Investeringstips - Champagne - 14. november 2019

Tomme 2008 Cristal-lagre: Invester i den kommende champagne-legende

Med et overudbud synes forsyningen af 2008 Cristal uden ende – men ende får den og hvad sker der så med prisen på de flasker der er blevet gemt?

Cristal: Fashionabelt allemandseje

Cristal fra Louis Roederer behøver næppe nogen større introduktion. Sjældent oser et produkt så meget af overdådig luksus, samtidig med så mange mennesker forbruger det – og dette uden at Cristal bliver den mindste smule mindre fashionabelt – nærmere tværtimod. I kølvandet på den ekstremt høje kvalitet Louis Roederer præsenterede i deres årgang 2008 Cristal, fulgte tårnhøje points der placerer årgang 2008 blandt de bedste Cristals der nogensinde er produceret – og med et overudbud, synes denne eftertragtede champagne aldrig at slippe op – men det gør den.

Kritikerne er enige i deres begejstring og kvitterer med point der vidner om en kvalitet der måske kun overgås af Salon.

VinVIJSWA
2008 Cristal9910097+
VI: Vinous JS: James Suckling WA: Wine Advocate

Ud med 2008, ind med 2012

Når et kapitel slutter, starter der ofte et nyt, medmindre historien er slut og det er den formentligt langt fra når det gælder Cristal. Årgang 2012, der er efterfølgeren til årgang 2008, når det gælder Cristal, er så småt begyndt at blive frigivet, hvilket plejer at betyde at lagrene fra producenten begynder at være tomme af den forudgående årgang – i dette tilfælde årgang 2008. Der er i øjeblikket et overudbud af 2008 Cristal i markedet, men med til en champagne som denne, medfølger også et enormt konsum verden over og når der pludselig ikke kan leveres mere fra producenten, bliver de tilbageværende mængder hurtigt reducerede. Naturligvis står Louis Roederer klar med årgang 2012, der formentligt vil kunne slukke dele af Cristal-tørsten, men årgang 2008 er i fremtiden en årgang man vil kunne huske og som vil blive efterspurgt af vinkendere, restauranter mm. verden over.

Der hersker desuden ikke den store gemmetradition når det kommer til champagne, hvorfor der i fremtiden kan ligge en stor upside i at kunne levere de bedste champagner, ingen andre har gemt – i dette tilfælde 2008 Cristal.

 

Læs vores første anbefaling af 2008 Cristal fra september 2008: 2008 Cristal fra Louis Roederer - én af de store 08'ere 

Investering i 2008 Louis Roederer Cristal Louis Roederer Cristals folieindpakning beskytter champagnen i den karakteristiske klare flaske mod skadeligt lys

Absurd årgangspræmie giver øget potentiale

Store årgange giver bedre vin og bedre vin giver endnu bedre aldring og øget gemmepotentiale. Af den grund koster vine fra de store årgange naturligvis også mere og er samtidig dem der bliver husket i fremtiden. Det samme gælder ligeledes for Louis Roederer Cristal, men den unikke markedssituation lige nu, giver gunstige investeringsmuligheder.

Topårgangen 2008 handles lige nu til € 175 mens den nye årgang 2012, der sammenlignet med 2008 kan betegnes som en sekundær årgang, handles for € 165*. Det betyder at man lige nu kun skal betale 6 % i årgangspræmie, for at få en årgang 2008 fremfor en 2012. På champagne af denne kaliber vurderes dette at være et absurd lavt årgangspræmie. Sammenlignes der med hhv. årgang 2006 og 2008 af Pol Rogers Sir Winston Churchill, er årgangspræmiet i dag på næsten 19 %, hvilket er et langt mere repræsentativt årgangspræmie, om end måske i den lave ende.

*Begge priser er pr. flaske i perfekt stand og hele kasser, uden told, moms og afgift

2008 Cristal - en af de bedste champagner 2008 Cristal klar til investering. Leveres i OC6 - Original Case á seks flasker.

2008-festfyrværkeriet lakker mod enden – men ikke for champagneinvestoren

2019 har været præget af det ene festfyrværkeri efter det andet, når de store huse på skift har frigivet deres store 2008’ere. Året lakker dog mod ende og de fleste af de store prestigecuvéer har ramt markedet, herunder Salon, Dom Pérignon, Cristal, Belle Epoque, Pol Roger Sir Winston Churchill m.fl.

Dog har champagneinvestoren stadig nogle enkelte skud i bøssen, når det kommer til årgang 2008 champagne. Foruden nogle af de ikoniske enkeltmarkschampagner, er den mest interessante årgang 2008, fra et af de største huse, der endnu ikke er frigivet, Krug Vintage. Dog må champagneelskere væbne sig med tålmodighed, da 2008 Krug Vintage formentligt først vil blive frigivet om 1-2 år.

Pointen her er, at selvom ikke alle de største champagner fra årgang 2008 er frigivet, begynder festfyrværkeriet allerede at lakke mod enden, hvorfor der skal traffes beslutninger angående investering i eksempelvis 2008 Cristal. Inden længe kan der ikke længere skaffes mængder og priserne kan stige. Skal der investeres fra hvad der kan være fra foden af bjerget, er det nu.

Terrassevin i absolut verdensklasse

Udover at producerer champagne i verdensklasse producerer Louis Roederer også en af verdens største roséchampagner i Cristal Rosé. Rent brandmæssigt måles denne måske kun med Dom Pérignons roséchampagne og er af mange kendere betragtet som en af de mest eksklusive roséchampagner på markedet.

Årgang 2008 af netop Cristal Rosé hører ligesom den almindelige Cristal til blandt det absolut bedste Louis Roederer nogensinde har præsenteret. Faktisk giver champagne-guruen, Richard Juhlin, den 99 point, hvilket sætter den på linje med de legendariske årgange 1996 og 1988 og kun overgået af årgang 1979.

I et investeringsperspektiv er Cristal Rosé desuden interessant, da produktionen af netop denne er stærkt begrænset, sammenlignet med den ”almindelige” Cristal.

Ønskes der investering i en af verdens mest eksklusive roséchampagner giver dette investeringstip også en mulighed for dette.

Investering i Cristal Rosé champagne fra Louise Roederer Verdens bedste roséchampagne?

Rare Wine Invest mener

Vi har tidligere anbefalet årgang 2008 Louis Roederer Cristal til investering og anbefalingen er ikke blevet mindre – tværtimod. Med den nylige frigivelse af husets årgang 2012 af Cristal, markeres samtidig begyndelsen på enden for topårgangen 2008. Den vil fra nu af kun vil blive mere og mere vanskelig at skaffe i mængder og dette er under normale omstændigheder samtidig tidspunktet hvor man ser priserne begynde at stige.

Cristal er en legendarisk champagne og et kæmpebrand og selvom der lige nu synes at være rigeligt af årgang 2008, vil det hurtigt forsvinde fra markedet og komme i høj kurs blandt verdens champagnedrikkere. Mange drikker det, men kun få gemmer.

Hertil kommer det at der lige nu kun skal betales ca. 6 % ekstra for at få en Cristal fra 2008 end en fra 2012. Dette virker absurd billigt sammenlignet med hvad der sædvanligvis skal betales ekstra for at opgradere til de største årgange.

Årgang 2008 er i sandhed et festfyrværkeri når det kommer til champagne, men alt godt får en ende – det samme vil årgang 2008 af Cristal og der mangler desuden kun ganske få andre nævneværdige champagnefrigivelser fra årgang 2008.

Har du ingen eller kun lille position i champagne fra årgang 2008, anbefaler vi investering i 2008 Cristal. Har du ligeledes ikke investeret i præcis 2008 Cristal i forvejen, anbefales dette ligeledes, da denne er blandt de absolut bedste champagner Louis Roederer nogensinde har produceret. Der er ingen tvivl om at dette vil blive et eftertragtet valg i fremtiden.

Timingen synes perfekt for investering i denne legendariske champagne.

2008 Louis Roederer Cristal til investering

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS*
2008Cristal750OC6600€ 175
2008Cristal Rosé750OC3/GB190€ 385
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Vil du vide mere

Læs mere om hvorfor investering i vin er den perfekte investering og blive klogere på hvilke mekanismer der investering i vin særligt attraktivt lige her: Hvorfor investere i vin

Er du endnu ikke vininvestor kan du desuden med fordel læse mere om hvordan du investerer lige her: Sådan investerer du i vin

Vi står desuden altid til rådighed hvis du har spørgsmål eller vil vide mere. Kontakt os via formularen herunder.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.