Investeringstips - Champagne - 24. marts 2020

Champagne, vinverdens statsobligation: Invester i 2012 Cristal til spotpris

Udnyt et midlertidig overudbud og invester i en legendarisk champagne hvor den lave pris langt fra passer til den tårnhøje kvalitet – en skævhed der giver potentiale

Metervare i eksklusiv topkvalitet

Prestigecuvéen Cristal fra Louis Roederer er måske et af de mest genkendte premium champagnebrands, i samme båd som Dom Pérignon og måske Krug Vintage, selvom de ikke helt deler kategori. Vi lægger hovedet på blokken og påstår at alle champagneelskere kender den og rigtig mange har haft fornøjelsen af at drikke den i tidens løb – en fornøjelse der kun varierer i forhold til årgangen, men aldrig skuffer.

Louis Roederer producerer angiveligt mere end 3 millioner flasker champagne om året hvoraf flere hundredetusinde bliver til flagskibschampagnen Cristal. På den led kan Cristal, lidt blasfemisk, kaldes en metervare i eksklusiv topkvalitet, men den enorme produktion er udelukkende til for at besvare den massive efterspørgsel. Og mens de enorme mængder synes endeløse, tømmes lagrene hos producenten forud for den næste frigivelse og cyklussen gentages. Men langt størstedelen af champagnen drikkes ung og det giver muligheder for champagneinvestoren der i fremtiden vil kunne tilbyde perfekt moden champagne af en årgang der ellers for længst blev udsolgt – og hvem vil ikke gerne kunne drikke en moden Cristal hvis lejligheden byder sig?

Læs desuden vores seneste Cristal-anbefaling fra november 2019: Tomme 2008 Cristal-lagre: Invester i den kommende champagne-legende

Årgang 2012: Stærk kvalitet til endnu stærkere pris

Årgang 2012 af Louis Roderers Cristal er efterfølger til årgang 2009 der mere eller mindre må forventes at være solgt ud fra producenten og dermed er årgang 2012 den nuværende årgang af Cristal.

Årgang 2012 er blevet godt modtaget af kritikerne der indtil videre er enige om at dette er en særdeles stærk årgang:

CristalRJWAVIJSAvg
2012-97+989897,7
20099695+969796
200897989910098,5
2007949597+9695,5
RJ: Richarh Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous JS: James Suckling Avg: Average (gennemsnit)

Som det ses i tabellen, har Richard Juhlin der har champagne som speciale, endnu ikke afgivet point. Med dette som speciale må det forventes at han er en anelse mere kritisk og kræsen end sine kollegaer, hvilket også ses på de foregående årgange. Bruges de tre øvrige pointgivninger som rettesnor og forventes der udfra dette udgangspunkt en konservativ pointgivning fra Juhlin, kan der roligt argumenteres for, at Louis Roederer har fået det optimale ud af deres 2012 Cristal og leveret en særdeles attraktiv champagne. Sammenholdes pris og kvalitet synes årgang 2012 kun endnu mere attraktiv i et investeringsmæssigt perspektiv:

Pris vs. kvalitet - 2012 Cristal *Richard Juhlin har endnu ikke afgivet kritik af 2012 Cristal hvorfor hans kritik ikke er medtaget i gennemsnittet her. Der må forventes en mere konservativ pointgivning der kan trække det nuværende gennemsnit lidt ned.

Udover at årgang 2012 er af tårnhøj kvalitet, skyldes det attraktive forhold mellem pris og kvalitet at prisen på en årgang 2012 lige nu er særdeles lav. Den nuværende pris kan i høj grad tilskrives at årgang 2012 blev frigivet i Q4 2019 og dermed har haft relativt kort tid på markedet. Det betyder, at der fra producentens side sendes rigtig meget Cristal på markedet, der i kombination med et marked der har sat tempoet lidt ned i forbindelse med Corona-krisen, at der skabes et midlertidigt overudbud af 2012 Cristal. Derfor har vininvestoren her en mulighed for at købe stort op, i en Cristal-årgang af høj kvalitet til en særdeles attraktiv pris.

Opdatering 25. marts 2020: Vigtig pointgivning offentliggjort siden artiklens publicering

2012 Cristal er som beskrevet ovenfor en stærk investeringscase, selv uden den toneangivende Richard Juhlins pointgivning. Selv i en hvad-nu-og-hvis-betragtning, og et scenarie hvor Richard Juhlin skulle give særlig konservativ kritik, ville årgang 2012 kunne måle sig med selv topårgangen 2002.

Efter investeringstippets publicering har en repræsentant fra Richard Juhlins Champagne Club henvendt sig til os og delt Juhlins kritik og anmeldelse af netop Louis Roederers 2012 Cristal, trods at den endnu ikke er offentliggjort på deres egen platform – og resultatet er bedre end man kunne håbe på og grænsende til det sensationelle!

Richard Juhlin er mildest talt begejstret for årgang 2012 og giver den hele 98 point. Det betyder at årgang 2012s gennemsnitlige point ender på 97,8 på tværs af de fire vigtigste kritikere. Denne pointgivning gør at årgang 2012 distanceres yderligere til årgang 2002 og styrker placeringen som en af de bedste Cristal-årgange nogensinde, kun overgået af årgang 2008*.

Nærstuderes Richard Juhlins Cristal-anmeldelser nøje, bliver det kun endnu mere tydeligt at der med årgang 2012 er tale om noget helt særligt: Med de 98 point overgår årgang 2012 de legendariske årgange 2008 og 1988 og vi skal helt tilbage til årgang 1979 for at finde seneste 98-point score fra Juhlin, og helt tilbage til årgang 1959 for at finde den seneste årgang med 99 point.

Den nye anmeldelse trækker dermed 2012 Cristal op på et helt nyt niveau og bidrager kun yderligere til potentialet i hvad der nu for alvor kan kaldes for en af de største årgange fra Cristal nogensinde.

*Den systematiske pointgivning på tværs af alle kritikerne er mangelfuld på ældre årgang, hvorfor det er umuligt at lave samme metodiske sammenligning på disse, som det er tilfældet med de nyere. De sporadiske pointgivninger er dog ikke til at tage fejl af.

Champagne - vinverdens statsobligation

Champagne har historisk set leveret stabile, løbende afkast. Samtidig er denne kategori ligeledes underlagt et enormt løbende konsum der hver dag bidrager til at udbuddet sænkes. Samtidig er der ikke nogen særlig tradition for at gemme champagne, som man ser det i andre kategorier, på trods af at der efterspørgsel på modne årgange.

Historisk set har champagne-priserne været mindre volatile, selv sammenlignet med eksempelvis Bourgogne og Bordeaux der i forvejen kan betegnes som aktiver med høj grad af sikkerhed og man kan dermed dristes til at kalde champagne for vinverdens statsobligation.

Selvom et midlertidigt overudbud i dag betyder særdeles investeringsegnede priser vil udbuddet løbende sænkes og under normale omstændigheder betyder det at priserne kan stige samtidig med at vinen modnes og kvaliteten stiger og de perlende dråber kun bliver mere eftertragtede.

Investering i 2012 Cristal fra Louis Roederer Cristal leveres i klare flasker, der giver flaskerne deres velkendte og karakteristiske look

RareWine Invest mener

Louis Roederer har med deres 2012 Cristal fået det maximale ud af den generelle årgangs kvalitet og præsenterede i slutningen af sidste år en særdeles stærk efterfølger til den allerede legendariske årgang 2008.

Trods af vi endnu mangler kritik fra champagneguruen Richard Juhlin kan vi trykt sige at der er bred enighed blandt de øvrige topkritikere at årgang 2012 er af uhyre høj kvalitet, der blandt de seneste otte årgange udelukkende overgås af årgang 2008 og selv ved en meget konservativ rating af Juhlin, er på niveau med topårgangen 2002.

Udover det generelle potentiale der ligger i en af de største premium champagners tårnhøje kvalitet, skaber et overudbud i markedet attraktive forhold for investoren der lige nu kan købe 2012 Cristal i store mængder til en særdeles attraktiv pris – en pris der langt fra svarer til champagnes høje kvalitet og er en skævhed vi ofte tidligere har set markedet rette til – og da kvaliteten er som den er og kritikere kun i sjældne tilfælde nedjusterer deres pointgivninger er der kun prisen til at rette op på det skæve forhold mellem pris og kvalitet.

Samtidig har champagnekategorien generelt set nogle særligt interessante egenskaber, der igennem et enormt løbende konsum og yderst begrænset gemmetradition gør netop denne kategori investeringsegnet og i særdeleshed har stærke kapitalbevarende egenskaber.

Ønsker du at udnytte muligheden for at indkøbe en særdeles stærk årgang af Cristal til en særlig attraktiv pris og senere tilbyde champagneelskere verden over en mulighed for at nyde moden Cristal er dette en oplagt mulighed der tilmed kommer med en høj grad af sikkerhed.

Invester i 2012 Cristal fra Louis Roederer

Kontakt os via kontaktformularen herunder hvis du ønsker at investere eller høre nærmere om dine muligheder.

ÅRGANGVINVOL.PAKNINGPRIS
2012Cristal750OC6€ 135
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.