Investeringstips - Øvrige - 25. juni 2019

Screaming Eagle: Kongeørnen af Napa Valley flyver mod nye højder

Screaming Eagle er kongen af Napa Valley og selvom de franske vindogmer udfordres er kærligheden til denne vin stor og investeringspotentialet endnu større.

Ingen over, ingen ved siden af!

Screaming Eagle er indbegrebet af californisk kultvin og har defineret hvordan vinkendere verden over opfatter amerikanske vine. Screaming Eagle er blevet målestokken, og selvom historien er ganske kort, set i et fransk perspektiv, er det med rigtig god grund!

Det hele startede i 1992 da winemaker Jean Phillips besluttede selv at producere vin, snarere end at sælge druerne til andre vinhuse. 1992 blev husets første årgang, hvilken blev tildelt hele 99 point af Robert Parker selv. Dette blev startskuddet på en perlerække af pointgivninger i den helt høje ende af skalaen og i dag er der ingen tvivl om at Screaming Eagle er i en klasse helt for sig selv - ingen over og ingen ved siden af!

2016 Screaming Eagle

Multimilliardær bag USAs legendariske kultvin

Siden 2006 har Screaming Eagle fortsat sin udvikling som den amerikanske flagsskibsvin, med en af Amerikas mest succesfulde forretningsmænd bag roret – en mand der har formået at gøre europæisk klubfodbold til en god forretning og indehaver af verdens største ranch. Navnet er Stanley Kroenke, en notorisk sports mogul, og manden bag Premier League-klubben Arsenal, NFL-klubben Los Angeles Rams, NBA-klubben Denver Nuggets og NHL-klubben Colorado Avanlanche for blot at nævne nogle enkelte ventures. I 2009 meddelte Kroenkes partner i Screaming Eagle, at han ikke længere var involveret i vinhuset, hvilket overlod fuld kontrol til Kroenke selv.

Få andre vinhuse i verden har kommercielle kræfter af denne kaliber i ryggen, og selvom Stanley Kroenke ikke er winemaker hersker der ingen tvivl om at Screaming Eagles store succes de seneste 10 år i høj grad kan tilskrives denne entreprenørs forretningssans.

100 point på hver 4. frigivne årgang

Screaming Eagle har siden starten i 1992 været leveringsdygtig i vine af ekstremt høj kvalitet, der især har imponeret kritikerne hos Robert Parker Wine Advocate.

På 24 frigivne årgange* har Screaming Eagle høstet de magiske 100 point intet mindre end fem gange, hvilket gør at hver 4. frigivelse anmeldes decideret perfekt:

Årgang199720072010201220152016
WA* Point100100100100100100
*Robert Parkers Wine Advocate

Hvis der kigges bredt på samtlige af husets frigivne årgange af topvinen Screaming Eagle rammer gennemsnittet af anmeldelserne på 97,6 point, hvilket understreger at der er tale om et pålideligt og konsistent ekstremt højt niveau.

*1992-2016. Årgang 2000 blev ikke frigivet grundet lav kvalitet

Aktuel og perfekt

100 point til 2016 Screaming er en kendsgerning, men ligeledes er det en aktuel kendsgerning at Lisa Perrotti-Brown (Wine Advocate) d. 29. oktober 2018 anmeldte et barrel sample og gav dette 98-100 point. D. 16. maj i år smagte Perrotti-Brown så det færdige produkt og fuldbyrdede anmeldelsen med 100 point der karakteriserer den perfekte vin. Dette gør investeringspotentialet i 2016 Screaming Eagle endnu mere aktuelt – det er derfor nu der skal investeres, inden markedet for alvor reagerer på den nylige anmeldelse.

2016 Screaming Eagle 2016 Screaming Eagle

Kompromisløs kvalitet og rasende skovbrande

Årgang 2016 er den senest frigivne årgang af Screaming Eagle og er anden frigivelse i træk der har modtaget de famøse 100 point, men paradoksalt nok, fratager Screaming Eagle muligvis sig selv muligheden for et 100-points hattrick grundet sin kompromisløse kvalitet.

Californien har i de senere år været ramt af en række katastrofale skovbrande, hvor brandende i 2017 fik massive konsekvenser for Screaming Eagle. Selvom ingen marker tog direkte skade af brandende, blev stort set hele produktionen afskrevet grundet røgskader, der på negativ vis ville have påvirket det endelige produkt. Kun en ”tiny pre-fire havest” blev ifølge winemaker Nick Gislason bjærget før røgen lagde sig. Det er endnu usikkert hvorvidt den ekstremt begrænsede høst bliver til vin og hvorvidt denne i så fald opfylder husets kvalitetskrav til at blive til en Screaming Eagle eller husets anden vin, The Flight.

For vininvestoren kan dette betyde én af to ting: Der vil ikke komme en 2017 Screaming Eagle overhovedet*, hvilket vil gøre årgang 2016 endnu mere eftertragtede og sjældne. Alternativt bliver der frigivet en hyper limiteret mængde 2017, hvor den amputerede produktion formentlig vil sende prisen til himmels. Dette kan hæve priserne på årgang 2016 yderligere, da den eksisterende efterspørgsel ikke kan imødekommes med en ny frigivelse.

Dette giver et gunstigt klima for vininvestoren, og det er endda uden at tage højde for at efterspørgslen også kan stige, hvilket vil give endnu større rift om de legendariske vine.

*Opdatering: Da denne artikel blev skrevet, havde Screaming Eagle aflyst deres 2017-årgang fuldstændigt. Senere blev der alligevel truffet en beslutning om alligevel at frigive topvinen, også navngivet Screaming Eagle, i en yderst begrænset produktion. 600 magnumflasker blev frigivet, svarende til den mængde frugt producenten mente levede op til de strenge kvalitetskrav. 

Screaming Eagle byder sig til som investeringsvin: +13,2 % på 12 måneder.

Vi har længe anbefalet Screaming Eagle som en del af en veldiversificeret portefølje og de amerikanske vine bød sig til med stigninger på 5-10 % i 2018, fra Dominus til Screaming Eagle, hvilke hører til i hver sin ende af prisskalaen.

Endnu sjovere har det været at være Screaming Eagle-investor de seneste 12 måneder. På tværs af positionerne administreret af Rare Wine Invest (årgang 2001, 2003 og 2014) er Screaming Eagle i gennemsnit steget 13,2 % og har dermed været den helt rigtige amerikanske vin for investorerne.

6 liter Screaming Eagle - 3,3 mio. kr.

Til den årlige Napa Valley Wine Auction i 2000 blev en 1992 Screaming Eagle Imperial (6 liter flaske) solgt for intet mindre end 500.000 dollars, hvilket gjorde det til den dyreste flaske vin nogensinde solgt*. Overskuddet fra netop denne auktion går dog til velgørenhed, hvorfor de 6l Screaming Eagle derfor ofte er udeladt på lister over verdens dyreste vine. Alligevel fortæller det noget om Screaming Eagles plads i Napa Valley og amerikanernes kærlighed hertil.

*En rekord der i oktober 2018 er blevet slået af et hammerslag på 558.000 dollars for en flaske 1945 DRC Romanée-Conti

Passion for det amerikanske

I Danmark er klimaet ekstremt godt for både den spanske klassikervin Pingus og Stauning whisky, også selvom populariteten måske overgår kvaliteten. Grunden til dette skal findes i nationalfølelsen og stoltheden over at fremhæve det danske. Selv om Pingus er spansk elsker vi den, da det er danskeren Peter Sisseck der står bag. Det samme gør sig gældende med Stauning, for selvom Macallan i bredt perspektiv producerer bedre whisky, er vi stolte over at have et dansk destilleri der kan være med på verdensmarkedet!

I USA er det ingenlunde anderledes – nærmere tværtimod. Amerikanere sværger til det amerikanske – hvis en bil er amerikansk produceret vægter det blandt mange tungere, end en europæisk model, selvom kvalitet og driftsikkerhed på den europæiske model kan være højere.

Med dette i tankerne, har Screaming Eagle, som den ubestridt mest prestigefyldte amerikanske vin også en helt særlig status på den anden side af Atlanten.

Verdens største vindrikkende millionærklub

Amerikanerne har traditionelt set stor kærlighed til egne produkter, men hvad der måske er mere overraskende for mange er, at der i USA både drikkes rigtig meget vin og også rigtig meget amerikansk vin. Desuden er der ekstremt mange der har råd til at drikke de mest prestigefyldte og kostbare vine.

I 2017 blev der ifølge Wine Institute1 produceret knap 3,31 mia. liter vin i USA2, hvilket placerer landet på en tredjeplads over verdens mest vinproducerende lande, kun overgået af Frankrig (3,67 mia. liter) og Italien (4,25 mia. liter).

Af denne produktion eksporterer USA kun ca. 10 %3, hvilket efterlader en enorm mængde vin til hjemmemarkedet. Dog er USA ikke er det land med størst konsum målt pr. capita4, men er alligevel det med flere længder USA der konsumerer absolut mest vin målt på volumen5. Amerikanerne konsumerede i 2017 3,78 mia. liter vin, mod 2,70 mia. liter vin i Frankrig der ligger på listens 2. plads.

Det er hermed utvetydigt at amerikanerne har et ekstremt stort forbrug af deres egne vine, men der kan ligeledes argumenteres for at der er ekstremt mange der har råd til at drikke de dyreste vine. USA står for 41 % af verdens dollarmillionærer6 og selvom tilvæksten af dollarmillionærer ikke er ligeså stor som hos listens nummer to, Kina, taler tallene for sig selv:

Land20182023Ændring
USA17.350.00020.478.00018%
Kina3.480.0005.647.00062%

Der er altså tale om et land hvor nationalfølelse- og kærlighed traditionelt set er i top og købekræften er endnu større hvilket betyder at investeringsklimaet for Napa Valleys absolutte topvin er særdeles gunstigt.

Rare Wine Invest mener:

Rare Wine Invest anbefaler Screaming Eagle til investering, til trods for at de amerikanske vine ikke spiller efter helt samme regler som eksempelvis de franske vine. Alligevel bærer Screaming Eagle et stort potentiale, da vinene er af ekstremt høj kvalitet og navnet er ubetinget det største og mest prestigefyldte fra den amerikanske vinscene – et navn der ligeledes kan være med når det gælder den globale scene.

Amerikansk vin har et kæmpe publikum i USA og endnu vigtigere er det, at der i USA er flere mennesker der har råd til at drikke det bedste og dyreste vin, end noget andet sted i verden – og hvorfor skulle dette patriotiske folkefærd ikke have en forkærlighed for deres egen topvin, der i øvrigt gør sig bemærket internationalt og desuden er perfekt til det amerikanske køkken?

Vigtigst af alt ligger der en stor potentiel upside i den fejlslagne 2017-produktion, der uanset hvordan man vender og drejer det, ikke kan bidrage til at modsvare den store efterspørgsel på Screaming Eagle. Det vil sige at verdens vindrikkere i hvert fald skal vente til 2021 før de ser en ny årgang Screaming Eagle og uanset udfaldet af denne, står årgang 2016 Screaming Eagle, med sine højaktuelle 100 point, som en særdeles attraktiv investering med en rigtig god timing for opkøb.

Invester i Screaming Eagle i dag:

ÅrgangVinPakningVol.AntalPris*
2016Screaming EagleOWC30,7527€ 2.525
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Forudsætter en samlet investering på min. EUR 10.000 (75.000 DKK)

1: En brancheorganisation for californiske vinproducenter

2: www.wineinstitute.org/files/World_Production_by_Country_2017.pdf"

3: www.wineinstitute.org/files/U.S._Wine_Exports_by_Year_1990-2017.pdf

4: www.wineinstitute.org/resources/statistics/article86

5: www.wineinstitute.org/files/World_Consumption_by_Country_2017.pdf

6: Credit Suisse Global Wealth Report 2018

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.