Markedsanalyser - Øvrige - 12. august 2018

Bourgogne-priserne blev sendt på himmelflugt i første halvdel af 2018

Asiatisk efterspørgsel giver rekordhøje afkast!

I løbet af årets første seks måneder er prisen på de bedste Bourgognevine steget voldsomt og har givet et afkast på 11 %. Bourgogne har nu leveret solide afkast fire kvartaler i træk, og med en stigning på 22,7 % de seneste 12 måneder, er der for alvor kommet momentum i Bourgogne, som især efterspørges i Asien, hvor vinene ikke bare bliver gemt, men også drikkes.

Dertil kommer en fortsat øget interesse for Champagne samt frigivelsen af Cristal årgang 2008 – den bedste årgang i nyere tid! Champagne steg 4,9% i første halvår.

Vininvestering - afkast 1. halvår 2018

Bedste 12 måneders afkast i syv år!

Vi skal mere end syv år tilbage for at finde en 12 måneders periode, hvor priserne på Bourgogne er steget i dette tempo. Til forskel fra i dag, hvor priserne er steget støt i snart et årti, var der dengang mere tale om et recovery efter at priserne havde taget et fald under finanskrisen. Vi skal mere end ti år tilbage for at finde en lignende situation i Bourgogne.

Interessen for Champagne er også stigende og især frigivelsen af årgang 2008 Cristal, fra Louis Roedrer, har betydet øget efterspørgsle og aktivitet på markedet, hvilket kan aflæses i priserne.

Champagne leverer et stabilt afkast på 4,9% og understreger sin relevans som investeringsemne. Bordeaux underperformer som forventet det øvrige marked mens de amerikanske vine lider under den svage USD kurs.

Investorer tjente på det kinesiske nytår

Årets første måneder er som altid kendetegnet ved høj global handelsaktivitet, hvilket skyldes det kinesiske nytår, som i 2018 faldt den 16. februar.

Den kortvarigt øgede efterspørgsel op til højtiden betød igen i år, at nogle af de sjældne og allerdyreste vine i denne periode midlertidigt kunne sælges til overpris.

Dette udnyttede en håndfuld investorer i januar/februar, hvor den asiatiske efterspørgsel efter Domaine Armand Rousseau langt oversteg udbuddet, og på Rare Wine Invest anbefaling solgte ud af deres porteføljer til priser der på daværende tidpunkt lå 20-50% over markedsprisen.

Kinesisk nytår falder næste gang d. 5 februar 2019.

Vinmarkedet upåvirket af turbulent aktiemarked

Aktiemarket fik en turbulent start på 2018, og de første par ugers solide kursstigninger blev, i slutningen af januar, afløst af nogle af de største kursfald i årevis og i slutningen af marts var aktiemarkedet nede med mere end 5% samtidig med at usikkerheden var og er på det højeste i mange år.

Selvom aktieinvestoren har indhentet det tabte og samlet set er i plus med 3,3% for første halvår af 2018, har afkastet været forbundet med væsentlig usikkerhed.

Til sammenligning har vinmarkedet været upåvirket af turbulensen på aktiermarkedet. Vinpriserne er i perioden steget støt måned for måned, og vin har i perioden leveret et afkast på 6,3% med minimale prisudsving.

Vin og aktier siden 1. april 2017

Større afkast og lavere risiko

Siden åbningen af Dansk toldoplag i April 2017 har Rare Wine Invest lagt vin for mere end 70 mio DKK på lager på vegne af mere end 140 investorer fra ind- og udland. I samme periode har vin leveret et afkast på 12,6% – mere end det dobbelte af aktier, som statisktisk set er forbundet med væsentlig større usikkerhed.

Første halvår i detaljer

Index1. kvartal2. kvartalHalvåret
Bordeaux+1,3%+1,2%+2,6%
Bourgogne+5,3%+5,4%+11,0%
Champagne+1,8%+3,0%+4,9%
Rest of the World 0,0%+1,0%+1,0%
RWI Index*+2,8%+3,4%+6,3%
Aktier**-3,6%+7,2%+3,3 %

RWI index og aktier

*RWI index består af 10% Bordeaux, 40% Bourgogne, 30% Champagne og 20% Rest of World. Indexet rebalanceres hver måned. **Aktier er lig MSCI World net return i EUR

Bourgogne: Domaine Leroy fører an (+11,0%)

Det står klart at Asien og især Kina for alvor fået smag for Bourgogne og især de allerbedste vine nyder stor opmærksomhed og stiger i pris.

Vi har set fine stigninger i Grand Cru vinene fra Rousseau, DRC og Liger Belair – men intet måler sig med Domaine Leroy.

Dronningen af Bourgogne, den 86 årige madame Lalou Bize-Leroy og hendes Domaine Leroy løber med al opmærksomheden i disse dage – og priserne stikker af. Med en pris på €23.000 for en enkelt flaske vin, er hendes Musigny den dyreste vin i årgang 2015. Rygtet siger at hendes priser for årgang 2016 bliver endnu højere pga. det lave udbytte.

Læs: Domaine Leroy og dronningen af Bourgogne

Domaine Leroy Top3 (2. kvartal)

2009 Narbanton's 1'er Cru +32%

fra €680 til €900

2015 Beaumonts 1’er Cru +27%

fra €1,650 til €2.100

2014 Beaumonts 1’er Cru +18%

fra €1.100 til €1.300

 

2008 Cristal Champagne endelig frigivet (+4,9%)

Ganske udsædvanligt valgte både Möet og Roederer at frigive deres årgang 2009 af hhv. Cristal og Dom Perignon før deres årgang 2008. Dermed lod de verden vide at også de var klar over at der var noget særligt i vente fra årgang 2008 – den bedste Champagneårgang i årtier.

Cristal 2008 har ramt markedet og handles i dag til en pris der ligger tæt på årgang 2002 – og dermed væsentligt dyrere end årgang 2009.

Den afledte konsekvens af ovenstående har været øget interesse for Champagne og øget efterspørgsel nu og i fremtiden – hvilket afspejles af prisstigninger i det bredere champagnemarked.

Det rygtes at Möet frigiver Dom Perignon årgang 2008 i februar 2019.

Læs: Investering i Champagne: Krug gav +11% på 12 måneder

Bordeaux 2017 en-primeur skuffer: For dyrt (+2,6%)

Årets en primeur kampagne for årgang 2017 har været en skuffelse. Årgangens kvalitet viste sig gennemsnitlig og der var langt mellem de gode vine.

I stedet for at lade dette afspejle sig i prisen blev mange vine frigivet til nær samme pris som den fremragende årgang 2016, hvilket har skræmt en del af køberne væk og skabt et reelt problem i Bordeaux, hvor negotianter fortsat ligger med meget store lagre af årgang 2017.

På den positive side har flere vine i årgang 2016 givet fornuftige afkast, mens vi også begynder at se tendens til at især de største vine fra 80’erne begynder at stige i pris.

Læs: Pedesclaux – en kommende stjerne!

Rest of World: Handelskrig påvirker (måske) amerikansk vin (+1,0%)

Handelskrigen mellem USA og Kina har begrænsede direkte konsekvenser for de globale vinpriser, men de indirekte konsekvenser kan dog få mindre betydning.

Svækkes den kinesiske Yuan, kan det få afsmittende effekt på vinpriserne, idet den kinesiske købekraft svækkes. Betydningen forventes dog at være begrænset.

Læs: Macallan Lalique Legacy Collection

Gratis infomøde

*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel.
Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske.
Forudsætter en samlet investering på min. EUR 10.000 (75.000 DKK)

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.