Investeringstips - Bourgogne - 10. februar 2021

Alle forudsætninger er opfyldt for at Trapet kan blive Bourgognes næste stjerneskud

Kan noget stoppe Trapets frembrusende færd? Det er kun et spørgsmål om hvornår resten af vinverden for alvor får øjnene op for Domaine Trapets Chambertin.

"So delicious that I had to take a cheeky sip of this elixir. One of the wines of the vintage"

- Vinous, 97-99 point

Domaine Trapet har været gennem en forrygende udvikling siden midten af 1990’erne. En udvikling som nu gør, at domænet har produceret en af de bedste vine fra årgang 2018 i Bourgogne. En succeshistorie, hvor prisen endnu ikke har fulgt trop. Sammenligner man med prisen på nogle af de øvrige store vine fra Chambertin, leverer Trapet et uudnyttet potentiale med deres største vin til dato.

Domaine Jean & Jean-Louis Trapet

Domaine Jean & Jean-Louis Trapet er i dag blandt Bourgognes førende domæner og en ledestjerne når fokus rettes mod Gevrey-Chambertin. Trapet-familiens historie i Gevrey-Chambertin startede i 1870 da Louis Trapet købte sine første parceller i Gevrey. Godt 50 år senere, i 1919, købte Trapets søn domænets første parceller på den sagnomspundne grand cru-mark Chambertin, der allerede på dette tidspunkt var anerkendt som en af regionens fornemmeste. Disse køb skulle senere kendetegne familiens aktiviteter i området og blive kronen på værket de næste 100 år - og med alt sandsynlighed også langt ud i fremtiden. I 1993 blev domænet splittet op, og Domaine Rossignol-Trapet blev navnet på den anden halvdel. I dag ejer Domaine Jean & Jean-Louis Trapet 16,5 hektar vinmarker, med grand cru-markerne Chambertin, Latrizieres-Chambertin og Chapelle-Chambertin som de tre mest celebre – skal man dog fremhæve én over de andre, kommer man ganske enkelt ikke uden om Chambertin – the one and only…

Chambertin grand cru

Chambertin dækker et areal på hele 13,22 hektar, hvoraf Domaine Trapet ejer 1,9 hektar fordelt på tre forskellige parceller på marken. De ældste vinstokke er plantet tilbage i 1920’erne og gennemsnittet er tæt på 50 år. Målet for Jean-Louis Trapet er at få de bedste druer på vinstokkene, så de kan slippe for at sortere ved ankomst til vineriet og blot bruge alle de perfekte klaser. Trapets Chambertin er én af de vine, der bør stå højt på ønskesedlen hos enhver, Bourgogneelsker og formentligt kommer til det i fremtiden.

Siden midten af 1990’erne har Domaine Trapet været biodynamisk certificeret, med det mål at have den bedst mulige balance i vinmarkerne. Økologi og biodynamik begejstrer nogle forbrugere, mens andre ikke tillægger dette den store værdi. Uanset overbevisning, kan dette, samt en ny tilgang til domænets produktion, direkte tilskrives domænets succes. Vinene er nemlig gået fra at være en blandet fornøjelse i 1990’erne til at Trapet i dag frembringer nogle af de mest elegante vine i Gevrey-Chambertin – en positiv udvikling der også tydeligt kan ses i kritikernes scores over årerne.

Domaine Trapet er på helt rette spor, med vine der er bedre end nogensinde og med en 2018 Chambertin, der overgår alt hvad man tidligere har set.

 

“The 2018 vintage has turned out brilliantly at this Gevrey-Chambertin benchmark, an estate that seems to go from strength to strength.”

- Wine Advocate

Stigende kvalitet frem mod klimakset fra 2018

Som nævnt, har man hos Domaine Trapet fået fat i den lange ende og i løbet af de seneste 20 år ført domænet helt frem blandt de bedste i Bourgogne. Det er en udvikling hvor kvaliteten har været stødt stigende fra eksempelvis årgang 2003 med 88 point af Wine Advocate til årgang 2018, der har inkasseret de højeste point en Trapet Chambertin nogensinde har fået. Wine Advocate har givet den 95-97 point, mens Vinous giver sensationelle 97-99 point. Dette gør ikke bare 2018 Trapet Chambertin til den største vin fra Domaine Trapet nogensinde, men manifesterer ligeledes domænets status som en bourgogneperle man bør holde øje med.

Udover at der jf. kritikernes scores allerede er sikret et enormt stærkt bundniveau er der yderligere en potentiel upside når kritikernes endelige score falder.

Investering i Bourgognes Domaine Trapet Chambertin Domaine Trapets Chambertin kan meget vel blive en af fremtidens store vindere i Bourgogne

Trapet er endnu undervurderet blandt stjernerne

Intet slår følelsen af at skue ud over legendariske Chambertin når morgendisen slipper sit tag i marken og solen bryder igennem. Det er et nærmest gudommeligt syn, og vel kun sidestillet med selve smagen af de eftertragtede vine fra selv samme mark.

Navnet Chambertin gør bare et eller andet ved selv den mest garvede vinkender, og menes der her dén Chambertin, så er vi helt oppe og ringe. Her dyrker nogle af Bourgognes største producenter side om side og bidrager i fællesskab til at gøre Chambertin til et vinøst superbrand. Med andre ord: Står der Chambertin grand cru på etiketten, så har man fat i noget af det helt rigtige.

Særligt Armand Rousseau har bidraget til Chambertins store anerkendelse, men også navnkundige Domaine Leroy er en af hovedoverskrifterne. Men selvom eksempelvis Domaine Leroy er i en liga for sig selv, navnlig hvad prisen angår, er Domaine Trapet bestemt ikke uvæsentlig, hvis man forsøger at bryde Chambertin-stjernehimlen lidt ned:

Kigger man på nogle af sidste årtis største årgange, 2010 og 2015, og inkluderer 2018, fordi den er relevant for dette investeringstip, og kigger på kritikernes topscorer på Chambertin, kan man få et bud på en top-5 på Chambertin:

  1. Domaine Leroy
  2. Domaine Armand Rousseau
  3. Domaine Jean & Jean-Louis Trapet
  4. Domaine Dujac
  5. Domaine Denis Mortet

Med andre ord er Trapet i et ekstremt prominent selskab. Sammenholdes dette med prisen synes Trapet Chambertin særdeles undervurderet og med den kurs domænet har haft i de senere år, tyder alt på at dette bliver en af fremtidens rigtig spændende bourgognevine:

Chambertin201020152018
Leroy Not released € 17.500 Not released
Rousseau € 3.000 € 2.750 € 2.250
Trapet € 650 € 425 € 360
Dujac € 2.400 € 2.500 € 1.900
Mortet € 1.100 € 1.200 € 1.100

Det er tydeligt at Trapets Chambertin er decideret undervurderet og mens du som investor her får ekstremt meget topbourgogne for pengene, er det lige så tydeligt at der også er rigtig god plads til solide prisstigninger. Prismæssigt er der langt op til de øvrige fire, og det kan blive din helt store upside.

Begrænset produktion

Domaine Trapet besidder i dag tre parceller på Chambertin, der tilsammen måler ca. 1,9 ha. Med de restriktioner der følger den fornemme grand cru-klassifikation og Trapets strenge kvalitetskrav giver disse tre parceller kun i omegnen af hvad der svarer til 8.000-10.000 almindelige flasker i en normal årgang. En del af dette er naturligvis større formater, hvilket i sidste ende gør mængderne af hvert format ganske begrænsede. Sættes dette samtidig i relation til en pris, der kun afspejler det undervurderede potentiale, ser 2018 Trapet Chambertin særdeles attraktiv ud for vininvestoren i øjeblikket.

RareWine Invest mener

Skal der peges på en ”uopdaget” bourgogneperle, med et storslået potentiale er 2018 Trapet Chambertin et særdeles godt bud. Domaine Jean & Jean-Louis Trapet har I de seneste 20 år været på en rejse, der er kulmineret med 2018 Chambertin - domænets største vin til dato.

Tager man de seneste års udvikling i betragtning, tegner fremtiden for Trapet særdeles lovende. Særligt set i lyset af at Trapet er i det helt tunge selskab på Chambertin, når der skeles til kritikernes vurderinger af topårgange af vine fra marken. Her lander Trapet på en solid 3. plads og er kun overgået af Domaine Leroy og Domaine Armand Rousseau – to af Bourgognes aller største navne.  

I dette perspektiv er Trapets Chambertin ganske enkelt undervurderet når selv Chambertin top 5-listens 4. og 5. plads’ udgaver af Chambertin koster både tre, fire og fem gange så meget som Trapets.

Hertil kommer de fordele man typisk kender fra de mest investeringsegnede bourgognevine, så som tårnhøj kvalitet og en begrænset produktion.

Trapet sigter mod toppen og umiddelbart ser der ikke ud til at være noget der kan stoppe denne frembrusende færd. Nu er det kun et spørgsmål om hvornår resten af vinverden får øjnene ordentligt op for Domaine Jean & Jean-Louis Trapets Chambertin.

Nu har du mulighed for at investere og har tilmed fordelen af både at kunne tilføje almindelige- og magnumflasker til din portefølje.

Invester i 2018 Chambertin fra Domaine Jean & Jean-Louis Trapet

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGANTALPRIS/FL.*
2018Chambertin750OC648€ 360
2018Chambertin1.500OC36€ 750
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.