Investeringstips - Bourgogne - 26. maj 2020

Hvidvin i verdensklasse: Greven af Lafon bider skeer med Romanée-Conti

Potentialet i hvid Grand Cru-vin er voksende og ekstremt lukrativt og Lafon Montrachet giver investoren en sjælden kombination af hyper sjælden topvin og stærk value-for-money

Comtes Lafon Montachet – hvidvin i absolut verdensklasse

Interessen for verdens bedste hvidvine er stigende og hvert område har sine egne perler. Gælder det Corton Charlemagne og i Meursault hedder kongen og dronningen henholdvis Coche-Dury og Leroy. Vender vi derimod blikket mod den legendariske Montrachet-mark, som strækker sig over kommunerne Chassagne-Montrachet og Puligny-Montrachet, og som omgives af verdens bedste Grand Cru-marker, er der flere bejlere til tronen. Le Montrachet, som knap måler 8 ha, er trods alt også ophav til verdens dyreste hvidvine, og intet kommer således i nærheden af denne vinøse hjørnesten. Lige efter de to store producenter, Leflaive og Romanée-Conti finder vi side om side med Ramonet, Domaine des Comtes Lafon, der ligesom Ramonet, også har et stort investeringspotentiale, og evner at lave en af verdens mest eftertragtede Montracher’er – uden at prisskiltet lander mellem €5.000 og €10.000, som det er tilfældet for en Montrachet fra fyrtårnene Domaine Leflaive og Domaine de la Romanée-Conti. Domaine des Comtes Lafon laver altså Montrachet i absolut verdensklasse, og anerkendes for det, men til en brøkdel af prisen på førnævnte – og det er spændende set fra en vin-investors perspektiv.

Grand Cru-hvidvin: Fem gange så sjældent!

Tales der om verdens bedste bourgognevine, tales der implicit om vine fra førnævnte marker. Tilsammen produceres der her under 2 millioner flasker Bourgogne Grand Cru-vin årligt svarende til 0,025 % af den samlede franske vinproduktion (!), som er på hele 7,5 milliarder flasker vin om året. Ud af de 2 millioner flasker Bourgogne Grand Cru, udgør hvidvinene en femtedel. Med lidt hurtig høkerregning giver det en årlig produktion svarende til 400.000 flasker. Til sammenligning har vi i Danmark 237.000 dollar-millionærer. De hvide Grand Cru Bourgogner er altså mere sjældne end de fleste tror – og med høj kvalitet og solidt gemmepotentiale, også blandt de dyreste vine i verden

Invester i hvidvin: Comtes Lafon Montrachet 2017 Comtes Lafon Montrachet leveres i OWC

Enestående hvidvin siden 1918

Domaine des Comtes Lafon er en af mange institutioner i Bourgogne med en historie vinnørden med fordel kan dykke ned i på egen hånd, da den er lige så rig og dragende som domænets vine.

Comtes Lafon har været et navn på Montrachet siden 1918 da domænets grundlægger, Jules Joseph Barthélémy Lafon (1864 – 1940), der igennem et giftemål erhvervede sig en stor portefølje af vinmarker og parceller – herunder også parcellet på Montrachet.

Hypersjælden Montrachet – halvt så stor produktion som DRC

Montrachet betragtes generelt som værende overlegen til sine tre Grand Cru-Montrachet-naboer. Naboer, som alle bærer navnet Montrachet, men alle med et præfix*, som i enhver henseende underkaster dem marken i midten – Le Montrachet og kigger man eksempelvis på de producenter der er til stede på Montrachet, er man heller ikke i tvivl. Her producerer nogle af verdens største producenter side om side – Domaine de la Romanée-Conti (DRC), Domaine des Comtes Lafon, Domaine Joseph Drouhin og Domaine Leflaive, blot for at tage nogle af overskrifterne.

Montrachets totale areal strækker sig over ca. 7,8 ha hvilket i grove træk svarer til en samlet produktion på i omegnen af 55.000 flasker i en normal årgang. Af denne mængde står Montrachets ultimative topnavn, DRC, for bare i omegnen af 3.000 flasker. Dette er i sig selv en mængde der er så begrænset at den langt fra modsvarer efterspørgslen, og ofte dikterer en pris på mere end €5.000. Men selv i dette lys synes Comtes Lafons Montrachet ekstraordinært sjælden med en samlet produktion på kun 1.500 flasker i en normal årgang! Du har nu chancen for at tage del i denne ekstremt begrænsede mængde.

*Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet og Bienvenues-Bâtard-Montrachet.

Ingen gør DRC til skamme, men…

Kvaliteten i Lafons Montrachet er uanfægtelig og kritikernes scores hører til i den høje ende og årgang 2017, som dette investeringstip omhandler, hører til blandt de bedste af de seneste 10 årgange. Årgang 2017 scorer på tværs af tre af de største kritikere 96,3 point*, hvilket kun overgås af årgang 2010 og 2018, og vi skal formentlig tilbage til årgang 2002 for igen at finde en Montrachet, som kommer på dette niveau.

Skal vi sætte kvaliteten i Lafons Montrachet i perspektiv er det nærliggende at sammenligne med Goliath; DRCs Montrachet, selvom Lafon langt fra er en David i dette spil. Årgang 2015 er den mest sammenlignelige årgang af de to vine, hvilke samtidig har fået point af både Burghound, Wine Advocate og Vinous og der er ganske enkelt dødt løb! Begge vine scorer i gennemsnit 95,7 point, men set i lyset af at Lafon, isoleret set, er en større hvidvinsproducent, at produktionen af Lafons Montrachet kun er det halve af DRCs og DRCs Montrachet desuden er ca. fire gange dyrere, kommer Lafons Montrachet både med et stærkt investeringspotentiale og enorm value-for-money!

*Gennemsnitsscore på tværs af Burghound, Wine Advocate og Vinous (barrel scores)

Invester i Grand Cru hvidvin Montrachet er uden tvivl den mest fornemme af de fire Montrachet Grand Cru-naboer

Ingen 2016 Lafon Montrachet – og dog…

Bourgogne var i 2016 ramt af svær forårsfrost der fik store konsekvenser for mange af regionens vinproducenter. Et af de steder der var hårdest ramt, var Montrachet-marken, der mere eller mindre fik hele høsten ødelagt. En sparsom mængde brugbare druer kunne dog reddes på tværs af hele marken og syv af markens mest prominente producenter, herunder Comtes Lafon,  Domaine de la Romanée-Conti og Domaine Leflaive, gik sammen om at fylde bare to fade der tilsammen udgør en helt særlig fælles årgang 2016 Montrachet. En producent som Lafon kunne næppe ønske sig et bedre plaster på såret end den definitive anerkendelse af deres kvalitet, som et officielt samarbejde med Romanée-Conti, Leflaive og Ramonet udgør.

Disse vine kom aldrig til salg i det åbne marked, og er i udgangspunktet tiltænkt internt brug, velgørenhed og særlige kunder, men vinmediet Decanter beretter om at vinene blev handlet på det åbne marked for i omegnen af € 5.500 pr. flaske umiddelbart efter aftapning, mens de vurderes til nærmere at kunne sælges for + € 10.000 i dag, såfremt de kan skaffes.

Ikke nok med at denne historie er interessant i sig selv, øger det også investeringspotentialet i 2017 Lafon Montrachet. Med et så lille årligt udbud (kun 1.500 flasker), betyder det i sagens natur en del når der springes en årgang over. Det blev man tvunget til med årgang 2016 og det vakuum som dette har efterladt, har øget efterspørgslen efter både årgang 2017 og 2018, som ovenikøbet er af særligt høj kvalitet. – dette giver blot anledning til yderligere efterspørgsel på denne tophvidvin.

RareWine Invest mener

Med Domaine des Comtes Lafon opfyldes en lang række af værdifulde kriterier der historisk set har karakteriseret nogle af de stærkeste investeringsvine. Comtes Lafon er en enestående og højt respekteret topproducent fra en af verdens mest eksklusive vinregioner. Deres topvin, Montrachet, er blandt de bedste og mest eftertragtede fra marken af samme navn. Der er i bund og grund tale om hvidvin fra den absolutte verdenselite, men til en brøkdel af prisen, for samme vin fra eksempelvis Domaine de la Romnaée-Conti og Domaine Leflaive. Læg hertil at Lafon kun producerer ca. 1.500 flasker Montrachet om året og at præcis årgang 2017 er en af de bedste i de seneste 10 årgange og man har for alvor en vin med et stærkt potentiale.

Samtidig gør det gabende Montrachet-hul i markedet fra den svigtende årgang 2016 at Montrachet som helhed er endnu mere interessant end den ellers ville være – og dette gælder i særdeleshed også for Lafons Montrachet.

Lafon Montrachet Grand Cru hører til blandt de bedste og mest eksklusive hvidvine i verden og tror man på potentialet i vin af denne kaliber og desuden hvidvins voksende potentiale, er dette stedet at være.

Få ekstraordinært hvidvinspotentiale med 2017 Montrachet Grand Cru fra Domaine des Comtes Lafon.

Kontakt os via kontaktformularen herunder hvis du ønsker at investere eller høre nærmere om dine muligheder.

ÅRGANGVINVOL.PAKNINGPRIS*
2017Comtes Lafon Le Montrachet750OWC1€ 1.650
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.