Artikler - RareWine Academy

Hvilket vinglas skal du vælge?

Et glas er vel et glas? Nej. Intet kunne være så langt fra sandheden, når det kommer til vin. Men hvordan vælger du det perfekte glas? Og hvad er egentlig forskellen?

Et glas er et glas! Nej, det er så forkert, som det kan være, når det kommer til vin. Vinglasset er vores vigtigste redskab til at viderebringe den smag, vinproducenten har frembragt. Det kan hurtigt blive kompliceret, men det er vin jo også i smagen. Med denne guide vil du enten konkludere, at du kan ”nøjes” med 5 forskellige vinglas derhjemme, eller at du bliver nødt til at eje minimum 12 forskellige glas for at favne alle verdens druer. Tillykke med dit nye skab – kun til vinglas.

Lav din egen glas-smagning derhjemme

Glassets udformning er bestemt ikke ligegyldigt. Udformningen kan have enorm betydning for såvel duft som smagsoplevelse. Faktisk i en sådan grad, at man flere steder afholder såkaldte glas-smagninger, hvor man smager den samme vin, men i forskellige typer glas.

Hvis du stadig ikke er overbevist, er der en nem test. Vælg 3 forskellige glas; et vandglas, et mindre vinglas og et stort vinglas. Hæld den samme vin i alle tre glas. Duft og smag derefter på vinen, og så vil du snart finde ud af, at der er markant forskel i både duft og smag.

Den større test går på at hælde samme vin i 3 glas af nogenlunde samme størrelse, men med forskellig udformning. Det kan være et glas egnet til tanninholdige vine, som cabernet sauvignon, et til pinot noir og et til syrah. Hvis du så vælger at hælde en god bordeaux- eller bourgognevin i disse tre glas, vil du opleve, at jo mere specifikt glasset er, jo bedre bliver vinen udtrykt.

Specialister i fremstilling af vinglas

I dag ved man, hvor essentielt glasset er i forhold til vinens smag. I mange år antog man en forsimplet virkelighed, der hed små glas til hvidvin, lidt større til rødvin, og al sød vin kunne så komme i et snapseglas til sidst. I dag ved vi, at hvidvine kan have samme kompleksitet som rødvin, hvorfor det behøver lige så meget opmærksomhed omkring valg af glas.

I dag findes der firmaer, som har specialiseret sig i at fremstille drueoptimale glas, som eksempelvis Riedel. De har gennem mange år gjort et stort marketingsarbejde for at bringe fokus på de rigtige glas. I de senere år er et firma som Zalto også kommet på banen med nogle nærmest ekstreme glas; både tynde og elegante. Derudover findes der en del glasproducenter, som fremstiller virkelig gode vinglas til enhver lejlighed. Andre producenter ender, som Riedel, med at have fuld fokus på en bestemt type vin, mens andre fremstiller glas, der passer til et bredere sortiment af vine.

Vi starter lige med at se bort fra druetypiske glas og forholder os til, hvordan en almindelig hustand kan overleve med mindre end 50 forskellige glas i hjemmet. Herunder har vi samlet nogle simple tommelfingerregler, man kan følge uden at købe sig fattig i vinglas.

Coupe champagneglas Det klassiske coupe-glas. Perfekt til et champagnetårn

Vinglas til Champagne

Champagneglas kan være en hel videnskab i sig selv. Ikke mindst i disse år, hvor der er stærkt delte meninger – selv blandt kendere. Historisk set har der været tale om enten coupe eller flûte.

Coupe er det flade meget åbne glas, man i gamle dage også fik udleveret en champagnepisk til, så man kunne piske de sidste bobler ud af vinen. I dag ser man oftest dette glas, når der stables pyramider til udskænkning. Coupeglasset er helt klart mere til lir end til nydelse af champagne.

Flûte er det høje meget slanke glas, som er perfekt til at fremvise boblerne i champagnen. Desværre kan det være svært at få særlig meget duft ud af sådan et glas, men flot ser det ud, og man spilder sjældent, når man står med det i hånden til en reception.

Hvidvinsglas er den seriøse vinnyders valg til champagne i dag. Her går man lidt på kompromis med boblerne, men får åbnet optimalt for duften af vinen. I ekstrem grad kan man argumentere for, at champagne er bourgognevin med bobler og derfor bør serveres i et bourgogneglas.

Det smukke og optimale valg/kompromis er fremstillet af flere forskellige glasproducenter i dag. Vi kan kalde det for en åben version af den klassiske flûte. Både hos Riedel og Zalto fås versioner, der er mere åbne, og som lægger sig stilmæssigt imellem flûte og hvidvinsglas. Her både bevarer du og fremhæver boblerne samtidig med, at du giver mulighed for at få den fulde duft og smagsnydelse.

Champagne flute Champagne-flûtet er formentlig det mest kendte og udbredte glas til champagne og andre mousserende vine

Det rette vinglas til hvidvin

Hvidvin kan vi groft sagt dele op i to typer; de aromatiske stilarter, som sauvignon blanc og riesling, samt de ikke aromatiske typer, som chardonnay og chenin blanc. Ofte vil de sidste også have en større eller mindre andel af fadlagring, som også spiller ind.

Til de aromatiske vine anbefales glas, der er mere slanke og ranke. De fremhæver aromaerne i duften samt dæmper syren, når du drikker.

Til de mere fyldige, knap så aromatiske vine er det essentielt, at vinen virkelig har plads at arbejde på. Et større og mere åbent glas er anbefalelsesværdigt til disse vine. Ofte vil man kun bruge ét bourgogneglas til både sine hvide- og røde bourgognevine.

Vælg det rette glas til rødvin

Hvis man tilsvarende laver en grov opdeling af rødvin, skelnes der på mængden af tannin i vinen. Druer som cabernet sauvignon har meget tannin og fremviser sig bedst i et relativt slankt glas med såkaldt tulipanform. Her får du tæmmet tannin og syre til, du skal smage på vinen, og samtidig opnår man, at aromaerne bliver samlet på en optimal måde, når man dufter til vinen.

Andre mere åbne vine med en mere aromatisk stil, som eksempelvis pinot noir eller barbera, har brug for et mere åbent glas. Det åbne glas fremhæver aromaerne i vinen. Når vi kommer til mere bastante vine, som syrah, er et lidt skarpere glas ofte en god idé til at åbne op for de mere dybe duftnoter i vinen.

Vinglas til dessertvin

Dessertvin har per tradition har været henvist til det mindste glas – og hvilken skam. Sent-høstede typer, som Sauternes, Passito og tyske rieslinger, er yderst komplekse vine, der fortjener at komme op i et hvidvinsglas, der passer til den pågældende type. Ofte vil det være et glas i den aromatiske afdeling, der passer.

Når vi fokuserer på forstærkede vine som portvin, eller lignende typer, vil et lille rødvinsglas eller et hvidvinsglas ofte være et fremragende valg. Ofte har disse vine en masse lag, som nemt bliver gemt af vejen, hvis de kommer i et lille glas.

Druetypiske glas

Særlige vinglas er med en bestemt vintype for øje. I denne kategori har Riedel fra Østrig været den absolut mest fremtrædende glasproducent i flere generationer. De har udviklet glas i samarbejde med de bedste vinproducenter fra de områder, hvor druerne yder bedst. Det har givet nogle fantastiske glas, som er specielt tilpasset eksempelvis syrah dyrket i det nordlige Rhone – eksempelvis Hermitage eller Cote-Rotie. Disse glas har været referencepunkt indenfor genren – også den dag i dag.

De nyeste spillere på banen, som Lehmann og Zalto, har set problemet i at man skal have rigtig mange forskellige glastyper for at være forberedt til enhver lejlighed. Derfor har de valgt at designe lidt mere snævert for at fange flere typer af vin i det samme glas. Zalto har eksempelvis kun tre forskellige glas til rødvin. Ofte vil glas fra disse producenter være fremragende til at vise de forskellige vines nuancer.

Når vi bevæger os i kategorien af glas, der er mere universelle, bliver det ofte et små-religiøst spørgsmål om, man er mest til det ene eller det andet firmas vinglas. Som udgangspunkt synes der at være lighedstegn imellem, hvor meget opmærksomhed man ofrer på sine vinglas og hvor mange flere nuancer, man får ud af vinen.

Hvor langt går du for den gode smag?

Vi anbefaler, at man forsøger sig frem og mærker efter grænsen for, hvor galskaben går. Find et glas, du har det godt med, som du nyder at sidde med, hvor du drikker vin. Bare fordi vinkundskaben siger én ting, kan man godt have sin egen mening.

Man kan sagtens sidde på en strand og drikke Chateau Lafite-Rothschild af en plastickop og nyde det med et stort smil. Og de fleste kender sikkert også til at sidde på en fancy restaurant og velpudsede perfekte glas uden at nyde vinen. Selskabet, øjeblikket og dit humør kan være mere afgørende for, hvor godt du synes, vinen smager, men det er uomtvisteligt, at glastypen kan have indflydelse på din dom.  

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.