Investeringstips - Bourgogne - 17. marts 2021

Invester 2013 Coche-Dury Corton-Charlemagne – dette er hvidvin fra øverste hylde

Her handler det ikke om HVAD der kan skaffes, men OM det kan skaffes, og nu får du muligheden for at tilbyde fremtidens vinelskere toppen af hvid bourgogne

Investering i toppen af hvid bourgogne bliver mere og mere interessant. Kvaliteten er høj, mængderne er særdeles begrænsede og interessen er stigende. Nu har du muligheden for at købe ind fra den absolut øverste hylde i Meursault og glæde dig over en hvidvinsinvestering i verdensklasse:

  • Domaine Coche-Dury hører til blandt de absolut bedste og mest prestigefyldte hvidvinsproducenter
  • Corton-Charlemagne er domænets kronjuvel – nu kan du investere i et sjældent udbud på bare 10 flasker
  • Årgang 2013: Hyperbegrænset produktion der blev yderligere begrænset af hagl
  • Tårnhøj kvalitet – 97 point fra bourgognespecialisten Burghound
  • 80-20-forhold mellem mængderne af de bedste røde og hvide bourgognevine

Læs mere om Domaine Coche-Durys Corton-Charlemagne i hele investeringstippet herunder og se pris og bestil vinene i bunden af siden.

Kongen af hvid bourgogne?

Domaine Coche-Dury blev stiftet i løbet af 1920’erne af Léon Coche, men fik først navnet Coche-Dury da Jean-Francois Coche i 1970’erne giftede sig til navnet Dury. Trods en 100 år lang historie, er det først i 1970’erne, under Jean-Francois, fundamentet for det Coche-Dury vi kender i dag blev støbt. Jean-Francois Coche-Dury er med andre ord manden, der satte Domaine Coche-Dury på vinverdenskortet og har gjort domænet verdenskendt for at producere nogle af verdens mest eftertragtede hvidvine. Et vidne om dette kan findes i at Coche-Dury, både i bunden og toppen af sit sortiment, hhv. med sin Bourgogne Blanc og til Corton-Charlemagne grand cru, producerer den absolut dyreste indenfor hver kategori, og dristes af nogen til at blive kaldt kongen af hvid bourgogne.

Sønnen Raphaël Coche står i dag i spidsen for domænet og domænets arv og tradition er dermed sikret. Og selvom Jean-Francois en dag vil lade sig pensionere helt har han efter sigende stadig sin daglige gang i både vineri og marker den dag i dag.

Konge eller ej, Domaine Coche-Dury hører i dag til i den absolutte superliga for hvid bourgogne, sammen med eksempelvis Domaine Leroy og Domaine Leflaive.

Investering i 2013 Corton-Charlemagne fra Domaine Coche-Dury Corton-Charlemagne fra Domaine Coche-Dury hører til blandt verdens mest eksklusive hvidvine

Corton-Charlemagne – Domaine Coche-Durys mesterværk

Corton-Charlemagne er en af de helt store grand cru-appellationer i Bourgogne og måler i alt 57,7 ha. Her regerer Coche-Dury i dag med blot 0,88 ha, der i kombination med domænets enestående evne til at få det bedste ud af markens udtryk, har gjort netop deres Corton-Charlemagne til ikke blot den mest kostbare og anerkendte Corton-Charlemagne, men også en af de mest kostbare og eksklusive hvidvine i verden.

Men Coche-Dury er ikke alene om at skabe hype og opmærksomhed omkring Corton-Charlemagne-brandet. Domaine Leroy er ligeledes med til at sprede budskabet med deres flotte Corton-Charlemagne. Også Domaine de la Romanée-Conti er i dag repræsenteret på marken som følge af en leasingaftale med Domaine Bonneau du Martray, der startede i 2018 og med første høst i 2019. Med andre ord er der hermed fælles front fra nogle af vinverdens absolut største navne om at gøre hvidvin fra Corton-Charlemagne endnu mere berømt, berygtet og kostbart.

Trods disse naboer, er Domaine Coche-Dury, lige i denne sammenhæng, den mest interessante producent. Tårnhøj kvalitet har gjort disse vine særdeles eftertragtede, men en hyper-begrænset produktion gør dem samtidig ekstremt begrænsede. For selvom Coche-Dury i dag ejer 0,88 ha, hvilket kun giver nogle få tusinde flasker, rådede domænet i 2013 kun over 0,33 ha. Oveni dette blev høsten dette år reduceret med ca. 30 % grundet hagl. Dette har med stor sandsynlighed gjort dette til den mindste årgang Corton-Charlemagne fra Coche-Dury i nyere tid.

Wine-searcher.com stemmer desuden i og vurderer Coche-Durys Corton-Charlemagne som den absolut bedste i deres sammenligning her.

Dette er på alle måder en hvid perle, der sjældent udbydes til salg på det åbne marked i mængder.

Årgang 2013: Hårdt arbejde gav stor vin

2013-årgangen var en årgang der gav vinbønderne i Bourgogne grå hår. De startede med frost til at begrænse mængderne af druer. I løbet af sæsonen faldt der hagl som ødelagde druer og blade og skabte stor fugtighed i markerne hvilket satte producenterne på overarbejde med bl.a. at bekæmpe meldug. De producenter der arbejdede hårdt i marken, blev i sidste ende belønnet med fremragende druer, men i en langt mindre volumen end vanligt. Hos Coche-Dury måtte man lade traktoren stå i laden og tage sprøjteapparat på ryggen. Hårdt arbejde, der i sidste ende lønnede sig med flotte anmeldelser fra kritikerne.

En metodisk sammenligning af scores på tværs af kritikere er her vanskelig, da mange årgange ingen anmeldelse har fra de forskellige kritikere – noget der med en vin af denne klasse kun understreger hvor lidt tilgængelig vinen er.

Wine Advocate var ikke synderligt begejstret og har givet vinen 94 point – den laveste score i 10 år. Men Burghound, den strengeste og mest specialiserede bourgogne-kritiker, har givet den hele 97 point og beskriver den som:  ”A 'wow' wine if there ever was one”.

Meget tyder på at Domaine Leroy ikke har lavet en 2013 Corton-Charlemagne*, mens Bonneau du Martray (på de parceller der fra 2018 blev lejet ud til DRC) i gennemsnit, på tværs af Wine Advocate, Vinous og Burghound, har fået 92 point for deres udgave. Dette fastslår blot Coche-Durys autoritet på Corton-Charlemagne.

*ingen store databaser omtaler den, men to mindre væsentlige franske kritikere foregiver at have smagt den

Domaine Coche-Dury Corton-Charlemagne grand cru Årgang 2013 af Corton-Charlemagne med Domaine Coche-Durys let genkendelige label

Bliver hvid det nye sort?

Investering i hvid grand cru er en særdeles interessant mulighed, hvis der kigges på de fundamentale egenskaber der ligger bag disse. I Côte de Beaune og Côte de Nuits, som de facto er hjemstedet for de bedste bourgognevine, produceres der årligt i omegnen af to millioner flasker grand cru hvor kun i omegnen af 400.000 af er hvidvin. Samtidig stiger interessen for de bedste hvide vine, hvor både vestlig smag og trend, men også de gode hvidvines egenskaber til det asiatiske køkken spiller ind.

Investering i det bedste hvidvin er dermed en investering i en ganske lille niché-produktion, hvis publikum kun er stigende – og zoomer vi helt ind på Coche-Durys Corton-Charlemagne, som en af de ultimative vine i denne kategori, er mængderne forsvindende små.  

Fortsætter tendenserne som forventet, og vil efterspørgslen fortsætte med at løbe fra de meget små mængder hvid grand cru, bliver dette være en kategori der bliver særligt spændende at følge i fremtiden.

RareWine Invest mener

Domaine Coche-Dury står bag nogle af de mest prestigefulde hvidvine i verden, og tror du på fremtiden for det bedste, mest sjældne og mest eftertragtede er Domaine Coche-Dury og i særdeleshed husets Corton-Charlemagne det helt rigtige valg.

Med den ekstremt begrænsede produktion af Coche-Durys Corton-Charlemagne er disse flasker i sagens natur særdeles svære at skaffe og bliver sjældent udbudt i mængder på det åbne marked.

Med Corton-Charlemagne fra Coche-Dury handler det ikke så meget om HVAD der kan skaffes, men OM der kan skaffes noget – men det har du muligheden for nu.

Invester i Corton-Charlemagne fra C

Kontakt os hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinen direkte - begge dele via formularen herunder.

ÅrgangVinVOLPakningAntalPris/flaske.*
2013Corton-Charlemagne750Loose10€ 2.900
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.500. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse flasker kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.