macallan 25 YO Sherry Oak 2023 Release

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden, hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering, eller bestil direkte igennem formularen.

FRIGIVELSEWHISKYVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2023Macallan Sherry Oak 25 YO700OC3/OWC1€ 1.550
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel. Der tages forbehold for fejl.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.