Investeringstips - Bourgogne - 5. marts 2021

Jayer – legendens arv: Her får du potentialet fra en treenighed af Jayer, Rouget og Echezeaux

Disse tre navne er på ingen måde uvæsentlige i bourgogne-historien og nu får du en attraktiv mulighed for at investere i en stærk årgang, der bider skeer med DRC

En kompliceret affære

Bourgogne er fyldt med finurlige historier, komplekse produktions- og aftapnings aftaler, kompliceret ejendomsret og naturligvis de mest fantastiske vine. Hvis man ved hvor man skal lede i dette ordnede, men komplicerede, virvar findes der spændende investeringscases, der for de fleste går under radaren. Men ikke for dig.

Her får du nemlig mulighed for at investere i arven fra Bourgognes gudfar, Henri Jayer, fra en bourgogne-producent, der synes at være mere hot end nogensinde. Og dette endda i en helt ny frigivelse, der bider skeer med både Domaine de la Romanée-Conti og Liger-Belair.

Få overblikket over casen og mikroproduktionen her, dyk ned i den fulde historie og find priser og tilgængelig vin i bunden af artiklen.

  • Mulighed for investering i legenden Henri Jayers arv
  • Vin af Emmanuel Rouget – en af Bourgognes opblomstrende og hotte producenter
  • Grand cru-investering fra Vosne-Romanée-klassikeren Echezeaux
  • Jayer-rabat på Rouget – billig entré til denne investering
  • Årgang 2018 er rated på niveau med Domaine de la Romanée-Contis Echezeaux

Jayer, Rouget og Echezeaux: En stærk treenighed

Georges Jayer. Emmanuel Rouget. Navnene er uomtvisteligt nogle af de helt rigtige. Georges Jayer er bror til legendariske Henri Jayer og Emmanuel er nevø til selv samme. Henri Jayer har opnået legendarisk status, særligt efter hans bortgang, og er bredt anerkendt som værende en af de afgørende profiler, der har gjort Bourgogne til hvad det er i dag – og dette i høj grad grundet hans aktiviteter på grand cru marken Echezeaux og premier cru marken Cros Parantoux. Jayers parceller på disse marker gik efter hans død i 2006 i arv til familien og varetages i dag af Emmanuel Rouget. På den nok så berømte Echezeaux tapper Rouget i dag vinen under to forskellige navne; Domaine Georges Jayer og Domaine Emmanuel Rouget – en totalproduktion, der med al sandsynlighed begrænser sig til mindre end 7.000 flasker pr. årgang!

Efterfølgeren til Henri Jayer

Henri Jayer gik på pension i 2002, og gik som sagt bort i 2006, men hans legendariske status er uændret og ser du i dag en vin fra Henri Jayer, kan du være sikker på at den hører til blandt de mest kostbare i verden.

Den naturlige efterfølger til Henri Jayer blev hans nevø Emmanuel Rouget, som i dag passer de ikoniske vinmarker som Henri Jayer arbejdede på. Henri og Georges Jayer arvede parcellerne på Echezeaux efter deres far, og selvom det står mindre klart hvordan fordelingen var, så er de i dag produktionsmæssigt samlet hos Henri Jayers nevø Emmanuel Rouget, der efterhånden må betegnes som værende en del af ”den gamle skole” i Bourgogne. I de senere år har han tiltrukket sig større og større opmærksomhed, og han har efterhånden kæmpet sig op som en af de hotteste producenter.

Navnene Jayer og Rouget sat i perspektiv

Følgende er et uddrag fra en artikel om Jayer, Rouget og premier cru-marken Cros Parantoux

Tales der om Henri Jayer og Emmanuel Rouget, kommer man ikke udenom legendariske Cros Parantoux. Placeret fredeligt midt i vinmekkaet Vosne-Romanée, lige over den prominente nabo, Grand Cru-marken Richebourgh, ligger Cros Parantoux med sin egen fabelagtige historie. Henri Jayer overtog sin første parcel af marken i 1951, der siden første verdenskrig var henfaldet til ubrugelighed. Med store mængder dynamit og hårdt arbejde gjorde Jayer marken brugbar og plantede i 1953 de første vinstokke.

Cros Parantoux var Jayers største vin og tjener som et strålende eksempel på både vininvestering og tyngden af Cros Parantoux-navnet: I 1990 solgte Jayer en kasse med 12 flasker 1985 Cros Parantoux til en værdi af mindre end € 300. I 2016, ca. seks år efter Henri Jayers død, blev en tilsvarende kasse 1985 Cros Parantoux solgt på Christie’s auktion i Hong Kong til en værdi svarende til knap € 250.000. I 2018 blev de absolut sidste vine fra Jayers kælder solgt på auktion og endnu en kasse med 12 flasker Cros Parantoux kom under hammeren og satte verdensrekord for verdens dyreste kasse vin (12 flasker) med hammerslag svarende til over € 500.000. En værdistigning på mere end 166.000 % siden 1990. Et bevis på Henri Jayers status som en af de største bourgogneproducenter og Cros Parantouxs enestående historie.

Dette var det uigenkaldelige sidste Jayer Cros Parantoux - hvis der ønskes Cros Parantoux i dag, skal der derfor kigges efter Domaine Emmanuel Rouget.

Dette illustrerer tydeligt hvad navnene Jayer og Rouget betyder, hvilket ligeledes er særdeles interessant når det kommer til Echezeaux.

2018-Echezeaux-800x600.jpg Rouget og Jayer i skøn forenlighed.

Grand cru Echezeaux

Marken Echezeaux ligger fysisk i kommunen Flagey, men marken regnes altid med blandt grand cru’erne fra Vosne-Romanée. Marken er en af de store grand cru-marker og dækker hele 37 hektar, der igen er opdelt i 11 climater. Hver af disse underområder har forskellige jordbund og eksponering, der har indflydelse på kvaliteten af vinen. Den væsentligste faktor for kvaliteten på Echezeaux er dog producenten, frem for alt. Det er her Jayer-arven kommer i spil, når producenten er Emmanuel Rouget. Af de 37 hektar har Emmanuel Rouget adgang til de 1,43 hektar, som igen tappes med forskellige etiketter. De tre forskellige parceller som Rouget har adgang til giver en vin der viser kompleksiteten i marken – og udgør en bourgognevin fra øverste hylde.

I sammenligning med de bedste producenter på Echezeaux, så ligger Rouget som en bobler, med potentiale til at blande sig i top-5 i de bedste årgange – noget der gør sig gældende for årgang 2018. De senere år har Rouget taget sine to sønner med i produktionen, Nicolas i vinmarken og Guillaume i kælderen. Det har skabt endnu større stabilitet og familien leverer nu noget af det bedste Echezeaux siden Henri Jayer gik på pension.

Emmanuel Rouget

Emmanuel Rouget er at regne blandt de absolut mest interessante producenter i Bourgogne i disse år. Som nevø af legendariske Henri Jayer hviler der et stort pres på mandens skuldre. Gennem de seneste år har han vist, at han bærer arven videre i bedste stil. Vinene er fra de samme parceller som Henri Jayers og hans arbejde i kælderen kører efter samme sikre opskrift. Vinene står lige så klart og rent, som dem Henri Jayer gjorde berømte i sin levetid.

Jayer-rabat på Rougets Echezeaux

2018 Echezeaux med Georges Jayer på etiketten er direkte sammenlignelig med vinen som Rouget tapper i eget navn, og som sælges til omkring € 100 mere pr. flaske. Det betyder at man, hvis vinene da kan skaffes, kan få Rougets Echezeaux, men med det legendariske Jayer-navn på etiketten, med en god rabat.

I disse år kommer der flere og flere af disse specielle etiketter, og det er formentlig kun et spørgsmål om tid før markedet får øjnene op for disse mere ”gemte” skatte. Dette vil med stor sandsynlighed gøre at prisen kommer på niveau med de ”gængse” varianter, der i øvrigt ydermere bærer et stort potentiale for prisstigninger.

2018 Georges Jayer (Rouget) Echezeaux: Bider skeer med Domaine de la Romanée-Conti

Det magiske punkt i 2018-årgangen på Echezeaux er, at Emmanuel Rouget har ramt bulls-eye. I denne årgang har han nemlig modtaget 93-95 point fra Burghound og 92-94 point fra Vinous. Til sammenlig har DRCs Echezeaux fået 94 point fra Burghound og ligeledes 92-94 point fra Vinous, men kommer til at koste mere end det tredobbelte når den inden længe frigives.

Ydermere har Rougets Echezeaux hos Burghound fået samme point som Liger-Belairs, der med al sandsynlighed vil komme til at koste over € 2.000 pr. flaske når den kommer på markedet.

Med andre ord har Rouget i årgang 2018 fremstillet en Echezeaux, der er på højde med de bedste og dyreste vine fra marken.

ProducentBurghoundVinousWine Advocate
Domaine Emmanuel Rouget93-9592-9493-96
Domaine de la Romanée-Conti9492-94-
Domaine Comtes Liger-Belair93-9593-9594-96

RareWine Invest mener

Med denne investering får du mulighed for at drage nytte af tre særdeles stærke navne i Bourgogne: Jayer, Rouget og Echezeaux. Med Domaine Georges Jayers seneste frigivelse fra Echezeaux, nemlig årgang 2018, produceret af Domaine Emmaunel Rouget, får du en solid bourgogneinvestering, fra en særdeles begrænset produktion - en vin der med al sandsynlighed kun er produceret i op til 3.500 eksemplarer. Samtidig kan du her drage nytte af, at versionen med Georges Jayer på etiketten sælges billigere end Rougets, selvom vinen er nøjagtig den samme og potentialet er identisk – dette skaber et solidt udgangspunkt for din investering.

Dette er på alle måder en mulighed for at investere i og tage del i arven fra selveste Henri Jayer.

Invester i 2018 Georges Jayer Echezeaux

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinen direkte igennem formularen.

ÅrgangVINVOLPAKNINGANTALPRIS/FL.*
2018Echezeaux750OC12204€ 525
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse flasker kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.