Investeringstips - Bourgogne - 19. september 2019

+25 % på mindre end 12 måneder: Rouget Cros Parantoux stråler i Bourgogne

Rouget Cros Parantoux er sjælden og legendarisk og det er her ikke et spørgsmål om vinkendere og -samlere VIL købe, men om de overhovedet KAN!

Traktormekanikeren, legenden og mytiske Cros Parantoux

En traktormekaniker fra Cotes de Nuits i Bourgogne fik i 1976 tilbudt et job hos sin vinproducerende onkel, hvem der næsten øjeblikkeligt fik plantet en enorm interesse og entusiasme for vinproduktion hos nevøen. Onklen var den legendariske Henri Jayer og den unge traktormekaniker hed Emmanuel Rouget. Henri Jayer er en af de absolut største vinproducenter Bourgogne nogensinde har fostret og er bredt anerkendt for sine visioner og innovation der har bragt Bourgogne til hvor det er i dag. Med denne prominente læremester blev Emmanuel Rouget uddannet til i 1985 at starte sin egen forretning – med Jayers tradition og håndværk som forbillede.

Jayer havde selv to døtre, men en manglende interesse for vinproduktion blandt disse, gjorde Rouget til den mest oplagte efterfølger. De spæde skridt til dette blev taget i midten af 1980’erne hvor Rouget lejede nogle af Jayers vinstokke til produktion. Ved Jayers endelige tilbagetrækning i 2001 var samtlige af hans marker og parceller overdraget til Rouget der stod i spidsen for driften af Domaine Emmanuel Rouget. Rouget overdrog i 2011 varetagelsen af driften til sine to sønner der i dag producerer vin fra domænenet med samme respekt for faget, som deres far arvede fra Henri Jayer.

Domaine Emmanuel Rouget er trods domænets relativt korte levetid, allerede omfattet af en særstatus blandt verdens vinkendere og selv med en bred palet af forskellige vine fra village- til Grand Cru-klassificering er den helt store overskrift ”Cros Parantoux”. Cros Parantoux er nemlig navnet på den nærmest mytiske mark, hvor Henri Jayers absolut største vine har haft deres oprindelse. Domaine Emmanuel Rouget råder i dag over 0,72 ha af Cros Parantouxs totale 1 ha. De resterende 0,28 ha drives i dag af Domaine Méo-Camuzet, en anden af Bourgognes helt store producenter.

Domaine Emmanuel Rougets produktion af Cros Parantoux begrænser sig til kun i 3.000-3.500 flasker om året, hvilket gør den uhyre sjælden. Samtidig er den eftertragtet blandt verdens vinkendere, da den ikke alene er en vin fra den øverste bourgogne-hylde, men tilmed også er arven efter legendariske Henri Jayer.

Læs også vores første anbefaling af Domaine Emmanuel Rouget fra marts 2018: 2014 Domaine Emmanuel Rouget

Cros Parantoux – en enestående historie

Tales der om Henri Jayer og Emmanuel Rouget, kommer man ikke udenom legendariske Cros Parantoux. Placeret fredeligt midt i vinmekkaet Vosne-Romanée, lige over den prominente nabo, Grand Cru-marken Richebourgh, ligger Cros Parantoux med sin egen fabelagtige historie. Henri Jayer overtog sin første parcel af marken i 1951, der siden første verdenskrig var henfaldet til ubrugelighed. Med store mængder dynamit og hårdt arbejde gjorde Jayer marken brugbar og plantede i 1953 de første vinstokke.

Cros Parantoux var Jayers største vin og tjener som et strålende eksempel på både vininvestering og tyngden af Cros Parantoux-navnet: I 1990 solgte Jayer en kasse med 12 flasker 1985 Cros Parantoux til en værdi af mindre end € 300. I 2016, ca. seks år efter Henri Jayers død, blev en tilsvarende kasse 1985 Cros Parantoux solgt på Christie’s auktion i Hong Kong til en værdi svarende til knap € 250.000. I 2018 blev de absolut sidste vine fra Jayers kælder solgt på auktion og endnu en kasse med 12 flasker Cros Parantoux kom under hammeren og satte verdensrekord for verdens dyreste kasse vin (12 flasker) med hammerslag svarende til over € 500.000. En værdistigning på mere end 166.000 % siden 1990. Et bevis på Henri Jayers status som en af de største bourgogneproducenter og Cros Parantouxs enestående historie.

Dette var det uigenkaldelige sidste Jayer Cros Parantoux - hvis der ønskes Cros Parantoux i dag, skal der derfor kigges efter Domaine Emmanuel Rouget.

Læs mere her: Henri Jayer - en legende lever videre

2016 Domaine Emmanuel Rouget Cros Parantoux 2016 Domaine Emmanuel Rouget Cros Parantoux: En sjælden kasse i perfekt stand

+25 % på mindre end 12 måneder

Vinene fra Domaine Emmanuel Rouget hører generelt til blandt de bedste i verden, og kigges der specifikt på topvinen fra Cros Parantoux er der tale om en ekstremt eftertragtet vin både blandt samlere og vinkendere – og det kan også ses på prisudviklingen:

Prisudvikling på Domaine Emmanuel Rouget Cros Parantoux Prisudvikling på årgang 2015 og 2014 af Rouget Cros Parantoux i porteføljer administreret af Rare Wine Invest

Prisen på en årgang 2015 af Rougets Cros Parantoux er på mindre end 12 måneder steget med 8,7 % mens årgang 2014 er steget med hele 25 %. Dette vidner om Domaine Emmanuel Rougets popularitet, kvaliteten og ikke mindst styrken i brandet Cros Parantoux.

Det er samtidig bemærkelsesværdigt at Cros Parantoux fra Emmanuel Rouget ser ud til at være fuldstændig upåvirket af den modvind der ellers har været på spil i Bourgogne i 2019. Domaine Emmanuel Rouget Cros Parantoux har på trods af handelskrig, Brexit og andre begivenheder der kan have været medvirkende til at selv store Bourgogne-producenter har oplevet midlertidige prisfald, leveret flotte afkast til investorerne. En tendens der set i et historisk perspektiv bør forventes at fortsætte.

Rouget Cros Parantoux: Køb hvis du får muligheden

Rouget Cros Parantoux er med en almindelig årlig produktion på bare 3.000-3.500 flasker i sagens natur en yderst sjælden vin, der samtidig også er uhyre eftertragtet. Kigges der på wine-searcher.com bliver tilgængeligheden, eller mangel på samme, tydelig, da der i skrivende stund, kun er enkelte kasser af den unge årgang 2016 tilgængelig i hele Europa. Ledes der efter andre årgange findes der i øjeblikket kun én enkelt kasse tilgængelig i Europa, der ikke sælges af Rare Wine Invest.

For samlere, kendere og de bedste restauranter i verden betyder det dermed at det ikke er et spørgsmål om hvorvidt de vil købe Rouget Cros Parantoux, men nærmere om det overhovedet er muligt.

Investering i 2015 Rouget Cros Parantoux Nu har du både mulighed for at investere i Rouget Cros Parantoux i hele kasser, eller løsflasker af årgang 2015, som vist her

Rare Wine Invest mener

Vi anbefaler investering i Domaine Emmanuel Rouget Cros Parantoux da domænet, trods en ung alder set i bourgogne-perspektiv, hører til blandt de største producenter i regionen og topvinen Cros Parantoux er noget helt særligt.

Båndet til Henri Jayer har uden tvivl været med til at sikre domænets store succes og ønskes der i dag vin fra selveste legenden er Rouget Cros Parantoux noget af det tætteste man kan komme det – noget som vinverden for længst har anerkendt og gør denne vin særligt eftertragtet.

Domaine Emmanuel Rouget står dog ikke blot i skyggen af Henri Jayer, men har egenhændigt bevist at kunne producere vin i verdensklasse og mens vine fra selv de største producenter har oplevet midlertidige prisfald i 2019, har Rouget Cros Parantoux leveret flotte afkast til investorer. Dette er tegn på at Rouget Cros Parantoux ikke blot kan levere seriøse afkast, men samtidig også være en solid ballast i porteføljen, når alt andet opfører sig anormalt.

Under normale omstændigheder anbefaler vi specifikke årgange, men med Cros Parantoux fra Rouget findes der ikke normale omstændigheder. Med en så ekstremt begrænset produktion og så anerkendt og eftertragtet vin er det et spørgsmål om vinen rent faktisk kan skaffes og købes – og det har du en sjælden mulighed for nu.

Det anbefales at der handles hurtigt, da de ekstremt begrænsede mængder hurtigt forventes udsolgt. Alt sælges efter først til mølle-princippet.

Hele kasser eller løse flasker

Hele kasser er uhyre sjældne og vil være en imponerende tilføjelse til enhver portefølje og i sin helhed være attraktive kasser i fremtiden. Samtidig er der også mulighed for at købe løse flasker der giver en god mulighed for at købe ind i samme attraktive case, men til en pris der gør det muligt at tilføje Cros Parantoux til enhver portefølje

Invester i Domaine Emmanuel Rouget Cros Parantoux

ÅRGANGVINVOL.PAKNINGANTALPRIS*
2016Cros Parantoux0,75OC1248€ 2.500
2015Cros Parantoux0,75Loose6€ 2.000
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet investering på min. € 10.000 (75.000 kr.)

Vil du vide mere?

Læs mere om hvorfor investering i vin er den perfekte investering og blive klogere på hvilke mekanismer der investering i vin særligt attraktivt lige her: Hvorfor investere i vin

Er du endnu ikke vininvestor kan du desuden med fordel læse mere om hvordan du investerer lige her: Sådan investerer du i vin

Vi står desuden altid til rådighed hvis du har spørgsmål eller vil vide mere. Kontakt os via formularen herunder.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.