Investeringstips - Champagne - 5. februar 2021

Endelig tilgængelig: Invester i 2008 Comtes de Champagne fra Taittinger

2008-frigivelserne bliver færre og færre, og mens kvaliteten topper alt fra Taittinger i nyere tid, er dette alligevel blandt Champagnes mest undervurderede

Blandt Champagnes ældste

Taittinger blev grundlagt af Jaques Fourneaux i 1734 og er dermed et af de absolut ældste champagnehuse. Selvom den lange historie og bl.a. samarbejdet med Benediktiner-munkene er en grundpille under Taittinger, er statussen som familieejet det ligeledes, selvom dette først blev aktuelt i 1932, da Pierre Taittinger købte huset.

Familien drev selv forretningen indtil de, til stor skræk og rædsel i champagnebranchen, takkede ja til et tilbud fra en privat amerikansk investeringsfond og lod sig købe ud. Tradition og kultur er hjørnesten i Champagne og man frygtede at en aktør uden nogen form for tilknytning til kultur og arv, ville underminere markedet og i særdeleshed skade det anerkendte og respekterede Taittinger. Som et resultat af dette købte Pierre-Emmanuel Taittinger, sammen med den franske bank, Crédit Agricole, som mange måske kender fra cykelsporten, huset Taittinger tilbage allerede under et år efter salget. Således sikrede familien sig kontrol over huset, og Taittinger er dermed et af de få store familieejede champagnehuse der er tilbage. Arv, tradition og renommé er bibeholdt og Taittinger har for alvor udviklet sig til et anerkendt hus, hvor særligt prestigecuvéen, Comtes de Champagne, er interessant – for vi her har meget vel at gøre med en af Champagnes mest undervurderede champagner.

Undervurderet: Comtes er med helt fremme

Comtes de Champagne minder på nogle måder om en ”glemt” perle. Glemt er den dog ikke helt, hvilket var tydeligt, da årgang 2008 blev frigivet i Q3 2020 under enorm interesse, og trods Corona-nedlukninger og lukkede restauranter figurerede 2008 Comtes de Champagne alligevel på flere af Liv-exs lister i efterår og vinter, bl.a. som mest handlede vin målt på værdi.

Alligevel har Comtes de Champagne nogle egenskaber der gør at den synes undervurderet.

Sammenlignes kvaliteten på tværs af nogle af de største og mest væsentlige premium champagner, ser Comtes de Champagne særdeles attraktiv ud. Sammenlignes scores fra Richard Juhlin på Cristal, Dom Pérignon, Krug Vintage og Comtes de Champagne på tværs af alle årgange fra 1990 til 2008*, giver Comtes de Champagne ganske enkelt baghjul til Dom Pérignon og Cristal. Dette understreger Comtes de Champagnes generelt høje niveau:

Sammenligning af kvalitet på tværs af Cristal, Dom Pérignon, Comtes de Champagne og Krug

Både 2008 Cristal og Comtes har fået 97 point, mens Dom Pérignon har fået 98 point. Og mens Comtes og Dom Pérignon koster omtrentligt det samme, er en 2008 Cristal betragteligt dyrere og koster i omegnen af € 175-180.  

Hertil skal det dog forstås, at der kun bliver produceret i omegnen af 150.000-300.000 flasker Comtes de Champagne, hvilket gør at Comtes de Champagne fortsat hører til blandt de mest eksklusive prestigecuvéer blandt mastodont-produktioner på millionvis af flasker. Og samtidig topper Comtes altså de store premium brands på kvalitet.

*Nogle årgange findes ikke blandt de forskellige vine, herunder 2008 Krug Vintage der endnu ikke er frigivet.

2008 Comtes de Champagne: Den bedste nogensinde

Årgang 2008 er bare noget særligt, måske den bedste nogensinde i Champagne. Selv hos de huse der har underpræsteret i forhold til årgangen, er deres champagne alligevel blevet fantastisk. Underpræstation er der imidlertid intet af når det drejer sig om 2008 Comtes de Champagne. De fire væsentligste kritikere har alle fat i de helt høje point, hvor særligt champagne-guruen Richard Juhlins 97 point er bemærkelsesværdige, vel og mærket som den laveste score af de fire. Wine Advocate og Vinous belønner champagnen med hhv. 98 og 98+ point, mens James Suckling uddeler 99 point.

Sammen med de flotte point er det samtidig værd at bemærke, at hverken Wine Advocate, Vinous eller James Suckling aldrig har givet en Comtes de Champagne højere point end de har givet årgang 2008. 

Richard Juhlin, der er særligt interessant når det gælder champagne, er også begejstret, selvom de 97 point er laveste score blandt de fire. Richard Juhlin har nemlig kun givet Comtes de Champagne 97 point fem gange siden første årgang af Comtes de Champagne* og kun én gang er dette overgået – nemlig med den legendariske årgang 1979 der har fået 99 point.

Dette tydeliggør, at 2008 Comtes de Champagne er noget helt særligt og hører til blandt de absolut bedste i Taittinger-historien - måske den bedste. Samtidig er dette også pr. definition den bedste Comtes de Champagne der i dag kan skaffes i mere end blot enkelte flasker.

*Første årgang: 1952. Richard Juhlin har belønnet 1952, 1961, 1969, 1996 og 2008 med 97 point

1952 Taittinger Comtes de Champagne Årgang 1952. Taittingers første Comtes de Champagne

Dette skal du være opmærksom på ved investering i nye topårgange

Vin er en langsigtet investering og selvom det i det brede perspektiv er kendetegnet ved solide afkast. Vin er ikke så volatilt som man fx kender det fra aktiernes stigninger og styrtdyk, men der er alligevel noget omkring nye topårgange fra Champagne, som man skal være opmærksom på.

Når en ny topårgang af en stor champagne frigives, sker det ofte ovenpå tårnhøje forventninger og endnu større hype. Dette kan komme sig til udtryk i kamp om de tilgængelige mængder på det givne tidspunkt, når alle de der nødvendigvis vil være blandt de første der får, eller de der ikke tør at vente, i frygt for ikke at få, skal handle. Dette scenarie kan føre til hurtige prisstigninger. I nogle tilfælde holder denne nye høje pris og bliver dermed markedsprisen. I andre tilfælde får eksempelvis store distributører eller vinhandlere forkøbt sig fra start og tvinges til at sætte prisen ned igen, efter den er steget, i tiden efter frigivelsen. Dette kan skyldes at færre har haft behov for at slå til lige efter frigivelsen, eller måske at champagnehuset har frigivet yderligere mængder i kølvandet af den første frigivelse.

Kort sagt, at købe topchampagne i kølvandet på frigivelsen kan være en speget sag, hvor prisen lige så let kan falde som den kan stige. Det handler altså ofte om at gøre sig nogle overvejelser om hvor længe man tør at vente før man mener priserne har fundet deres niveau. Samtidig skal man ikke vente for længe og risikere ikke at kunne skaffe de ønskede mængder.

Hos RareWine Invest har vi væbnet os med det gode gamle ”waiting game” og holdt et vågent øje med 2008 Comtes de Champagne-handlen. Vi er nu nået til et punkt hvor vi ikke tør at vente længere da usikkerheden omkring at skaffe mængder til en attraktiv pris bliver for stor. Dog er der stadig risiko for udsving i prisen på den korte bane.

Når dette er sagt, så er dette er det helt rigtige produkt, og kan se igennem fingre med potentielle udsving i prisen på den korte bane, så har du sikret dig en investering i en prestigecuvée hvor potentialet er enormt på den lange bane.

Taittingers modne topårgange er guldgruber

Hvem ville ikke gerne elske at få lov at nyde en 1988 Comtes de Champagne i dag? Eller måske ”bare” en 1996? Det kan godt lade sig gøre, men man får også lov at betale for det.

Ifølge wine-searcher.com koster 1996 Comtes de Champagne i dag fra € 310 pr. flaske, mens et mere realistisk niveau vurderes at være omkring € 350. Skal det være 1988 skal der med undtagelse af to enkeltflasker til € 420 pr. stk. betales i omegnen af € 500 pr. stk.

Årgang 2008 har potentiale til at blive endnu mere legendarisk end disse to topårgange og med den generelt stigende interesse for god champagne, tyder alt på at denne vil blive endnu mere eftertragtet end sine forgående topårgange.

2008 Comtes de Champagne tilgængelig til investering Champagneverden har ventet tålmodigt på 2008 Comtes de Champagne. Nu er den endelig tilgængelig til investering

RareWine Invest mener

Vil du sikre dig investering i 2008 Comtes de Champagne til en attraktiv pris er det nu. Hvordan udbuddet og prisen udvikler sig indenfor det næste års tid er uvist, hvorfor at vente kan resultere i højere priser eller manglende mulighed for at kunne investere i attraktive mængder.

Comtes de Champagne synes generelt set undervurderet og man får her champagne af tårnhøj kvalitet, til særdeles attraktiv pris. Samtidig er både Taittinger og Comtes de Champagne anerkendte brands, der synes at tage mere og mere rampelys.

Over en bred kam giver Comtes de Champagne baghjul til to af champagnes største prestigecuvéer, Cristal og Dom Pérignon, og har et niveau man ellers normalt kun ser blandt væsentligt dyrere champagner.

Årgang 2008, isoleret set, er den bedste vurderede Comtes de Champagne af Wine Advocate, Vinous og James Suckling nogensinde. I Richard Juhlins perspektiv måler årgang 2008 til med bl.a. 1996 og 1969 og udelukkende overgået af årgang 1979, hvilket for alvor tegner et billede af en stor fremtid.

De modne årgange af Comtes de Champagne er i dag både kostbare og ganske besværlige at skaffe. Årgang 2008 er som minimum lige så legendarisk og bliver en perle i fremtiden. 2008 Comtes de Champagne hører til blandt nogle af de sidste store 2008-frigivelser og vi anbefaler investering i denne, så længe de kan skaffes.

Invester i Taittingers seneste frigivelse: 2008 Comtes de Champagne

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅrgangVinVOLPakningAntalPRIs/fl.*
2008Comtes de Champagne750OC6480€ 130
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.