Artikler - RareWine Academy

Dominus Estate står bag ikoniske californiske vine

Vinviden fra Bordeaux i skøn forening med Napa Valley: Sådan blev ikoniske Dominus Estate skabt. Læs hele den farverige historie her...

Denne artikel er også tilgængelig som højtlæsning.
Klik herunder og lyt med, eller find RareWine Podcast i din foretrukne podcast app...

Dominus Estate og de fantastiske topvine fra Napa Valley

Napa Valley er hjemsted for nogle af verdens allerbedste vine, og det skyldes særligt topproducenterne Opus One, Screaming Eagle, Harlan Estate og selvfølgelig Dominus Estate, hvoraf historien om sidstnævnte udfoldes i denne artikel. 

Fantastiske Dominus er grundlagt af ejeren fra mytiske Petrus i Pomerol. I dag er det stadig Christian Moueix, der driver og ejer Dominus. Passionen for vinfremstilling er intens, og der hersker fuld fokus på at fremstille balancerede vine af exceptionel kvalitet, der nærmest gang på gang høster 100 point fra verdens mest anerkendte vinanmeldere. Moueix ønsker at fremelske terroiret på vingårdens marker, så det kan føles i vinene. Dette gøres med respekt for jorden, druerne og de mennesker, der arbejder på gården. Fremtiden skal også give gode vine, og ifølge Moueix sikres det kun ved at passe på jorden i dag.

I Jean-Pierre Moueixs famøse fodspor

Christian Moueix blev født i 1946 som søn af Jean-Pierre Moueix – en af de mest berømte negocianter i Bordeaux. Når det kommer til Bordeaux, er Moueix internationalt blevet synonymt med de allerbedste vine herfra. I 1960erne ejede Moueix-familien en række ejendomme i Pomerol og Saint-Emilion med Petrus som den absolutte krone på værket. På dette tidspunkt begyndte man i Bordeaux at skue ud i verden og på den måde få øjnene op for andre gode vinområder, der var værd at udforske.

Christian Moueix startede sine studier i Paris, hvor han læste landbrugsteknik. Hans store interesse for vinmarkerne sendte ham dog videre til ønologi og vindyrkningsstudier på University of Davis i Californien. Med vinblod i sine årer, var det umuligt for ham at lukke øjnene for det store potentiale i de amerikanske vine. Og dette blev starten på det amerikanske eventyr for Christian Moueix. Men det hele startede i Bordeaux.

Invester i Dominus Estate

Vejen til Napa Valley

I 1970 kom Christian Moueix retur til Frankrig og startede i familiefirmaet, som han i 1991 blev præsident for. Gennem årene har det altid været produktionen, der har drevet Christian Moueix, og i både mark og kælder har han været med til at løfte niveauet. I 1973 indførte Moueix som nogle af de første i Bordeaux grøn høst for at beskære udbyttet og øge koncentrationen i de tilbageværende druer. I denne tid stod Christian Moueix i spidsen for Petrus helt frem til 2008-årgangen.

Interessen for Californien var latent hos Christian Moueix, og et venskab med Robert Mondavi i Californien banede vejen ind i hjertet af Napa Valley. I 1982 begyndte et partnerskab med de daværende ejere af Napanook-ejendommen i Napa Valley med en klar plan om at løfte kvaliteten på denne klassiske ejendom.

Napanook – fra vinmark til vin

Napanook-vinmarken i Napa Valley har sin egen lange historie, som starter helt tilbage i 1836. I 1836 blev de første vinstokke plantet i Napa Valley af George C. Yount. Nogle historier går på, at det netop var Napanook-vinmarken han plantede på, mens andre mener, at det var på den anden side af hovedvejen.

Udover at plante vinstokke anlagde George C. Yount også Yountville, der i dag er en af de vigtigste byer i Napa Valley.

Gennem mange år var Napanook-marken en del af Inglenook-ejendommen, men ved salget af Inglenook i 1964 beholdt John Daniel denne vinmark. John Daniel var en vindyrker, der havde været med til at skabe de store legendariske vine fra Inglenook. Hans to døtre Robin og Marcia arvede marken efter ham, da han gik bort i 1970, og de var begge meget aktive i vinverdenen. Denne aktivitet betød, at Robin ved sin fars død allerede havde arbejdet sammen med både Bill Harlan og Robert Mondavi.  

Bill Harlan er indehaver og stifter af Harlan Estate, som tidligere i artiklen blev fremhævet som en af de mest prominente producenter i Napa Valley. Og Robert Mondavi var en meget anerkendt pioner i Napa Valley. 

I 1982 bliver de to døtre introduceret til Christian Moueix og starter et formelt samarbejde om Napanook-vinmarken. De første år arbejder de sammen om at skabe Dominus, hvorefter Christian overtager det samlede ejerskab af Napanook i 1995.

Dette komplette ejerskab bliver også startskuddet til en ny tid på Dominus-ejendommen, hvor Schweiziske arkitekter designer et helt nyt vineri til produktionen. Med nye faciliteter bliver der fra 1996-årgangen indført en sekundær vin efter klassisk Bordeaux-forbillede. Den nye vin navngives Napanook efter vinmarken og flagskibsvinen beholder navnet Dominus, der kommer fra Latin og betyder Mester.

Invester i Dominus Estate

Dominus Estate i dag

I dag består ejendommen, Dominus Estate, af 42 hektar med vinmarker, som ligger i Yountville-distriktet i Napa Valley – al sammen del af den historiske Napanook vinmark, der gennem mange årtier har leveret druer til de bedste vine fra Napa Valley. I dag producerer Christian Moueix fire vine fra Napa Valley, hvoraf de tre kommer fra netop denne ejendom.

Vineriet er designet af Herzog And De Meuron fra Schweiz som første projekt udenfor Europa. Sidenhen designede de blandt andre Tate Modern i London og fugleredelignende olympiske national stadion i Beijing. Vineriet er bygget med lokale materialer, der naturligt blender ind i omgivelserne.

Vinmarkerne passes efter økologiske forskrifter, og bæredygtighed prioriteres meget højt i hele området. Der arbejdes kun med små lette køretøjer i markerne for at passe yderligere på jorden, mens hele biodiversiteten i området styrkes ved at have bistader og afgrøder mellem vinstokkene, hvor insekter kan leve. Den bæredygtige tankegang er vigtig i alle aspekter fra vinmark til aftapning.

Fra 2021 er hele vineriet faktisk certificeret økologisk.

Vinene fra Dominus Estate

Der produceres tre vine fra selve Dominus og dermed den historiske Napanook-vinmark. Denne mark passes primært uden kunstvanding, hvilket er med til at give lavere naturligt udbytte og større koncentration i de druer, der kommer til produktionen. Der arbejdes næsten ud fra samme principper som ”hjemme i Bordeaux”, når de tre vine skal laves.

Dominus er topvinen, som er sammensat af frugt fra de ældste parceller i vinmarken. Vinen er sammensat af op til 90 % cabernet sauvignon samt mindre mængder cabernet franc og petit verdot.  Vinen har den største koncentration og lagringspotentiale af de tre vine. Den lagres i 18 måneder på franske egetræsfade, hvoraf 40 % er nye. Vin har tilmed potentiale til at ligge i minimum 40 år. 1983 var første årgang, hvor Dominus blev produceret, og i dag fremstilles der i underkanten af 50.000 flasker om året.

Napanook er fremstillet med det mål at have en mere frugtdrevet vin med bløde tanniner, som kan drikkes og værdsættes i sin ungdom. Når det er sagt, så udvikler Napanook-vinen sig i mere end 10 år fra høståret. Druerne kommer naturligvis kun fra Napanook-vinmarken og produceres stort set på samme måde som Dominus. Lagringen sker dog på en mindre andel af nye fade. Første årgang af denne var 1996, og produktionen ligger lige over 40.000 flasker om året.

Othello er sidste skud på stammen fra Dominus. Det er resten af det, som ikke findes egnet til at indgå i blendet af de to største vine fra ejendommen. Man kunne måske retteligt kalde dette for den klassiske sekundære vin, som stadig viser karakteren fra ejendommens gode marker.

Ulysses er fremstillet på en mark som Christian Moueix købte i 2008 blot et stenkast fra Napanook, men alligevel på en helt anden jordbund. Denne ligger på alluvial jordbund i Oakville og giver en anden profil til vinen. 2012 var første årgang efter en grundig restaurering af vinmarken. Der er dels plantet nye vinstokke, men der er også ændret opbinding af de gamle. Derudover er kunstvanding fjernet fra vinmarken for at gøre produktionen så naturlig som muligt. Produktionen i de første årgange ligger på cirka 10.000 flasker med potentiale til mere.

Invester i Dominus Estate

Pomerol og Saint-Emilion

Christian Moueix er stadig præsident for negociant-firmaet Moueix i Bordeaux, som han i dag driver sammen med sin søn Edouard Moueix. Familien ejer nogle af de bedste og mest prestigiøse slotte i både Pomerol og Saint-Emilion med Château La Fleur-Petrus og Hosanna i Pomerol som nogle af de bedste. I Saint-Emilion er det Château Belair-Monange, der er kronjuvelen. Udover dette driver familien også et mere klassisk negociantfirma, hvor de handler med alle de store klassificerede vine fra Bordeaux.

Dominerende Dominus Estate

“To create wines of singular excellence” var den oprindelige vision fra Christian Moueix, da han fik øjnene op for denne unikke vinmark i Napa Valley. I dag arbejdes der stadig efter den vision, for hvis man først stopper op, bliver man overhalet.

Dominus Estate har markeret sig som en af de absolutte bedste i Napa Valley. Franske vintraditioner i californiske omgivelser har vist sig at være en duo, der giver mere end god mening. I hvert fald produceres her verdensklassevine rodfæstet i vinpassion og massiv dedikation fra Christian Moueix. Minimalistisk arkitektur danner kernen af Dominus Estate, der er alt andet end det.

Familien lægger stor vægt på biodiversiteten i vinmarkerne samt hele den bæredygtige tilgang til at drive en vingård. Det er nødvendigt for at tilpasse sig en verden med klimatiske ændringer. I dag ønsker ansatte hos Dominus Estate at skabe et miljø, hvor generationer kan udvikle sig i sunde omgivelser.

De senere år har Moueix og Dominus været med til at skabe de bæredygtige modeller, som andre vingårde i Californien arbejder efter. Senest er man blevet certificeret økologisk i 2021 efter protokoller, som er langt mere strikse end dem, vi ser i Europa.

De senere år har verden set en perlerække af vine fra Dominus Estate, som alle vurderes højt af internationale kritikere. Med de rette folk bag roret i både vinmark og kælder er kursen sat for de kommende årtier.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.