Markedsanalyser - Øvrige - 8. maj 2019

Champagneinvestorer fejrer første kvartal med rekordafkast

Trods skuffende kinesiske nytår, opbremsning i en nøgleregion og storpolitisk drama med brexit står vininvestering stabilt mens Champagne driver investorernes gevinst.

Stærkt kvartal i Champagne: Salon slår alt og alle!

Med et rekordafkast på 5,5 % i årets første kvartal stjæler Champagne i denne omgang rampelyset fra Bourgogne, som ellers har været dominerende i hele 2018. Særligt Salon står som en lysende stjerne med en gennemsnitlig kvartalsstigning på 6,9 % på tværs af de seneste ni årgange.

I en tid hvor bølgerne på aktiemarkedet går højt, og den ene nedtur afløses af en optur, for blot at gå i nul, sover vininvestoren godt om natten – for selv om en paraply måske er træls at slæbe rundt på i tørvejr, giver den dobbelt glæde, når skybruddet rammer.

Dyk ned i vininvestorens verden og bliv inspireret af vores første kvartalsrapport i år.

1. kvartal 2019: Stabilt afkast på trods af skuffende kinesisk nytår

Selvom der er stort fokus på den stigende kinesiske interesse for eksklusive vine, er de suverænt største markeder fortsat USA og Europa, som står for tæt på 2/3 af det globale konsum. Første kvartal handler dog som regel mest om Kina, hvor det kinesiske nytår, som i år faldt d. 5. februar, medfører øget handelsaktivitet og prisstigninger i ugerne op til. Dette var dog ikke tilfældet i år.

Et dyk i den kinesiske efterspørgsel i løbet af 4. kvartal 2018, betød frygt for et "aflyst" kinesisk nytår, og var med til at sænke forventningerne til vinmarkedet i 1. kvartal 2019. Udviklingen i brexit- forhandlingerne, skattelettelser i Kina og et stort comeback til aktier har dog medvirket til, at vin på trods at et sløjt kinesisk nytår, også i 1. kvartal 2019, har leveret positivt afkast.

Champagne har, anført af Salon, været kvartalets stærkeste område, og har leveret det bedste kvartalsafkast i mere end to år. Især de største bourgognevine, som i 2018 leverede nogle af de højeste afkast nogensinde, har tabt lidt af pusten, og priserne er stagneret i 1. kvartal. Bordeaux viser på papiret gode takter og stiger 3,5 %, og leverer ligesom champagne det bedste kvartalsafkast i 2 år. De italienske vine viser ligeledes gode takter, og ligner en kandidat til den næste ikke-franske investering, mens whisky igen har outperformet vin, og afkastmæssigt er i sin helt egen liga.

Læs vores aktuelle anbefaling af Salon her: Perfekt timing for investering i Salon

I årets første kvartal endte vin i +1,8 %, og har på trods af urolige aktiemarkeder, handelskrig mellem Kina og USA og usikkerhed omkring brexit, leveret et afkast på 3,8 % de seneste to kvartaler, mens aktier i samme periode har været et nulsums-spil.

Afkast 2019

Område1. kvartal YTD
Bordeaux +3,5% +3,5%
Bourgogne -1,5% -1,5%
Champagne +5,5% +5,5%
Rest of World +2,0% +2,0%
RWI Index* +1,8% +1,8%
Aktier** +12,8% +12,8%

*RWI index er sammensat af følgende fire Liv-ex indekser; Bordeaux (10%), Bourgogne (40%), Champagne (30%) og Rest of World (20%). Indexet rebalanceres hver måned.

**MSCI Europe net total omregnet til DKK

Styrket pund, skattelettelser og aktiernes comeback sender vin i plus

D. 16. januar afviste det britiske parlaments den første brexit-aftale, som Theresa May havde med hjem fra forhandlingerne med EU. Dette medvirkede til en styrkelse af det engelske pund, som i løbet af 1. kvartal 2019 er styrket med 4,5 % ift. EUR og DKK. Det stærkere pund har øget briternes købekraft og med London som Europas centrum for vinhandel, må dette antages at have haft en positiv effekt på priserne målt i EUR og DKK i 1. kvartal 2019

I starten af marts annoncerede Kinas regering deres hidtil mest omfattende tiltag i deres bestræbelser på at holde gang i kinesisk økonomi, som ellers led under den igangværende handelskrig med USA. Med den største skattelettelse til de kineske virksomheder i mere end ti år, svarende til mere end to procent af landets BNP, fik kineserne i starten af marts kick-startet væksten. I praksis oplevede vi i løbet af marts, at der igen begyndte at komme gang i den kinesiske vin-efterspørgsel, hvilket ved kvartalets afslutning kunne aflæses positivt i priserne.

Mens verdens aktiemarkeder i 4. kvartal 2018 fik en gevaldig lussing, hvor de europæiske aktier tabte 11,3 % i løbet af bare tre måneder, har 1. kvartal 2019 været en fest set med aktiebriller. Ved afslutningen af 1. kvartal 2019 var de europæiske aktier i plus med 12,8 %, svarende til, at aktiemarkedet set over de seneste to kvartaler, har leveret et rundt nul og samtidig budt på store udsving og øget risiko.

Med aktiemarkedets comeback, forsvandt frygten for at et fortsat blødende aktiemarked skulle smitte af på vinpriserne og den dårlige stemning på vinmarkedet ved årsskiftet, blev i løbet af 1. kvartal afløst af optimisme.

Styrket pund og aktiers comeback sender vin i plus

Opbremsning i Bourgogne

Efter et rekordår i 2018 med et afkast på 33,1 % i Bourgogne, oplever vi for første gang i lang tid et kvartal hvor bourgognevinene ikke løber med opmærksomheden.

Efter utallige kvartaler med høje afkast i Bourgogne, springer et fald på 1,5 % i årets første tre måneder i øjnene. Selvom der på papiret er tale om et tab, bør det i højere grad tolkes som en opbremsning. Om prisstigningerne i Bourgogne blot er sat på pause i et enkelt kvartal eller om vi får en periode med stagnerende priser, vil de kommende kvartaler vise.

Det lille prisfald har overvejende været begrænset til nogle af vinene fra de allerstørste producenter, herunder vinene fra Romanée-Conti, Armand Rousseau og Liger Belair.
For de fleste vines vedkommende er der tale om uændrede priser, mens Domaine Leroy som den eneste af de største producenter, sammen med en håndfuld producenter fra næstøverste hylde, herunder Emmanuel Rouget, Vogue, Meo Camuzet også i 1. kvartal har leveret fine afkast.

Trods denne opbremsning, slår vi med ro i sindet koldt vand i blodet og anbefaler fortsat investering i regionen. Asian og herunder i særdeleshed Kina, begynder så småt at få øjnene op for bourgognevinene, der på den ene side afspejler den eftertragtede vestlige luksuskultur, mens de samtidig egner sig fremragende til det asiatiske/kinesiske køkken. Hvis denne tendens fortsætter, hvilket det forventes, kommer vinmarkedet i fremtiden til at opleve en forhøjet efterspørgsel på vine, hvis produktion ikke blot kan skrues i vejret. Dette er gunstige udsigter for vininvestorer og kan resultere i store prisstigninger i Bourgogne i fremtiden.

Afkastet i Bourgogne var på -1,5 % i 1. kvartal 2019.

Opbremsning i Bourgogne Domaine Emmanuel Rouget Cros Parantoux

Salon markerer sig igen og sender Champagne i top

Med forholdsvis uændrede priser på Cristal og Dom Pérignon, melder Salon sig igen på scenen, og demonstrerer sit investeringspotentiale.

Med et gennemsnitligt kvartalsafkast på 6,9 % på tværs af de seneste ni årgange og et afkast på mere end 18 % de seneste 12 måneder, står Salon som en lysende stjerne i Champagne.

Med prisstigninger på den sjældne og dyre enkeltmarks-champagne Clos Mesnil fra Krug, ser vi i dette kvartal yderligere tegn på, at de mest eksklusive champagner især, kan levere afkast.

I marts udgav den internationale Champagne-komité deres 2018 rapport. Her kunne det læses om stor vækst i eksporten til en række store økonomier, som har det til fælles, at de endnu ikke helt har taget Champagne til sig. Helt konkret steg champagne-eksporten til Kina, Hong-Kong og Rusland hhv. 10 %, 12 % og 13%. Denne positive tendens antages at være fortsat i 1. kvartal 2019 og være medvirkende til at Champagne blev den bedste performer i 1. kvartal 2019.

Læs desuden vores investeringstip på tre topsælgende champagneinvesteringer i 2019:

2008 Dom Pérignon

2008 Perrier Jouët Cuvée Belle Epoque

2006 Salon

Afkastet i Champagne var på 5,5 % i 1. kvartal 2019.

Salon sender Champagne i top 2006 Salon - lige nu tilgængelig til investering

Comeback til Bordeaux - i hvert fald på papiret

På papiret leverer Bordeaux i 1. kvartal 2019 det bedste afkast i mere end to år, men det er for tidligt at sige om kvartalets afkast på 3,5 % er starten på et comeback til Bordeaux som investering. Området har de seneste 3 år kun givet et afkast på 16,5 % - langt under de 41,8 % som markedet som helhed har leveret.

En stor del af stigningen i bordeauxpriserne i 1. kvartal 2019 skal formentlig findes i, at en betydelig andel af bordeauxvinene på det sekundære marked, ejes af engelske selskaber og investorer, og primært handles i engelske pund - en valuta som i 1. kvartal blev styrket med 4,44 % overfor EUR og DKK.

I hvilken grad prisstigningen i Bordeaux skal tilskrives en stigende efterspørgsel eller et styrket pund, vil de kommende kvartaler afsløre. Det fine afkast i 1. kvartal er dog, uanset hvad, en glædelig nyhed.

Læs desuden vores seneste bordeauxanbefaling, af en af de få vine vi mener vi mener kan stå distancen i Bordeaux, når det handler om investering: Legendariske Petrus bærer Bordeaux med flotte afkast

Afkastet i Bordeaux var på 3,5% i 1. kvartal 2019.

Comeback til Bordeaux

Invester i whisky og Italien - og få afkast udenfor Frankrig

Det har længe stået klart, at der ikke blot er tale om en trend. Dertil har whisky været populært for længe, og med 2018- og 2019-frigivelserne fra Macallan og Port Ellen (Diageo), har vi igen fået sat nye standarder for hvad nyligt frigivet whisky kan sælges for.

Producenterne synes at slippe ubesværet afsted med at sætte priserne markant op fra år til år. Markedet er nemlig lige nu umætteligt og de stigende priser trækker derfor det generelle prisniveau op, og leverer fortsat rekordafkast til samlere og investorer, som har indkøbt whisky med investering for øje.

Med to store årgange i Toscana i 2015 og 2016 nyder italiensk vin mere anerkendelse end nogensinde, og både vinene fra Piemonte og Toscana er med et afkast på knap 10 % de seneste 12 måneder, efterhånden reelle alternativer til de franske vine, når vi taler investering.

Lad dig desuden inspirere af de høje afkast i whiskyverden og læs vores seneste anbefaling af de eftertragtede Port Ellen-whiskyer.

Du kan stadig nå at investere: Ny Port Ellen-frigivelse: Ældre og mere sjælden end nogensinde før!

Afkastet i Rest of World var på 2,0 % i 1. kvartal 2019.

Invester i whisky og Italien Seneste Port Ellen-frigivelse: The Untold Stories: The Spirit Safe. Endnu tilgængelig til investering.

Rare Wine Invest mener

Efter et kvartal, hvor Champagne for alvor har vist tænder og det øvrige vinmarked har demonstreret sine positive kapitalbevarende egenskaber i et tumultarisk aktiemarked, står vin som investering stærkere end nogensinde.

Anbefalingen er fortsat investering i primært Bourgogne og Champagne, men vine fra Italien og whisky skal bestemt heller ikke overses, og måske disse i højere grad kommer til at indgå i fremtidens porteføljer? Begge har i hvert fald på det sidste demonstreret deres investeringspotentiale.

Trods opbremsningen i Bourgogne, er vores anbefaling uændret uanset om der er tale om de absolut bedste, eller næstbedste vine. Champagne har endnu en gang vist flotte resultater hvilket ligger i tråd med tendenserne der viser at de perlende dråber fortsat vinder større popularitet blandt verdens vindrikkere. Dette gælder i særdeleshed legendariske Salon, som selv i Asien, som endnu ikke for alvor har fået smag for champagne, nyder ekstremt stor interesse.

Vores anbefalinger af Bordeaux er ligeledes uændret, men fokus retter sig i højere og højere grad mod allermest eksklusive vine – og gerne i ældre legendariske årgange.

Uanset om du som investor leder den rolige havn i aktiestormvejret, eller leder efter høje afkast, er der fortsat store mulighed på tværs af områderne i vinens verden. 

Har du spørgsmål til kvartalet der er gået, eller ønsker du hjælp til endelig at komme i gang som vininvestor, skal du blot kontakte os via kontaktformularen herunder.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.