Investeringstips - Champagne - 5. maj 2021

Invester i 2002 Krug Clos d’Ambonnay: En af de bedste enkeltmarkschampagner nogensinde

Tag del i den hypersjældne enkeltmarkschampagne Clos d’Ambonnay hvor der kun er produceret 25.000 flasker siden første årgang 1995 – det bliver ikke mere eksklusivt!

Hos RareWine Invest er vi store fortalere for investering i champagne hvilket også afspejles i vores anbefalede porteføljesammensætning hvor champagne, som den næststørste kategori udgør hele 30 %.

Dette er bestemt ikke uden grund, og vi har store forventninger til fremtiden for denne kategori, generelt set. Champagne har desuden også haft et flot første kvartal, hvor særligt de helt store champagner, fra store årgange har klaret sig flot, med 1996 Dom Pérignon som højdespringeren med en prisstigning på hele 20 %. 

Tror man ligesom os på det store potentiale i champagne-kategorien og tror man ligeledes på, at det er blandt de største og bedste vine man skal finde de bedste investeringer, er der her en sjælden mulighed for investering i en af Champagnes mest eksklusive perler. Tilmed er der her tale om én af de to bedste enkeltmarkschampagner* nogensinde: 2002 Krug Clos d’Ambonnay – og af uransagelige årsager har prisen på disse ikke flyttet sig med de øvrige – endnu…

*Her medregnes udelukkende Krug Clos d’Ambonnay, Krug Clos du Mesnil og Bollinger VVF, som værende de største, bedste, mest eksklusive og kostbare enkeltmarkschampagner

Sjælden perle fra verdens måske bedste champagnehus

Handler det om champagne, er der enkelte vine der er med helt fremme i deres respektive kategorier, men kun én producent er med helt i top på tværs af hele produktporteføljen - og det er Krug. Krugs non vintage-champagne, Grande Cuvée, betragtes af mange som verdens bedste non vintage-champagne. Krugs årgangschampagne, Krug Vintage Brut, er af så høj kvalitet, at den overgår både Cristal og Dom Pérignon og reelt set kun er i konkurrence med Salon.

Læs mere om potentialet i Krug Vintage Brut her: 2002 Krug Vintage: Udnyt stort uforløst potentiale

Som det ikke var nok, så står Krug også bag to af de største, bedste og mest sagnomspundne enkeltmarkschampagner i verden, nemlig Krug Clos du Mesnil og Krug Clos d’Ambonnay. Her har man i bedste burgundisk stil fremelsket helt sublime vine, i ekstremt begrænset produktion fra to af de ypperste marker i Champagne, nemlig henholdsvis Clos du Mesnil og Clos d’Ambonnay.

Begge champagner produceres udelukkende i de absolut bedste årgange, hvilket i kombination med en ekstremt begrænset produktion betyder, at disse champagner er yderst sjældne - allerede ved frigivelsen. Tilmed er der her også tale om monopolmarker, hvilket i alt sin enkelthed betyder at det kun er Krug, der må producere på disse.

Investering i 2002 Krug Clos d'Ambonnay 2002 Krug Clos d'Ambonnay leveres i eksklusive trækasser á en - OWC1

Krugs enestående enkeltmarkschampagner

Clos du Mesnil

Clos du Mesnils 1,84 ha giver bare i omegnen af 12.000 flasker champagne om året. Første årgang blev frigivet i 1979 og siden da er der kun blevet frigivet 20 årgang med årgang 2006 som den seneste. Det betyder at den totale produktion af Clos du Mesnil de seneste 40 år er mindre end en kvart million flasker. Til sammenligning producerer Moët & Chandon i omegnen af 30 millioner flasker om året.

Clos d’Ambonnay

Marken Clos d’Ambonnay måler blot 0,68 ha og produktionen er begrænset til blot i omegnen af 5.000 flasker pr. årgang. Der er kun frigivet fem årgange af Clos d’Ambonnay, med 1995 som den første og 2002 som den seneste. Det betyder at der kun er blevet frigivet i omegnen af 25.000 flasker Krug Clos d’Ambonnay - nogensinde!

Siden sidst: Sublim enkeltmarkskvalitet: 2002 Clos d’Ambonnay er blandt de bedste nogensinde

Tales der om verdens største og bedste enkeltmarkschampagner, er der reelt set tale om enten Clos d’Ambonnay, Clos du Mesnil eller Bollinger Vieilles Vignes Francaises VVF, der alle er kendetegnet ved et sublimt niveau og en tårnhøj kvalitet. Men selv i dette perspektiv udmærker 2002 Clos d’Ambonnay sig, og har således siden vi sidst kunne tilbyde Ambonnay til investering*, manifesteret sin position. Den toneangivende champagnekritiker, Richard Juhlin, har nemlig så sent som i marts 2021 endelig afgivet kritik af netop 2002 Clos d’Ambonnay med en imponerende score på hele 99 point som resultat. Scores blandt alle frigivne Krug Clos d’Ambonnay ser dermed således ud:

ÅrgangRJVIWAAVG
199597989897,7
1996999595+96,3
199896959394,7
2000 - 92+ - 92,0
200299989998,5
RJ: Richard Juhlin VI: Vinous WA: Wine Advocate AVG: Gennemsnit

Med en gennemsnitlig score på hele 98,5 point er 2002 Clos d’Ambonnay ikke blot den bedste Ambonnay til dato, men er også den ene af de to bedste enkeltmarkschampagner nogensinde – kun overgået af 1996 Clos du Mesnil med en gennemsnitlig score på 99,3 point. Med andre ord manifesterer Richard Juhlin 2002 Clos d’Ambonnays status som et ikon og en af de to største enkeltmarkschampagner nogensinde.

*Oktober 2020

2002 Clos d’Ambonnay: Sidste chance – eller er det?

Med mere end fem år på bagen siden frigivelsen er 2002 Clos d’Ambonnay ved at være en gammel traver og vi har tidligere proklameret at sidste chance for investering nærmer sig. Og intet kunne være mere rigtigt. Jo længere tid fra frigivelse vi kommer, desto mindre bliver udbuddet og med en total produktion på blot 5.000 flasker, er udbuddet af 2002 Clos d’Ambonnay i dag særdeles sparsomt.

Det betyder samtidig at mulighederne for investering i denne champagne ligeledes kun bliver færre mens de ældre udgaver i dag er meget vanskelige at opdrive. Under normale champagne-omstændigheder kommer der altid en frigivelse af en ny årgang lige i kølvandet af den foregående, hvilket samtidig betyder at den foregående årgang er udsolgt. Med Clos d’Ambonnay er det fortsat usikkert både hvad den næste årgang bliver og hvornår den kommer. Meget tyder på at både årgang 2003, 2004 og 2005 er sprunget over, hvorfor 2006 kunne være den næste oplagte Ambonnay-årgang. Herfra lyder gættet dog, at Krug sparer krudtet og venter med at frigive en ny Clos d’Ambonnay til årgang 2008 er helt klar og kan blive sendt på markedet i et sandt festfyrværkeri.

Samtidig kan en lang udsigt til ny frigivelse give en omfattende Ambonnay-tørke, der kan gøre de eksisterende flasker endnu mere attraktive. Slutteligt vil den næste frigivelse af Clos d’Ambonnay med stor sandsynlighed blive frigivet til en rekordhøj pris, der ydermere kan bidrage til at trække priserne på de omkringliggende årgange yderligere op.

Uanset hvad, er én ting i hvert fald sikkert: 2002 Clos d’Ambonnay synger på sidste vers, og fremtidige chancer for investering bliver kun mindre. Trods dette, er vi konstant på udkig efter disse flasker, men hver eneste gang det lykkedes at opkøbe en flaske der kan sælges til en attraktiv investeringspris, er det et lille champagne-mirakel – et der pludselig vil stoppe.

RareWine Invest mener

Vi har ved tidligere lejligheder omtalt Krugs Clos d’Ambonnay som Champagnes Romanée-Conti og dette med god grund. Dette er ganske enkelt noget af det mest eksklusive og sjældne champagne i verden – det bliver ganske enkelt ikke mere eksklusivt i Champagne. – nyt afsnit

Dette er din mulighed for at købe Clos d’Ambonnay fra årgang 2002, der både er den bedste Ambonnay til dato, og desuden er en af de to bedste enkeltmarkschampagner nogensinde

Udsigten til fortsat Ambonnay-tørke gør desuden investering i denne champagne endnu mere interessant, mens en fremtidig større potentiel upside i en rekorddyr ny frigivelse af Clos d’Ambonnay heller ikke bør ignoreres.

Champagne er desuden en kategori med et enormt potentiale, som vi har stort fokus på. Hertil skal man huske, at Krug ejes af LVMH Group, som er verdens største luksus-virksomhed, der uden tvivl har en interesse i at gøre champagne både dyrere, mere udbredt og endnu mere eftertragtet i fremtiden.

Tror du på prisstigninger blandt de bedste, mest eksklusive og mest sjældne champagner, som vi eksempelvis har set det med bourgognevine, så er de store enkeltmarkschampagner interessante for dig og her er Krugs Clos d’Ambonnay med helt fremme.

Invester i 2002 Krug Clos d’Ambonnay

Kontakt os via kontaktformularen nederst på siden hvis du vil høre mere om dine muligheder for investering eller bestil vinene direkte igennem formularen.

ÅRGANGVINVOLPAKNINGPRIS/FL.*
2002Clos d'Ambonnay (US label)750OWC1€ 2.100
*Alle priser er i EUR ex. told, afgift og moms ved levering til toldoplag. Priser inkl. told, afgift og moms sendes på forespørgsel. Vinene sælges kun i hele kasser, medmindre andet er angivet og prisen er pr. flaske. Mindste ordrestørrelse € 2.100. Forudsætter en samlet portefølje på min. € 10.000 (75.000 kr.). Prisen på disse vine kan have ændret sig siden udgivelsen af denne artikel.

US label - hvad betyder det?

I gamle dage mærkede de franske vinproducenter vinene der eksempelvis skulle sælges i USA med amerikanske labels. For vinkendere og -samlere blev disse labels et tegn på at vinen havde været udsat for en særdeles lang rejse under ringe vilkår – vilkår en god vin mildest talt ikke har godt af. Mødte man derfor en vin med amerikanske labels i Europa, så vidste man at denne med stor sandsynlighed havde været to gange over Atlanten – noget der ikke er eftertragteligt, når der skal betales mange penge for en sublim vinoplevelse.

I dag bliver håndtering og transport af vin varetaget på en helt anden måde hvor temperatur, luftfugtighed, lys og sågar vibrationer bliver imødeset for at sikre vinen bedst muligt. Dog har traditionen og ”frygten” i dag bidt sig så godt fast, at vine med eksempelvis amerikanske eller japanske labels stadig handles for mindre – mere eller mindre uden grund.

Sammenlignet med "almindelige" flasker betyder det i praksis at investorer vil kunne købe flasker med US label lidt billigere og videresælge igen lidt billigere.

I dette tilfælde er prisforskellen på en ”almindelig” 2002 Clos d’Ambonnay og en med US label vurderet til € 200.

Men gælder det vine af denne kaliber hvor udbuddet grænser til ikke-eksisterende handler det i virkeligheden om hvad der kan skaffes. 

Bliv kontaktet af RareWine Invest

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt - ganske uforpligtende naturligvis.