Investeringstips - Bourgogne - 3. december 2020

Stor value giver forhøjet potentiale: Invester i 2017 Clos de Tart

Latour-ejer overtog i 2018 Clos de Tart. En mastodont med stor erfaring i markedsføring og branding af luksusprodukter tilfører dermed Clos de Tart enormt potentiale

Stærke markedskræfter løfter Clos de Tart-potentiale til nye højder

Historiske Clos de Tart fik i 2018 ny ejer, og det er ikke uinteressant. Den nye ejer hedder François Pinault, og han er ikke en Hr. Hvem-Som-Helst. Pinault står nemlig bag luksuskonglomeratet Artémis, der ejer et væld af luksusmærker, heriblandt Gucci, Yves Saint Laurent m.fl. I vinens verden har Artémis opkøbt vinhuse fra den absolut øverste hylde og ejer i dag som kronjuvelen Chateau Latour fra Bordeaux, men også Eisele Vineyard i Napa Valley, Chateau Grillet i Rhône og Domaine d’Eugenie i Bourgogne. Frederic Engerer er managing director på alle ejendommene i gruppen og står ligeledes med ansvaret for udviklingen af Clos de Tart.

Artémis har dermed stor erfaring i at udvikle og styrke i forvejen gode brands. Med Pinault og Artémis ressourcer tilføres Clos de Tart nogle branding- og markedsføringskompetencer af enorme proportioner fra et maskineri med særligt stor ekspertise i af afsætte premium brands i hele verden. Med andre ord er dette kræfter, der vil bane vejen for større efterspørgsel og stigende priser.

Succesfulde domæneovertagelser giver attraktive investeringer

Det er tidligere dokumenteret, hvordan Artémis ressourcer har påvirket prisudviklingen kraftigt ved overtagelsen af et velrenommeret domæne. François Pinaults vision, kombineret med Chateau Latours managing director, Frederic Engerers evner som vinproducent, har løftet Rhone-dalens Chateau Grillet til nye højder. Siden overtagelsen blev offentliggjort i 2011, har Chateau Grillet oplevet betydelige prisstigninger på tværs af næsten alle årgange. Eksempelvis har årgang 2014 og 2012 oplevet stigninger på 71,3% og 56,7% på kun et år fra juli 2017.

Eisles Vineyard i Napa Valley er et andet godt eksempel på hvordan Artémis-gruppens know-how og markedsposition har kunne forbedre opfattelsen af et i forvejen veletableret vinbrand på verdensplan.

Nu er det Clos de Tarts tur.

Investering i Clos de Tart Clos de Tart grand cru

Historiske Clos de Tart får ny ejer for kun 4. gang på 900 år

Bourgogne-monopolet, Clos de Tart dateres helt tilbage til år 1141, hvor domænet blev skabt af nonnerne, les Bernadines de Tart. Efter den franske revolution blev domænet rekvireret og solgt på auktion i 1791 til Charles Dumand og familien Marey-Monge. I 1932 købte Mommessin familien Clos de Tart på auktion fra Marey-Monge. Mommessin ejede og drev Clos de Tart i mere en 80 år, men solgte i 2018 domænet til familievirksomheden, Artémis, med milliardæren François Pinault i spidsen. Dermed er der kun fire familier der har haft ejerskab over denne unikke ejendom og vinmark de seneste 900 år.

Clos de Tart er med sine 7,53 hektarer det største grand cru-monopol i Bourgogne. Vinmarken ligger omkranset af den fineste stenvæg, lige over hovedvejen gennem Morey-Saint-Denis. På den ene side ligger de to berømte grand cru-marker Bonnes-Mares og Clos des Lambrays. I dag er vinstokkene, der leverer druerne til Clos de Tart, godt 60 år gamle og i fantastisk form.

Monopol

Et monopol er betegnelsen for en vinmark med én ejer, der ikke er udstykket yderligere. Der er fem grand cru-vinmarker der har monopol status for hele marken, med én ejer: Clos de Tart, La Tache, La Romanée Conti, La Grande Rue og La Romanée. Derudover er der tre climater, som er underområder af en større grand cru AOC, der har monopolstatus.

2017: Sidste årgang fra mesteren Desvauges

Årgang 2017 er den sidste årgang som vinmager Jacques Desvauges har vinificeret og lægger sig dermed stilmæssigt op ad topårgangene 2015 og 2016. Som nænt er vinstokkene 60 år gamle og giver dermed en optimal balance i vinen. De tidligere ejere var midt i konvertering til biodynamik og 2017 årgangen er den anden årgang hvor vinmarken er drevet efter disse principper. Dermed er det også sidste chance for at investere i en ny årgang Clos de Tart hvor Jacques Desvauges har haft ansvaret for produktionen – et kvalitetsstempel, der ikke er til at tage fejl af, og en vin der tåler sammenligning med topårgangene 2015 og 2016 – men lige nu til en helt anden pris. Mere om det længere nede.

Prominente naboer skaber positiv synergi og stigende priser

Med overtagelsen af Clos de Tart bliver François Pinault nabo til rivalen Bernard Arnault, Europas rigeste person og ejer af LVMH-gruppen, der købte nabodomænet Clos des Lambrays i 2014. Det interessante ved dette er de mange ligheder, der kan drages mellem Artémis og LVMH-gruppen. LVMH har ligeledes stor erfaring med branding og distribution af premium brands og tilføjer Clos des Lambrays til en prominent vinportefølje bestående at b.a. Krug, Dom Pérignon og Cheval Blanc. Her er der altså ligeledes tale om en virksomhed, der har interesse i at hæve både pris og efterspørgsel på bourgognevin på verdensplan. De prominente naboer vil trods konkurrence skabe en positiv synergi og i fællesskab bidrage til Bourgognes fortsatte momentum på det globale marked. For at understrege stridighederne mellem de to familier, så har Clos des Lambrays ansat den tidligere vinmager fra Clos de Tart i januar 2019.

Clos de Tart Legendariske marker, side om side

Årgang 2017 som investering

2017 Clos de Tart kommer til at fremstå som et monument over de tidligere ejeres ambitioner, og det som Francois Pinault har været interesseret i at købe sig ind i, for en ukendt stor sum. Årgangen bød på tidlig høst og endnu lavere udbytte end i årgang 2016. Der produceres blot i omegnen af 24.000 flasker Clos de Tart i en gennemsnitlig årgang, hvilket må forventes at være en del lavere i årgang 2017. Det lavere udbytte gør i sagens natur at markedet har færre flasker at deles om, hvilket gør en tidlig investering essentiel for at sikre sig en bid af kagen. Over en bred kam er anmelderne enige om, at 2017 Clos de Tart er på et meget højt niveau. Hertil kommer, at du lige nu kan investere til en yderst attraktiv pris der lige nu, sammenlignet med de to foregående årgange, får 2017 til at ligne et røverkøb med særdeles god plads til prisstigninger.

Se sammenligningen mellem pris og kvalitet på de seneste tre årgange herunder:

ÅrgangWAVIBHPris
20159796+94€ 450
20169799+94€ 465
20179596-9893€ 370
WA: Wine Advocate VI: Vinous BH: Burghound Pris: Uden told, afgift og moms, i hele kasser og perfekt stand.

RareWine Invest mener

Dette investeringstip er i høj grad en businesscase om François Pinaults og Artémis, der med enorme ressourcer og den rette markedsposition, kan og vil sælge Clos de Tart på markeder og til priser man ikke tidligere har set.

Artemis har gjort Chateau Latour til en kæmpesucces i Asien, og Bourgogne er på kraftig fremmarch i hele verden. Der er hermed ikke grund til at forvente andet end at den nye Clos de Tart-ejere vil få succes med at øge efterspørgslen på disse vine også. Artémis vil med andre ord give Clos de Tart accelereret markedsadgang og støttes i øvrigt af LVMH-gruppen der under ufrivilligt, fælles banner kæmper samme kamp og ligeledes arbejder på at løfte efterspørgslen på Bourgogne på verdensplan.

Når dette kombineres med en fantastisk vin, der har fået flotte point i årgang 2017, der samtidig ikke leverer den mængde markedet er vant til, skabes der her et attraktivt investeringspotentiale. Dette potentiale opfylder alle tænkelige forudsætninger for en stærk vininvestering – og du kan lige nu investere til en pris der gør potentialet endnu mere gunstigt.

Invester i 2017 Clos de Tart

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS/FL.*
2007Clos de Tart750OWC684€ 370
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Vinekspertens forudsigelser

Skeler man til sammenlignelige overtagelser af domæner i moderne tider, så viser historien at der vil ske forandringer på Clos de Tart, men med respekt for fortiden. De 7,5 hektar vinmark er allerede opdelt i otte mindre parceller, hvor det nye ejerskab vil gå ned i endnu mindre stykker. Der skal nærmest være kontrol med hver enkel vinstok. Allessandro Noli er blevet ansat som vinmager fra 2018 årgangen, og han har også nogle klare tanker med i bagagen. Han kommer fra en stilling på Chateau Grillet hvor han også har arbejdet med små parceller, for at skabe en stor vin. Inden Grillet arbejdede Noli på d’Eugenie i Bourgogne, så området er ikke fremmed land for ham.

Allerede fra 2018 årgangen har man valgt at lægge sig op ad den stil man keder fra Chateau Latour, med tre lag af vine. En grand cru, hvor kun det bedste materiale kommer i spil. De lidt yngre parceller kan så levere mosten til husets premier cru Morey-Saint-Denis, og de yngste vinstokke fra hele marken, leverer tredjevinen der bliver en village Morey-Saint-Denis. På den måde sikrer man sig den absolut bedste kvalitet hele vejen gennem ejendommens vine. Med denne selektering kan man godt forvente, at prisen også vil blive skruet op på de kommende årgange af grand cru Clos de Tart.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.