Investeringstips - Bourgogne - 7. november 2019

Store muskler på spil i den hvide bourgognes højborg – her får du en stærk hvidvinsinvestering

Interessen for de hvide bourgognevine er kraftigt tiltagende og denne regulære business case kan meget vel være endnu mere vand på den mølle!

Set i Napa Valley, set i Bourgogne?

Bonneau du Martray er et af Bourgognes mange historiske vinhuse, med en historie der strækker sig mere end 200 år tilbage på samme families hænder.

Familieejerskabet fik dog sit ophør i starten af 2017 hvor ejendoms- og sportsmogulen Stanley Kroenke købte huset, og selvom det kunne lyde som en sørgelig nyhed, er det i virkeligheden ekstremt interessant, uanset om man er vinelsker, vininvestor eller begge dele.

Stanley Kroenke, der er en ualmindelig succesfuld forretningsmand med nærmest uendelige ressourcer, kan nemlig i store træk tage æren for Napa Valley og hele USAs topvin, Screaming Eagles massive succes de seneste 10 år.

Et enestående produkt er oftest et krav for at skabe en global vinsucces, men uden den rette kommercielle vinkel og kapital, kan det være vanskeligt for alvor at flytte et brand i dag. Bonneau du Martray har et fantastisk produkt og Stan Kroenke har igennem en menneskealder bevist at have kommerciel kapacitet og skabt ressourcer der, i overført betydning, har flyttet bjerge for Screaming Eagle og ligeledes har mulighederne for at gøre det for Bonneau du Martray.

Investering i Bonneau du Martray 2013 Bonneau du Martray Corton-Charlemagne

Stanley Kroenke – en verdensmand

Stanley Kroenke er ikke en hr. hvem-som-helst og kan bryste sig af meget mere end blot at være bagmanden bag USA's dyreste vin, Screaming Eagle. Som nuværende indehaver af en 49. plads på Forbes liste over verdens rigeste, anslås han at have en formue på næsten 10 mia. dollars. Stanley Kroenke omtales ofte som en ejendoms- og sportsmogul og ejer omkring 2,8 mio. etagemeter udlejningsejendomme, primært shopping centre, og mere end 8.000 kvadratkilometer jord i forbindelse med ranches på tværs af USA og Canada – svarende til arealet af Sjælland og Lolland til sammen (!)

Hertil kommer flere sportshold, hvor Premier League-klubben Arsenal, NFL-klubben Los Angeles Rams, NBA-klubben Denver Nuggets og NHL-klubben Colorado Avanlanches kan nævnes som de største.

Stanley Kroenke er desuden gift med Ann Walton, der er arving til Walmart-koncernen.

Læs mere om Screaming Eagle i vores artikel fra juni 2019: Screaming Eagle: Kongeørnen af Napa Valley flyver mod nye højder

Bonneau du Martray – en af Corton-Charlemagnes perler

Bonneau du Martray er en af de største producenter på den enorme hvide Grand Cru-mark, Corton-Charlemagne, der er en institution i sig selv, i bourgogne. Corton-Charlemagnes ca. 52 ha, er ligesom mange andre Grand-Cru-marker i Bourgogne delt mellem mange forskellige producenter, der enten producerer deres Corton-Charlemagne under eget domaine, eller sælger druerne videre til negocianter, der producerer vin på købte druer.

Corton-Charlemagnes store stjerner og regerende konger er uden tvivl Coche-Dury og Leroy, men skal der nævnes en anden perle her, er det uden tvivl Bonneau du Martray. Coche Durys Corton-Charlemagne tåler ikke sammenligning med Bonneau du Martrays, men kigges der på prisen, er det også en hel anden historie. Eksempelvis er det nærmest umuligt at skaffe Coche-Dury Corton-Charlemagne, men hvis det lykkedes sker det formentligt ikke til under € 5.000 pr. flaske*, mens de fra Bonneau du Martray i dag ikke koster mere end € 220 pr. flaske*.

Bonneau du Martray tilbyder dermed for alvor muligheden for en value-for-money-investering, fra et anerkendt navn og dermed muligheden for investering i hvid bourgogne, der sammenlignet med rødvinene, ikke produceres i særligt stort omfang.

Kritikernes anmeldelser kan ligeledes læses som at der er tale om vin fra næstøverste hylde, men prisen taget i betragtning og de kræfter der er på spil, herunder Domaine de la Romanée-Conti (DRC) og Stanley Kroenke, hersker der solidt investeringspotentiale i netop Bonneau du Martrays Corton-Charlemagne – læs mere om det længere nede.

 

ÅrgangBurghoundWine AdvocateVinous
2011929392
20139392+91
2014959395
2015949395

Den hvide bourgognehype kan eskalere yderligere: Mægtige DRC entrerer Corton-Charlemagne

I februar i år berettede vi om stigende potentiale blandt de hvide bourgognevine, der med DRC og Coche-Dury i spidsen har leveret flotte afkast til investorerne med op til 44,6 % i afkast i 2018. Prisstigningerne kan skyldes mange ting, men øget interesse for de hvide vine er unægtelig en af dem – en interesse der formentligt kun bliver større.

Læs mere her: Domaine Coche-Dury er bannerfører for attraktive hvidvinsinvesteringer

Foruden Bonneau du Martrays nye ejer, der alt andet end lige må have interesse i at fremme den globale interesse for netop hans vinhus’ Corton-Charlemagne, og samtidig har ressourcerne til det, kan mægtige DRC ligeledes få en vigtig rolle i dette spil.

Det amerikanske vinmagasin, Wine Spectator, kunne i maj sidste år meddele af Bonneau du Martray har udlejet ca. 2,8 ha af domænets ca. 10 ha af Corton-Charlemagne til ingen ringere end DRC. Grunden til dette skulle være at Bonneau du Martray dermed kan nedbringe arealet af deres krævende biodynamiske drift og dermed fokuserer yderligere på kvaliteten på det eksisterende. Udover dette, kan det rent kommercielt betragtes som en genistreg, da man ved at få DRC, en af verdens absolut største, mest mytiske og efterspurgte vinproducenter, ind på Corton-Charlemagne kan øge både fokus og interesse for vine fra netop denne mark. En sådan forstærkning af hvidvins-hypen kan lede til yderligere prisstigninger, der kan trække priserne op i hele området.

DRCs første Corton-Charlemagne-høst er i hus og deres Corton-Charlemagne rammer måske allerede markedet næste år.

Domaine Bonneau du Martray har med denne udlejning til DRC både skabt muligheden for at hæve kvaliteten på egne vine, hvilket kan øge prisen på nye såvel som ældre årgange og samtidig inviteret en af Bourgognes absolut tungeste spillere indenfor. Dette kan få enorm betydning for verdens vindrikkeres opmærksomhed på hvid bourgogne og i særdeleshed de fra Corton-Charlemagne – en opmærksomhed der har det med at lede til prisstigninger.

Bonneau du Martray Corton-Charlemagne i OWC3 Bonneau du Martray er en af Corton-Charlemagnes perler

Flotte afkast på Bonneau du Martrays Corton-Charlemagne

Argumentet om at Bonneau du Martray er en af Corton-Charlemagnes perler, deles øjensynligt af mange og de seneste 11 årgange, der har været på markedet i minimum to år, har alle oplevet solide prisstigninger. Priserne er faktisk steget med mellem 35 % og 117 % de seneste to år, hvilket kun er endnu et tegn på at interessen for hvid bourgogne er stigende. Interessen og efterspørgslen er der tydeligvis og prisen kan stadig betegnes ualmindeligt attraktiv, trods de forgangne års prisstigninger. Afkastet fordeler sig således:

Store afkast Corton-Charlemagne Baseret på data fra den britiske vinbørt, Liv-ex

Rare Wine Invest mener

Rare Wine Invest anbefaler Bonneau du Martray Corton-Charlemagne til investering, som en solid business case.

Stanley Kroenkes opkøb af domænet, skaber fundament for stor udvikling af husets vine, samt en mulighed for positionering, der formentlig kun er mulig med så kapitalstærk en ejer.

Interessen på de hvide bourgognevine synes at være voksende, hvilket prisudviklingen på Bonneau Martrays Corton-Charlemagne ligeledes kan tyde på. Samtidig er der er ingen tvivl om at Bonneau du Martrays udlejning af dele af deres Corton-Charlemagne-parcel til Domaine de la Romanée-Conti, vil bidrage yderligere til interessen og gøre Corton-Charlemagne endnu tydeligere på det burgundiske-landkort.

Hvis dette lykkedes og udviklingen fortsætter i den retning tendenserne i dag går i, kan de begrænsede mængder tophvidvin fra Bourgogne leverer gode, solide afkast til investorerne.

Dette er ikke en specifik anbefaling på enkelte årgange, men nærmere en anbefaling af Bonneau du Martray Corton-Charlemagne generelt, grundet karakteren af casen, Stanley Kroenkes opkøb og DRCs engagement på Corton-Charlemagne.

Dette er en mulighed for at investere i en af de mest lovende hvidvinscases, i et prisleje hvor alle vininvestorer kan være med. Ønsker du hvidvin i porteføljen, men passer porteføljens størrelse ikke til de ekstremt kostbare hvidvine fra Coche-Dury og DRC, er disse det perfekte alternativ.

Der sælges nu en ekstremt begrænset mængde Bonneau du Martray Corton-Charlemagne til investering, som kan betragtes som værende sidste udkald for disse årgange, inden de mere eller mindre forsvinder fra markedet, hvilket under normale omstændigheder markerer startskuddet for prisstigninger.

Invester i Bonneau du Martray Corton-Charlemagne og invester samtidig i en stærk business case.

Følgende vine fra Bonneau du Martray sælges nu til investering

Sælges efter først til mølle-princippet.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS*
2011Corton-Charlemagne750OWC660€ 145
2011Corton-Charlemagne1.500OWC114€ 325
2013Corton-Charlemagne750OWC342€ 145
2014Corton-Charlemagne750OWC624€ 165
2015Corton-Charlemagne1.500OWC39€ 350
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Vil du vide mere

Læs mere om hvorfor investering i vin er den perfekte investering og blive klogere på hvilke mekanismer der investering i vin særligt attraktivt lige her: Hvorfor investere i vin

Er du endnu ikke vininvestor kan du desuden med fordel læse mere om hvordan du investerer lige her: Sådan investerer du i vin

Vi står desuden altid til rådighed hvis du har spørgsmål eller vil vide mere. Kontakt os via formularen herunder.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.