Artikler - Øvrige - 16. juli 2025
Myth busting: Vi svarer på de kritiske spørgsmål
RareWine Invests investorer er begavede mennesker, der stiller kritiske spørgsmål. Her er nogle af de hyppigste
At være investor handler om mange ting, herunder at kunne se gennem støjen, have en vis analytisk sans og ikke mindst forholde sig kritisk til det, man oplever. Hos RareWine Invest nyder vi godt af intelligente investorer, der gør netop førnævnte. Det betyder, at vi har fornøjelsen af mange saglige og konstruktive dialoger om, hvorfor, hvordan og hvorledes – præcis som det skal være i et godt samarbejde. Vi har her samlet de kritiske spørgsmål, som forekommer hyppigst.
"Hvordan kan I nærmest altid være billigst i markedet?"
At sige, vi altid er de billigste i markedet, er en tilsnigelse – men stræben herefter er bestemt en del af vores DNA og forretningsmodel.
Enhver handlende vil allerhelst købe billigst og sælge dyrest, men reelt er dette en utopi. Et forsøg på at opnå netop dette kan i værste fald reducere likviditeten. Men har man de rigtige varer – og har man tid og tålmodighed – så er det naturligvis værd at stræbe efter.
En vigtig ting for en handelsbutik som vores er omsætningshastighed. At kunne tilbyde de bedste produkter til de mest attraktive priser giver en særdeles stærk markedsposition – en position, vi har oparbejdet over mange år, og som du kan nyde godt af som investor.
Vores "secret sauce" er vores evne til at købe ind, så vi altid kan være "billigst i markedet" – og således senere sælge til attraktive priser og sikre bedst mulig likviditet.
Det er attraktivt for dig som investor, når du køber ind, attraktivt for fremtidige købere – og igen attraktivt for dig, når en eventuel investering skal likvideres.
"I er begyndt at sælge alt muligt vin fra tilfældige producenter, som ingen kender…"
Det er korrekt, at vi over særligt det seneste år har haft mulighed for at præsentere mange "nye" navne – med mulighed for investering i vin fra direkte allokation.
Dette er dog på ingen måde noget, der bare pludseligt er opstået. Det er resultatet af mange års hårdt og fokuseret arbejde. For 10–15 år siden var der ikke mange producenter, der var interesserede i at snakke med nogle nordjyske vinhandlere. Og dem, der ville, var ikke interessante for os. Men med tiden har det ændret sig. Med ét lille skridt ad gangen har vi først fået en fod ind hos én producent, der senere har kunnet bruges som rambuk til en anden – lidt mere interessant – producent. Og sådan har gensidig værdiskabelse og mange års fokuseret arbejde gjort, at vi i dag har direkte allokationer fra over 60 producenter, der kun er blevet bedre, større og mere prominente, som årene er gået, og som RareWines markedsposition er styrket.
Det er dette arbejde, du som investor har mulighed for at høste frugterne af, når du bliver tilbudt vin på direkte allokation – både drikkevin, men i særdeleshed også mere prestigefyldte, investeringsegnede flasker. Men selvom vi bliver lukket ind og bliver en del af det gode selskab, viger vi ikke fra de kriterier, vi udvælger investeringsvine ud fra. Selvom der er godt samarbejde, køber vi ikke hvad som helst – og det er kun en brøkdel af indkøbene, der videreføres som investeringsvin.
Og bare fordi lægmand ikke kender navnet, betyder det ikke, at det ikke kan være stærke navne i branchen – heller ikke selvom de stadig er "upcoming".

"Der er ingen transparens i prissætningen, og I kan jo bare styre og diktere markedet."
Vinmarkedet er komplekst – det er ingen hemmelighed. At holde sig opdateret på prissætningen kræver en indsats. Det kan sammenlignes med at følge brugtvognsmarkedet: Med lidt indsats får man hurtigt et overblik over prislejet på en nyere Golf stationcar eller en Tesla via onlinemarkedspladser og forhandlere. Der er mange på markedet, og prissætningen er derfor forholdsvis effektiv. Det samme gælder typisk en flaske Dom Pérignon – den er bredt tilgængelig og nem at finde en markedspris for.
Handler det derimod om en klassisk Porsche 911 fra en bestemt årgang eller en flaske Roumier Musigny, bliver det straks mere vanskeligt og kræver større indsats, mere arbejde og stor markedsindsigt.
Hos RareWine laver vi det stykke arbejde hver dag. Arbejdet står på skuldrene af snart 20 års erfaring og massive mængder interne handelsdata. Denne erfaring og data sammenholdes med ressourcer som data fra handelsplatforme, auktionshuse samt andre internationale vinhandlere og distributører. Det giver os mulighed for at tegne et så præcist billede som muligt af markedssituationen og dermed prissætningen.
En del af værditilbuddet hos RareWine er, at du som investor slipper for netop dette arbejde – og kun de færreste har (ganske forståeligt) interesse i at følge med på dette niveau. For at sikre transparens og tryghed undergår alle transaktioner tredjepartsrevision (Deloitte), så du som investor altid har garanti for, at den opgivne salgspris stemmer overens med den reelle salgspris – og naturligvis afregnes derefter.
Som købmand ville det være fabelagtigt at kunne diktere markedet. Men selvom RareWine i dag er blevet stort i forhold til, hvor det hele startede, er det samlede vinmarked fortsat enormt – og præget af stor konkurrence og stærke aktører på begge sider af bordet.
Det betyder, at markedet ikke bare kan dikteres. Når det er sagt, sker det, at nogle cuvéer findes i så små mængder, at strategiske indkøb kan give en stærk markedsposition. Kan udbuddet kontrolleres, kan prisen optimeres – og det kan du i nogle tilfælde udnytte, når du investerer sammen med os.
"Hvordan kan det være, at I hver eneste uge kan finde attraktive investeringer?"
Afhængig af hvor godt du følger med på vores kanaler, og hvor stort dit engagement er, kan du blive mødt af mange spændende investeringsmuligheder. Men bliver formatet udvandet – eller hvorfor kan vi uge efter uge blive ved med at præsentere investeringsegnede muligheder?
Lad os sætte tingene i perspektiv:
- Der findes ca. 200 forskellige producenter af Brunello di Montalcino
- Ca. 2.000 champagneproducenter (alt efter hvordan man tæller huse, growers og kooperativer)
- Over 4.000 individuelle domæner i Bourgogne – hvoraf 85 % dyrker mindre end 10 ha
Disse eksempler fortæller én ting: Det globale vinmarked er astronomisk stort – og det globale forbrug ligeså. Ellers ville disse producenter ikke eksistere. Ser man på det i globalt perspektiv, hører de fleste af ovenstående producenter til i superligaen.
Selvom kun en brøkdel kvalificerer sig til investering, er der stadig mange spændende cases at arbejde med. Udfordringen er ikke at finde dem – men at skaffe dem, og skaffe dem til den rigtige pris og helst i volumen.
Derfor vil du også ofte opleve, at vinene hurtigt er udsolgt – allerede kort tid efter tilbuddet er udsendt.
Så når du hos os møder en spændende investeringscase, er det ikke blot endnu en ny vin i en endeløs strøm – det er en nøje udvalgt vin blandt tusindvis, der på grund af midlertidig tilgængelighed, særlige markedsvilkår, en stærk pris eller noget fjerde netop dér dermed er en attraktiv investeringsmulighed.

"Det er bare en karrusel, hvor I kun sælger vin fra én investor til en anden. Vinen bliver aldrig drukket."
For de fleste mennesker virker det virkelighedsfjernt, at en flaske vin til €20.000 faktisk bliver drukket. Hvis man ikke færdes i disse kredse, kan det tage tid at forstå – selv for branchefolk.
Ikke desto mindre drikkes selv de mest eksklusive vine jævnligt et sted i verden – om ikke dagligt, så flere gange om ugen. I handelsbutikken RareWine Trading, som ultimativt står for at afsætte din investering, er vi i tæt kontakt med køberne – og hvis det ikke er slutbrugeren, er det som regel ledet lige før.
Her udveksles jævnligt billeder og videoer af flasker, der bliver åbnet og nydt – det er en del af "gamet".
Når det er sagt, forpligter vi os ikke til kun at sælge vin videre til konsum. Likvideres en portefølje med X antal vine, bliver alle vurderet – og Y af dem kan vurderes til fortsat at have potentiale. Mener vi, at potentialet er opbrugt, gælder det om at få dem solgt til verdens vinelskere – alternativt står vi med samme problem senere.
"Hvorfor skal jeg stadig købe vin, når det efter to år stadig kun er jer, der tjener penge?"
Efter nogle turbulente år i vinverdenen er det forståeligt, at investorer, der har været med i samme periode, stiller det spørgsmål.
Det er vigtigt, at du som investor holder dig til din strategi og ikke handler i panik – uanset aktivtype.
Vininvestering er langsigtet. En korrektion skal ses i det lys. Men det kan være svært at acceptere, især fordi vininvestering som fysisk aktiv medfører negativt cash flow – fx til opbevaring, forsikring og håndtering. Det er en nødvendig omkostning – men ikke en betydelig del af RareWine Invests forretningsmodel.
Vores forretning er i højere grad baseret på realiserede gevinster – jo højere salgspris på din vin, jo større værdi i den aftalte kommissionssats. Det skaber et skæbnefællesskab mellem dig og RareWine Invest.
Men skal du købe mere, hvis du er i minus? Det afhænger af din strategi og dit temperament. Men som på aktiemarkedet byder korrektioner ofte på attraktive købsmuligheder.
Det brede vinmarked er aktuelt nede med 22 %* over de seneste to år – og dermed tilbage på niveauet fra for fem år siden. Det giver muligheder.
Som en vis amerikansk investor sagde:
"It's wise for investors to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful."
– Warren Buffett
*Liv-ex Fine Wine 1000