Artikler - RareWine Academy

Henri Jayer: Bourgognes ubestridte vinkonge

En urokkelig vinfilosofi og en dybt passioneret tilgang til vinfremstilling har placeret Henri Jayer blandt verdens absolutte vinelite. Bliv klogere på vinmesteren.

Denne artikel er også tilgængelig som højtlæsning.
Klik herunder og lyt med, eller find RareWine Podcast i din foretrukne podcast app...

Henri Jayers legendestatus blev bygget på perfektionisme og flid

Henri Jayer kom fra relativt trange kår og formåede alligevel at opbygge et navn for sig selv på linje med de største navne i vinens vidunderlige univers. Det var hverken en 100-pointsvin eller en stor smagning, der førte Jayer op ad vinrangstigen. Nej, det var pure flid i marken og en kontrolleret produktion af fabelagtige vine i fuldendt balance, der skulle blive hans vej til legendestatus.  

Jayer havde en personlig filosofi rodfæstet i, at vin ikke skal pakkes ind i vat. Han stod fast på at lade naturen gå sin gang. Han var nemlig overbevist om, at man ikke kunstigt kan erstatte elementer i vin, der ikke er til stede fra begyndelsen. Derfor lagde Jayer al sin energi i at producere druer i absolut topklasse til vinificering fra mere end 50 år gamle vinstokke. Denne filosofi skulle vise sig at føre Jayer til tops.  

Henri Jayer gik bort i 2006 efter at have været på uofficiel pension i en årrække. I virkeligheden var han dog stadig med i både vinmark og kælder hos sin nevø Emmanuel Rouget frem til det sidste.

Vejen til status som ubetvivlelig konge af Bourgogne

Henri Jayer blev født i 1922 og voksede op i Bourgognes smørhul i kommunen Vosne-Romanée. Her boede han frem til, han tog sin ønologieksamen i 1940’erne på universitetet i Dijon. Da han vendte hjem til Vosne-Romanée under anden verdenskrig, hjalp han til, hvor han kunne. Hos Madame Noirot-Camuzet fik han fast arbejde, hvor han indgik en såkaldt metayage-aftale. Det betød, at selvom han fremstillede vinen, delte de det færdige produkt mellem sig. I mange år var det måden, Henri Jayer fremstillede størstedelen af sin vin på.

I de senere år begyndte Camuzet familien dog selv at fremstille vin, så nogle af parcellerne overgik til Meo-Camuzet, hvor Henri Jayer hjalp med fremstillingen. Fra start havde Henri  Jayer især et godt øje til familien Camuzets  parceller på Richebourg og den ubrugelige mark Cros Parantoux, som endte med at spille en hovedrolle i hans verdensomspændende berømmelse. Gennem årene opkøbte Henri Jayer mindre parceller fra familien, så noget vin blev fremstillet i fællesskab og andet i hans eget navn.

Henri Jayer: Bourgognes ubestridte vinkonge i sit rette element, nemlig i vinmarken Henri Jayer: Bourgognes ubestridte vinkonge i sit rette element, nemlig i vinmarken

Henri Jayer kunne opsnuse uforløst potentiale

Cros Parantoux-marken var i miserabel tilstand og krævede meget hårdt arbejde for at komme op på det topniveau, Jayer forventede af den.

Historien fortalte, at det var for vanskeligt at få ordentlig vin ud af den mark – det krævede for meget, og gav for lidt. Jayer kunne dog heldigvis se et uforløst potentiale. Cros Parantoux ligger som tredje perle på en snor, der starter med Romanée-Conti, derefter Richebourg og så netop Cros Parantoux.

I 1951 købte Henri Jeyer et lille stykke Cros Parantoux, og i 1953 endnu et fra Madame Noirot-Camuzet. Med store mængder dynamit og mere end hårdt arbejde fik Jayer gjort marken brugbar, hvorfor han i 1953 kunne plante sine første vinstokke. Og heldigvis for det. I 1997 købte han det sidste stykke af vinmarken, og det fik hans samlede besiddelse op på 0,72 hektar. 

Essensen af Henri Jayer

Gennem årene har Jayer dyrket Camuzets andel af marken Cros Parantoux og fået halvdelen som betaling. Der har været delte oplysninger om, hvor og hvornår hvilke parceller har lagt grund til Jayers vine. Samlet set består marken af tre parceller, og i dag ejer Meo-Camuzet den ene og Emmanuel Rouget de sidste to.

Efter mange års nytilplantninger og hårdt arbejde var Jayer klar til at sende sin første årgang Cros Parantoux på markedet fra 1978-årgangen, og den fik fra start fuld positiv opmærksomhed. Gennem årene er det også denne vin, der fuldt fortjent har været rygraden i Henri Jayers verdensry.

Det siges, at smager man denne blot én gang, glemmer man det aldrig. På et godt år produceres i omegnen af 4.000 sparsomme flasker fra Cros Parantoux.

Henri Jayer i vinmark og kælder

Henri Jayer har som sådan ikke revolutioneret verdens vinproduktion, men han har formået at perfektionere forskellige teknikker, som samlet har løftet hans vine op på skyhøjt niveau. I dag tales der om, at visse producenter er af “Jayers skole”, hvor de følger mange af hans principper.

I vinmarken var Jayer stor tilhænger af optimalt modne druer, og kun det bedste fandt vej til kælderen. Alle vinstokke blev også beskåret og behandlet i hånden, hvilket blot understreger Jayers perfektionistiske tilgang til vinfremstillingen.

Alle druer blev sorteret første gang ved høst og endnu engang ved ankomsten til kælderen. I kælderen var Jayer muligvis en af de første til at indføre kold pre-fermentering, som trækker farve og ekstrakt ud af druerne, inden de begynder at afgive tanniner under den alkoholiske gæring.

Alle druer blev ydermere afstilket 100 % i modsætning til de tendenser, der forefindes i området i dag. Samlet set gav dette de bløde saftige tanniner, som kendetegner Jayers vine. Naturligvis blev alle vine kun gæret med deres egen naturlige gær og ikke filtreret ved aftapning. Gæringerne blev ikke hastet igennem, men fik lov til at tage den tid, der var nødvendig for det bedste resultat.

Henri Jayers hjem i typisk burgundisk landstil  Henri Jayers hjem i typisk burgundisk landstil

Cros Parantoux – grand cru kvalitet med premier cru på etiketten

”Even God did not anticipate such Pinot Noir when he invented the variety.” Neal Martin om årgang 1993 fra Cros Parantoux

Cros Parantoux-marken er 1,01 hektar, og i dag regnes den som den bedste premier cru mark i Bourgogne. Dette alene på baggrund af de vine, Henri Jayer producerede her fra 1978 og frem til 2001, som var hans sidste årgang på marken. De seneste årgange fra Cros Parantoux koster med lethed + € 30.000 pr. flaske eksklusiv told, moms og afgifter, hvilket blot understreger kvaliteten af Jayers vine.

Ydermere solgte Jayer i 1990 en kasse med 12 flasker 1985 Cros Parantoux til blot € 300. I 2016 blev en tilsvarende kasse solgt på auktion for knap € 250.000.

I dag føres traditionen videre af hans nevø Emmanuel Rougot, som blev taget under Henri Jayers brede vinvingefang. Kvaliteten fra marken er stadig helt i top. Den sidste del af marken ejes og dyrkes i dag af Meo-Camuzet, som står bag nogle af Bourgognes mest eftertragtede vine.

Fra Nuits-Saint-Georges til Richebourg grand cru

For Henri Jayer var det aldrig et spørgsmål om at blive den største producent i Bourgogne. Han ønskede blot at gøre det så godt som muligt med de små parceller, han havde til rådighed. Hans metoder i vinmarken og kælderen krævede også stor opmærksomhed, hvilket betød, at mængden af vin gennem årene forblev små.

I en god årgang kom der godt 10.000 flasker på markedet fra mesteren, så de få flasker, der stadig er i markedet, er steget til astronomiske priser. Efter Jayers død er hans flasker blevet så eftertragtede, at der faktisk florerer mange forfalskninger.

På deres egen måde fremstår Henri Jayers vine også hver og en som et referencepunkt for, hvad mange andre producenter ønsker af deres vin fra Bourgogne i dag. Ud over den før omtalte Cros Parantoux fremstillede Henri Jayer følgende vine:

Grand cru fra enestående Echézeaux

Echézeaux er en af to grand cru vine i Jayers sortiment. En vin, hvor Jayer nød godt af flere forskellige parceller i marken, så han kunne udnytte de forskellige jordbundstyper til at fremstille en vin med god kompleksitet og balance. Kombinationen af de forskellige parceller var med til at skabe både balance og kompleksitet.

Kraftig vin fra Richebourg-marken

Richebourg er den anden af to grand cru marker, Jayer havde besiddelse på. På denne grand cru mark ejede han blot 0,3523 hektar fordelt på to små parceller. Herfra lavede Jayer hvert år cirka 2-3 fade pr. årgang, hvilket svarer til cirka 900 flasker. Årgang 1987 var sidste Jayer-årgang herfra, og det er nærmest utænkeligt at finde en flaske Jayer-vin fra Richebourg til under € 25.000 pr. flaske eksklusiv told, moms og afgifter.

Begge parceller ligger i direkte forlængelse af Cros Parantoux samt det sted, de to marker møder hinanden. På Richebourg er jordbunden dog lidt dybere, før stenlaget dukker op. Den ekstra løse limsten giver lidt mere finesse og dybde til vinene. Denne var klart den mest kraftige af de vine, som Jayer producerede.

Vosne-Romanée Les Brûlées premier cru

Vosne-Romanée Les Brûlées er måske den mest stabile gennem årene fra Henri Jayer, ifølge dem der har smagt et bredt udvalg af legendens vine. En mark, der ligger optimalt i forlængelse af Richebourg. Sidste årgang herfra var 1987, inden parcellen overgik til Meo-Camuzet.

Elegante vine fra Vosne-Romanée Les Beaumonts

”Drinking Beaumonts is always a great pleasure” Emmanuel Rouget. De fleste af vinene fra Henri Jayer blev fremstillet i forsvindende små mængder, og denne premier cru er ingen undtagelse. Hele marken dækker 11,3 hektar, hvoraf Jayer havde rådighed over 0,23 hektar. En vin, der ofte gav elegante vine med balancerede tanniner. Stilmæssigt ligger denne og Les Brûlées ikke langt fra hinanden i smag.

Vosne-Romanée Village

Dette er den klassiske Village fra Vosne-Romanée, landsbyen hvor Henri Jayer både boede og voksede op. Som vanligt blev denne vin brugt til at samle op fra hans bedre parceller, hvis der var noget i overskud, eller når han ikke fandt kvaliteten helt god nok til at tappe dem med premier cru på etiketten.

Vinen fra Cros Parantoux fandt Jayer først god nok til at frigive fra 1978-årgangen. Indtil da indgik vinen i denne village-vin. Udover sine premier cru-marker høstede Jayer druer fra tre forskellige mindre parceller i Vosne-Romanée til denne vin.

Nuits-Saint-Georges Les Meurgers premier cru

Dette er den eneste mark uden for hjemkommunen Vosne-Romanée, selvom den kun ligger et stenkast fra kommunegrænsen mellem de to. Det er en vin med god intensitet, og den er meget karakteristisk for Jayer. Dette illustrerer på fineste vis, hvordan producenten nærmest kan trumfe kommunen, når det handler om Bourgogne.

Nuits-Saint-Georges Villages

Nuits-Saint-Georges er nabokommunen til Vosne-Romanée, og det er som nævnt eneste sted, hvor Henri Jayer var udenfor egen boldgade. Han havde adgang til to parceller, der ikke var klassificeret som premier cru. Med beliggenhed to forskellige steder gav det en vin med god kompleksitet, men med mindre finesse end i Jayers vine fra Vosne-Romanée.

Flasker med Henri Jayers navn er efterspurgte over hele verden og nærmest umulige at opdrive. Flasker med Henri Jayers navn er efterspurgte over hele verden og nærmest umulige at opdrive.

Arven føres videre

Da Henri Jayer gik på pension i 2001, stoppede han officielt med at lave vin. Det afholdt ham dog ikke helt fra stadig at komme i kælderen hos nevøen Emmanuel Rouget, der i dag fremstiller vinen fra familiens marker. Der går historier om, at Henri Jayer gerne ville med i marken, og faktisk allerhelst ville med i kælderen. Ellers overlod han stille og roligt tøjlerne til Emmanuel Rouget.

Den sidste fortælling kommer fra gårdspladsen på gården, hvor en allerede meget syg Henri Jayer ankommer efter høsten i 2005. Her bad han om at smage alle fade fra kælderen, men var ikke i stand til at gå derned. Emmanuel skænkede ham vinene, og Henri Jayer smilede. Som afsked gav han Emmanuel ro i sjælen, da han bekræftede, at Emmanuel nu fremstillede extraordinær vin. Han var godkendt til at føre arven videre.

I dag fremstiller Emmanuel Rouget vinen fra familiens parceller, men mange parceller er også gået tilbage til Meo-Camuzet, som i dag fremstiller Cros Parantoux fra hans del af marken. Der er ingen tvivl om, at ingen i Bourgogne laver vin som Henri Jayer gjorde, men Emmanuel Rouget kommer så tæt på mesteren som muligt.

Det sidste kapitel om Henri Jayer: Største vinauktion til dato

Den 17. juni 2018 blev det måske sidste kapitel skrevet i legenden om Henri Jayer. Det Schweiziske auktionshus Baghera satte nemlig de sidste flasker fra Henri Jayers egen kælder til salg. Familien kunne se, at det var den bedste måde at realisere de sidste flasker og på samme tid have fuld kontrol med, at de gik til de ønskede modtagere.

I alt blev der denne dag solgt 855 flasker og 209 magnum. Alle flasker kom direkte fra kælderen og fik friske etiketter og kapsler på inden afskibning. Dette blev gjort med største kærlighed af Henri Jayers nevø Emmanuel Rouget og Henris døtre. Derudover blev alle flasker udstyret med Profftag-teknikken, så de kan spores tilbage til dette salg. Som en sidste beskyttelse blev de lagt i nye trækasser, fremstillet unikt til denne auktion.

På denne auktion kom en kasse med 12 flasker Cros Parantoux under hammeren og fik et hammerslag på over € 500.000. Da salget blev gjort op sidst på dagen, var det den største private vinauktion til dato med et salg på 34,5 million Schweitzer franc., og det satte et flot og velfortjent punktum på Henry Jayers flotte vinkarriere, som en af de absolut største producenter i Bourgogne nogensinde.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.