Investeringstips - Champagne - 10. marts 2021

Bedste Bollinger R.D. til dato: Invester i ny og eksklusiv champagne

Seneste årgang af den mest eksklusive af Bond-champagnerne er nu frigivet; tårnhøj kvalitet og minimal produktion giver potentiale

Bollinger R.D. 2007 er netop frigivet

I går blev der skrevet et nyt og betydningsfuldt kapitel i mægtige Bollingers historie. Spørger man i champagneverden, er det et langt vigtigere kapitel end selve premieren på den nye James Bond film, som Bollinger ellers også associeres med. Bollinger frigav nemlig deres 2007 Bollinger R.D., som den første siden årgang 2004 i deres mest sjældne og eksklusive serie af sent degorgerede prestigecuvéer. Der er festfyværkeri i champagneverden - hypen er enorm! Hvis du vil sikre din investering i Bollingers mest eksklusive flagskib, kan du gøre det nu, og få følgende stærke egenskaber i din investering:

  • Champagne-investering med power fra både Bollinger- og Bond-navnene
  • Investering i den mest eksklusive prestigecuvée fra en af Champagnes eliteproducenter
  • Årgang 2007 R.D. er den største til dato, og med sensationelle scores
  • En mikroskopisk mængde i Bollingers produktion
  • Attraktiv prissætning sammenlignet med 2004 R.D. som endda har flere år på bagen

Dyk længere ned i casen om Bollingers frigivelse af den enestående 2007 R.D. herunder og se prisen i bunden af artiklen.

Intro til Bollinger + R.D.

Champagnehuset Bollinger har rødder helt tilbage til 1585, men blev først associeret med navnet Bollinger i 1829 da Hennequin de Villermont, Paul Levieux Renaudin and Jacques Bollinger stiftede huset Renaudin Bollinger.

Tiden og udviklingen gik sin gang, men et af de helt afgørende momenter, var da en senere efterkommer til Jacques Bollinger, af samme navn, giftede sig med Emily Law de Lauriston Boubers. Emily evnede nemlig efter sin mands død i 1941 at overtage og sågar udvide forretningen. Hun blev berømt for at rejse verden rundt og promovere Bollinger, og hun skabte store dele af den anseelse huset i dag bygger på. Hun blev kendt under navnet Lily Bollinger og er kvinden bag nogle af de mest berømte champagne-citater:

“I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it—unless I’m thirsty.” – Lily Bollinger

Bollinger er i dag særlig berømt for den berømte vintagechampagne Grande Année, enkeltmarkschampagnen V.V.F (Vieilles Vignes Françaises) og den eksklusive sent degorgerede prestigecuvée Bollinger R.D. (Récemment Dégorgé). Selvom hver af disse, under de rigtige forudsætninger bærer et solidt investeringspotentiale, handler det her om den helt nye frigivelse af 2007 R.D., der er den første siden årgang 2004 – en vin champagneverden har ventet på i spænding.

Investering i Bollinger R.D. - den bedste til dato Nu har du mulighed for at investere i seneste frigivelse af Bollingers R.D.

Hvad er degorgering?

Uddrag fra artiklen Kunsten at fremstille champagne

Degorgeringen er processen, hvor flasken modtager sin klassiske champagneprop. Formålet med denne proces er at gøre flasken klar til at komme på markedet med en ren klar vin og med den ønskede sukkermængde. Først skal bundfaldet rystes helt op i flaskehalsen for at kunne komme ud. Dette blev traditionelt gjort ved at ryste flaskerne i hånden, men i dag gøres dette naturligvis maskinelt. Derpå fryses toppen og proppen med bundfald skydes ud ved at åbne flasken. Den nu klare vin, som har de ønskede bobler, bliver derefter tilsat dosage som bestemmer sødmegraden i den endelige champagne.

Til syvende og sidst lukkes flasken med en klassisk champagneprop og ståltråd, hvorefter den er klar til markedet. Langt det meste champagne er i kategorien brut, der indikerer en tør champagne. Den milde sødme balanceres perfekt af en høj syre, der gør at vinen fremstår tør, selv med op til 12 gram restsukker per liter. Langt de fleste producenter bruger i dag 6 – 8 gram restsukker som dosage, hvilket giver den stil som markedet efterspørger. 

Største R.D. til dato

Med årgang 2007 markerer Bollinger den kun 26. udgave af Bollinger R.D. siden den første fra årgang 1952. Det betyder at der i gennemsnit er gået mere end 2,5 år mellem hver frigivelse af denne vin, men hele tre år mellem årgang 2007 og den foregående. Ikke nok med det har Bollinger præsenteret den største R.D til dato ifølge verdens førende vinkritikere:

Bollinger RDRJWAVinousAvg.
200795979796,3
200494979595,3
200294929593,7
199793949594,0
199696-96-
199595-91-
199093989495,0
RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous Avg: Average

Den høje gennemsnitsscore er i sig selv særdeles spændende, men også det faktum at årgang 2007 er den første R.D. der får dobbelt op på 97 point blandt de væsentligste kritikere. Desuden er det også værd at bemærke, at Vinous er mere begejstret for årgang 2007 end 1996, der ellers traditionelt hører til blandt de mest legendariske champagneårgange nogensinde.

Man siger ofte at de bedste producenter skal findes i de svage årgange, og mens årgang 2007 for mange champagnehuse var særdeles udfordrende, har netop Bollinger med 2007 R.D. på fineste vis bevist at de hører til i Champagnes absolutte elite.

Læs mere om hvorfor champagne generelt tegner i spændende fremtid i artiklen: Champagneinvesteringer hitter som aldrig før

En procent af en procent – så lille er produktionen angiveligt af 2007 Bollinger R.D.

Som med så mange andre vine, er der heller ikke fra Bollinger offentlige data om den præcise størrelse på husets champagneproduktion i de respektive årgange. Alligevel giver en udtalelse fra Bollingers kældermester, Gilles Descôtes, til Decanter i 2018 en interessant indikation om hvor lille produktionen af R.D. i virkeligheden er. Ifølge Descôtes står Bollinger for mindre end 1 % af alt produceret champagne og R.D. står for mindre end 1 % af hele Bollingers produktion.

Med en hurtig søgning finder man, at der angiveligt produceres 300 millioner flasker champagne om året, hvilket vil sige at Bollinger producerer 3 millioner flasker hvilket dermed må give 30.000 flasker Bollinger R.D. pr. frigivne årgang.

Vi beholder en smule sund skepsis til ovenstående udregning, hvor særligt den totale årlige champagneproduktion er en vigtig variabel, men Descôtes står bag sine ord og de sætter bestemt tingene i perspektiv, og vidner om hvor eksklusiv Bollingers R.D. i virkeligheden er.

Hvordan er det tidligere gået Bollinger R.D.?

2002 Bollinger R.D. er den R.D. vi har haft længst tid under administration og derfor også den der giver det mest repræsentative billede af investeringens performance. I juni 2017 kostede en 2002 R.D. € 115* og den er senest vurderet i slutningen af januar til € 135. Det har givet et afkast på +17 % eller et gennemsnitligt årligt afkast på omkring 6 %. Dette er et resultat der tegner ganske lovende, når de største prisstigninger oftest ses jo længere tid der er gået, da vinen gradvist modnes og forbedrer sin karakter og udbuddet tilmed sænkes af løbende konsum.

Du får her desuden mulighed for at købe 2007 R.D. til samme pris, som årgang 2004 i øjeblikket koster – du får altså den bedste R.D. til dato til samme pris som den foregående årgang. En udeblivelse af prisforskel på disse to vine er ganske enkelt uholdbar i længden, og årgang 2007 fremstår derfor som et ekstraordinært godt køb lige nu.

*Pr. flaske, uden told, moms og afgift, i hele kasser og perfekt stand

RareWine Invest mener

Her får du mulighed for at tage del i Champagnes nyeste festfyrværkeri af en frigivelse, fra et af de særdeles prominente huse og tilmed deres mest eksklusive prestigecuvée.

2007 R.D. har begejstret kritikerne, der har belønnet den med bl.a. 2 x 97 point og har gjort den til den største R.D. til dato.

Potentialet er stærkt og tror man på de eksklusive og små produktioner af champagne, er Bollingers R.D. et oplagt valg.

Prisen, der lige nu svarer til prisen på en 2004’er, er en stærk egenskab i sig selv og synes allerede på den korte bane at være uholdbar, men også udsigten til både en kommende Bond-film, der historisk set skaber Bollinger-hype, og en fremtidig 2008 R.D. kommer til at skabe vigtig interesse omkring Bollinger og R.D. i fremtiden.

Men disse egenskaber er bare glasur på kransekagen, for det helt store potentiale ligger nemlig i Bollingers store brand, R.D.s eksklusive karakter og høje niveau og en fremtid hvor det forventes at efterspørgslen på champagne kun vil stige.

Invester i 2007 Bollinger R.D.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2007R.D.750OC6€ 120
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.