Investeringstips - Bourgogne - 20. december 2018

Latour-ejer overtager Clos de Tart og tilføjer yderligere momentum til Bourgogne

Ikonisk Bourgogne-monopol overtages af fransk luksusgigant og tilføjer yderligere momentum til Bourgogne

27 . oktober 2018 offentliggjorde holdingselskabet Artémis opkøbet af Clos de Tart, et af Bourgognes mest ikoniske domæner. Overtagelsen er blot én af flere af prominente domæneovertagelser af stærke kræfter, der de seneste år har formået at hæve priserne på de absolut bedste vine til et nyt niveau. Clos de Tart opfylder nu alle betingelser for at blive den næste og deres 2016 er den bedste nogensinde!

Historiske Clos de Tart får ny ejer for kun 4. gang på 900 år

Bourgogne-monopolet, Clos de Tart dateres helt tilbage til år 1141, hvor domænet blev skabt af nonnerne, les Bernadines de Tart. Det blev efter den franske revolution rekvireret og solgt på auktion i 1791 til Charles Dumand og familien Marey-Monge. Senere overtog Bourgognes ældste vinfirma, Maison Champy, Clos de Tart og drev produktionen, indtil familien Mommessin købte domænet i 1932. Mommessin har ejet og drevet Clos de Tart siden da, men giver nu faklen videre til kun fjerde ejer på 900 år – Artémis.

Clos de Tart er med sine 7,53 hektarer det største Grand Cru-monopol i Bourgogne, hvilket er et faktum der høster stor anerkendelse blandt vinelskere og investorer, der søger den mest vedvarende kvalitet og den største grad af patentligt kontrolleret vinproduktion.

Monopol

Et monopol er betegnelsen for en Gran Cru-vinmark med én ejer, der ikke har været udsat  for udstykninger. Der findes kun fire øvrige monopoler i Bourgogne: La Tâche (6 ha), La Romanée-Conti (1,8 ha), La Grand Rue (1,2 ha) og La Romanée (0,8 ha).

Stærke markedskræfter løfter Clos de Tart-potentiale til nye højder

Clos de Tarts nye ejer, Artémis, lægger for de fleste ikke særlig højt i bevidstheden, men dette holdingselskab råder over kæmperessourcer der kan gøre Clos de Tart til en endnu mere eftertragtet Bourgogne i fremtiden.

François Pinault er Frankrigs tredjerigeste person og ejer sammen med sin familie Artémis, der i dag står bag nogle af verdens absolut førende luksusmærker, heriblandt Gucci, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta m.fl. Artémis har desuden med stor succes tidligere overtaget Bordeaux-stjernen Chateau Latour, Eisele Vineyard i Napa Valley, Chateau Grillet i Rhone-dalen og Domaine d’Eugenie i Bourgogne.

Der er altså tale om en mastodontvirksomhed, med stor erfaring i branding og markedsføring af luksusprodukter. Samtidig har Artémis stor know-how angående vinproduktion og har vist stor formåen angående succesfuld distribution af begge dele. Med andre ord tilføres Clos de Tart branding- og markedsføringskompetencer af en ejer med særligt stor ekspertise i af afsætte premium brands i hele verden. Dette vil give en større og større efterspørgsel og påvirke prisen positivt, allerede på den korte bane.

Prominente naboer skaber positiv synergi og stigende priser

Med overtagelsen af Clos de Tart bliver François Pinault nabo til rivalen Bernard Arnault, Europas rigeste person og ejer af LVMH-gruppen, der købte nabodomænet Clos des Lambrays i 2014. Det interessante ved dette, er de mange ligheder der kan drages mellem Artémis og LVMH-gruppen. LVMH har ligeledes stor erfaring med branding og distribution af premium brands og tilføjer Clos des Lambrays til en prominent vinportefølje bestående at b.a. Krug, Dom Pérignon og Cheval Blanc. Her er der altså ligeledes tale om en virksomhed der har interesse i at hæve både pris og efterspørgslen på Bourgogne på verdensplan. De prominente naboer vil trods konkurrence skabe en positiv synergi og i fællesskab bidrage til Bourgognes fortsatte momentum på det globale marked.

Clos des Lambrays Clos de Tart

Clos de Tart oplever momentum og opløftning med op til 56%

Det akummulerede afkast blandt ældre Clos de Tart årgange har været stærkt og særligt har 2002 og 2005 leveret hhv. 230% og 189% stigninger siden 2008. Alle analyser tyder på, at dette kan tilskrives at Bourgogne oplever en utrolig bred popularitet. Det kan ligeledes nævnes at Liv-Exs Burgundy 150-indeks fastholder positionen som førende vinindeks de seneste år.

Historisk set har vinmarker med en høj klassifikation, som Grand Cru og monopolets operationelle struktur, oplevet et øget potentiale hvad angår værditilskrivelse. Men det er ikke kun ældre årgange der ser denne udvikling – de yngre årgange oplever ligeledes stort momentum i takt med at efterspørgslen på Bourgogne er stigende.

Når vi kigger på egen data er det tydeligt at se Clos de Tarts positive udvikling. Rare Wine Invest har haft to Clos de Tart-årgange i porteføljer i to år og to yderligere i lidt over et år. Af disse har den “dårligst” performendeoplevet en vækst på 13% på kun et år.

Clos de Tart i Rare Wine Invest-porteføljer

Forårsfrost begrænsede 2016-produktion

Vi har tidligere beskrevet hvordan hård frost i slutningen april 2016 har påvirket den totale produktion i Bourgogne. Clos de Tart gik nærmest fuldstændig fri, men nogle producenter måtte rapportere om op imod 90% ødelagte druer. Dette betyder at der fra 2016 bliver frigivet væsentlig mindre Bourgogne end sædvanligvis – og det er interessant for en investor!

Læs mere om frostskader og Bourgogne-produktionen her: Bourgogne 2016 som investering: Sjælden og eftertragtet

Kritikerne bidrager til Clos de Tarts himmelfart

I denne case er de professionelle kritikeres ratings næsten kun formalia, der understøtter Clos de Tarts kvalitetsniveau og investeringspotentiale, set i lyset af de kommercielle kræfters indflydelse.

Dog har Vinous’ Stephen Tanzer scoret vinen 93-96, der på den ene side vidner om en vin af topkvalitet, men samtidig ligger på niveau med de seneste mange vintages herfra. Dette vidner samtidig om at Clos de Tart leverer et stabilt, højt niveau, uden de store udsving.

Robert Parker, The Wine Advocate er imidlertid endnu mere imponeret og scorer 2016 97-99 point. Denne rating placerer Clos de Tart på et så højt niveau, der kun bliver endnu mere interessant at følge, med domænets nye ejere.

Succesfulde domæneovertagelser giver attraktive investeringer

Det er tidligere dokumenteret hvordan Artémis ressourcer har påvirket prisudviklingen kraftigt ved overtagelsen af et velrenommeret domæne. François Pinaults vision, kombineret med Chateau Latours managing director, Frederic Engerers evner som vinproducent, har løftet Rhone-dalens Chateau Grillet til nye højder. Siden overtagelsen blev offentliggjort i 2011, har Chateau Grillet oplevet betydelige prisstigninger på tværs af næsten alle årgange. Eksempelvis har 2014 og 2012 oplevet stigninger på 71,3% og 56,7% på kun et år fra juli 2017.

Eisles Vineyard i Napa Valley er et andet godt eksempel på hvordan Artémis-gruppens know-how og markedsposition har kunne forbedre opfattelsen af et i forvejen veletableret vinbrand på verdensplan.

Rare Wine Invest mener

Dette investeringstip er i høj grad en businesscase om François Pinaults og Artémis, der med kæmpe ressourcer og den rette markedsposition, kan og vil sælge Clos de Tart på markeder og til priser man ikke tidligere har set.

Artemis har gjort Chateau Latour til en kæmpesucces i Asien, og Bourgogne er på kraftig fremmarch i hele verden. Der er hermed ikke grund til at forvente andet end at den nye Clos de Tart-ejere vil få succes med at øge efterspørgslen på disse vine også. Artémis vil med andre ord give Clos de Tart accelereret markedsadgang og støttes i øvrigt af andre stærke kræfter, der ligeledes arbejder på at løfte efterspørgslen på Bourgogne på verdensplan.

Når dette kombineres med en fantastisk vin fra et Bourgogne-år, der ikke leverer noget nær den produktion markedet er vant til, skabes der her et attraktivt investeringspotentiale der opfylder alle tænkelige forudsætninger for en fabelagtig vininvestering.

Køb 2016 Clos de Tart i dag – kontakt os nu!

OBS – Kun 3 Magnum flasker tilgængelige – alt sælges efter først til mølle-princippet

Priser

ÅrVinVol.EnhedPris*
2016Clos de Tart750 ml.OWC6€480,00
2016Clos de Tart1500 ml.OWC1€1050,00

*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel.
Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske.
Forudsætter en samlet investering på min. EUR 10.000 (75.000 DKK)

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.